Enteresan bir konu hasıl oldu.
Şu aralar Giant'ın web sitesinde şehir bisikleti/hibrit bisiklet pek yok. Ancak bayiler ve internet aracılığı ile bulunabiliyor.
Beğendiğim bisikletlerden birisi de Giant Roam serisi. Örneğin House of Bike'ta bu bisikletler mevcut. Roam 2'yi ele alalım:
(link)
Gri-Siyah, Gri-Yeşil ve Kırmızı renkte. Komponent zellikleri ise şu şekilde:
Kadro: ALUXX Grade Aluminium disc
Maşa: SR SUNTOUR NRX (demişler ama resimdeki NEX, üstelik de OEM maşa)
Sele: Selle Royal Vio
Vites Kolu: M2010 - 2x9S
Frenler: Shimano MT200
Rotorlar: Shimano SM RT-10
Arka Aktarıcı: Shimano Acera
Aynakol: Shimano MT2010
Göbek Seti: Ön arka Shimano TX-505
Lastikler: Mitas Flash StopThorn
Bunu görünce önce şaşırdım. Çünkü yıllardır Giant kullanan birisi olarak Giant'ın komponent tercihlerini az çok biliyorum. En azından Giant'ın sele ve lastik gibi konularda kendi inhouse markasını kullandığını biliyorum. Hemen girip yurtdışı sitelerden özelliklere baktım. Öncelikle bu model 2020 model, 2021 değil, zira 2021'de kadrosu değişmiş Roam'un. O yüzden 2020 modele baktım.
(link)
Şimdi burada görüyoruz ki, sadece Gri-Siyah ve Kırmızı renkte Roam 2. Gri-Yeşil yok zira bu kadro Roam 1'in kadrosu. Öte yandan komponentlere bakarsak:
Kadro: ALUXX Grade Aluminium disc
Maşa: SR SUNTOUR NEX (Göreceğiniz gibi kadro renkleriyle uyumlu özel maşa)
Sele: Giant Sport Comfort
Vites Kolu: Shimano Altus
Frenler: Tektro HD-M275 hydraulic disc
Rotorlar: Tektro HD-M275 hydraulic disc
Arka Aktarıcı: Shimano Acera
Aynakol: forged alloy, 28/44 with chainguard
Göbek Seti: alloy, 32h, loose ball bearing
Lastikler: Giant Crosscut, 700x42, anti-puncture
Göreceğiniz gibi global model ile TR'de satılan model arasında komponent açısından ciddi farklar var. Yanlış anlaşılmasın, olumsuz anlamda söylemiyorum zira gayet makul komponentler var TR versiyonda ama bir çok komponentin de ne olduğunu göremiyoruz. Örneğin jant seti ne, Gidon, furş, elcikler, sele borusu vb. ne marka? Gene bahsedilmediği için arka kaset de Shimano mu, bilemiyoruz.
Sorular:
1. Giant Türkiye'nin resmi sitesinde bu bisiklet neden yok? Paralel ithalat ile mi geliyor?
2. Türkiye'ye has komponentli bir bisikletin yapılma amacı nedir? (olumsuz değil, keşke tüm markalar böyle çözüm yolları bulabilse. Ama yine de merak ediyorum)
3. Hem Roam 1, hem Roam 2'yi birbirlerinin kadrolarıyla nasıl alabiliyoruz? Bisikletlerin burada toplandığı fikrini oluşturuyor.
Kafamda deli sorular.