Scudo Sports

İstanbul Maltepe Veledrom pisti ve güvenlik zafiyeti

Peki bu dönüşlerde yavaş olan kişinin yukarıda tutunmasının imkansız olması durumu nasıl göz ardı ediliyor? Ne kadar yavaşsa o kadar içte olması gerekmeli bence.

Scudo
@Cemal Ç. bende öyle biliyordum tam tersiymiş.
Velodrome daha düz değil mi?

Birde şu kurallara gelirsek, daha yavaş sürenin daha içte sürmesi gerekmez mi? Ben mi yanlış anlıyorum yoksa kuralları ya da fizik kuralları orası için geçerli değil mi? Hani öğrettilerdi ya, merkez kaç kuvveti, hızlandıkça açılırsın gibi şeyler.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Sayın @Serkan Mıstınoğlu bu koyduğunuz izletide ki gibi yarışlarda koyulan kurallar daha farklı olamaz mı?

Peki bu dönüşlerde yavaş olan kişinin yukarıda tutunmasının imkansız olması durumu nasıl göz ardı ediliyor? Ne kadar yavaşsa o kadar içte olması gerekmeli bence.
Maltepedeki velodrom çok dik açılı olmadığı için düşük hızlarda kenarda olmak sıkıntı yaratmıyor.

• Beğen
Maltepedeki velodrom çok dik açılı olmadığı için düşük hızlarda kenarda olmak sıkıntı yaratmıyor.
Tamam o zaman. Sayın @Serkan Mıstınoğlu 'nun koyduğu izletide ki ve benim Roubaix'de gördüğüm velodromeda yavaş şekilde dışta giden kesin kaza yapar.

Eğer önünüzdeki size yol vermezse, sayıca da üstünseniz ve o habitatta daha eskiyseniz gönlünüzce bağırıp çağırabilirsiniz. Çünkü zaten daha kalabalıksınız, olası bir kavgada kazanan taraf olacağınız aşikar. Bunlar yazılı olmayan ama herkesin bildiği velodrom kurallarıdır
mustafa arada onlarca yapıcı ve yapılan eleştirilere hak veren mesajlar varken, bir kaç cümleyi buralara kadar çekmen, senin gibi bir bisikletçiye ve forumda tecrübeli arkadaşımıza yakışmıyor. Bence bu dostça tavsiyeyi bir kez daha düşün ve yazdıklarını yeniden değerlendir. Seni bir yere çağırmıyorum, sen buradaki herkesi davet et, sahilde bir beltura oturalım, tanışalım, çay kahve eşliğinde Türkiye'de bisikletin geleceğini konuşalım, havadan sudan sohbet edelim. Veledrom için neler yapabiliriz değerlendirelim. Yazılanı eleştirebilirsin, ama bu şekilde olayları çok başka yerlere çekmek yanlış.

5 yıldır nasıl bir ekip olmaya çalışıyoruz çok yerde anlattım. Şu anda gelinen noktada racon kesen bir grup olarak lanse edilmemiz üzdü gerçekten.

Bizi başka yerlerden tanıyan kişilerin de samimi yorumlarını bekliyorum.

Nasreddin Hoca dan devam edicem:
- Haklisin , efendi.
- Haklisin , muhterem.
- Sen de haklısın , hanim.

Bu beton cangilinda herkes haklı. Daha fazla alan, zaman , imkan, ..... istiyor.
Bazı hali saha maçını izlemek yada amatör futbol basketbol maçını izlemek bile keyif verir. Endüstriyel etkinliklere para veren birer sayı olmak yerine bu bile keyifli olabilir. Karşılıklı saygı olmadan, kurallara uymadan bir anlamı yok.
Belli bir düzen ve uyum olmaz ise yapılan spor ne olursa olsun Cambridge ve Oxford kürek takımlarının halk plajında yarışması yada antrenman yapmasi gibi absurd bir şey olur.
@Fatih ÇT cay ve kahve ile cozulmeyecek sorun yok. 👍👍👍

