Scudo Sports

Herkes dağ bisikleti alıyor ama nerede kullanıyor?

Scudo
aynen herkesin ne hoşuna gidiyorsa onu almalı şehir içi jipi kullanan bir ton insan var örnek vermek gerekecek olursa sorento,X5,x6,tiguan gibi devam eder bu arabalarında 4x4 olan modelleri var ama hangisi olursa olsun araziye girse gitmeyecek arabalar hepsi.Şehir içindede hantallıktan başka birşey değil.Ama insanların hoşuna gidiyor beğeniyorlar alıyorlar.

Zaten şehirde kullanılan dağ bisikletleri çok üst seviye olmuyo deore setlere kadar city ve hafif arazi tarzı komponentleri bulunuyo.Bisiklet alırken daha bilinçli olmak gerekir.

@mustafa sorkulu

Çok iyi açılamışsınız aynen öyle istenilirse mtb den yol bisikleti olur en basitinden lastikleri değiştirseniz yeter. Araziye gelince bu şekilde özel hazırlanmış parkurlar yok tabi ama dağlardaki patikaları da parkur olarak kullanabiliriz eğer kendimize bir yer belirlersek toprak sonuçta kaz yükselt şekil ver parkur olsun :)

mtb kullanıcısı olarak cevap vereyim görsel olarak mtb yi seviyorum şehir bisikletleri bana göre nazik, yaşlı ve bayan bisikleti gibi duruyor bu arada bende genç değilim 73 modelim;)mtb ise sağlam dayanıklı zor koşulların zoru sevenlerin bisikleti adı üstüne dağ bisikleti.ben her gün 44 km git gel yapıyorum yol asfalt bazı yerleri iyi bazı yerleri bozuk gittiğim güzergeha bağlı bazen kafam eser asfalt yoldan çıkar dağ yolundan giderim deli dolu birisiyim nereye gideceğim belli olmaz müziği açıp sakin sakin giderken birisi önümde hareket çeker canı yenilmek ister bende sakin havamı bırakır gereğini yaparım yollar süprizlerle dolu ehh mtb ler diğerlerine göre daha alımlı gösterişli.benim arabam yokki işe gelip gideyim dağa götürüp dağda mtb ye şehirde yol bisikletine mi bineceğim ikisini almaya gücüm yoksa bana göre mtb almam daha mantıklı lastikleri de kalınca 2.2 yol tutuşu iyi biraz yorsada ani hareketlerde kalın lastiğin farkı var bence bunlardan dolayı mtb yi seçtim. ve mtb öneriyorum takarsın ince lastik yola devam.dediğiniz gibi parkur varmı bilmem ama alanya kızılalan parkurunu denedinizmi

Alınabilecek en "çok amaçlı" bisiklet mtb'dir. Yol bisikleti, iniş bisikleti gibi bisikletler amaca yönelik bisikletlerdir. Bir mtb'yi yalnızca extreme arazi koşullarında kullanamayabilirsiniz. Bunun dışında yalnızca lastik değiştirme, amortisör kilitleme gibi işlemlerle bisikletinizi her türlü koşula uydurabilmeniz mümkün. Mesela ben mtb bisikletimde üç çift lastik kullanıyorum. Genellikle bisikletin üzerinde 26x1.5 Maxxis detonatörler var. Bu lastik İstanbul gibi bir şehirde günlük kullanım için en ideal lastik bence. Genel formu slick, ancak belli aralıklarla su kanalları olduğu gibi kenardan yanaklara doğru da düz formu bozmayan dişleri var ve yatarak dönüşlerde yola daha iyi tutunarak size güven veriyor. Bunun haricinde 26x1.35 Schwalbe kojaklarımı da çok seviyorum. Bir yol bisikleti lastiği kadar ince ve tam slick formuyla düz asfaltta direnci minimuma indirerek hızlı bir şekilde yol almanızı sağlıyor. Ayrıca ben bu Kojaklar ile günübirlik İstanbul-Bursa-İstanbul yaptım. Bozuk yola da girdim ancak kesinlikle patlamadı, gayet de sağlam.. Araziye gireceğim zaman ise bisikletimi aldığımda üzerinde gelen mtb arazi lastiğini takıyorum.

İnce lastik ile düz asfaltta gideceğim zaman amortisörümü de kilitliyorum. Ancak normal şehir içi kullanımında bence amortisör şart. En azından çok yaylanmasını istemiyorsanız en sert konumda da olsa kullanılmalı. Konforu ciddi anlamda arttırıyor. Bozuk arazide de en yumuşak amortisör ayarında çok keyifli sürüşler yapılabilir.

@mustafa sorkulu

Ben de size katılmakla beraber ayrıca Türkiye ve başta İstanbul olmak üzere yollardan şikayetçiyim. MTB bisikletle bile zar zor geçiyorum. Yokuşları geçtim, yollar bozuk. Arabalar bile dayanamıyor yollara. Her yer çukur. Hele çukurları kapatmalarına hayranım. Daha beter hale getirip tümsek yapıyorlar. Geçerken iki kürek asfalt atıyor adamlar. Düzleme vs. yok.

arkadaşım seni bilgilendirmek isterim downhıll ile mount bike arasında dağlar kadar fark var

• Beğen
Tepkiler: Caner B.
Grubumuz var ve bu grupta herkes MTB kullanıyor en alt seviye DEORE set. Biz bu bisikletlerle Şehir içi , uzun tur , arazi , dağ geziyoruz aynı gün içinde hepsini de yapıyoruz o zaman yanımızda city bıke , yol bisikleti ve MTB taşıyacağız öyle mi ? Çook mantıksız MTB nin asfalta zararı yok herkes özgür bu konuda. Bizim kullanım şeklimize en uygun MTB. Bu bisikletleri yolda kullandık diye hatalı değiliz.

