Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Gaza geldim niyetlendim uzun tura çıkmaya ama çekincelerim var

salih.polat

Aktif Üye
Kayıt
25 Haziran 2016
Mesaj
133
Tepki
67
Yaş
31
Şehir
Erzincan
İsim
Salih POLAT
Bisiklet
b'Twin
selamun aleyküm arkadaşlar.
uzun zamandır aklımda olan bir konuydu uzun tur bu mayıs-haziran gibi de çıkmaya niyetliyim ama muhtemelen tek olacağım zira çevresinde insan olan birisi değilim yalnızlık genelde hoşuma gider ama şu çadır olayı beni düşündürüyor gideceğim yerlerde nereye kuracağım bu çadırı içinde yatarken bisikletten nasıl emin olacağım ne kadar dinlendirir çadır uykusu bu konuda birinizde beni gazlasa Allah ömür verirse bu turu gerçekleştiririm sizide bol bol fotoğraflarım :) ha birde unutmadan bisikletim triban 520 biliyorum iyi bir tur için ideal değil ama kısıtlı bütçeyle bu kadar üzerine maraton plus 700x25 lastik takmayı planlıyorum genelde otoyol tarzı yerlerden gideceğim gibi tur için sele olarak da decathlonun 140 tl civarı satılan bir selesi vardı mağazada elime aldığımda konforlu olacağı kanaatine vardım. bu ekipmanlar beni ortalama eve dönüşümü 1000-1500 km olarak düşndüğüm bir turda ne kadar idare eder ne kadar ağırlık alabilirim yanıma şahsım 75 kg civarıyım ? :srnsml: son olarakda tuvalet meselesi ülseratifkolit hastalığım var gerçi turda aktif döneme denk gelmezsem problem yok ama eğer gelirse sık sık tuvalet sıkıntısı olabiliyor bu konuda bir yol varmıdır yoksa hayallerimi çöpemi atayım ne dersiniz değerli tavsiye ve yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
 
Scudo
Bisikletiniz gayet yeterli . Anladığım kadarıyla her gün sureceksiniz bence önemli olan bu her gün sürmeye dayanabilecekmisiniz ?
Bisiklet parçaları falan bi yere kadar ondan sonrası özgüven ve kondisyon meselesi .
Not: Bunlar benim düşüncem.
 
Aynı düşünceler ile bende boğuşuyorum bende ramazan bayramı sonrası tura çıkmayı düşünüyorum benimde merakım konaklama ve bisiklet güvenliği. Bişeyi Daha merak ediyorum katlanır olmayan bir bisiklet ile şehirler arası trene binen var mı tcdd sıkıntı çıkarıyor mu ? (rulmanlı rulmasız durumunu okudum ama anlam veremedim)
 
  • Beğen
Tepkiler: salih.polat
İlk defa tura çıkacak biri için 1000-1500 km.çok fazla.İlk turlarda bence 250 km.yi geçmemek lazım.
Bisikletin bir yol bisikleti yani tur için uygun değil.Muhtemelen üzerinde bagaj takacak montaj yuvaları yoktur.Çadır,ukutulumu vs.yi nasıl taşımayı düşünüyorsun.
Düşündüğün lastikler tur için ince,daha kalın 700-35,700-40 gibi olmalı.Ancak Tiriban a olmaz herhalde.
Çadır kurmak falan basit şeyler,yorgunluktan çadır kurmadan bile uyursun :)
Tuvalet ihtiyacı benzinlik,ağaçlık vs.yerlerde giderilebilir.
Sen öncelikle Youtube tan tur videoları izle,sana fikir verecektir.
 
@salih.polat Kardeşim bn de çıkacağım nisan başında inş ama en az senin kadar endişeliyim... @ilhami35 abimin de dediği gibi ilk turlar bizim sabır, kondisyon ve çevre(bisiklet güvenliği,doğru iletişim açısından yeterli miyiz?) üçgeninde neler yapabileceğimi keşfetmemiz açısından 200-300 km aralığında olması taraftarıyım ki en azından bnm rota o şekilde.
 
