Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

İkinci el alışverişlerde ölücü sorunu

Mal satıcının, para da alıcının olduğuna göre satıcı istediği fiyatı çekebilir, alıcı da istediği fiyatı teklif edebilir. Hatta 5 farklı yerde 5 farklı fiyat da verebilir. Kendi keyfi.

10+ senedir internetten alışveriş yapan biri olarak uyguladığım taktik alıcı istem fiyat araştırması sonucu makul olduğunu düşündüğüm en yüksek fiyatı direkt teklif etmek, satıcı isem vermeyi düşündüğüm minimum fiyatın üstüne %10 pay koymak ve acele etmemek. Anormal fiyat çeken satıcılar zaten bir süre sonra mantıklı fiyata düşüyorlar, satıcı olarak da fiyatı abartmadığım için çok uzun olmayan bir süre sonra zaten mantıklı bir alıcı çıkıyor. Böyle araba da sattım, ev de sattım ama daha çok telefon sattım.Mantıksız/gereksiz mesajları çoğunlukla dikkate almıyorum yada canım isterse eğlence unsuru yapıyorum.

Scudo
Yaklaşık 5 gün önce, 3600 TL istediğim yol bisikletime, 1500 TL teklif eden oldu. :D

Bu pazarlık ve en azından %50 sini teklif edeceksin mantığı daha çok bizim gibi ortadoğu ülkelerinde var sanırım. Bir ara mağaza işletiyordum adam sıfır ürüne yarı fiyatını öneriyor. Kaldı ki ikinci el. Neden ortadoğu ülkeleri diyorum : Mağazam şehrin merkezindeydi ve çok farklı insanlar geliyordu yabancısı da dahildi buna. Genelde Avrupa'lılar atikette ne yazıyorsa tık diye çıkarıp veriyordu. Arap, Güneydoğulu, Azeri, İranlılar insanın canını alıyordu. Bazen iş kötü bugün diye indirim yapacak oluyorsun adam astarını da istiyordu. Sinir harbi yaşıyordun. Ben mağazadan adam kovduğumu bilirim. Bir yere kadar. Ha satarken de böyle insanların malları birden altın oluyor. Dürüst değiliz. Kesinlikle değiliz.. !

Bir fıkra ile bitireyim : Kayseri'linin teki oğluna sormuş : 4+4 kaç eder oğlum ?
Çocuk cevaplamış : Alırken mi? Satarken mi?

Bol pedallı günler dilerim.. !

3.000 TL'den satışa koyduğum bisiklete "1.200 TL size uygunsa hemmmmen gelip alabilirim" yazmıştı birisi :) Aman n'olur hemmmen gel dememi bekledi sanırım :)

Bir de tek kadro fiyatını sorup, fiyatı söylediğimde o fiyata şu kadro var bu var, karbon var vs.vs.vs. gibi cevaplar almıştım, sonrasında böyle tiplerle artık dalga geçmeye başladım, siz de yapın çok keyifli oluyor :)

Ben ilanlarda pazarlık mantığını anlamıyorum açıkçası. Hem alırken, hem satarken...

Satarken "Pazarlık yapılır" demek bana şunu anlatıyor, "pazarlık yapmazsan, seni yüksek fiyattan kazıklayacağım".
Madem fiyatta düşülecek o zaman en düşük fiyatı yazmak doğru olur. Herkesin kafası rahat olur böylece...

ekleme: Bir şey satın alırken ben de pazarlık yapıyorum. Yapmak zorunda olduğumu hissediyorum (maalesef). Ama en çok "son oluru nedir" diye sorup, düşmezse "eyvallah" deyip satın alıyorum :)

@Aryel ben de zaman zaman ilan açıyorum. ilanın ortasına ve altına "50 TL bile inmem, 1500 olur mu, takas olur mu sorularınızı şimdiden cevap vereyim HAYIR teklif edene ağır hakaret ederim / cebinde 1500 lira nakit parası olmayanın sorusunu cevaplamıyorum" yazıyorum. ölücü mölücü uğramıyor.