Velodrom kimsenin olmadığı gibi ayrıca hepimizin. Sürekli bisiklet süren biri olmak durumunda değil oraya giren. Şehir bisikletlisi, market bisikletlisi, belediye bisikletlisi... Aslında tek kural ve kontrolü var bir bisiklet ve kaskla girmek. (Onun dışındaki kuralları uygulayacak ve uygulatacak bir mecra yok.) Yani ben 7 yaşındaki oğlumun kaskını takıp orada ona sürüş teknikleri gösterebilirim. Ve bunu istediğim saatte istediğim hatta yapabilirim. Bu da haliyle yavaş olacaktır. Ve 7 yaşındaki çocuk zigzag yapabilir. Ben ne kadar yazılı olmayan kuralları bilsem de bilmeyenler olabilir. Keşke antreman saatleri klüplere ayırabilecek velodromlar olsa da antremanlarınızı-mızı oralarda rahat rahat yapsak.
Dikkatli olunması konusunda önümüzdekini uyarmak hepimizin görevi ama sakinlikle anlatılmalı. Ama ben ısrarla beyaz çizgide 20 ile giden kişiye bağıramam. Haddim değil orası onun da alanı. Bu yazışmalar tek bir bisiklet klübüne itaf edilmemeli. 3'lü, 5'li hızlı gruplar var. Herkes bişeyleri dert etmeden hızlı gitme niyetinde orda.
Ben şahsen 1 yıla yakındır gitmiyorum ama çok giderdim açıldığı andan itibaren. Kimsenin olmadığı saatlerde tempo ve grup sürüşü en mantıklısı.
Dediğiniz gibi bir velodrom gerçekten kimseye yetmiyor. Kapasitesinin üstüne çıkıyor sık sık. Kalabalıktan dolayı kask olsa da küçük çocukların orada olması hem kendileri hem çevreleri için riskli olabilir. Ben 8 yaşındaki yeğenime içerdeki mavi yolda yada sahil şeridindeki beton alanda sürdürüyorum. Yine çok güvenli değil ama velodrom içinden daha iyi olduğunu düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: ArVoGu
@Serkan Mıstınoğlu burası " o saatte ne işi varmış " ların ülkesi . Sorunların kaynağı başka yerde . O yuzden daracık yerlere, bütçelere, imkanlara sıkışan insanların günlük telâşlarının sebebini kacirmamiz lazım.
Standford doktoralı ,Google da iş geliştiren birine " internetci çocuk " denilen yerde , su kulupmus, ferdimis, amatormus ,promus umursamazlar , farketmez hepsi de " bisikletci çocuk " derler. O yüzden derim ki " durun siz kardessiniz" .

Son düzenleme:
.

Son düzenleme:
Sayın @Serkan Mıstınoğlu bu koyduğunuz izletide ki gibi yarışlarda koyulan kurallar daha farklı olamaz mı?

Aslına bakarsanız velodromda her şeyin kuralı var ve her şey belli: (link)

_44957123_velodrome_466x220.gif

Öndeki sürücüyü (siyah çizgide giden) geçmek için kurallara göre kırmızı çizgiyi kullanmak gerekiyor, hatta kırmızı çizgiye "sprint çizgisi" deniliyor.
"The red line is known as the sprinter's line - riders have to go round this if they want to overtake a lead rider."

Fakat burada sayfalardır tartışılan mesele bu kadar basit değil. Çünkü antrenman yapmak için velodroma inmiş birden fazla, birbirinden bağımsız grup var. Yukarıdaki görselde verilen sollama örneği aynı grup içindeki sollamalar için geçerli.

Bizim velodromda ise keşmekeş, karambol bir ortam var. Şu yarışa benzetilebilir:

Videoda, yorulmuş ve düşük hızda seyreden sporcuların çoğunlukla velodromun dışından gittiği görülüyor (en içteki mavi alana geçip yol veren bir bisikletli gördüm videoda) Ayrıca pek çok kez, önündeki bisikletliyi en dıştan sollayan sporcular da var videoda, video mutlaka izlenmeli.

