Scudo Sports

Kahve kültürü

starbucks kahvelere hiç yönelmeyin çünkü çok fazla kavurup yakıyorlar. ilk başlarda nerden alacağımı bilmediğimden bende ordan alıyordum sonra araştırıp taze kavurup satan yerler buldum farkettim ki o zamana kadar ben yanık kahve içmişim. 200 liralık delonghi espresso makinamda hazırladığım latteler starbucksınkine 10 basar. ha arabic diye bir yer keşfettim oranın latteleride benimkine 10 basar :D

Scudo
@Taxonera kahve su oranı
1 gram kahveye 16ml su anlamına geliyor.
google da coffee ratio ve türevleri olarak aratarak farklı oranlara ulaşabilirsiniz.
scaa nın oranları şurada var.
(link)

• Beğen
Tepkiler: ikraertas
bu başlıktan etkilenip bir french press aldım, ilk önce carrefourdan bir filtre kahveyi denedim hoşuma gitmedi, daha kalın öğütülmüş press için özel bir kahve olsun daha iyi olur belki diye kahve fabrikasından aldım ama sonuç yine hoşuma gitmedi, ayrıca demlenme süresi sebebiyle kahvenin bir miktar soğuması da hoşuma gitmiyor ben sıcak kahve seviyorum , şu an yeniden nescafeye geri döndüm :(

(link)
Hele bir deneyin. Bağımlısı olucaksınız. Kahve içmezdim bana kahveyi sevdirdi.

JACOBS'un küçük paketlerde %100 kahve olan ambalajlarıda güzel oluyo :)

@Fırat Y.
Soğuması derken su 100 derece de kaynar. Kahve 98 derece de demleme yapılır. Neden? Yoksa kahve yanarmış. Youtube da bu konu ile alakalı videolar vardı ama cepten kanalı bulamam evde laptaptan link atarım. Bence güzel tabi damak tadı başka birşey.

Tatlandırma yapıyor musunuz?

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Taxonera french press de 4 ila 6 dk beklemek gerekiyor demlenmesi için bu süre zarfında da soğuyor bir miktar, kahveye yanında tatlı bir şey yemiyorsam çok az şeker atarım

Soğuk tan ne anlıyorsunuz bilmiyorum ama soğuk asla olmaz ona içelecek sıcaklıkta daha doğru bir tabir olur.

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Taxonera soğuk demedim soğuyor dedim, yani sıcaklığını bir miktar kaybediyor

(link) u öneririm. Kargo ücreti almamaları ve abonelik sistemi çok iyi. Yıllık üye olduğunuzda son iki ayı bedava yolluyorlar. Yalnız "City" kavurma profilindeki kahvelerini önermem, kavurma profili o kadar hafif ki çekirdekler aşırı sert oluyor. Benim öğütücüm arızalandı bu nedenle.

Yaklaşık bir yıldır Aeropress kullanıyorum, onla demlenen kahveler cidden çok iyi oluyor. Moka pot da var evde ama o pek keyif vermiyor bana. 230 ml suya 18-19 gram kahve ile yapıyorum. Su sıcaklığı kilit bir nokta. İyi bir kahve asla kaynar sıcaklıkta olmaz, 90 hatta 80 derecede yapılır. Elbette çok sıcak seviyorsanız hoşunuza gitmeyecektir bu ama kaynar suda kahve yapmak kahvenin tadını ciddi bir şekilde bozuyor.

Kahve kültürü diyorsak kahveyi çekirdek alıp yapmadan önce içeceğiniz kadar öğütmek, yeni kavrulmuş olması gibi kavramlar çok önemli. Starbucks'tan alınan kahvelerin kavrulma tarihleri 5-6 ay öncesine ait oluyor. O nedenle önermem. İyi bir çekirdek kahve için 250 gram paketlere min. 25-30 TL vermek gerekiyor, bu nedenle çok ucuz bir keyif olduğunu söyleyemem. :)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Ustalar başlığınızı her gördüğümde aklıma okey, orelet ve yeşil çuhalı masalar geliyor. Tamam vurmayın :)

İşin şaka boyutunun ötesinde damağımda çayın gerisinde kalır, benim için sporun vazgeçilmezidir, türk kahvesi ve esspresso ve kakao vardır, filtre olayı ise biraz bilinmeyendir. Ama filtre kahve hakkında doyurucu bilgiler alnak isteyenleri ekşisözlükte artık yazmayan ama yazıları hala duran kahvedelisi'ni okumaya davet edebilirim..

• Beğen
Tepkiler: darkdream
handpresso olayını deneyen var mı?
ayrıca bıçaklı öğütücüm var burr e geçmek istiyorum.sözen düşünmüyorum pek.
150 tl ye kadar öğütücü tavsiyesi alabilir miyim?
eğer ki şu üründe kalınlık ayarı yapılıyorsa f/p süper
(link)
ikincil olarak french press e alternatif arıyorum.
syphon olayı güzel ama fantezisi iyi demleme açısından ayrıcalığı yok gibi.
chemex ler çok güzel duruyor bi fikrim yok
hario ve mokapotlara ısınamadım
aeropress le yapılan kahveler çok güzel duruyor bunu da düşünüyorum.
sizler ne dersiniz?

