Scudo Sports

İşsizliğin hat safhada olması

@Kuzey Ege
online eğitim için destek veriyim bende.
okuduğunu anlayacak derece ingilizcesi olanlar için
edx
coursera
(link)
udemy vb platfortmlar
kodlama için
(link)
codeacademy
(link)
freecodecamp
türkçe yt kanalı : yazılımbilimi
python kaynakları(öğrenmesi kolay ancak çözüm gücü yüksek bir programlama dili):
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
en güzellerinden biri en sona.
(link)
pek üstünde durulmamış sanki ama türkçe güzel bir kaynak odtü altyapılı galiba.
en son bitirme ödevini verdim python onay bekliyorum.
göz gezdirmekte fayda var temeli olanlar hızlı bitirir.
aklıma bir şeyler geldikçe ekleme yaparım.
 
Scudo
(link) da güzel bir sitedir. Ülkemizin geleceği malesef yazılımda. Çocuğum olsa yazılımcı olmasına gayret ederdim. Tanıdığım üniversite mezunu olmayan bir yazılımcı var. Ayda 20bin liraya para demiyor, yerine göre money diyor yerine göre kapik diyor yerine göre mangır diyor. Yaşı da henüz 30 değil.
 
@sargonnas Evet doğru tespit .. Koç zamanında diyordu kaliteli ara elemana ihtiyacı var sanayii nin bu kadar çok mühendise değil.. ama meslek liseleri ve meslek yüksek okulları ne kadar kalifiye eleman yetiştiriyor.. bilmiyorum.. benim olduğum sektörde insanlar alaylı yani çıraklıkla öğrenmişler bir işi, zaman içinde usta olmuşlar da.. yeni birilerine öğretebilebilyorlar mı, bilmiyorum..!??
 
PVC doğrama imalatı yapıyoruz ve çoğu zaman eleman bulamıyoruz çünkü bu sektördeki herkes dükkan açıp batmak hevesinde çoğu açıyor çünkü açılış maliyetleri yüksek değil bilgi beceri istemiyor gibi görünüyor şu anda usta olanların hepsi alaylı ama şu anda yeni çırak yok hatta son on yıldır çırak yok eğitim zorunlu ama bu işin eğitimini veren okul da yok ya da yetersiz neticede eleman bulunmuyor bu da iş beğenilmiyor algısını ortaya çıkratıyor sektörde
 
@hsynzltn

PVC doğrama işini bilmiyorum, o nedenle yorumum ne kadar isabetli emin değilim.

Fakat eğer anlattığınız gibi, insanlar bu işte maaşlı çalışmak (ve daha düşük riskle daha garantili gelir elde etmek) dururken doğruca kendi işlerini kuruyorlarsa, o halde personel olarak çalıştıklarında aldıkları ücret, düşük riske rağmen bile kabul edilemeyecek kadar az olmalı diye düşündüm.

Bir yanda düşük risk - düşük gelir
Diğer yanda çok yüksek risk - yüksek gelir.

Her toplulukta, çoğunluk düşük riski tercih eder.

Personel olarak kimse bu sektörde çalışmak istemiyorsa, o halde iki opsiyon arasındaki fark çok fazla demektir.

Zaten Türkiye'de insanların "iş beğenmemekle" suçlanmasının sebebi sanırım genel olarak bu.

Türkiye'de resmî çalışma saatlerinin çok üzerinde iş yaptırıldığı ve mesai ücreti ödenmediği bilinen bir şey.

Sosyal medyada, TV'de ünlülerin, zengin adamların hayatını izleyen, mesela 23-24 yaşında yeni üniversite mezunu bir taşralı genç getiriyorum gözümün önüne. Küçük bir şehirde yaşıyor.

- Babasından aldığı harçlıkla takılmaya devam etse karşılayabildikleri: Evde yemek, üç beş parça kıyafet, belki dışarıda arkadaşlarıyla biraz çay-kahve içmeye yetecek kadar para. Büyük ihtimalle evlenme, kendi oturacağı evi satın alma, araba alma, vb. gibi umutları olamaz.

Bunları karşılamak için gösterdiği çaba: Yok denecek kadar az.

- İmalat veya hizmet sektöründe vasıfsız/az vasıflı bir işe girse karşılayabildikleri: Yukarıdakilerin aynıları. Sadece bu kadarlık bir kısmı karşılayabildiği için, yukarıda saydığım ev alma, araba alma, evlenme, vb. gibi geleceğe yönelik umutları yine olamaz.