Neticelendiremediğimiz konu şu, uzun yıllardır burada haftanın 2 akşamı antrenman yaptıkları için o süreler içinde velodromu fazlasıyla sahiplenmiş bir topluluk var. Bunda sorun yok. Fakat o velodromda, o antrenmanları illegal bir şekilde yaptıklarının, yani velodromu illegal olarak sahiplendiklerinden haberdar değiller. Ki kendileri de farkında olmadan bunu itiraf ettiler. Pek çok yere başvurmuşlar, ellerinde hiçbir belge bulunmamakta velodromdaki üstünlüklerine, veya belli bir saat diliminde velodromun sadece onlara tahsis edildiğini belgeler nitelikte. Böyle bir izin veya belge yok. Yani sahiplendikleri hak illegal. Bu açığı da biz daha kalabalığız, daha hızlıyız, daha eskiyiz şeklinde kapatmaya çalışıyorlar üstelik çok kaba bir dille. Bunu da gayet kaba bir şekilde yaptıkları hem tartışmayı başlatan olaydaki hem de buraya yazdıklarındaki tavırlarıyla zaten sabit. Şu an onların 60 nabızla yazdıklarını okuyorum, 140 nabızla ağızlarından çıkan sözleri az-çok tahmin edebiliyorum :snzdglsn:

Ortada ne bir izin, ne bir hak varken, kendilerinden olmayan küçük grubu azarlamalarına tepki gösteriliyor zaten. Yapıcı bir dille ve rica ederek çözmeleri gerek sorunu "sıkıyosa mekana gelin" noktasına getirdiler.

Velodromda yaptıkları bu yüksek hızlı antrenmanlarla hem kendilerini hem diğer küçük grupları tehlikeye attıklarından bihaber olduklarını farkettim ben verdikleri bu cevaplardan sonra. Çünkü iletişimi değil zorbalığı seçiyorlar. En başından deselerdi ki "Bakın arkadaşlar, biz yüksek performanslı antrenman yapabilmek için haftanın 2 günü bu yere geliyoruz, bir kaza yaşanmaması için lütfen dikkatli olun, isterseniz salı veya perşembe akşamları dışında, biz olmadan antrenmanınızı yapabilir, eğer isterseniz de salı veya perşembe akşamları daha dikkatli olarak, velodromun kenarından sürerek antrenmanınızı yapabilirsiniz, bildiğiniz gibi velodrom kuralları hızlı olan içte olur der. Bu velodrom hepimizin hakkı, kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur ve herkes kurallara uyduğu sürece bu velodromdan faydalanma hakkına sahiptir, önemli olan biz velodrom içindeki bisikletlilerin kazaya mahal vermeyecek şekilde dikkatli ve birbirinden haberdar davranmasıdır. Bu konuda hassasiyetinizi ve işbirliğinizi bekliyor, herkese sağlıklı ve kazasız sürüşler diliyoruz." diyebilirlerdi. Fakat demediler. Hatta gelinen son noktada mekana çağırıldık :acpsnr:

@Cemal Ç. Benim bu veledrom, yarışlarına aşırısı. merakım var. oradan aklımda kalan veledrom iç kısmı yavaş sürerek gidenler için dış kısmı ise hızlı gidenler için. ama arkadaşın dediği gibi eğim düşük ise bu yüzden tam tersini yapıyorlar demekki.

@Kemino buradaki bircok kisi , sizin yada diğer kulüplerin belli gün ve saatte velodrumun kullaniminin sizlere tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyor sanırım. Hem bizim gibi biraz meraklı hem de ilk defa görecekler için görsel bir şölen olacağını düşünüyorum. Hatta bağırış çağırış olursa daha da etkili olur. Yarim saat yada bir saatlik teşvik edici bir etkinlikten herkes tatmin olur bence. Gerekli izinleri almaya çalışın. Hatta Serdar Bey gibi performanslar olursa karşı yakada da bir tane inşa edilir ki daha da fazlasına ihtiyaç var . Ne güzel bence.
Sonuc:
Millet ac ac .... spora etkinliğe, konuşmaya , anlaşmaya, iyi ve kaliteli bir hayata ac. Beton da mersedes karın doyurmuyor.

