Scudo Sports

Kadın sürücüler

Erkeklerden çok daha hızlı ve iyi araç kullanan kadınları tanımakla birlikte aracı kullananın kadın olduğu uzaktan çok rahat anlaşılabiliyor.Bastırılmışlık,öz güven eksikliği,stres,dikkat dağınıklığı vb.nedenler olabilir ve bu konularda kadınları suçlayamayız.
Ancak,dikkat çekmek istediğim husus ;
Her geçen gün,kadınlar da çirkeflik ,saygısızlık,kabalık gibi davranışlarda erkekler ile yarışır hale geldiler ve kentli veya köylü, okumuş veya cahil pek fark etmiyor.Sokaklarda artık beyfendilik pek kalmadığı gibi hanımefendilerin de soyu tükenmek üzere.
Sanırım,toplumdaki ahlaki çöküntü her iki cinsi de aynı oranda yozlaştırıyor.Böyle giderse herhalde bir tek bebeklerimiz masum kalacak gibi.(Tabi ki abartı da var,vurgu amacıyla).Şehirlerimizin neredeyse yarısını görmüş biri olarak bunları yazıyorum.
Sokak köpeklerinin bile, aç olmasına rağmen, kendisine yiyecek veren insanlardan kaçtıklarına pek çok kez şahit oldum.

Scudo
açıkça yeni aldığım yol ile bu istanbul içinde öyle asfalttan felan gitmeyeceğim ,aynen bağdat caddesinin geniş kaldırımlarından direk gürsel dostumun mağazasına yollanacağım ,sabah erken saatte çıkacağım ramazan boyu ,direk başıbüyük 'e ,oraya giderken gene bisiklet yolundan gideceğim ,tabi ideal tepeye gelirken köprünün oradan döneceğim orada kavşaklara dikkat etme durumu,erkeklerde kamikaze kadınlarda farketmiyor,ha bunun istatistiği yapar isek ne sonuç çıkar bilemem,yeni yol gidonunu aşağıdan tutmuyorum, araçlar içinde bana güven duygusu vermiyor,boş yollarda aynen alttan tutmaca ,mtb gidonu bu bakımdan iyi idi ,güven duygusu veriyor idi, yoğun trafikte ,
bunada alışacağız zamanla ,
artık yola geldim seneler sonra ,1976 da altta o zamanın ağır pejo yol bisikletinden bu zamana kadar geçen sürede gene yolla buluşmak güzel oldu bunun tadı zati başka idi yıllar öncede bu tadı almış idim ..

@devilmycarlos

eskisi aynen parçalara ayrıldı sadece kadro gürsel dostumun bisiklet mağazasında durmakta jantlar ise fena değil idi 28 yapmış idim bisikleti ,jantlar element cx model ,yalnız bunlar ağır malesef ,bunları ya satacağım ya da yedekte tutacağım ,üzerinde continental 28 hacim teker var içten korumalı henüz yeni onlar ,diğer tüm parçalar zati bitik idi slx ayna kol bitmiş idi..işe yarar parçaları ekipten dostlarıma vereceğim lx vites sistemleri fena sayılmaz çalışmakta arka aktarıcı hala sağlam çalışıyor xt shimano,gidon yeni ve boyun yeni onlarıda vereceğim .arka kaliper iş görür ,ruble yarılanmış idi 11-34 idi ,

@Ahmet-E

Bu zaten bambaşka konu. Benim şahsen insan ırkından en ufak bir ümidim dahi kalmadı. Dünyanın başına gelmiş en kötü virüstür herhalde insan. Böyle olması gerçekten çok üzücü. Müthiş zekamız sayesinde her ne kadar saygı duyulacak varlıklar olsak da, bu zekanın kontrolünü kaybedip güç zehirlenmesi yaşayan bir o kadar da aciz organizmalarız. Bu kadar iyi tasarlanmış bir tür olduğumuz halde, bu kadar geri zekalıca davranabilmemiz, doğadaki belki de en utanç verici ve tiksindirici davranışları sergileyebilmemiz beni oldum olası şaşırtmıştır.