Bunları karşılamak için göstereceği çaba: Günde 10-12 saat arası mesai, kötü muamele, büyük şehirde yaşıyorsa muhtemelen saatlerce toplu taşımada yol gidip gelmek, vb.

Yukarıdaki hesaba bakıldığında, çalışmamak gençler için daha kârlı görünüyor. Tabii, tamamen varsayımlar üzerine konuştum. Farklı yönde ikna edilmeye açığım.
 
@Rocketman bir çok konuda haklısınız sektörümde maaşlar düşük ki ben de memnun değilim yani ortalama 2000 TL diyelim işçilerin aldıkları ücretlere. Çalışma saatleri de oldukça uzun haftada 6 gün günde 11 saat çalışıyoruz yani haftada 66 saat fazla mesai olursa ücreti ödeniyor. sigortalar asgari ücretten yatar. yani şartlar böyle haliyle herkes ya kendi dükkanımı açayım ya da memur olayım ya da belediyeye işçi olarak kapak atayım gibi düşüncelere giriyor. memur olmak iyi sayılabilir ama diğer seçenekler özellikle de bu sektörde küçük esnaf olmak pek hayır getirmiyor.15 binlik bir ara ve 10 bin liralık makinelerle dükkan açan usta yanına bir de eleman alıyor bir kaç dayanıyor sonra dükkan kirasını ödeyemiyor sonra malzeme aldığı yere ödeme yapamıyor arkasından elemana para ödeyemiyor 2 yıl içerisinde 50 60 bin borçla dımdızlak kalıyor. ve kötü bir şey daha var bu hallere gelince senedi sepeti ödemek için maliyetine ya da daha düşük fiyatlara iş yapıp piyasayı düşürüyorlar ve bunlardan bir şehirde on onbeş tane olunca o şehirde karlı iş yapabilmek imkansız hale geliyor. ve biz hala çalışacak usta bulmakta zorlanıyoruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
@Rocketman mesela hocam benim mezun olmama 2 yıl kaldı yani hiçbir şey kalmadı düşünüyorum mezun olunca bana ne kadar verebilirler ki (vet hek) 2000 tl olsa (devlette başlangıç 4k) bunun 800-900 ü ev kirasına gidecek yani cebime direk 1200 kalacak ben de diyorum ki giderim babamın evine otururum asgariye bir yerde çalışırım daha iyi en azından sevdiklerimden uzak olmam,memleketime yakın olurum daha iyi diyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Şu an 63 yaşında olan ege tip mezunu karı koca doktor. Hiç doktorluk yapmamışlar. Kapı gibi diplomaları var. Delikanlı ingilizce biliyor o yıllarda. Yazları efeste turist rehberliği yapıyor. 2 dil daha katıyor dağarcığına. Yazları eşiyle rehberliğe devam. Kuşatmasında kocaman apartmanları var. Kışları ise isviçrede kendi evlerinde. Çocuklar isviçrede okuyor diye. Sevebildiği işin yapabilen şanslı sayısı epey az. Sevdiği işi yapan zaten fark atıyor.
 
İş beğenmemenin ardında ki sebepleri araştırmak yerine iş beğenmiyor bu demek çok yanlı be yanlış bir bakış açısı değil mi ? Yeni mezunlar, gençler ne gösterirseniz onu hayal eder ve isterler. Uyuşmayınca, çatışınca da böyle oluyor malesef. Keşke asıl işi gösterseniz de insanlar zorluklarını bilerek, göğüs germeye hazır ve en önemlisi ne seçtiğini bilerek hayata atılsa.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
bana gore de isin cok calisacak adamin olmadigi ulke herkesin ofiste sekreter tarzi is ariyor olmasindan oturu herkes issiz kimse de calisacak toto yok
 
:ssrtcbya:

hiçbirinizde çalışacak toto yokmuş ehehe gündde 24 saat çalışamıyorsunuz çok ayıp. Tembel tenekeler. Bak isveçe öğretmen ayda 20bin lira kazanıyor ve günde tam 5 saat derse giriyor.
Bir isveçli öğretmen kadar olamadınız ayıp ayıp neyinize yetmiyor 2bin lira nankörler : D

minimum-wages-around-the-world.png


Saat ücretleri .
Çalışacaksın tabiki de fakat 20 sene hintli ve afgan gibi çalışıp 20 sene sonunda sana toplamda bir trek parası veriyorlarsa bence çalışmayın boşuna.

