Scudo Sports

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

carraro 225 de karar kıldım herseyi güzel de v fren olmaması cok kotu umarım hd de sıkıntı cekmem

Scudo
@Tolga ibili

Merhaba. HD Fren sisteminin çalışma mantığını bir kere anladığınız zaman hiç bir sıkıntı çekmezsiniz. Yağ değişimine kadar her şeyi internetten ve forumdan bulabiliyorsunuz..

bisikleti aldım ve kısmetse kurulumyapılacak kafamdakien büyük soru bisiklet gelecek ama kurulumunasıl olacaktı bilgiler zaten her zaman lazım olacak cinsten özellikle şu n benim işime çok yarayacak çok teşekkürler

Selam arkadaşlar aynı konu üzerinden soru sormaya devam ediyorum. Balataları değiştirdim sesi kesti ama fren çakılmıyor. Yağı mı az acaba? Yoksa sıkma aparatı var mı? Önerileriniz nelerdir? Teşekkürler.

@Hakan Genç

"Fren çakılmıyor" derken tam kavramadigindan bahsediyorsunuz sanirim. Iki ihtimal var;
1. Yag ceken balatalari degistirdiniz ama rotoru temizlemediniz/iyi temizleyemediniz. Bu durumda balatalar rotoru kavrasa bile rotor yagli oldugu icin kayiyor, istediginiz gucte frenleme olmuyor.
2. Yag kaliperden sizdigi icin balata ve rotora bulasti ise, HD sistemde yeterli yag yok. Yag basinci yetersiz oldugu ve/veya hava yaptigi icin pistonlar yeterli baskiyi yapmiyor.

Cozumleri konunun ilk mesajinda belirtiliyor zaten...

Tekrardan teşekkürler suat bey:). Sanırım sorun 2. Madde çünkü rotoru iyice temizlendi. Gözümün önünde, hatta delikleri bile temizlediler. Ben 2. Seçeneğe eğileyim.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Olası tüm durumları kapsayan güzel bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık :) Bir de bir sorum olacak eğer ki fren sisteminin içine üzerinde yazandan farklı bir yağ basılırsa ne gibi sonuçlar doğurabilir ?

@Baran Halilbeyoğlu

Fren sisteminize uyumlu olarak önerilen yağı veya en azindan ayni turevden yaglari tercih edin marka tutmasa bile!
Aksi takdirde, yogunluk, akiskanlik vb. farklardan fren performansiniz dusebilir, piston ve kanallarda tikanma olabilir. Yagin ucuzuna kacayim derken fren kolu veya kaliperden olursunuz, astari yuzunden pahaliya cikabilir. Calismayan bir fren nedeni ile kaza yapmaniz cabasi!

6000 km'deki bisikletimde on fren hidroligini degistirmedim. Arka hidrolige ise ilk aldigimda olan hava yapma nedeni ile 2500 km civari ekleme yerine yag degisimi yaptim. O donemde shimano mineral yagin 50 ml. si 40 TL idi ve 2 fren icinde yeterli miktar. Yarisi hala kullanilmadi duruyor. Varsayin ki 6000 km'de iki frenin yaginida degistirdiniz:
6000 km / 40 TL = 0,0067 TL
Yani 100 km'de yag maliyetiniz = 0,67 TL (67 kuruş)

Zaten su anda yag fiyatlari yayginlasmasi nedeni ile daha ucuz :)

Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler :) Ben maddiyattan çok hani diyelim ki o an elimizde yoktu o çeşit yağ başka çeşit kullansak sıkıntı olur mu diye sormuştum. Mesela AB kan grubu varya, normalde AB den alması lazım ama sıkıntılı zamanlarda A ya da B den takviye alabiliyor onun gibi birşey :D

29 inç lastikleri olan 21 inç kadrolu bir Salcano ng 550 sahibiyim. Hidrolik diskleri var. Fabrikasyon. Frene dokunduğum zaman diske değen kaliperler bikaç milim diskin döndüğü yöne kayıp sonra frenliyor. Ve her defasında tık tık diye ses alıyorum. Huzursuz ediyor. Sedonamda da hd var ama o hiç böyle sorun yapmadı.

