Scudo Sports

Herkes dağ bisikleti alıyor ama nerede kullanıyor?

Scudo
@Kudret Kurtcebe

2012 senesinde yazdığım mesaja cevap vereyim,

tekirdağ için ,cyclo cross yol uygundur demişim doğru,kartepe suadiye için cyclo cross uygundur.erdek keza ,iznik keza,tavşanlı kesin cyclo orda yol olmaz,tekirdağda yolda olabilirde dönüş riskli,iznik gölünün son durumu kuzey ve güney yolunun düzeltildiği hakkında rapor geldi burada yolda gider ,bu arada bursa uludağ yaptım 3 kez asfalt fena değilde son 10 km 'in 3 km 'si artık asfalt olmuştur herhalde şunu gördüm ben çıkarken mtb 'liler iniyordu offroad girişleri vardı,keşif yapılabilinir.

Şu konu da Donanımhaber'in meşhur "ati mi nvidia mı" ya da "intel mi amd mi" konuları gibi kavgası bol ve yıllardır süregelen hal aldı. :D
Mtb'yi yolda kullanan arkadaşlar güvenliğinden endişe ediyorsa kim ne diyebilir?

Bu şey gibi, aynı muhitte iki ev var, içi ikisinin de aynı. Birisi yeni, 97 veya sonrasına ait deprem yönetmeliğiyle yapılmış. Diğeri çok eski, 75 yönetmeliğini bile yakalayamamış, ama içi yenilenmiş.
Deprem olur korkusuyla pahalı olan yeni yönetmeliğe göre yapılmış evi tutana kimse enayi gözüyle bakamaz.

Evet mtb kullanmak amelelik. Bilinçsizlik yüzünden mtb kullananlara nasihat verilebilir, ama yollara ve kendi hakimiyetine güvenmeyen, yol tutuşu için verimden fedakarlık edene de bir şey diyemem.

Bunca yıl hem arazi hem de yolda kullanmak için mtb sahibiyim, 1 yıllık 1.75 lastik kullanmanın ardından bisikleti yenileyince 2.10luk lastiğin nasıl hamallık olduğunu görüp yol bisikleti sahibi olmaya anca karar verdim. Artık halı sahaya, şehir içi gezmeye vs yolla, araziye ve uzun turlara mtb ile gideceğim. İnsan korkusunu bir şekilde aşıyor, ama aşamayanları da anlamak lazım.

Ha, bugün fatbike konusunda 15 yaşında bir dostumuz "fatbike hepsinden iyi, mtb'ye de bin basar, alamadıkları için kötülüyorlar" gibi bir laf etmişti, tür fanatizmi yapanları iyi anlatan bir anı oldu bana. :D

• Beğen
Tepkiler: brkcrdk ve Mert E.
yaşadığım şehirde caddeler arnavut kaldırımı olduğu için mtb binmek zorundayım :D yol bisikleti binmek imkansız her hafta akort yapar dururum :D iç lastik yamadan geçilmez :D vb seyler

@maboc

Eğer sırf bu argümanla (arnavut kaldırımı) MTB kullanıyorsanız, buna zorunlu olmadığınızı söylemek isterim.

Doğru lastik ve basınç seçimi, bir şehir bisikletinde size MTB'nizden bile konforlu bir sürüş sunabilir.

25mm lastiklere sahip yol bisikletimden 28mm kalınlıktaki şehir bisikletime geçtiğimde bile arnavut kaldırımlarında yaşadığım konfor gündüzle gece kadar!

Eğer çukurlardan, tümseklerden atlayıp zıplamıyorsanız, merdivenlerden inmek falan özel hobileriniz arasında değilse, MTB'nin konfor getirirken götürdüklerine (hafiflik, süspansiyonun sönümlemeleri, akıcılık vs) mahkum olmak zorunda değilsiniz.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

@Mert E. hevesim var atlamaya zıplamaya buranın yollarını görmeden bence ist yollarıyla karşılaştırmayın :D mtb ile yol bisikletin zevki tartışılmaz zevki ve renkler tartışılmadığı gibi bisiklet tercihide tartışılmaz dağda bayir kışın kar yağdığında geziyorum

Ben biktim bu konudan ve turevlerinden..

Yol bisikleti de kullandim dagda.. Ikisinin de tadi baska ama bu yol bisikleti alip mtb kullanlari elestirmek gelenek..

Birakin ne isteyen istedine binsin.. Yeterki binsin.

