Hatırlarsınız, geçen yılın Aralık ayında Recovery nabızdan bahsetmiştim (*).
Kısaca hatırlamak gerekirse; bir intervalin sonunda pedala basmayı bıraktığımızda nabzımızın ne kadar hızlı düştüğüyle ilgili konu.
Siyah çizgi atletin ürettiği gücü, kırmızı çizgi atletin nabzını gösteriyor.
Önceki yazıdan da hatırlayacağımız üzere, bir atak sonunda nabzımız ne kadar hızlı düşüyorsa o kadar iyi demektir. Çünkü rekabet esnasında tekrar toparlanabilmek elzem.
Nabızla güç arasındaki bağlantıyı inceleyen bir araştırmaya göre, recovery nabız ile kondisyon (CTL) arasında sıkı bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Form, kondisyon, yorgunluk (TSB, CTL, ATL ve TSS) konularından daha önceleri bahsetmiştim (**). Uzun bir konu olduğundan, bilmeyenlerin geçmiş yazılara göz atmasını öneririm.
Nabızla güç arasındaki bağlantıyı inceleyen ve bir formül üreten çalışma bu:
(link)
Bu çalışmaya ait iki grafiğe bakalım:
Birisi 20 yaşında (soldaki) diğeri de 50 yaşında olan iki atlete ait (sağda) bu grafik, recovery nabızla (düşey eksen) kondisyon (CTL) (yatay eksen) arasındaki bağlantıyı gösteriyor.
- Kondisyon (CTL) belli bir eşik değerin üzerine çıktığında Recovery nabızla kondisyon arasında doğrusal (lineer) bağlantı var. Bu ne demek derseniz: CTL arttıkça recovery nabız süresi uzuyor. Bu olumsuz gösterge, antrenman programının sürtantre (overtraining) olma yolunda ilerlediğini gösterir. Bu altın değerinde bilgi olup; kondisyonu arttırayım derken, bünyenin topyekün iflas etmesine neden olmamak lazım.
- Genç ve yaşlı atlet arasındaki fark şu: Recovery nabızla kondisyon arasındaki bağlantı genç atlette daha yüksek CTL değerlerinde başlarken, yaşlı atlette düşük CTL değerlerinde başlıyor.
Tecrübelerime göre şöyle bir ders çıkartmak lazım:
Her interval sonunda (Tempo, FTP, VO2max, sprint vb.) eve gidip, Strava'dan nabzımızın pedal kestiğimiz andan itibaren nereden nereye düştüğüne ve ne kadar zamanda düştüğüne bakalım. Zamanla, bu alışkanlık halini almalı ve bu rakamları ezberleyelim. Örneğin, her sprint sonunda recovery nabzımıza ne kadar sürede ulaşıyoruz? Kondisyonumuz zamanla arttıkça, recovery nabzımızın süresinde bir uzama olup olmadığını dikkatle takip edelim. Dikkatle izleyelim ki, antrenmanlarımız bizi uçurumun başına götürmesin.
(*)
Recovery Nabız nedir, ne işe yarar?
(**)
Antrenmanları TSB'yle yönetmek
Antrenman öncesi form-yorgunluk dengesi
Normalize güç, değişkenlik indeksi, yoğunluk faktörü, TSS, CTL, ATL ve TSB: her şey netleşiyor