Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

Arkadaşlar merhaba forumda yeniyim. Uzun zamandır bisikletimle uğraşıyorum. Lakin bir sorun varki buna bir çözüm bulamadım. Mekanik disk frenli bir mtb bisiklet sahibiyim. Alyan ile disk teilini sıkan vidayı gevşetip teli geriyorum. Çok kuvvetli sıkmama rağmen, bisikletle yol alırken fren yaptığımda fren birden boşa düşüyor. Yani freni bırakıp tekrar sıkıyorum, bırakıp tekrar sıkıyorum. Başka türlü olmuyor. Benim bu frenlerle başım belada zaten arkadaki disk hiç tutmuyor. Ön kısımda böyle olunca bisikleti durdurmak için fazla efor harcıyorum. Ne yapmam lazım? Yardımcı olursanız sevinirim.

Scudo
Moderatör'e not; konuyu kron bölümüne açtığımı sanıyordum. Lütfen kusura bakmayınız.

Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz Cumartesi günü kron xc 150 2017 satın aldım. 1 gün kullandım ve h-disc frenlerden sürtme sesi geldiğini fark ettim. Aldığım servise götürdüm ve durumu anlattım. Adamın bana dediği "-bu gibi şeyler olabilir. Bisikleti 15 gün kullan zamanla geçer. Mantığıma sığmadı açıkcası. İnternet'te bu tarz sürtme sorunları için videolar var. İzlediğime göre kolay bir yöntemi var. Servisteki adamın bu basit işlem için üşendiğini düşünmek istemiyorum. Hele ki bisikleti daha Cumartesi günü almışken, ertesi gün beni geçiştirdiyse sıkıntı büyük.

Sözün özü; bu mantık doğru mudur? fren için ayar gerekmiyor mu? 15-20 gün kullanıp mı bakıma götüreyim.

Bisiklet sevdam yeni başladı. Kötü bir başlangıç olduysa çok üzüleceğim :)

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@nerutal
Servis freni dogru sekilde ayarlamamis anlasilan. Internette gordugunuz basit videolardan faydalanarak kaliper ortalamasi yapabilirsiniz. Gerci siz mesaj atali 1 haftayi gecmis :) Muhtemelen cozmussunuzdur. ''Zamanla gecer'' deyisi, surten taraftaki balatanin digerine gore fazla asinarak zaman gectikce bir sekilde dengeyi bulmasi varsayimindan hareket eder ;)

• Beğen
Tepkiler: nerutal
@suat akman
Merhaba, oncelikle cevabiniz icin tesekkur ederim. Dediginiz gibi videolardan hareketle ortalamayi kismen yapabildim (sağa donuslerde bazen surtmeyi duyabiliyorum.) Fakat, on tekeri elimle döndurdugumde hafif bir yalpalama oldugunu gordum. Bu durum lastigin yapisi nedeniyle mi bana oyle gorunuyor yoksa farkli bir durum mu var bunu bilemiyorum. Eger yalpalama var ise aslinda frenin surtme nedeni en basindan beri bu sebep yuzundendir diye dusunuyorum. Tahmin ettigim gibi bir yalpalama var ise bu sorun jant teli akortu ile duzelir mi dersiniz? Her halukarda servis yolu bana görundu anlasilan :)

@nerutal
Yalpalama jantta ayarsizlik var ise olur ama goz kontrolunde cogu kisi lastige bakar ve yalpalama gorur. Gercekten jant ayarsizligi varmi gormek icin bir tukenmez kalemi sabit tutacak sekilde janta birkac milimetre mesafede tutun ve tekerin donusu sirasinda kaleme yakinlasip uzaklasma, yer yer surterek donme varmi ona bakin.

Ayrica; disk frenin jant veya lastikle ilgisi yoktur calisma prensibinde. Fren teker gobegine bagli disk uzerinden calisir. Yani jant ayari ile hic ilgisi yoktur. Jantiniz ciddi ayarsiz olsada disk freniniz etkilenmez. Jantiniz kusursuz olsa ama disk darbeli/yamuk olursa da fren sorununuz bitmez.

Servise gitmeden once:
-Kaliper ortalamanizi yapın
-Kaliper, adaptor civatalarinin gevsek olmadigindan emin olun
-Balatalari tutan catal metal parcanin acisinin dogru oldugundan emin olun
-Diskte yamulma olmadigindan emin olun
-Teker mandalinin, mil yaylarinin dogru takildigindan, yeterince sıkı kapatildigindan emin olun

• Beğen
Tepkiler: nerutal ve sdtbsr
Arkadaşlar iyi forumlar, (grupta arama yaptım ama tam bir cevap bulamadım) Geçen hafta Salcano City Sport 20 HD bisiklet aldım. Bir haftadır kullanıyorum. Cuma gün akşam iş dönüşü bisikletimin ön freninde yumuşama hissettim. Şöyle ki fren tutuyor ama kolu tam olarak sıkmam gerekiyor, öncesinde gayet iyiydi. 20 günlük ilk bakımına da daha 14 gün var. Bakıma kadar böyle kullanmaya devam etmeli miyim? Kendim yapabileceğim bir ayar var mıdır yoksa servise mi götürmeliyim. (Fren takımı:Shimano M365 Hidrolik Disk)

Kıymetli cevaplarınız için teşekkür ederim.

Shimano M355 HD frenim var. Yetkili servisteki eleman DOT 4 yağ koydu. Birkaç saate kalmadan kapak çatladı. Yeni kapak getirttik. Kapak takıldı yağ koydurmadan bir hafta öyle kaldı. Bir gün baktım yeni kapakta da çatlayacak gibi kılcallanmalar başladı. Bu durumun frenin dibinde kalan DOT yağ kalıntıları sonucu oluştuğunu düşünüyorum. Başına bu tür bir hadise gelen oldu mu?