• Beğen
@Serkan Mıstınoğlu yanlis hatirlamiyorsam kriteryum yarislarina merakli ve bu konuda paylasimlar yapiyordunuz. Buralardan ornek vererek de katki da bulunabilirsiniz. Yoksa bu durum karsilikli niyet okumalara gidiyor.

• Beğen
@Kemino buradaki bircok kisi , sizin yada diğer kulüplerin belli gün ve saatte velodrumun kullaniminin sizlere tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyor sanırım. Hem bizim gibi biraz meraklı hem de ilk defa görecekler için görsel bir şölen olacağını düşünüyorum. Hatta bağırış çağırış olursa daha da etkili olur. Yarim saat yada bir saatlik teşvik edici bir etkinlikten herkes tatmin olur bence. Gerekli izinleri almaya çalışın. Hatta Serdar Bey gibi performanslar olursa karşı yakada da bir tane inşa edilir ki daha da fazlasına ihtiyaç var . Ne güzel bence.
Sonuc:
Millet ac ac .... spora etkinliğe, konuşmaya , anlaşmaya, iyi ve kaliteli bir hayata ac. Beton da mersedes karın doyurmuyor.
Velodromun kimseye tahsil edilmesine gerek yok. Son birkaç senede bisikletçi sayısında büyük bir artış oldu ve bu bizim için memnun edici ama bir gerçek varki velodrom artık kapasite olarak bu yoğunluğu kaldırmıyor. Antrenman sonrası tanıştığımız çok fazla arkadaş var elimizden geldiğince mekanik , teknik vs konularda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Büyük bir etkinlik için pistin bakıma ihtiyacı var buda uzun ve maliyetli bir süreç. Büyükşehirle konuşmalarımız geç olsa da sonuç vermeye başladı ama sizinde takdiriniz odur ki böyle projeler ödenek alırken süreç uzar gider ve siyasi parti gözetmeksizin ertelenir çünkü zümre olarak toplumda azınlığı temsil ediyoruz.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Kemino
Şehirlerde belli bir kesime sadece kısa bir süre tahsis edilen sürekli bakımı yapılan stadyumlara, futbol sahalarına bakarsanız , kendinize haksızlık yaptiginizi farkedeceksiniz. Siz yada diğerleri küçük bir kesimin gözünde cebime indirecegi paraların azalmasına sebep olacak insanlarsınız. Tıpkı büyük bir çoğunluk gibi. Çoğunluk insanın faydasına isler eğer bir kısım insanın karına değilse yapılmıyor. Toplumun faydasına yapılan şeyler bazılarının karına engel oluyor. Sağlıklı toplum , eğitimli toplum, amatör spor yapan toplum, maddi olarak rahat olan toplum,...... birilerinin tekerine taş koyar.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Hocam üzerimize bir balici benzetmesi atmadınız eksik olmuş(!). Gerçekten inanamadım şu yorumunuza. Hiç tanımadığınız bir kulüp hakkında ne de güzel atıp tutmuşsunuz yakıştıramadım. Bisikletçilerle futbolcuların en büyük ayrım noktası kültürel sosyoekonomik çevredir. Bir futbolcu gecekondudan başlar sporuna sokaklarda büyür fakat bisikletçi böyle değildir. Başlangıcından itibaren pahalı bir spor ve geneli okumuş görmüş geçirmiş kültürlü insanlar olduğu için camiada kimseye holigan benzetmesi yapamazsınız. Velocity kimsenin yaşına bakılmaksızın demokratik , sorunlarını diyalogla çözen , sosyal sorumluluk projelerine destek veren ve şiddetten tamamen uzak bir oluşumdur. Kimsenin üzerimize haksız çamur atmasına sessiz kalamayız. Eğer böyle artniyetli bir düşünceniz varsa sizi antrenman sonrası çay-kahve-kornete de bekleriz . Sanıyorum ki sahalardan uzun süredir ayrı kaldınız fakat unuttuğunuz bir konu var. Velodromda her gün onlarca kaza yaşanıyor. Ambulans çağırıyoruz ilk yardım bilenlerimiz mudahele ediyor. Bir çoğu parkurda gerçekleşse de pistin içinde de kötü kazalar geçiren arkadaşlarımız var . Bazı akşamlar 60 kişiyi buluyor süren sayısı . Biz önümüzdeki kişiyi mi uyaralım yoksa 20 kişi sarı çizgiye çıkıp orada recoverydeki diğer 20- 30 kişiyle kazaya mı karışalım? Sabit tempo tren önüne sprint atan ya da nedense bizle yarışan arkadaşlar da oluyor. Kimsenin antrenman planına karışmak gibi haddimiz olamaz fakat ortada tehlikeye sebep olabilecek birşey yaşanmaması için uyarılarımızı yapıyoruz. Kimseyi tehdit etmiyoruz, önüne kırmıyoruz, sorun olursa bugüne kadar diyalog harici çözemediğimiz durumda olmadı. Bir yerden şikayet gelince ayrıca bunu içeride tartışıp çözüme bağlıyoruz. Tartışma dediğimiz şey neden direk şiddetle bağdaştırılıyor anlamıyorum.
-------
-------
Maltepedeki pist yurtdışındakilerden daha düşük açılı . Merkezkaç burada yaklaşık 50kmh da devreye giriyor.
Yalnız buradaki konuyu saptırmadan ;sosyo-ekonomik çevrenin sosyo-kültürel Çevreyi belirler , zenginler daha kültürlüdür gibi ve holigan olamaz varsayımınıza katılamayacağım. Yine grubunuzu yada sizi tenzi ediyorum pahalı bisikleti olan 2 arkadaş gayet de bahsi geçen yüksek sosyo-kültürel yapıya muhalif holigan vari tavır içinde beni azarladılar.
Yani konu şu yüzden kapanamıyor; uslup yanlış pardon dense kapanacağı yerde yine biz insanların güvenliği için azarlarıza getiren Mesajlar düşüyor

