Şakalar bir yana, Gyes GS-06 selemle yaklaşık 120 km yaptım. Erdoğanlar'da 220 liraya görünce tereddüt etmeden aldım. Uzun süredir Brooks Swallow modeline bakıyordum, ama pahalı olduğu için sonu ne olacağı belli olmayan bir iş yapmak da istemiyordum. Buradaki tartışmalarda Gyes için yazılanları okuyunca (olumlu yazılar da vardı) karar vermem uzun süremedi.
Bu arada yol bisikleti kullandığımı, genellikle 30-70 km arası sürüşler yaptığımı ve uzun süredir Selle Royal'in Seta modeli sert selesini kullandığımı belirteyim.
Yaptığım toplam 3 sürüşte eski selemden daha fazla rahatsız etmedi beni Gyes. Bunlardan bir de 62 km idi. Kullanmadan önce ve 2-3 günde bir Decathlon'dan aldığım krem-yağ ile yağlıyorum (çok pahalı değil) ve sele elle dokunduğumda bile esniyor. Öndeki ayar vidasıyla da oynayıp istediğim esnekliğe ayarlamam mümkün oldu. Selenin zaman içinde iddia edilen forma gireceğine biraz biraz inanmaya başladım.
Benim şu andaki izlemimim, görece sert seleye alışkın kişiler için bu sele bir alternatif olabilir. Sele seçimi, her ne kadar kalça ölçüleri vs ile bazı verilere bakılsa da zor bir şey ve bu sele herkese iyi gelir diye bir dünya maalesef yok.
Selenin olumsuz yönü 250 gr. olan SR-Seta seleme göre 330 gr. daha ağır olması. Turcular için lafı bile olmaz bu ağırlık farkının ancak yol bisikleti için önemli sayılır.
Bunu sineye çekip kullanmaya devam ediyorum, çünkü rahatlık beklentime cevap veriyor ve ilerde daha da fazla verecek gibi.
Şu an için denemeye değer diyorum Gyes 06 seleyi.
Yukarıdaki izlenimimden sonra 35 gün geçti ve ben Gyes ile yaklaşık 200 km daha yaptım. Düzenli olarak 4-5 günde bir Decathlon Deri bakım yağı ile yağlamaya devam ettim. Sürerken 7 yıl önce oğlumun verdiği, ağı varlığı pek de hissedilmeyen sadece kalınca bir kumaşla desteklenmiş bir taytımı kullanıyorum.
Sonuç şöyle:
Yıllardır her 30 km'den sonra başlayan ve çoğu zaman ayak parmaklarımın uyuşmasına kadar giden ağrı ve uyuşmayı artık duymuyorum. Daha yakın zamana kadar, şu sele ağrısını yaşamayıp da, bacaklarımın ağrısı ile başbaşa kalabilsem ne büyük nimet olur dileğim son 52 km'lik sürüşümde gerçekleşti. Selenin durumu ise ilginç; orta kısmı hafif içe doğru kavislendi, kalça kemiklerimin oturduğu yerlerde de aynı kavis farkediliyor. Fotoğrafını koymayı düşündüm ama bu ayrıntıyı görüntüye yansıtmak zor olacak. Bir dahaki raporumda bunu yaparım herhalde.
Selenin yüzeyi hala daha sert (bu durum insanda hatalı olarak "bu tahta şeye oturulur mu" önyargısını oluşturuyor) orta kısmında ise kavislenme nedeniyle belli belirsiz "yaşlılık kırışıklıkları" oluştu. Oturma yüzeyine elinizin ayasıyla bastırdığınızda yakl. 1,5 - 2 cm kadar, fazla kuvvet uygularsanız daha da fazla esniyor. Zaten en büyük avantajı da sanırım bu, . Köselenin sizin kemik yapınıza uygun olarak (ona karşı direnç vermeden) ileri boyutta esneyebilmesi. Kösele olmayan selelerde bu kadar fazla esneme olması münkün değil, çünkü oturma tabanı sert plastik oluyor genellikle. Oysa kösele selede bir süre sonra bu esnemeyi, öndeki ayar sistemi ile oynayarak kendinize uygun düzeye getirmeniz de her zaman mümkün. Bu arada öndeki allen vida ile gerginliği-esnekliği değiştirdikten sonra kontra somunu mutlaka sıkmak gerekiyor; yoksa özellikle tırmanışlarda nereden çıktı bu çatur çutır sesler diye boş yere bakınıp duruyorsunuz. Hatta sele zamanla şekil almaya başladığında bu somun kendiliğinden de gevşiyor. Önceki gün tekrar sıkmak zorunda kaldım örneğin.
Bu deneyim aşamamda değerlendirme ve önerilerim şunlar:
Selenin sertliğine rağmen nasıl bu kadar rahat nasıl olabildiğini atlatabilmem gerçekten zor, ama gerçek böyle. Eğer 250 tl verebiliyorsanız Gyes seleyi denemenizi kesinlikle öneririrm. Bu arada marka da önemli değil bence. Herhalde Brooks B17 standart veya Swallow da alsaydım aynı tecrübeyi edinebilecektim. Bütün iş selenin kalın kösele olmasında. O yüzden eğer bütçeniz müsaitse Brooks alın ve kullanın. Ağrıdan kurtulmam için benim 1000 km bile sürmem gerekmedi, en fazla 300 km olmuştur bu sele ile yaptığım.
Yalnız selenizle iyi bir iletişiminiz olmalı ? ve onun taleplerine yeterince cevap verebilmelisiniz; beni yağla dediğinde yağlayacak, ger-gevşet dediğinde gerip-gevşeceksiniz. Bu arada seleye sizin fotokopinizin yeterince net çıkabilmesi için kalın pedli taytlardan da uzak durmaya başlayın veya bir kenara atın.
Bir iki ay sonra kösele selemle yeni deneyimlerimle tekrar buradayım