@ilhami35 bisiklet tur yol karışık bisiklet bagaj delikler mevcut ilk turumda köye gideceğim onun için pek bagajda işim yok gidişim 240 km 1 hafta kalıp dönmeyi planlıyorum o yüzden o sıkıntı olmaz ama uzun bir tur için çadır şart ama lastik konusu dediğiniz gibi sıkıntı jant ölçüme en fazla 700x28 oluyor son sınırı zorlamak yerine 25 alıp engebeli araziler yerine otoyollardan şehirlere ulaşmayı hedefliyorum... Peki bisikleti çadır dışında güvenle bırakabiliyormuyuz ve çadırı her yere kurabiliyormuyuz atıyorum otoyol kenarı gibi
 
Bisikletli yada bisikletsiz uzun turlarımda devamlı köyleri veya benzin istasyonlarını tercih ettim.İkisinden biri yok ise kafama yatan yere çadırımı kurdum =)

Herhangi bir köye vardığınızda köy kahvesine girerseniz insanlar zaten meraklı oluyor.Turunuz uzadıkça ilgi oranları da artıyor.Yahu oradan bisiklet ile gelinir mi v.b şekilde =) Muhabbetinizi yaptıktan sonra köyde geceyi geçirebileceğiniz ve çadır kurabileceğiniz güvenli bir yer sorabilirsiniz.Bazen evine yatıya davet edenler oluyor.Bazen köyde size çadır kurabileceğiniz yer gösterenler oluyor.(Genelde düğünler için her köyün bir alanı var).Kahvaltıya,akşam yemeğine davet edenler oluyor.Eğlenceli oluyor köyde kalmak.

Benzin istasyonlarında ise selam verip köşeye bir yere çadır kurmak istediğinizi belirtirseniz genelde izin veriyorlar.Araç sesinden rahatsız olmam diyorsanız tuvaletiniz ve bakkalınız gece boyunca yanınızda oluyor.Güvenlik olarak zaten bir endişeniz yok.

Zamanınız var ise günlük 50-100 km arası maksimum yol alın.Işıklarınız düzgün ise gece yolculuğu hem güzel hem de en az yorucu olan oluyor.Güneş sıkıntınız da olmuyor.Beğendiğiniz yerde bir günden fazla kalıp tadını çıkarın.

Bisikletinizi kesinlikle çadır içine almalısınız.Yol bisikleti olduğu için çok yüke gelmez.Kadroda bagaj delikleri var ise maksimum 20-30 kg civarı yok ise sele borusuna bağlanan bagaj ile 9-10 kg civarı taşıyabilirsiniz.Sırt çantası kullanıp sırt çantanızı doldurmayın.Çok yorulur ve eziyet çekersiniz.Çok hafif malzemeleri sırt çantasına alabilirsiniz.Geri kalanı siz değil bisiklet taşısın ;)

Umarım güzel bir tur olur.
 
@mfmayliba kondisyonum fena değil ama olmadı bi şehirde kafa dengi bulursam 3 gün diblenir sonra devam :)
 
  • Beğen
Tepkiler: mfmayliba
@Migel
Kullandığınız çadır kaç kişilik ve modeli markası nedir
 
@bysutcu Husky Boyard 4 kişilik 4 mevsim çadır.Dağcılık zamanımdan kalma.4 kg civarı.Daha hafif olanları piyasada var.2 bisiklet ve 2 kişi sıkışmadan içine giriyor.Yoğun kar hariç her koşulda deneme imkanım oldu.Memnunum.
 
@salih.polat Bisiklet güvenliğini iyi ve uzun bir kilit ile çözersin.Dediğim gibi ince lastik sorun çıkarır.Her yere çadır kuramazsın,camping türü yerler emniyetlidir.Öyle yol kenarında ormanda falan çadır kurmak izne tabidir.Bulunduğun yere göre polis veya jandarmadan izin alman gerekir.genelde de sorun yaşamamak için izin vermezler.Cami avlularını kullanabilirsin,hatta bazı imamlar giriş bölümünde yatmana bile izin verebilirler.
 
