Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Hocam şahsen uyarıp, üye devam ederse ceza verilse daha uygun olmaz mı? Hiç uyarmadan atmak etik değil bence...

Scudo
Zaten söz konusu olan bir “eşik”; tek bir noktalama işareti ya da tek bir büyük harf dahi kullanmadan koca bir paragraf paylaşan kullanıcılar var. Bir mükemmellikten bahsetmiyorum yani, sisteme kalsa hemen uzaklaştırıyor ilk uyarıda ama biz uyarmamıza rağmen hala inatla buna devam eden, hatta bu yüzden uyarı aldığı için bize hakaret eden, ukalalık yapan kullanıcılar var. Vurgulamak istediğimiz nokta asgari bir uyum, hepsi bu.

Sayın @Anonim beni az önce, siz mi cezalandırdınız yoksa sistem mi?..5 hazirana kadar..?

"kesinlik le türkçe mizi düzgün kullanmamı gerektiğini bende düşünüyorum. "

Yöneticimizin vurgulamak istediği yukarıdaki cümle gibi okumaya çalışırken insanı zorlayan cümleler. Yoksa anlık yazım hataları değil.

@HakanAydn sistem, ben kaldırdım ama yaptırımı gördüğünüz gibi. Sisteme kalsa bu konularda daha katı yani anlayacağınız. Bu tür konu dışı sorular için de lütfen özel mesaj seçeneğini kullanınız, birazdan bu iki mesajı kaldırabilirim bu başlıktan.

Bildiğiniz üzere "özgürlük" son 20, 30 yılın çok çok popüler kelimesi, ancak ne zaman bu "özgürlük" bir konu üzerinde yoğunlaşmaya başlasa, aslında o konuda çok daha fazla kısıtlandığımızı düşünüyorum.
Kuralların, aslında tam da özgürlük alanlarının belirlenmesi ve ilerleyen zamanlarda da korunması amacı güttüğünü düşünüyorum.
Mesela dört günlük sokağa çıkma yasağında, kafamı dışarı çıkartmadım, özgürlüğümün kısıtlanmasına göz yumdum. Neden? Çünkü daha sonra özgürlüğümün kısıtlanmasının uzamaması sebebiyle.
Dil, toplumun bireylerinin birbirini anlamasını, aynı kelimelerde, aynı cümlelerde, aynı duyguları hissetmelerini sağlar. Bir virgül, bir nokta cümlenin tüm anlamını değiştirebilir. Aynı duyguları hisseden toplum birlik olur, bir olur. İşte tam da o zaman özgürlüklerinin koruyucusu, geleceğinin savunucusu olur.
Bu sebeplerden dili önemserim, aklım yettiğince yazım kurallarına da riayet etmeye çabalarım. Foruma, bu tutumundan dolayı teşekkür ederim.

@Anonim sistem dediğimiz bir programsa eğer -ya da eklenti herneyse-, küfür içermeyen cümlelerden, türkçeye aykırılığı nasıl seçip, üstelikte sizden bağımsız, uyarmadan üye cezalandırabiliyor..Lütfen silmeyin efendim topikten bağımsız değil yazdıklarım..Arkadaşlarında bilmesinde çok önem arzeden bir konu zira..

@HakanAydn bey, tabii ki sistem bizden tamamen bağımsız hareket edemez zaten. Önceden tanımlanmış kuralları uygular. Bu kural için bir yaptırım tanımlanmış mesela önceden, ama bence hemen yaptırım uygulanması gereken bir ihlal değil sizinle hemfikir olduğumuz gibi. Ancak şu konudaki ilk mesajınıza bakarsanız ne söylemek istediğimi anlarsınız. Tek bir büyük harf kullanmadan bir paragraf paylaşmışsınız. Elbette burada bir edebi bir metin üzerinde akademik bir çalışma yürütmüyoruz, ancak benim vurgulamak istediğim şey foruma üye olurken onayladığınız forum kurallarının ilk maddesi. Daha diğerlerine sıra gelmedi bile!

@Anonim Anlaşılmıştır hocam..Ben kendi adıma dikkat edeceğim bundan sonra, özellikle cümle başlangıcını büyük harfle yapmaya..👍

Arkadaşlar, Türkçe bizim ses bayrağımızdır. Yani şurada hazır fırsat yakalamışız, doğru yazabilmek için biraz özen göstersek, bence rahatımız bozulmasın diye boş verip salmaktan çok daha iyi olur.

Madem konusu açıldı, "Yol Bisikleti Yarışları" bölümüne girdiğinizde karşınıza çıkan şu yazıya dikkat çekmek istiyorum:

"Aslında zorlu bir bisiklet yarışıdır. Zamanlaması bir saatten üç haftaya kadar değişen yarışları olduğu gibi serileri ve biçim olarak da etap, klasik, zamana karşı, kriteryum ve yol olaraktır. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu, Tour de France ve Giro d'Italia dahil olmak üzere bu tip yarışlara örnektir. İşte bu yarışlarla ilgili tüm konular burada konuşulmaktadır."

Sizce burada ne kadar düzgün bir Türkçe kullanılmıştır?

Madem konusu açıldı, "Yol Bisikleti Yarışları" bölümüne girdiğinizde karşınıza çıkan şu yazıya dikkat çekmek istiyorum:

"Aslında zorlu bir bisiklet yarışıdır. Zamanlaması bir saatten üç haftaya kadar değişen yarışları olduğu gibi serileri ve biçim olarak da etap, klasik, zamana karşı, kriteryum ve yol olaraktır. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu, Tour de France ve Giro d'Italia dahil olmak üzere bu tip yarışlara örnektir. İşte bu yarışlarla ilgili tüm konular burada konuşulmaktadır."