Sıfır fiyatı 1100 lira olan 2014 model bir ürünün jantlarını 150 liraya satmak için ilan açıyorum ve başlıkta da büyük harfle yazıyorum ki jantlar satılık diye. Adam bisikletin fotoğrafını görüp telefona saldırıyor ve 150 liraya hemen bisikleti alıyorum diyor. Okuma özürlü insanların bu kadar çok olduğuna inanmazdım ancak açtığım bu ilan beni yanılttı. Bunlar ölücü değil, nekrofili hastası :acpsnr:

1,5 senelik bisiklete adan liste fiyatı üzerinden %25 ile satıyor. zaten nakit %15 taksiitle %10 indirimi neredeyse bütün her yer uyguluyor. Senin bisikletini neden almalıyım bir şey mi değiştirdin? diyorum, benimki temiz diyor. ne kadar temiz olursa olsun 3 kuruş için niye 2.el alayım ki? hatta kim niye alsın?

150 lira ya pazarlıksız diye satışa çıkarttığım ürüne birisi gelip 110 lira teklif ediyor. Hayır diyince ya zaten orası şöyle burası böyle dökülmüş falan malı kötülüyor. Hadi sabır diyorum sonra düşünüp taşınıp adama dönüş yapıyorum tamam 110 demiştiniz anlaşalım diye adam bu sefer 100 lira diyor iyice geliyorlar. Başkasına 100 e veririm sana 101 e bile vermem deyip konu kapanıyor ama böyle insanlar ticaret ahlakını maf ediyorlar.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAkın
bende yaparım ölücülük ama kararında.

geçen zamanlarda bi 1000 liralık ilan için 700tl verim dedim.
(cebimde vardı "tamam" dese gidip alıcam bunuda belirttim)
kabul etmedi satıcı.
- yok dedi biz şöyleyiz böyleyiz allaha şükür aç değiliz açıkta değiliz milyon tane tatava yaptı.
-iyi dedim ya allah muhtaç etmesin.
(Ki deseki gel orta yolu bulalım gene 800-850 TL vermeye razıydım)

şimdi ilan 550 lirada.
geçen mesaj atmış siteden hala ilgileniyormusun diye ??
dedim 300tl verim istersen :D

bazıları var adam almış daha bir ay olmuş, paraya sıkışmış, kendini sakatlamış vs.. varyansım onlar hariç..

Mal alırken de satarken, de makul sınırlar dahilinde pazarlık yapmakta bir problem görmüyorum.

İlanın altına yazılan "kalp kırarım, hakaret ederim, o fiyata vereceğime köşede yakarım" vb. ifadeleri görünce istemsizce gülümseyip alacağım varsa da almamayı tercih ediyorum.

Satarken : nihai fiyat + %10
Alırken : istenen fiyat - %10-20 (duruma göre)

Nekrofili hastalarını ise görmezden geliyorum, vaktim kıymetli.

izlenimlerimi maddeler halinde sıralamak gerekirse:

- Genellikli ölücüler, cazip fiyatla listelediğiniz ürünlere daha fazla salça olurlar. Sanırım, "bu adam paraya sıkışmış ne versem kabul edecek" kafasındalar. :ckskc:

- Pazarlık yoktur, takas düşünmüyorum gibi laflarınızı neon ışıklarla bile yazsanız; zombi istilasını durduramayacaksınız, kendinizi kandırmayın. :krktm:

-Farz edelim ki ürünü bir an önce satmanız icap etti, şehir dışına taşınacaksınız, paraya çok sıkıştınız v.s. Bu durumda verdikleri fiyatı kabul etseniz bile sorun yaşamayacağınızın garantisi yoktur. Siz bilgisayar başında EFT beklersiniz onlar ürünü almaktan vazgeçmiştir ama haber vermezler. Son dakika, nakit sıkıntısı yaşadıklarını söyleyip anlaştığınız fiyatın da altında bir para teklif ederek ölücülükte tarih yazmak isterler. Elden teslim alacaklarsa, telefonda veya site üzerinden anlaşmış olduğunuz fiyatı tamamen unutun çünkü kendinizi yeni bir pazarlığın içerisinde bulacaksınız. :eek:

-Siz ürün açıklamasını ne kadar okunaklı, ne kadar maddeler halinde de yazsanız yazdıklarınız asla okunmayacaktır; emin olabilirsiniz. Genellikle karşılaştığınız ilk soruların cevabı; ilan açıklamasındaki renkli, büyük font ile yazdıklarınızdır. :okyrm:

-Bu insanlarda kapıp kaçma isteği vardır ki, buna ölücünün kapkaççı ruhu da diyebilirsiniz. "Fiyat uyarsa hemen gelip alayım." "kabul edersen iban ver hemen parayı göndereyim." "Hemen arabayla gelip kapından alırım istersen" "Hemen alayım" "alayım" AL !!! :tskler:

Son olarak yazımda ölücülere seslenmek istiyorum. Ey Sayın Ölücüler, sayenizde daha sabırlı bir insan oldum bunun için sizlere minnettarım fakat unutmamak gerekir ki her şey gibi sabrın da bir sonu var. Bir sonraki satışta görüşmek dileğiyle, esen kalın (!) :p

Bence ikinci elde fiyatlar minimum %30 düşük olmalı ki, ikinci el kullanılmış ürün aldığınıza değsin. 1000 liralık ürüne 800-900 çekerlerse gider 1000 lira verir sıfır alırım.