Su mtbcileri hor goren yol bisikleti kullanan arkadaslar sizleri buyuk turlarda gormek isterim..

Hem bisiklet kulturu artsin diyosun hem elestiriyosun. Yol bisikleti zahmetli pedaliydi suyuydu buyudu.. Parcasi ucuz kendisi ucuz bisiklet mtb. Birakin binsinler, asfaltta 2.2 lastikle sana ne..

Yol bisikletini sattim dag bisikleti aldim ormanda biniyorum, arada bi cadde bostanda.. Umarim denk gelir yol bisikletli bi arkadas bana konusan.. Afaltta mtb ye biniyosun desin.

Hani madem bisiklet kulturu cok mu vaktiniz var yeni bisi tartisin.. Yeni teknoloji tanitin. Okuyun paylasin.

Yol bisikleti aldin bisiklet kulturun on numara kardesim senin.. Biz de firin isletiyoruz iste..

@maboc Arnavut kaldırımı deyince orada durmak lazım ben 110 psi 28 lastiklerle 100 Metre gittim geri döndüm.

mtb yi toprak yol,köy yoları çim üzerinde,ormanda çok ama çok seviyorum,sırf asfalt olamayn toprak yol için mtb alma planım var,varmı böyle kulanmayı seven,ayrıca mtb bu dedğim şekilerdeki yolar için sanrım biçilmiş kaftan,en kısa zamanda umarım bir güzel 29 jant mtb almayı planlıyorum yurt dışından bakalım hayırlısı,arkadaşlarantalyada her iki bisiklet kulanıcısı için muhteşem rotalar yolar var,tabi nüfus artıkça yol bisikleti olayı değişmeye başladı,tabi bu benim şahsi görüşürm 36 senedir burda yaşıyorum 15-20 sene önce trafik yok gibiydi şimdi ise her türlü hanzo tabirli sürücü bol,bu yüzden yol bisikletide çoğu zaman ürkütür oldu :)

@maboc

E tamam bu görüntüleri yaşamayı seviyorsanız o zaman zaten dağ bisikleti normal :)

Bir yanlış anlamayı düzelteyim. Yol bisikletim artık yok, biraz da tam da buradaki sebepten dolayı (bozuk şehiriçi yollardaki yol bisikleti konforsuzluğu) satıp şehir bisikletine geçtim.

Burada amaç kimseyi yermek değil elbette. Ancak buraya yazdıklarımız aynı zamanda bisiklet almaya meraklı kişiler içinde bir bilgi kaynağı ve yol gösterici olacaktır diye düşünüyorum.

Hal böyleyken, sadece parke taş yüzünden MTB almak fikrinin sabitleşmesi yerine farklı alternatifleri de dile getirmek lazım.

Elbette zevkler ve alınan keyifler kişiye göre değişir ancak bunları tüm eğrileriyle doğrularıyla dile getirmek olmalı esas olan.

Tıpkı bugünkü fatbike muhabbeti gibi; kimseyi fatbike aldığı ve sahilde bindiği için yargılamak, küçümsemek kimsenin haddine değil olamaz da. Zevk onun, kime ne.

Ancak kalkıp da "en iyi bisiklet fatbike'tır çünkü kumda da gider, dağda da gider, yolda da uçar gider, mtb den iyidir" gibi ütopik iddialar insanları yanlış yönlendirmek olur.

Konu "yol bisikleti mi mtb mi daha iyi" hiç değil zaten.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Ben Bursanın inegöl ilçesinde yaşıyorum ve burda bir geubumuz var. Bir kaç kilometrede İnegölden dışarı çıkıp kendimizi daqğlara ve ormana vurabiliyoruz. Her buluşmada bir köy belirliyoruz ortalama 30-50 km arası akşam turları yapıyoruz. Köy yolları genelde asfalt ama illaki bi patika yola veya orman yoluna yada bozuk bir yola giriyoruz. İnegöl mtb için oldukça elverişli ve her tarafında doğal parkurlar bulmak mümkün. Bursa merkezde genelde yol bisikleti kullanılıyor. Ama inegöl yol bisikleti için çok elverişli değil. Kendimi inegölde olduğum için şanslı hissediyorum.