@Fırat Y. 1 ay boyunca bende içtiğim kahveden tat alamadım. hatta acı geldi başımı ağrıttı. fakat içtikçe hem alıştım damak zevkim gelişti hem de demleme yöntemim.özellikle 10 gündür aromayı bile hissetmeye başladım en son çikolata tadı aldım derinlerden insan kahveden doğal çikolata tadı alınca mutlu oluyor :D
bendeki kahveler çekirdek ama taze kavrulmuş değil. siz taze kavrulmuş tercih edin derim.
şu siteden insanlar memnun gibi ben hiç denemedim ama
(link)
(link)
(link)
(link)
kenya kahvesinin en iyisiydi galiba bu aa.
kenya kahvesi de kaliteliydi hatırladığım kadarıyla
tabii ki başı jameika ve kosta rika çekiyor
ilk olarak kahveyi alcağınızla iletişime geçin kavrulma tarihini ayarlayın. yanlış bilgi verirsem lütfen düzeltin kavrulduktan 10 gün kadar sonra en taze halde galiba kahve. 1 ay kadar tazeliği gayet iyi korur.
press te şu şekilde demleyebilirsiniz.
ilk olarak kahveyi demlemeden hemen öğütmeniz gerekcek.
suyu ısıtın kaynamaya çok yakınken alın.
tabii ki içme suyu
ilk olarak press in tamamına suyu dolduruyoruz 10-15 sn bekleyelim press ısınsın.
sonra press teki suyu bardağımıza döküyoruz ki kahve bardakla buluştuğunda bardak sıcak olsun
press te kalan suyu kettla döküyoruz.
ilk tadımlarınızı yapcağınız için 100-125 ml su kullanın derim yeterli olur o kadar.
doğru kıvamı bulana kadar iyi bi miktar.
ilk olarak press e 7 gram kahve dökmeniz gerekcek. 100-125 ml için 7 gram ideal
(link)
şöyle bi kaşık 7 gram oluyor.eğer kahve kaşığı yoksa 1 çorba kaşığı koyabilirsiniz ama tepeleme olmasın.
press te kahve var kahvenin üstüne suyu gezdirerek dökceğiz şimdi ama tamamını değil.
bütün kahveye temas etcek kadar suyu döktük kahve kabarmaya başladı.30 sn kadar bekliyoruz. gaz çıkışı oluyor. 15 sn kadar tahta bir kaşıkla yavaşça karıştırıyoruz. sonra kalan suyu ilave edip 4-5dk bekliyoruz
kahve hazır olduğunda üst tarafta güzel bi renkte köpük birikecektir.artık kahvemiz hazır press i yavaşça bastık. bardağı ısıtan suyu kettla döktük ve kahvemizi bardağa döküp yudumlamaya başladık.
ÖZETLE
1)kahvemizi taze öğütüp ekipmanları ısıttık
2)30-45 sn blooming yaptık
3)4-5 dk demlenmesini bekledik.
kahveyi içerken kesinlikle ağzınızda başka bir tat olmasın.
ben kahve içmeden 2 saat kadar önce bi şey yemem genelde :D

• Beğen
Tepkiler: Fırat Y.
Filtre kahve seven arkadaşlara önerebilirim . (link)

Ben de bir süredir filtre kahve içme alışkanlığı edindim. Epey bir süre bilgisizlikten ötürü tchibodan aldım kahvelerimi hem de öğütülmüş biçimde. Şimdi ise kahve çekirdeklerimi Eminönündeki bir kahveciden alıyorum. Hamdi restorantın yakınında bir ara sokaktadır. 10-15 kahve çeşidi var. 10 dk daha yürürseniz Sözen değirmencisine uğrayabilirsiniz. İnceliğini ayarlayabileceğiniz kahve değirmeninin fiyatı 45 tl idi. Emin olun evde kahvenizi kendiniz çektiğinizde kahve kokusunu asıl o zaman duyacaksınız.

Bir de bodum marka kahve presi alacaksanız dışı metal olandan değil plastik olandan alın. Metal olan hem elinizi yakabiliyor, hem de camı çiziyor.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
İşyerimde boş vakitlerimi bisiklet ve kahveye ayırmaya başladım. Bialetti 1 cup Moka Pot aldım, türlü çeşit denemeden sonra halen kahve kreması elde edemiyorum. Kullandığım kahveleri tchibo'dan aldım, Delonghi kg49'da dikkatlice öğütüyorum fakat istediğim aroma oluşmadı.

Internet üzerinden değişik kahveler denemek istiyorum. Güncel öneri varsa alabilirim.

Geri