@Atilla Gobel Şahsi düşüncenizdir. Bu şekilde bir atıfta bulunmak için ya çok ciddi üniversitelerin referansında ciddi katılımcıların yer aldığı bir araştırma yapmış olmanız lazım ya da çok kadın tanıyorsunuzdur(?) "Ben beğenmiyorum , kırmızı giymesinler", "Ben yakıştırmıyorum savunma sporu yapmasınlar" cümleleri, sizin istediğiniz yaşam şeklini başkasına zorla empoze etmekten başka bir şey değildir. Bu gibi konularla ilgili konuşurken bence biraz daha dikkatli, daha az yargılayıcı, daha da objektif yorum yapmaya gayret edersek çok sağlıklı bir konuşma ortamı yaratabiliriz.

Bu tip düşünceler çok yanlış geliyor bana. Kadınları bu kadar ayırıp; sen şunu yapabilirsin, sen bunu yapamazsın (meziyet olarak) demek ne kadar doğru bilemiyorum.
Şu tip sözlerin ardından çok güzel araba kullanan bir kadın bile kendinden şüphe edip hata yapmaya başlayabilir -ki bu tip sözlerin tüm toplum tarafından dillendiriliyor olması ayrıca acı bir durum.

Konuyu açan arkadaşa direkt olarak antifeminen gözüyle bakmak çok yanlış olur. Şahsi gözlemim bu arkadaşın tezini destekler nitelikte.

Her sabah Bağdat caddesi üzerinden iş yerime geliyorum ve problem yaşadığım şoförlerin çoğu kadın. Ama beni rahatsız eden konu problem yaşama sebebimiz. Olabilir o an dikkatsiz bir şekilde önüme kırmış olabilirsin ya da benim süratle geldiğimi görmene rağmen yola çıkmış olabilirsin ama en azından ben buna tepki verdiğimde hatanı kabul et ve basit bir el işareti ile bile olsa özrünü dile.

Yaklaşık 2 aydır bu güzergahı kullanıyorum henüz daha özür dileyen bir bayan şoför ile karşılaşmadım. Aksine karşılaştığım tutum daha çok saldırgan oluyor. Yakında GoPro alacağım bu söylediklerimi birçok örnekle burada da izletebilirim.

Aynı durum erkek şoförlerde de olmuyor değil ama sayıca kıyaslarsanız gözle görülür bir fark var. En azından sizin tepkinize karşı camı açıp "kusura bakma görmedim" diyen şoförlerle karşılaşıyorsunuz ara sıra..

@evrim bilgen

Aynen öyle şahsi düşüncemdir. Burası herhalde araştırma sunulacak ve ya çok kadın tanımamı gerektirecek bir ortam değil. Onu geçiyorum bu noktada kadınları aşağılamak yerine kaba saba erkeksi davranışların onlar üzerinde hoş görünmediğinden bahsetmek ise kimseye bir şeyler dayatmak değildir. O yüzden bence sizin konuşmayı çektiğiniz yer çok ilginç. Ben istediğim yaşam şeklini kendi eşime empoze etmiyorum, siz beni ne kadar tanıdınız da böyle insanı etiketler gibi konuşuyorsunuz ? Size bu hakkı kim veriyor ben onu anlayabilmiş değilim. Hatta daha ileri gideyim siz nasıl bir yöneticisiniz ki kalkıp beni tanımadan etmeden, artık yazdıklarımı nasıl anladıysanız kalkıp yargılayıcı, subjektif ve sağlıksız konuştuğum sonucuna varabildiniz ?

Ben kadınların araba kullanan magandalar tarafından rahatsız edilmesinden rahatsızım. Yolda sigara içmelerinden de rahatsızım. Bu mudur çok araştırma gerektiren olgular. Hatta onu geçtim burası hangi üniversitenin kürsüsü yada bana fahri doktora falan mı vereceksiniz ?

Sade bir dille kendi görüşlerimi belirttim, bu ne hassaslık ? Biraz düşünün ve yazdıklarınızı bir daha okuyun.

Bir gün işe giderken ara sokağın birinde bayan şöför abla arabasıyla sol taraftan yola dahil olup yoluna gitmek için benim önünden geçmemi bekliyordu.:D

@Berk Karaca Ben de karamsar bir bakışla düşüncelerinizin çoğuna katılmak ile birlikte, ümitsiz olmamamız gerektiği kanaatindeyim.Kaldı ki belirttiğiniz hususlardan rahatsız olan,özellikle gelişmiş toplumlarda, milyonlarca insan var.İnsanı,diğer canlılardan ayıran, malum,düşünebilen bir varlık olarak şeytanlaşmaya veya melekleşmeye meyil edebilmesidir.Zaten,insanlık tarihi de iyi niyetliler ile kötü niyetlilerin mücadelesi değil midir?

