Tüm mesajları okudum 2006 yılında sbx firmasıyla başladığım baristalık hayatıma kahve uzmanı (4. Sınavda bu ünvanı alabilmiştim) supervisor olarak 2012nin 3. Çeyreğinde son verdim 2,5-3 yıl aradan sonra tekrar barmen ve baristalığa geri döndüm şu an işbaşı yapacağım ama en kısa sürede kahve yetiştirilen bölgelerden toplamasına kavrulmasından kafein miktarlarına kadar olan tüm bilgi birikimimi kapsayan bir makaleyle sizlere eksik kalan bilgileriniz var ise kapatmayı düşünüyorum umarım yararlı bir yazı hazırlayabilirim.
Ben starbuckstan aldığım guatemala antigua kullanıyorum filtre kahve olarak fakat nedense çok fazla kahve aroması alamıyorum. Süt ile kullanıyorum. Acaba sütü farklı bir ısıtma yöntemi mi uygulamam lazım. Tavsiyeleriniz nelerdir?
Sütünüzü ısıtma yönteminden derecesi de önemli 70-74dereceyi gecirmemeye calisiniz bu ferecelerden sonra isinan süt yanmaya başlar ve içine girdiği her üründe baskın bir tat oluşturur pişmiş süt kokusu almaya başlamışsanız o süt çöp demektir soğutmayi denemeyin bakteri oluşum süresini hizlandirirsınız. Ayrica kahvenizi hazirlama yöntemide önemlidir kahve gramajından suyun sıcaklığından ph oranindan iletkenliğine kadar içtiğiniz kahveden alacağınız tadı etkileyebilecek çok unsur var yediğiniz yemek ictiginiz su sabah iciyorsanız bir önceki gün yediğiniz içtiğiniz herşey kahveden alacağınız tadı etkiler.
Bu şekilde alırsan espresso, amaricano, latte, moka, kapuçino falan filan hepsini yaparsın. Gördüğün kollar ile kahveyi doldurup yapabilirsin. Diğer yerde ki filtre kahve ise hemen tüketmezsen ssoğuk olacak. Benim kullandığım TCHIBO kapsüllü makine var, Espresso, filtre, cafe crema üçünü bir arada yaapıyor, Kapsülleri pahalı demişler, ama pek pahalı değil.
(link)
Çiğ sütü pişmiş süt soğutulursa bakteri üremesi yapar sütü bir kere ısıtıp kaynatırsanız içindeki parteküller yani vitaminleri proteini ne varsa ölür zaten satılan sütlerin alayı pastorize olduğu için ışıl işlemden geçmiştir bir kere daha kaynatırsanız içinde kalan az miktardaki değerlerde ölür yani taze sağılmamış bir sütü kesinlikle kaynatmayın sadece ısıtın yapısı itibaren baskın bir tada sahip olduğu için kahve tadını bastırır sadece süt tadı alırsınız.
Ben ders çalışırken acil hazırlamak için çözünebilir nescafe kullanıyorum ama tadı hiç hoşuma gitmiyo Türk kahvesine bayılıyorum ama yaoması hem uzun hem de miktarı çok az geliyo 2 sorum olucak birincisi hem çabuk hazırlanıcak hem de lezzetli kahve nasıl yapılabilir (makine olmadan) eğer öyle bir ihtimal yoksa Türk kahvesini kupa gibi büyük bir bardağa göre yapsam tadı etkilenirmi acaba yani olabilir mi öyle bişey?
Sertligi alacagin kahveye gore degisir sert sevmiyorsan yumusak icimli kahveler alirsin o kisim senin zevkine kalmis@İhsnn_zyvl zamanla cesit cesit kahveleri deneyip en sevdigini yakalarsin,hazirlamasi zor degil nescafe yapmak gibi frenchprese uygun cektirdigin taze kahvenden kasikla alip frencprese koyucaksin su isinir isinmaz koyma suyu ustune cekip tahta kasikla 1kere karistir 4 dakka bekle yukardan kulpuna bastir ve bardaga dok ve afiyetle ic yanindada bir cikolata ohhh misssbuna alisirsan nescafe garip gelir
Peki benim bir sorum var. Fair trade (adil ticaret) kahvelerinden İstanbulda bulabileceklerimiz var mı ?
Mesela Cafe Britt Costa Rican Fair trade gibi
(link)
Moka pot icin celik mi aluminyummu diye sormustum. Size de sorayim Ali Bey. Bialetti aluminyum, ikea daki celik. Italyanlarin genel tercihi alu. den yana sanirim. Sizce hangisj.
@Yusuf Z. Şipal Bende bir iki gün önce bunu başka bi yerde sormuştum ama cevap alamadım.Kendim araştırdığım kadarıyla yabancı kaynak vs. bi fark yok gibi.Genellikle çelik diyenler aludaki metalik koku olmadığı,ısıyı daha iyi iletmesi ve uzun ömürlülüğünü savunuyor,alucular ise retro havasını seviyorlar.İkisinin farkı olmadığını savunanlarda var.Bende seçimimi ikeadan yaptım + çeliğin sağlamlığı cezbetti.Fiyatıda etkili şimdi ikeadaki 6 kişilik sanırım 330 ml 55 tl.Bialetti 6 kişilikler sanırım 150 den başlıyor ki şahsi görüşüm pek değmez gibi geliyor.Ayrıca italyanların bi diğer markası vev viganoda çelik demlikleriyle ünlü imiş.Bialetti köklü markada sanki işin apple ı gibi biraz adını satıyor sanırım.Kaliteli ama yabancı forumlarda başka marka ucuz alularında aynı işleri yaptıkları yorumları çok gördüm.Daha kargoda benim zımbırtı yarın gelicek bakalım.Bu arada kahve öğütücü içinde sözen el değirmeni giriş için harika diyorlar sırada o var sanırım alınacak.