Uzun süre işe bisikletle gidip geldim. İstanbul’da yaşıyorum. Yağmur ve soğuk için de yeterli ekipmanım var ancak işe bisikletle gidip gelmenin bu şehirde sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum.
Öncelikle sürücülerin çoğu telefonla meşgul, video seyreden, dizi seyreden, görüntülü konuşan, oyun oynayan, mesaj yazan her türlüsünü görüyorum trafikte. Yolumun çoğu bisiklet yolu olmasına rağmen trafiğe girdiğim az kısımda bu beni oldukça tedirgin ediyor. Elime, ayağıma, bisiklete bir şey olsa çarpan adam yürüyüp gidecek ben belki haftalarca eziyet çekeceğim.
Hava yağmurlu olunca sürmek ayrı zevkli ama İstanbul’da bence değil. Gezdiğim birçok Avrupa şehrinde şunu hissettim, burada yaşasam her koşulda bisikleti sürerdim… Ama İstanbul’da olacak iş değil. Trafik çok tehlikeli, araçlar süratli, sürücüler dikkatsiz, motosikletler ayrı bir risk. Burada 15 dakika yağmurda sürüş yapın çamurdan görünmez oluyorsunuz. Bir sürü inşaat, yetersiz alt yapı ve biriken sular birleşince çok daha sevimsiz bir hal alıyor. Evet su var, sabun var temizlik o kadar da zor değil ama başta dediğim gibi bu durum sürdürülebilirliği bence azaltıyor. Yanınızda yedek kıyafet bulundurmak, iş yerinde kıyafet değiştirme imkanı bulmak gibi zorluklar da var.
Ayrıca toplu taşımanın bisiklete entegrasyonu da daha iyi olmalı. Marmaray’da mesela saat sınırlaması var. Lastik patlasa Marmaray’la devam edeyim diyemiyorsunuz. Hazırlıksız yağmura yakalansanız şurada üç durak otobüse bineyim ya da metroya geçeyim deme şansınız da olmuyor.
İşe gidip gelmenin şöyle bir avantajı vardı ondan da mahrum kalmış oluyorum. Mesela sabah antrenmanı yapıp işe devam ediyordum yaz mevsiminde. Bazen de erken çıkabilirsem dönüşte antrenmanı yapıp eve gidiyordum. Şimdi eve gidip bisikleti alıp tekrar çıkmak mental olarak bazen zor oluyor.
Sonuç olarak işe bisikletle gidip gelmenin olumsuz yönlerini sıralasam da toplamda olumlu yönlerinin daha çok olduğunu düşünüyorum. O nedenle işe gidip gelmeyi sürdürebilen herkese kazasız ve keyifli sürüşler dilerim. Belki motivasyonum artarsa tekrar deneyebilirim.