Sizce burada ne kadar düzgün bir Türkçe kullanılmıştır?

Bisiklet ve yarışlar hakkında çok bilgi sahibi değilim. Uzman bir Türkçe öğretmeni de değilim. Yine de devrik ve anlaşılması zor bir cümle gözüme çarpıyor.
Gerçekte hepimizin Türkçe dil bilgisi seviyesi aynı olmayabilir. Bu, salacağız anlamına gelmemeli. Bence kişiler bilgisi oranında özen göstermeli. Aslında sahip çıkmaktan bahsediyorum, dilimize sahip çıkalım. Bunu yapmak bence zor değil. Forumda bir konu hakkında bilgi ya da fikir paylaşmak için alelacele yazmak gerekmiyor. Arkamızdan kovalayan da yok. Yazdıklarımızı paylaşmadan önce gözden geçirip, kendi bilgimiz çerçevesinde yanlış gördüğümüz yerleri düzeltmemiz, Türkçe'mize, kendimize ve diğer insanlara saygımızı gösterir diye düşünüyorum. Ben böyle yapınca kendimi daha iyi hissediyorum. :)
Ekleme yapmak istiyorum.
Yazıların mimikleri yoktur arkadaşlar. Birbirimize paylaşım yaparken, fikirlerimizi yazarken o andaki duygu durumumuzu okuyucular göremiyor. Ancak yazarken anlatmak istediğimizi ifade simgeleri ile desteklersek, yanlış anlaşılmaların da bir nebze önüne geçmiş oluruz. Okuyan kişi, o anda aslında hiddetli olarak değil de, sakin olarak yazdığımızı, hatta gülümseyerek yazdığımızı daha kolay düşünecektir.

25 yaşında bir silah forumuna kayıt oldum. Saatlerimi gecirdim orada. Yöneticiler bu yazım dili konusunda gayet kararlıydılar.
Yanlış yazımları düzeltir, yazan kişiyi uyarır, hatta uzatırsa yol verilirdi.
Herkesin dikkat ederek yazması gerektiğini düşünüyorum.

Bence bu konu biraz iyiniyet çercevesinde değerlendirilmeli.
Yani ben misal elimden geldiğince düzgün yazıyorum ama bazen arada kaçıyor(ki forumda buna sorun çıkarmıyor) ama aleni şekilde, en basit kuralları bile sürekli ihlal edip, göz kanatacak şekilde yazmak uyarılmalı.

Son düzenleme:
Pek dikkatimi çekmedi, doğrudur. Ama yine de bu sitenin, Ekşi Sözlük'e nazan çok daha nezih bi platform olduğu kesin.

Kişisel olarak özellikle yazım kurallarının yanında, varsa, Türkçe kökenli sözcükler kullarak yazmaya özen gösteririm. Hatta bazı zamanlarda durumu o kadar abartırım ki; ayrı mı bitişik mi yazıldığından emin değilsem TDK'nin sözlüğüne girer bakarım.

Herkesten bu kadar hassas olmasını beklemiyorum!

Yöneticinin de belirttiği üzere; koskoca, bir karış yazıda tek bir noktalama işareti bile konulmuyor bazen. Okumak cidden yormaya başlıyor. Son zamanlarda bu tarz yazıları okumadan geçiyorum her sanal ortamda.

Forumun temel amacı bilgi, birikim ve deneyimleri birbirimize aktararak sorunlarımızı çözmek, sorularımıza yanıt bulmak, kendimizi geliştirmek ve yeri geldiğinde eğlenmek. Okunamayacak kadar özensiz bir girinin kime ne faydası dokunabilir?

Kimse kusursuz değil. Burada kimseden "edebiyat parçalamasını" beklemiyoruz ama yazınıza gösterdiğiniz özen, muhataplarına olan saygınızın bir ölçüsüdür.

Saygılarımla...

* Doğrusu "muhatap" mıydı "muhattap" mıydı?
TDK Sözlük yolu göründü yine. :)
muhatap✅
muhattap

** Forum olayını çok karıştırdılar taam mı!
Herkezin formuna kimse karışamaz(!)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Hayırlısı olsun ilk uyarımı ve düzeltmemi almışım, büyük harflerle başlamadım diye düzeltilmiş yazdıklarım, doğrudur. Esasında yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine genelde uyan biriyim, ama bazen yeni çağa ayak uydururcasına konuşma dilimizle yazılara icabet ediyoruz. Neyse, madem kural böyle diyor kurala uyacağız, yapacak bir şey yok. Bazen samimi konuşmalar esnasında, kestirme kelimeler kullanabiliyoruz, herhalde art niyet aranmaz bunda diye düşünüyorum.

Bu konuda özgürlük, rahatlık gibi bahanelere sığınmaya ve yabancıların forumlarıyla karşılaştırma yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Her Türk dilini düzgün konuşmalı ve yazmalı.

Sayın yönetim,

Foruma yazdığım her mesaj siliniyor. Gayet düzgün bir Türkçe ile yazıyorum. Cümleye büyük harf ile başlamadım diye sistem direk mesajımı siliyor. Mesajların bu şekilde silinmesini doğru bulmuyorum. Aynı başlıkta hakaret içeren mesaj duruyor ama cümle büyük harf ile başlamamış diye benim mesajım siliniyor.

Geri