Son düzenleme:
Yalnız buradaki konuyu saptırmadan ;sosyo-ekonomik çevrenin sosyo-kültürel Çevreyi belirler , zenginler daha kültürlüdür gibi ve holigan olamaz varsayımınıza katılamayacağım. Yine grubunuzu yada sizi tenzi ediyorum pahalı bisikleti olan 2 arkadaş gayet de bahsi geçen yüksek sosyo-kültürel yapıya muhalif holigan vari tavır içinde beni azarladılar.
Yani konu şu yüzden kapanamıyor; uslup yanlış pardon dense kapanacağı yerde yine biz insanların güvenliği için azarlarız getiren Mesajlar düşüyor
Buna ek olarak, böyle elitist bir düşünce yapısında olduklarını açıkça söylemeleri (normalmiş gibi) beni şaşırttı. Bahsedilen kulübü daha önce tanımıyordum ama buradaki sözcüleri gerçekten imajlarına yardımcı olmadı. Burada karalandıklarından şikayet etmişler ama kendileri yazana kadar bende kötü bir izlenim oluşmamıştı.

Buna ek olarak, böyle elitist bir düşünce yapısında olduklarını açıkça söylemeleri (normalmiş gibi) beni şaşırttı. Bahsedilen kulübü daha önce tanımıyordum ama buradaki sözcüleri gerçekten imajlarına yardımcı olmadı. Burada karalandıklarından şikayet etmişler ama kendileri yazana kadar bende kötü bir izlenim oluşmamıştı.
Münferit olduğunu varsayacağım , ki ben de gecekonduda büyümüş nispeten bisiklet sporuna gönül vermiş biri olarak ,

• Beğen
Tepkiler: portakallimon
Geri