Ben hayatımda çadır kurdum diye hiç sorun yaşamadım şu ana kadar.Sabit bir yere gidiyorsam alışkanlığımdır google earth kullanarak bölgeyi kuş bakışı araştırır genelde çadır kurabileceğim yerleri seçer o bölgeye kurarım.

Sadece ilk defa bozcaadaya kamp yapacağım alanı araştırırken şansa adada kamp kurmanın yasak olduğunu okumuştum internette.Jandarmayı arayıp nedenini sordum.İlk yasak olmadığını söyledi,daha sonra aa yasakmış dedi :) Türkiyede hiçbir yerde yasakla karşılaşmadığımı belirttiğimde gel kur dendi.Yine de sote bir yere kurdum çadırı.Akşam ben kendim zor buldum.Başka insan nasıl bulacak =)

Yeter ki doğaya zarar vermeyin,çöpünüzü bırakmayın ve lütfen ateş yakmayın.Yediğiniz yemeklerin çöplerini de poşete koyup çadırınızdan biraz uzakta bir ağaç dalına asın.3 kez çadır kurduğum yere aç yaban domuzları indi.Yemek artıklarını yakınızda tutup risk almaya açık söyleyeyim değmez.Başka türlü çadırla ilgilenmiyorlar zaten.
 
@Migel buraya zaman ayırıp güzel bilgiler paylaştığınız için herkese ve sizede teşekkürler yazınız cidden güzel ve gaza getirici o yüzden şu anda bi nebze daha gaza geldim diyebilirim peki çadır hayatı için ne dersiniz sizce yetirince dinleniliyormu yani bir sonraki güne enerjiniz yerinde oluyormu ve yemek işi için yoldayken normalden daha fazlamı yemek ihtiyacı hissediliyor ?

lastik ölçülerim konusunda diğer turcu arkadaşlardanda yorum bekliyorum 700x25 maraton plus şu an aklımda fren sistemi kaliper olduğundan çok kalın lastiklere yönelmiyorum ayrıca yeni jant gerekecek benim jantıma en fazla 700x28 oluyor
 
  • Beğen
Tepkiler: nonsteril ve Migel
@Migel Batı Antalya civarında çok beğendiğimiz bir koy da kamp yapmaya karar verdik.Tam yayıldık çadırları kurmaya başladık tepemizde bir jandarma arabası durdu ve içinden bir asker koşarak bize doğru geldi.Komtan sizi arabaya çağırıyor dedi.Gittik arabanın yanına içeride oturan uzman çavuş,burada çadır kurmak yasak dedi.İzin almanız lazım diyerek ekledi,hem jandarma karakolundan hemde ormaniye den izin almak gerekiyormuş.Bizde bu vesile ile her yere kafana göre çadır kuramıyacağımızı öğrendik.
Haa kurmadık mı? kurduk ama kaçak göçek :)
 
@Ateş Can Gülseren
brooks için ilk 1000 km şekil alana kadar çok rahatsız eder deniyor e şimdi bende ilk 1000 km kadar rahatsızlığa bilmiyorum ne kadar dayanırım gerçi şehir içinde onu alıştırırım ama bisikleti yol halinde kullandığım zaman brooks pek olmaz gibi ama yinede kafamın köşesinde hep brooks var. ancak henüz çadır ve çantalar gibi şeylerede para harcayacağım için brooksu 2018 veya 2019 turu için planlarım arasına soksam daha iyi gibi.
 
Benim dağcılık olayı belli zaman sonra kampçılığa döndü.Olay öyle olunca hafiflikten rahatlığa doğru geçiş yapmıştım.Yanımda 3-4 kg fazla taşımayı göze alıp hep şişme yatak taşıdım.Bundan dolayı da bir kez olsun pişman olmadım.Onun rahatlığını ne yazık ki şişme bile olsa matta bulamıyorsunuz.Yüksekliği fazla olduğu için yerden nerdeyse soğuk da geçirmiyor.