İstanbul'da araç kullanmak ipte yürümekten farksızdır. Araç kullanmaya başladığımdan beri sinir hastası oldum. Erkek bayan ayrımını yapan arkadaşların direksiyon başında ne kadar vakit geçirdiğini öncelik olarak merak etmekteyim. Günde kaç saat trafikte kalma durumundasınız? Ne yazık ki sabırsızlık en başta geliyor trafikte araba kullananlarda. Bu durum herkesi zan altında bırakıyor ve strese sokuyor. Yolun ortasında durup yolcu indirenlerin %99'u erkek sürücüler mesela. Hız sınırını aşıp makas atanlarda erkek sürücüler. Takip mesafesini korumayıp daracık yerden geçmeye çalışan emniyet şeridini ihlal edenlerin %99'uda erkek. Bence burada bir hata aranıcaksa basit olarak bayanları suçlamak yanlış. Araç kullanıp aynı zaman da bisiklet kullanan bireylerin çoğu ayna kontrolü yaparak yoluna devam ediyor. Bilinçsizlik demek istiyorum ve ihmal. Direksiyon başında cinsiyet ayrımı olmaz ne yazık ki.

neyse ablayla göz göze geldik benim geçmemi beklediği çok açıktı göz göze geldik ama frene basmadığını anlamıştım araba 1.viteste debriyaja basılı gibiydi sesi öyle gelmişti motorun.Tam önünden geçerken kaputun üstünde buldum kendimi allahtan arana stop etmiştiki yoksa karşıdaki evin duvarına yapışacaktım.Sanırım abla arabayı boşta sanıp ayağını birden debriyajdan çekmiş.Tabi o panikle fren falan basamamış.:D Ne diyebilirsin ki kadın zaten şoka girdi arabadan inemedi hiç konuşmadan bisikletime binip yola devam ettim.

• Beğen
Tepkiler: Melih Muratoğlu
Şunu da ekleyeyim hiçbir zaman cinsiyeti yargilayici bir tavır almadim.Senin ne işin var ne gerek var sözlerini söylemedim bayanlara fakat araba konusunda korkuyorum efendim.Şöyle bir makale okumuştum:Kadınlar kafa yapısı olarak sonuca odakli olduğu için yolda diğer objelere gerekli dikkati veremiyor.Önüne odaklanmış şekilde sürüyor.Sözlerimi "kadınlara obje niteliğinde bakıyorsun" lara çekmeye çalışanları da bir kez daha yazdiklarimi okumasını öneriyorum.

Trafikte iki her iki cinsinde son derece büyük hatalar yaptığını hepimiz biliyoruz ve şöyle bir gerçek var ki kadın sürücüler erkek sürücülere oranla çok daha az. Belki hataları , kazaları vs. araba kullanan her iki cinsinde sayılarıyla oranlarsak aslında kadınların daha düşük oranla hata yaptığını bile bulabiliriz bence. Bu işi kadınlar araba kullanmayı beceremiyor sığlığıyla kesip atmaktansa "türkiyede neden insanlar düzgün araba kullanamıyor" deyip sorgulayabiliriz.

• Beğen
Tepkiler: Edip D.
Aynaya bakmadan ve sinyal vermeden geçiş yapan erkek çok gördüm. Kadınları bu konuda günah keçisi ilan etmemek lazım. Erkekler adam gibi kullansın önce madem yolların gıralıyız.