Ben yillardir tüm bisiklet kullananlara sempati ile bakarken bu forumda mtb kullananlara yapilan sert elestirileri , hatta bazen hakaretleri gordukce artik sagda solda full ekipman yol bisikleti kullananlara önyargili bakmaya basladim. Sekilciligi birakalim bence. Bu isi gercekten seven kisiler kiyafete, modele bakmadan pedalliyor. Komik duruma dusmeyin durduk yere. Yol bisikleti ulasilamaz seviyede bir ego tatmin araci degil. Bisikletin mutevaziligine aykiri.

Boşa zaman israfı konu, size ne ya? kime ne? ve bana ne? Mtb kullanıyorum şehirde kullanıyorum bana hamallık yapıyo diyene amele mal der geçerim, size ne kardeşim zevk benim para benim bisiklet benim. Asla araziye sokmadığım 4x4 üm var 13 lt yakıyor 2.0 motor, vergisi çokmuş yakıtı çokmuş size ne ki? Buda aynı mevzu fat bike alıcam inadına :)
Bu ülkenin en büyük sorunu başkasını eleştirmeyi bilmemektir.

@erdsde traktör pek uymamış ta bizim bisikletleri land Rover veya jeep'in iki tekerlisi olarak düşünebilirsin

• Beğen
Tepkiler: erdsde
Sundan aliyoruz 8.000 USD'ye. Turkiye fiyati elbette daha ucuktur :)
Sonra Nisantasin'da gezip Istinye Park'ta yemege gidiyoruz.
Daga tasa tarlaya camura girmiyoruz cizilmesin diye ve her tur sonrasi yikamaya veriyoruz!
4 teker kullanan bir kisim anlar bu duyguyu :p

GT-Fury-World-Cup.jpg

2 teker sevdiginiz bir bisikletiniz olsun ama; ne nedir, ne icin kullanilir bilin! Gerisini keyfinize, butcenize gore belirleyin gitsin. Kim ne demis kime ne ;)
Kask, tayt, gunluk kiyafet, spd veya klasik pedal...
Bisikletiniz ne olursa olsun, kiyafetiniz aksesuariniz nasil olursa olsun, nasilsa begenmeyen cikacak ve laf edecektir her zaman :) Siz bisiklete binin, bineni sevin, kurallara ve insanlara saygili olun, saygi gorun yeter.
Bunlar gercek olsun ve daha ne olsun ki :)

Arkadaşlar MTB kullananların büyük bir çoğunluğu bisikletin havalı ve sportif görüntüsü için tercih ediyor. Bu bir gercek(4×4 araçların tercih edilmesi gibi )
Decatlonda MTB deneyen 30 lu yaşlarda bir arkadaşa Şehir bisikleti almasını tavsiye ettim.
Baba bisikleti gibi abi dedi
Malesef durum bu.

Bende ilk bisikletimi 2000 almiştim ve o zamandan beri yeni bisikletimi gecen hafta aldım.Mtb secmemin nedeni bi ekiple yada arkadaşlarla tur sırasında bozuk yola girildiğinde kafamda soru işareti kalmamasıydı.Kullanım alanının genışliği yuzunden mtb sectim.Mtb yi alırken yol bisikletleri vardı hosumada gitmedi değil ama kullanım alanı asfalt ve zarar vermeyecek turden yollar oldugu için biraz kısıtlanmıs olurum diye dusundum.Tabi herkezin tercihi farklıdır

Her bisikletli bir gün MTB ye binecektir.:)

• Beğen
Tepkiler: palabeyi
Bir klasik konu, çeşitli başlıklarla sürekli gündeme geliyor. Benim de ilk bisikletim MTB idi. Bisiklete yaklaşık 20 yıl ara verdiğim için 20 yıl sonra bıraktığım yerden devam ederim zannediyordum. Gençken yaptığım gibi tek tekere kalkmalar, kum tepelerinden atlamalar, merdivenlerden inmeler vb... Ama maalesef farkettim ki artık o işleri yapabilen ben gitmiş... Dengem eskisi gibi değil, cesaretim eskisi gibi değil, baktım ki benim için bisiklet artık şehir içinde gezmek olmuş, önce MTB' nin lastiklerini incelttim, sonra o da kesmedi bir tur bisikleti aldım. Şimdi mutluyum. MTB ile de mutluydum. Yol bisikletim olsun isterdim ama oturuş pozisyonu nedeni ile bana uygun değil. Dolayısı ile herkesin ihtiyacı kendisine... Bunlardan birisinin iyi, diğerlerinin kötü olmadığını herkes bildiğine göre bu tartışmaların da çok anlamı yok bence.

Geri