Fakat ne zaman yol bisikletine geçtim o zaman mat taşımaya başladım tekrardan.Ne yazık ki kadroda bagaj delikleri yok taşıdığım ağırlık limitli ve hacim olarak baya az şu anda.

Ben biraz acayip adamım.Yanımda power bank,güneş paneli ve vantilatör taşırım mesela =)Sabah güneş paneli ile elektronik aletlerimi ve power bankı şarj ediyorum.Akşam power banki usb vantilatöre bağlayıp çadır içinde çalıştırıyorum =)Eskiden kamp ocağı da taşırdım yanımda.Şimdi konserve yiyecek taşıyorum daima.Yattığın yerde rahat ediyorsan dinlenirsin.Fakat sabaha karşı çadırı gölgeye de kursan yine fırın gibi oluyor içerisi.O baya rahatsız ediyor.Burda önemli nokta çadırın çift kapılı olması.Eğer rüzgar yönüne doğru çadırı kurarsan sabaha karşı sadece sineklikler kalacak şekilde kapıları açarsın ve hava sirkülasyonundan dolayı baya rahat edersin.Tek kapılı olduğunda giren hava doğru düzgün çıkamıyor ısınıyor iyice çadır içi.Günde 50-100 km yol alırsan neredeyse aynı şekilde yiyorsun.

@ilhami35 Bey bazı yerlerde yasak uygulanabilir ama ben sorun yaşamadım dedim =) Aynı metodu kullanıyoruz sanırım =)
 
@Migel peki kullanmayı düşündüğüm lastikle ilgili sizin yorumunuz nedir 700x25 lastik için ne dersiniz ? biraz ağır gerçi sağlam zırhı olduğu için ama yinede turda ağırlık pek dert edilmez diye düşünüyorum. birde hız olarak ortalama kaç hızına ayarlamam gerek kendimi illaki kondisyona bağlı diyeceksinizdir de yinede bir öneri mesela ortalama 20-25 ile gidersen alışırsın yol seni açar ya da yüklenme aşırı kilometrede çok yorulursun gibi ?
 
  • Beğen
Tepkiler: nonsteril
Dostum yol bisikleti ile bir günde maksimum yaptığım mesafe 200 km.Toplam 300 km den uzun tura da çıkmadım hiç yol bisikleti ile.Şimdi ne desem yalan olur o yüzden.

Grand prix 4000s ii 700x25 kullanıyorum.1000 km falan oldu henüz iç lastik patlamadı.Şimdi 2 türlü tur yapılabilir.Bazı insanlar gezmek,eğlenmek için bazıları ise mesafe için tur yapar.İkisi çok farklı bana göre.Anladığım kadarı ile ilk uzun turunuz olacak.Bence gezmek ve eğlenmek ilk amacınız olsun.Kendinizi zorlamayın,ortalama hızınıza takılmayın.Hedefiniz güzel vakit geçirmek olsun.Unutmayın mesafe yapacağım diye kendinizi zorlar ve yorgun düşerseniz ya turunuzu sonlandırma ya da turunuzu eziyet haline getirme olasılığınız ortaya çıkar.

Turda bisiklet kullandıktan sonra normalden fazla dinlenmeye ihtiyaç duyarsanız zevk alamazsınız.Gezemezsiniz,eğlenemezsiniz,göremezsiniz.O kadar monoton bir hal alır ki tur,bisikleti otobüse atıp dönersiniz geri.Kalk,bisiklete bin,yemek ye,dinlen,yemek ye,çadır kur,uyu,çadır topla döngüsüne kısılıp kalırsınız.Bana kalırsa hedefiniz olsun ama hedefinizin yarısını bile dolu dolu yapıp,bıraktığınızda evinize gülerek dönün.20 km hızı çok rahat tutturursunuz.5-6 saatte 80 km gibi bir mesafeyi de çok rahat çıkarırsınız.Bence gayet güzel bir mesafe uzun turlar için.Daha sonraki turlarınızda üstüne koyarsanız bunun merak etmeyin.Yeter ki başarısızlığa kapılmayın,eğlenin ve bisiklete binmeye devam edin ;)
 
Geri