Türkiye de öğretmen saat ücretini dolara çevirip avustralia ile kıyaslayın. ve bu saat ücretleri minimum amerikanın bir çok eyaletinde saat ücreti 10 dolar vasıfsız işçiye.
Mesela kasiyersiniz saatte 10 dolar veriyorlar, fırında kürekçisiniz 20 dolar cepte.

İş beğenmeyin siz.

image.jpg

öğretmen maaşları yıllık. Yaz kardeşim oraya Türkiye 5000 dolar diye. trek almayın siz de makarna yiyin : D
 
@Fatih Yasin Söndüren
hayat tecrüben nedir birader senin? Yaşın kaç ?6 sayfa boyunca yazılanları okuma zahmetine girmeden sözüm ona tespit yapıyosun sonra milleti iş beğenmemekle ,tembellikle itham ediyorsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
@emir yakup bulut hayat tecrubemden sanane ayrica yasimdan sanane bir yorum yazarken cevremdekilere gore yazarim banane elealemin yorumundan elealemin yorumu onu ilgilendirir onun gorusudur saygi duyarim hesap mi verecegiz bu nasil konusma tarzi bilader konusmalarina dikkat et karsinda veled yok senin yorumlarim
batiyorsa sikayet butonunu kullan ya da engelle ya da saygi duy sus elealemle buraya polemik olsun diye girmiyorum kimseye de begendirmek zorunda da degilim yorumlarimi anladin ? bos yere alintilayip bos muhabbet yapmazsan muhatap olmazsan sevinirim
 
ben de üniversite öğrencisiyim,staj için bir süt işleme fabrikasında çalıştım

8,30-17,30(mesai saati değişken iş ne zaman biterse genelde) 6 gün boyunca (gün içinde 1 saat öğlen arası,30 dk çay molası başka ara yok)
resmi tatiller yok
kalifiyesiz elemana asgari ücret,kalifiye göre 2000-3000 değişiyor
servis,öğlen yemeği var

açıkcası ben de çalışırken bunaldım çünkü herkes işine karşıyor,birileri başkalarını azarlıyor laf söylüyor,bazıları işten kaytarıp iş yapıyormuş gibi yapıp da bazılarına aşırı iş biniyor yapılan işler ağır değil ancak haftanın 6 günü çalışıp alınan maaş bence hem bazı insanların sana tavrına ve o kadar emeğine değmiyor.Oradaki bir abim de sırf bu yüzden maaş günü istifa edecek

Evet çalışanlarla konuştum,sohbet ettim bana işe başlayıp da bırakıp,bir bahane uydurup bir daha gelmeyen bir sürü insanın oldugunu söylediler.Evet iş var ama çalışma koşulları belli buna yaşamak denmez bence yani bu şartlarda çalışmak istemeyen insanlara kesinlikle hakveriyorum

Ben de elimden geldiğince çalıştım,yardımcı oldum,yüklerini hafiflettim,bir şeylerin ucundan tuttum.Bol bol sohbet ettik,bir samimiyetim oldu tabiki ama kanunda olan staj parasını alamadım,beni sevdikleri için küçük bir hediye paketi ile uğurladılar beni
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Yıllara göre işsizlik oranları

Yılİşsizlik Oranı (%)Değişim
20006,5
20018,41,9
200210,31,9
200310,50,2
200410,80,3
200510,6-0,2
200610,2-0,4
200710,30,1
200811,00,7
200914,03,0
201011,9-2,1
20119,8-2,1
20129,2-0,6
20139,70,5
20149,90,2
201510,30,4
201610,90,6
201710,90,0
Ocak 201810,8-0,1
Şubat 201810,6-0,2
Mart 201810,1-0,5
Nisan 20189,6-0,5
Mayıs 20189,70,1
Haziran 201810,20,5
Temmuz 201810,80,6
Ağustos 201811,10,3
Eylül 201811,40,3
Ekim 201811,60,2
Kasım 201812,30,7
Aralık 201813,51,2
Ocak 201914,71,2
Şubat 201914,70,0
Mart 201914,1-0,6
Nisan 201913,0-1,1
Mayıs 201912,8-0,2

Kaynak: (link)
 
Ocak Şubat da patronlar zammı beklemiş işçi çıkışı yapıp zamlar belli olunca geri almışlar sanki :ssrtcbya:
 
Geri