@Edip Dinçer
Edip bey kesinlikle hakli ayrica kimse soylememis ama eklemek istedigim satici tipleri var.

Zati muhterem ilan acmis tamam guzel 2000tl demis ve kesinlikle indirilmeyecektir demis. 2 gun sonra 1900 demis 10 gun sonra 1500 demis ee hani kesinlikle dusmezdi fiyatin?

Bu tip saticilar alicilari alistiriyor ve alici da haliyle kendi kendine diyor ki demek ki herkes boyle.

Bir diger konu ise 2 gunlugune 1000tl sonra satistan cekicem diyenler. Kimsede demiyorki arkadas o zaman niye satiyorsun ?

Kisaca olay komple sacmalik ve hic bir zamanda degismeyecek? Kullanim durumunun bile fiyati etkiledigini dusunursek isteyen istedigi fiyati yazabilir.

Bir diger konu ise gene satici arkadasin tutumu. Yukaridaki mesajlarda da gordum yok soyle yaparim hakeret ederim vs. Elinde boyle bir urun var diye ne kralain ne baska bir seysin.

neticede alicida saticida durumun farkinda degil.

Bende bisiklet ariyorum ve dogal olarak elimdeki paraya maksimunu almaya calisiyoeum haliyle 3000tl param vaken 3500tl lik bisiklet satana teklif ediyorum. Gayet normal bir durum bu.

Neyse cok uzattim ozetle anlatmak istedigim su bu durum hic bir zaman degismeyecek.

arkadaşlar paranın zaman değerini göz ardı ediyorsunuz...

bir satıcı satılık ilanını açtığında ürünün aynı gün satılacağını düşünmüyor, bilinçli veya değil, ürünün satılabileceği bir süre koyuyor önüne...
mesela, bu ürün bu fiyata 4 günde, 1 haftada, 1 ayda satılır diye düşünüyor...

eğer 4 gün düşünmüşse, 4 gün sonra indirime girmesi, 1hafta ise 1 hafta sonra..... indirime gitmesi normal...

ve eğer siz "pazarlık yok 300 TL", denilen bi ürüne, mesela ilk gün 250 tl ile talip olursanız, kabul etmez... ama 290 derseniz edebilir... çünkü 10 tl için 1 hafta beklemek ona da saçma gelebilir... ha 5. günde talip olursanız 250'yi de kabul edebilir...

insanlık ve finans halleri : )))

bir de davranışsal ekonomi var... o konuya girmeyelim gece gece :rolleyes:

• Beğen
Tepkiler: Tolstoy
Satıcı: 2000 son fiyattir.
Alici: 1000 veriyim.
S: Cok cinsin masallah...
A: :) 1100 olsun.
S: :)) Ben ustune 100 veriyim yeter ki zamanimi alma...

A: :) pazarlığı kestin 1150 diye gitcektim neyse başka bisiklet bakiyim
S: :) Bence bu kadar parayi bisiklete yatirip carcur etme, emlak isine gir.

birde olaya öldürücü satıcılar tarafından bakın. 50 liralık ürünü 200 lira ile listeyelen de gördüm, interneti geç sokakta etiket 60 lira yazdığı ürün için "abi sana 40 olur" diyeni de. sanki 40 yıllık hemşerim de bana indirim yapıyor. mağazalar bile yapıyor bunu, madam coco diye ev eşyaları satan mağazada 2-3 yıldır %50+%20 indirim var. arkadaş türk milletinde matematiği o kadar güçlü olanlar zaten senden alışveriş yapmaz, birde ilk sorduğumda 1 hafta sonra bitecek kampanya demişlerdi. Aynısını neredeyse tüm firmalar yapıyor, sezonda 400 lira ayakkabı, 2 ay sonra 200'e düşüyor vs.vs. ne yazıkki kim kimi kazıklarsa türkiyesindeyiz. kurumsal firmalar da da durum aynı, mediamarkt'da bile görevliye buna indirim yapın deyince %10 indirim yapıyor, bilginize :)

Geri