Senelerdir tartışılan, sonu hep tatsızlığa bağlanan kült konu. Kadınlar araba kullanabilir-kullanamaz-kullanmalı-kullanmamalı vs. Evrimin insanlığı getirdiği noktayı kabul etmek bu kadar zor olmamalı gerçekten. İnsanlık tarihi boyunca kadınların araç, alet-edevat kullanmasına pek gerek olmadığı için kadının evrimi farklı yönde olmuş. Bu konudaki bilimsel makaleleri bulup okuyabilirsiniz. Kadınlarda uzay-mekan algısı, refleksler, tehlike sezgisi vs. erkeklerdeki kadar gelişmiş değildir. Onların beyni farklı yönde evrilmiş, farklı yetenekler kazanmıştır. Geçenlerde Nat. Geo.da bir yarışma vardı. İçi görünmeyen bir delikten yukarı doğru aniden bir nesne fırlatılıyor. Kadınlar ve erkekler sırayla yakalamaya çalışıyor. Erkekler bu konuda başarılıyken kadınlar neredeyse hiç yakalayamadılar. Hatta yakalamaya çalışırken düşenler, yakalayamayınca hırs yapıp deliğin üzerine eğilerek fırlayan nesneyi kafasına yiyen kadınlar da oldu. Bu konuyu açıklamak için iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Toplumda geri plandaki cinsiyetmiş gibi görünmesinin kadınların canını sıkıp onları bu noktaya getirdiği açık. Sürekli "Erkeklerin yaptığı her şeyi biz de yaparız" şeklinde feveran ediliyor. Ancak hiç bir şeyi etmiyorsanız da bilimi kabul etmek zorundasınız. Bilim, bunun böyle olmadığını açıklıyor ve sebepleri de gayet mantıklı. Sadece araba kullanmak da değil, her konuda erkeklerle, affedersiniz, s..... yarıştırmaya çalışmak komik oluyor :) Siz hiç gördünüz mü "Biz de kadınlar kadar iyi çocuk yetiştiririz" diye iddia eden bir erkek? Etse bile "Yav he he" demez misiniz? Ha tabii ki kadınlar araba kullanacak. Araba, herkesin hayatını kolaylaştıran bir araç. Bu hak yargılanamaz.

• Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak
@Atilla Gobel Ben şöyle bir yöneticiyim Atilla Bey hemen açıklayayım size;
Türkiye'nin her kesiminden , herkesin katılabileceği ve katıldığı sosyal bir platform üzerindeki konuşmaları elinden geldiğince takip eden, gerektiğinde diplomatik bir dille uyarıyı yapabilen, gülünmesi gereken yerde gülebilen, destek verilmesi konuda destek için de elinden geleni yapan, bu sporun yayılması için ferdi çabasını esirgemeyen herkesin düşüncesine saygı duyan ama o düşünce karşı tarafın özgürlüğüne bir tehdit algısı oluşturduğu anda da müdahale edebilecek bilinç düzeyine sahip biriyim. Bunlarla ilgili bir sorunumuz var mı? Sanmıyorum. İyice kendimi ifade etmek istedim ki açık nokta kalmasın.

Ben en başından beri söylüyorum, herkese buradan tekrar ifade ediyorum; Bu ülkede bir kere toplum olarak bir beraber yaşayamama, birbirimize tahammül edememe sorunumuz var, bu kesin. Kaldı ki bunun bir üst versiyonu da cinsiyetçi yaklaşımların iyice laçka haline getirilip, olayın bambaşka boyutlara getirilmesi. Ben orada size dur derim. Gene yapın yine derim. Bunda yanlış bir şey yok, düşüncenize dilediğinize yaşayabilirsiniz. Ama bu kadar açık bir platformda bunu dillendirirken dikkatli olalım diyorum, bu konu ile ilgili haftalar önce de bir diyalog olmuştu, yine aynı şeyleri yazmıştım. Ben de sürekli bunları birbirimize hatırlatıyor olmak istemiyorum, hepimiz aklı başında insanlarız. Ama kafamızdakini tarif edip onun en iyi en doğru olduğunu iddia ederken de , birinin gelip size , "yanlış biliyorsun" demesine alınmayacaksınız bu durumda.

Ek olarak; benim sizin magandaların kadınlara sarkma konusundaki ifadenize istinaden yazmadığımı gayet iyi anlamış olmanız lazım. O yazdığınızdan ne yazık ki o anlaşılmıyor.

Sizin cevabınıza istinaden oldukça sakin ama anlaşılabilir bir cevap yazdığımı ümit ediyorum. Keza benim iletişim dilim bu şekildedir.
Umarım ne demek istediğimi anlayabilmişsinizdir. Sevgiler.

@evrim bilgen konuşma diliniz çok itici ve saldırgan. Konuyu çok farklı bir noktaya çektiniz. Arkadaşın söylediği durumu okuyup "cinsiyetçi yaklaşımların iyice laçka haline getirilip, olayın bambaşka boyutlara getirilmesi" gibi bir sonuca bağlayabilmek için bağnaz bir feminist olmak gerek.

Ben konu sahibi arkadaşa haksızlık yaptığınızı düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Melih Muratoğlu
Geri