Özür dilerim, ikinci defa kaydetmişim. Bu mesaj silinebilir.
Bu kadro boyu konusunun sürekli olarak kafamızı karıştırmasının nedeni, olayın tek bir ölçü ile çözulmesinin olanaksızlığından kaynaklanıyor. İki bilinmeyenli tek denklem gibi.:mlk:
Her insanın vücut oranı, yani bacak boyunun tüm vücudun boyuna oranı genel ortalamadan az veya çok farklıdır. Oysa maalesef çoğu zaman bisikletler belli tek bir skala ile numaralandırılır: inç veya cm olarak sele kadro-borusu (seat tube) yüksekliği verilir veya S,M,L,XL vs gibi tanımlamalar yapılır. Oysa bugünkü bisiklet geometrisine bakarsanız (arkaya doğru eğimli üst boru - top tube), eğer boyunuz 170'lerin altında değilse, seleyi alçalttığınızda aşağı yukarı çoğu bisiklete boyunuz yetişir ve boyunuz uzun ise seleyi yükselterek istediğiniz boya da ayarlayabilirsiniz.
Artık pek de fazla önemli olmayan bu sele kadro-borusu ölçüsüne karşılık, üst borunun uzunluğu çok daha hayati bir rol oynuyor bisiklet ergonomisinde. Kasıklardan itibaren omuzlara kadar olan mesafe ile omuzlardan avuç içine kadar olan kol uzunluğu, biskletin üzerine eğilme derecemizi, kollarımızın duruşunu, binen yükü belirliyor. Bu mesafeyi gidon boğazının ölçüsünü değiştirerek kısıtlı bir ölçüde biraz değiştirebiliriz, sadece o kadar. Vucudu en fazla etkileyen, doğru seçilmediğinde büyük rahatsızlık veren ölçü de ne yazıkki budur. Ortalama insana göre verilen örneğin 54 cm'lik bir kadro boyunda üst boru 55-56 cm (bu da yapımcıya göre farklı oolabilir) olacaktır. Ben şimdi kendi ölçülerimi düşündüğümde (asyatik tipimdir - üst tarafım daha uzun) 54 cm'lik sele kadro-borusu benim için fazla, ama üst boru uzunluğu az gelecektir. Eğer kadro geometrisi izin veriyorsa seleyi indirerek kullanmak üzere 56 cm'lik kadro ölçüsünü tercih ederim. Çünkü üst boru uzunluğu 58 cm olacaktır muhtemelen; bu da benim bisiklet üzerinde rahat yerleşmemi sağlayacaktır.
Tabi ideali ne diye sorarsanız, yapımcıların hem üst boru hem de sele kadro borusu uzunluklarının değişik kombinasyonları ile ürünlerini piyasaya çıkarmaları derim. Ancak bisiklet sanayi başına böyle bir dert dolamak hiçbir zaman istemeyeceği için (ürün çeşitliğinin maliyeti yüksektir) bu konuya yaklaşımı hep insanları uyandırmamaktan yana olmuştur. Standart ölçülere, oranlara uygun müşteri bana yeter der.
O yüzden bisiklet alırken mutlaka üst vücut + kol uzunluğunuza göre üst boru uzunluğu uyumlu bir kadro seçin derim. Kendi bacak, üst vücut ve kol uzunluklarınıza göre üst boru uzunluğunun ne olması gerektiğinin hesabını da web'den bulmuş ve not etmiştim. İstenirse ve daha önce bisiklet forumda yer almamışsa onu da sizlerle paylaşabilirim. Çok zor bir hesap değil