@Orhan57

Hareket eden yer kaliper mi yoksa balatalar mi? Normalde olmamasi gerekir. Eger hareket eden balatalarsa, balatayi kalipere bagladiginiz pimde veya balata modellerinde sorun vardir diye dusunuyorum...

@suat akman
Diski iki taraftan sıkan balatalar komple gövdenin içinde oynuyor onları birarada tutan pim de oynuyor.

@Orhan57

Balata ve/veya pimde bir bozukluk var demek. On frende boyle bir sorun yoksa ikisini karsilastirmali inceleyin. Deformasyon veya model uyumsuzlugu ise yenileyin... Su an aklima baska bir sey gelmiyor. Gormeden anlamak ve fikir yurutup tavsiyede bulunmak zor :/

@suat akman
Suat abi, hd hakkında hiçbişey bilmezken ilk hd bisiklete sahip olduğumda tamda alıntı yaptığım mesajındaki gibi herşeyini a dan z ye kendim öğrendim ve de en ufak problem çekmiyorum hd keyfini sorunsuz yaşamak çok keyifli :)

Benim bi sorum var. Yağmurda falan balatalar ötüyor. Tamam kuruyunca geçiyor da, bunun sebebi ne acaba bilen var mı?

@hsnbykkls

Basitce kullanici/fren ayari hatasi ile otme sebepleri:
  • Tekerin yerine tam oturmamis olmasi
  • QR'in yeterince sıkı kapatilmamasi ile frenlemede titresime neden olmasi
  • Kaliper ortalamasinin dogru yapilmamasi
  • Balatalarin asiri asinmasi

Cuneyt Kazokoglu'nun (link) bir yazisindan alintiladigim bolum asagida. Balata malzemelerinin frenleme ve otmeye + / - yonlerini acikliyor:

"Fren balataları metal (sinter / sintermetal diye de geçer) ve organik (Shimano’da „resin“) olarak ikiye ayrılıyorlar. Karşılaştırmak gerekirse metal balatalar sert V-fren pabuçlar, organik balatalar yumuşak V-fren pabuçlarının muadilleri.
Sinter/metaller:
Artıları:
  • Uzun süre dayanır (aynı sert V-fren pabucu gibi)
    Eksilerí:
  • Diski daha çabuk eritir
  • Isıyı daha çabuk yalıtır, bu yüzden balatanın ısısını alan kaliper üzerinden fren hidroliği/sıvısı daha çabuk ısınabilir.
  • Ötebilir
    Yani sinter/metal balatalar daha uzun süre dayanıyorlar, bu yüzden bilhassa bol çamurlu ortamlarda daha avantajlılar, daha uzun ömürlüdürler.
    Artıları:
Organik Balatalar
  • Diske karşı daha yumuşak
  • Daha fazla fren gücü (ayni yumuşak V-fren pabucu gibi)
  • Daha az ötme yapar (ayni yumuşak V-fren pabucu gibi)
    Eksileri:
  • Çabuk biter (gene aynı yumuşak V-fren pabucu gibi)"
Ayrica islak havada ayakkabi, pabuc fren, islak zemine surtunen bir temizlik bezi dahi otme yapabiliyor. Islanan balata, diskte islaksa suyu diskten supururken ses yapacaktir. Sonrasinda da 2 yuzeyin veya yuzeylerden birinin islak olmasi, surtunme mukavemetindeki degisiklik, fren balata malzemesinin niteligi nedeni ile ses yapabilecektir.
Ornegin ilk balatam organikti. Yagmurda sadece hafif bir hisirti yapiyordu. Su anda orjinal bulamadigim icin aldigim metal agirlikli bir arka balatam var yagmur veya kuru havada donem donem ciddi ses yapiyor. Ancak fren verimine sorun teskil etmiyor.

Cevreden sese uyuz olarak bakanlara aldirmayabiliyorsaniz takmayin kafaya :)

çok iyi bir bilgilendirme teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@suat akman Yazınız içeriğinde QR sıkılmayınca frende titreme olabileceğini söylemişsiniz benim arka frenlerde fren yapınca kıt kıt ses yaparak rahatsız edici bir fren performansı var hatta bazen sıdf bu yüzden ön freni kullanıyorum acaba sebep dediğiniz problemden mi kaynaklı

Geri