• Beğen
Tepkiler: erendiz çetiner
tour of turkey mtb ile koşulsun bence. malum yollar sakat. :D

@tahirkaya

Kişilikten ziyade tarz ve uslup konusunda eleştiri var ki forumun amacı budur zaten. Ancak bazı arkadaşlar sanki üzerlerine saldırılıyormuş gibi tepki veriyorlar. :)

OOOOOOOOOOOOOO o bir şeymi mtb yada city bike asıl bu ülkede özellikle istanbul gibi bir metropolde sırf param var hava atayım bari diye jeep'le dolaşanlara ne diyelim adı üstünde dimi arazi taşıtı 4*4 ufak olanları hafif böyle otomobil ve jeep karışımı olan araçlar hadi neyse ama devasa boyutlarda kendi bile sürerken zorlanan sonradan görme tiplere nedesem acaba.bide arkadan yaklaşırlar babaları yolları yaptırmış yaaaaa çekilsene yol versene eee biz bisikletteyiz yaaa herif kral sanıyor kendini.yoksa dağ bisikletimi city bike'mı sorusuna gelene kadar bide derler trafik sorunu var yok öyle birşey sorunlu kişiler,kişilikler var eğitim şart ama malesef anlat anlat dur..............

Merhaba,

Merida T1 Speeder kullandım uzun süre. İnce tekerin akıcılığı, sabit maşanın hafifliği bambaşka. Mazgallara dikkat edeceksin tabi, bazen durmak zorunda kalacaksın. Bu keyfin İstanbul'daki bedellerinden biri maalesef bu.Jant yamulması, lastiğin sık sık patlaması falan başıma gelmedi. Patikalardan bile uzun sürüşler yaptım, orda da problem yok.

Trek 4300 kullanıyorum halen. Yol kapanırsa kaldırıma çıkarım, kaldırımdan inerim tekrar yola girerim, kendi çapımda slalom keyfi yaparım. Kuru toprakta hiç düşünmeden manevra yaparım. Ama yolda da; uzayıp giden yol bisikletlerine bakakalırım, canım istese de yetişemem, yetişsem de sürdüremem.

Yani, kişiye göre değişir bence. Sabit bir yargıya varmak, anlamsız gibi.

• Beğen
Tepkiler: ozantrk
Mtb satışının çok olmasının bir diğer sebebi '' Türk '' olmanın verdiği mantıkdır. Biz Türk milleti olarak bir alet edevat eşya aldığımız zaman onu her şekilde ve en fazla verim alacak şekilde kullanmak isteriz. MTB binenlerin çoğu ; - dağ bisikleti alayım hem yolda patikada hemde şehirde sürerim - düşüncesi ile alıyor. Lakin bir şehirde 100 mtb kullanıcısı varsa bunların 95 tanesi bisikletini neredeyse hiç toprak yolda sürmüyor, geri kalan 5 tanesinden 3 tanesi bazen araziye giderken geri kalan 2 tanesi düzenli olarak arazide sürüyordur. Ha bende mtb kullanıyorum ve bende sürüşümün yüzde 98 i ni asfalt ta gerçekleştiriyorum. Zaten ilk fırsatta yol bisikletine geçiş yapacağım. Bunun yanı sıra mtb nin çok kullanılmasında satıcıların tavsiye edenlerin çok büyük etkisi var. Satış yapan varsa kızmasın ama nedense hep ilk olarak gösterilen bisiklet mtb oluyor. Abi 1000 lira limitim var ne alayim sorusuna , bisikleti nerede kullanıcaksın sorusu yerine direk raftaki dağ bisikleti çıkartılıp satılır. Birkaç arkadaşımın dediği gibi avrupada amerika da yolda sokakta mtb görme ihtimaliniz çok az zira hep yol bisikleti tur bisikleti görürsünüz. Mtb si olan adamın bisikleti araziden başka yerde sürmez... Yol bisikleti nin ince yapısından dolayı çabuk hasar göreceği, tekerin mazgallara gireceği , jant ın hemen yamulacağı vb. gibi yanlış kanılardan dolayı da yol-yarış bisikleti satışı çok az. Sonuç olarak önce nerede kullanıcağımıza karar vermeliyiz özellikle büyük şehirde yaşıyanların yol-yarış bisikleti kullanmasını daha mantıklı buluyorum.

Düşünsenize giderken yoldaki en ufak ayrıntılara bile dikkat etmek zorunda değilsiniz, mazgal korkunuz yok, en önemlisi bisikletinizle istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Arabaların arasından geçemediğinizde istediğiniz an kalldırıma çıkabiliyorsunuz, atlayabiliyorsunuz zıplayabiliyorsunuz. Haftasonu gelince de üç beş km pedallayıp araziye giriyorsunuz ve arazinin tadını çıkarıyorsunuz. Bisikletinizi yola göre modifiye edebiliyorsunuz. Ne büyük bir nimet bu küçümsenen dağ bisikleti

Geri