Kapak temin etme konusunda tecrübeli arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

Merhabalar. hidrolik frenli yeni bir bisiklet satın aldım. Ön fren tutmuyor ve ses yapıyor. Diske elimi sürdüğümde siyah leke yaptı. Diskte yağ var diye gittiğimde onun 'koruyucu yağ' olduğu ve deterjanlı sıcak suyla yıkadığımda geçeceği söylendi.Tamam dedim denedim ilk iki dakika iyi ısındığı andan itibaren eski haline döndü. Sıfır olduğu için balataları sökmek pistona bakmak istemedim.

Sormak istediğim koruyucu bi madde kullanılıyor mu ? Kullanılıyorsa balataları işlevsiz bırakmasına ne demeli? Şimdiden teşekkürler...

Shimano m355 frenlerin yağ hazne kapağına uyan alyan kaç mm?

@dünyalı

Hocam 1.5 sene disk fren kullandım diske hiç bir şekilde yağ sürüldüğünü görmedim(koruyucu yağ da olsa) yağ çözücü bulaşık deterjanlı su ile tekrar bir yıkayın derim. Ama eğer yağ çoksa ve bisikleti aldığınız yerin hatası yüzünden olmuşsa götürün balatalarını değiştirsin çünkü yağ bulaştıysa balatalara geri dönüşü yok mecbur değişecek.

• Beğen
Tepkiler: dünyalı
@Turak

Bahsettiğiniz model mineral yağ ile çalışması lazım, onda bir yanlışlık var. DOT yağ koyduysa kapağın çatlaması ondan kaynabilir. Yanlış uygulama yapılmış.
Yeni kapak geliyor , 1 hafta yağ koydurtmuyor , sebep?! :)

Ben koymadımm

@Turak

Tamam işte, kim koyduysa yanlış koymuş.

@ratm :hihi: sebep:uyku::acpsnr:= Ben koymadım. ( Şu an hazne boş:))

• Beğen
Tepkiler: ratm
@Işıklar Gazisi
@Işıklar Gazisi benim bisikletim 1 yıldır her biniş sonrası tavana asılıyor ters olarak, sorun yaşamadım(Birkaç gün böyle kalacağı için fren kolları sıkılı olarak asarım hep, 15-20 dakikalık tamir işlemi için gerekli olmayacaktır). Eğer sistemin içerisindeki hava gereği gibi giderilmediyse sorun yaratır.

• Beğen
Tepkiler: Işıklar Gazisi
Arkadaşlar ctesi günü alivio st-m4050 vites-fren kolu seti ve kaliper seti geldi. Bunu kendim taktıktan sonra yağın fışkırdığını farkettim bugün tekrar denemeye çalıştım bu sefer hava alma yerini açık bırakarak pompaladım zar-zor içinden yağ çıktı. Yaptıklarım şunlar altın renginde borunun içine geçen yağ tıpasını taktım borunun vidasını ve sabitlemesi için pul gibi şeyi ve ingiliz anahtarıyla sıkıştırdım

@Tugrul.erkilic teşekkür ediyorum. Merkezde yağ kaçağı olduğu kesinleşti. Götürdüm balataları değiştiler esas sorun belli oldu kaçak var. Ama koruyucu yağ deyince şaşırdım. Kafam karıştı. Sizlere sormak istedim. Tekrardan teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Tugrul.erkilic
Abilerim, kardeşlerim ben foruma yeni üye oldum ve sizden bir konu hakkında yardım rica edicektim. Ben üç, dört gün önce yeni bir mtb bisiklet satın aldım. 'Carraro Force 271' ve dün sürerken arka fren hidrolik diskinden sürtmeye benzer bir sesle karşılaştım durup bisikletin arkasını havaya kaldırıp boşa pedal bastığım zaman Rublenin gezdiğini oynadığını fark ettim ve hala arka diskten sürtmeye benzer bir ses geliyordu. Bisikleti aldığım yere götürdüm ve bana bunun normal olduğunu Rublenin bu tarz hareket ediceğini söylediler fakat içim rahat etmedi. İkinci bir bisikletçiye götürdüğüm zaman'da Shimano disk frenlerinin böyle olduğunu söylediler. Eve döndüğümde içim hala rahat değildi ve tekrar kontrol ettim aynı şeyi tekrar yaptıktan sonra diskin fren pedlerine sürttüğünü fark ettim tıpkı sekiz çizer gibi bir durum söz konusu... Normal bir durum olmadığını düşünüyorum. Bu konudaki yorumunuz nedir? Normal bir durum mu ? yoksa sadece beni geçiştirmişler mi? Şimdiden yardımınız için Teşekkür Ederim...

Arkadaşlar merabalar.

Bildiğim kadarı ile hidrolik balatalarını bitmesine yakın değişmesi lazımmış amaç rotor'a zarar gelmesin die bende bu sebeple bugün bir bisikletçiye gittim değiştirmesini istedim balataların bana balataların daha iyi durumda değiştirmeye gerek yok dedi. Ne kadar durumu anlatsamda öyle bir şey yok balatanın ömrünün bittiğini ses çıkardığı zaman anlar ve o zaman değiştirsin dedi.

Sizce adam doğru bilgimi verdi? Sonuçta değiştirmesi onun yarına olacaktı ama adam bir şey biliyor ki ve iyi niyetten olsa değiştirmedi?

Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Çok güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş ellerinize sağlık...

Geri