@HakanAydn Tabancanın işleri kolaylaştırıcı etkisi var ancak zorunluluk değil, az özenli bir el ile spreylede boyanır. Astar konusunda dediğiniz gibi. Hatta asıl boyanın rengini tam olarak vermesi için astarın ayrı bir önemi var.
Yaygın olarak astar için Rustoleum veya 2K spraymax kullanılıyor. Haricen montananında salt metal yüzeyler üretmiş olduğu astarı var.
İlk etapta kadro zımpara ile temizlenir ve alkollü bezle yağ vs. boyanın kalitesini düşürecek kirlerden arındırılır. Astar atılıp 12-24 saat geçtikten sonra zımparalanıp alkollü bezle silinir. İsteğe göre 2. Kat astar atılıp yine aynı süreden sonra zımparalanır. Sonrasında boya kat 1 atılır, boya kimyasal olarak kurur (12-24) zımparalanır boya kat 2-3 ardından clearcoat/vernik aşamasına geçilir.
Bundan evvel kadro üzerindeki yazıları ne yapıyoruz? İki uygulama var:
Birincisi ki ETOE/Martin Grey bu tekniği kullanır. Astarın rengini yazıların olmasını istenilen renk olarak seçilir. Astar atıldıktan ve kuruduktan sonra vinil sticker kadroda istenilen yere yapıştırılır, devamında boya atılır. Verniğe geçmeden yapıştırılan bu stickerlar kadrodan kaldırıldığından istenilen yazılar ortaya çıkar. Bunun şekil logo vs. de yapılabilir.
İkincisi ki bunu geçenlerde bir blogda ((link)) okudum. Masi de çalışmış bir ustamız Dave Moulton anlatıyor. Astarı halletti, boyada tmm. Verniğe geçmeden kadro üzerine stickerı/decali yapıştırıp üzerine 7-8 kat vernik atıp, zımparalayıp bir kat daha vernik atmak. 7-8kat vernikten sonra sticker kadro üzerinde kenarları kalkmayacak şekilde mühürlenmiş oluyor. Son kat vernikten önce yapılan zımparaysa kadro yüzeyindeki pürüzsüzlüğün sağlanması için son dokunuş.
Birinci teknikte sticker yapıştırılır boya biter sticker kaldırılır vernik atılır. İkinci teknikte boya biter sticker yapıştırılır üzerine vernik atılır.
Vernikte de kullanklan renge göre parlak yarı parlak vs. vernik seçilip atılır ve süreç tamamlanır.
Boya süreci bittikten sonra kadronun bir süre dinlenmesinde fayda olacaktır ki boyanın iç katmanları tam olarak kurusun ve dengeye gelsin.
@Doğukan Aksu nun hazırladığı şöyle güzel bir yazı da mevcuttur. Okunmasını tavsiye ederim:
Bölüm 1 / Klasik bir bisiklet için boya nasıl yapılmalı?
Bu düz renk boyama içindi. Eğer farklı renkler birlikte kullanılacak ya da fade/geçişli renkler yapılacaksa orada farklı püskürtme teknikleri, maskelemeler vs. devreye giriyor. Onlar için aşağıdaki videolara bakılabilir.
Farklı tasarım fikirleri için şu instagram sayfasına bakmakta fayda var, sprey boya ile yapılan harikalar:
(link)
Hatamız varsa affola.