Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kahve kültürü

Scudo
Biz genelde kiloluk sipariş veriyoruz ve ayda yaklaşık 3kg kahve tüketiyoruz. Derin dondurucu ya da buzlukta kahveyi bekletmenin şöyle bir faydası oluyor kiloluk poşetlerden kahve kutusuna haftalık içeceğimiz kadar kahveyi koyup geri kalanı buzluğa atıyorum her kahve bittiğinde buzluktan çıkartıp kutuya koyup oradan tüketiyoruz. Kahve neredeyse hiç bayatlamıyor sadece gövdesi biraz düşük oluyor bunu da biraz fazla dozlayarak çözüyoruz. Öteki türlü dışarda 5-6 günden sonra bayatlama etkileri başlıyor. O kadar ki bir haftalık kahveyi beğenmemeye başlıyor ekip.

Şurada iki adet dondurulmuş ve rafta beklemiş kahve testi var ilgilenenlere

(link)
(link)

Giriş seviyesinde değirmen için tavsiyem kesinlikle Amerikadan Capresso Infinity ya da Avrupadan alma imkanı olanlar için Nivona CafeGrano konik dişli değirmendir (ikisi de aynı firma tarafından muhtemelen isviçre üretimi). Türkiyede ev ya da ofis kullanıcıları için elle tutulur bir değirmen maalesef yok. Gerek bıçaklı değirmenler gerekse flat dişli delonghi vb. düşük güçte yüksek devirli değirmenleri tavsiye etmiyorum çok fazla toz üretip kahvenizi rezil ediyorlar. Espresso için üst seviye flat dişli değirmenler hariç (Mazzer, Mahlkönig, Rancilio vb.) diğer tür kahveler için mutlaka konik dişli ve en az 100W gücünde bir değirmen edinmenizi öneririm. 100€ civarına avrupanın her hangi bir ülkesinden Nivona CafeGrano 130 modelini alabilirsiniz 4 yıldır kullanıyoruz ingilizcede workhorse tabirinin tam karşılığı bir ürün ve kesinlikle tavsiye edebileceğim bir değirmendir. Kahve değirmenleri ile ilgili daha detaylı bir yazımı da şuradan okuyabilirsiniz (link)
 
@m.ali mülayim
Bakmayın kahve filan demlediğimize hatun olsa biz de içeriz [emoji1]
 
@Hamid Asım
Her hafta bisikletle ya da okul çıkışında taze olarak alabileceğim yer olduğu için çekirdekleri taze tutma sorunu yaşamadım. Ama ilerleyen yıllarda yaşantım değişirse denerim bu yöntemi.
Kahveler'deki yazınızı çok aydınlatıcı buldum, elinize sağlık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hamid Asım
@ilker ates evet var :)

Ayrıca hala kendisine uygun bir kahve bulup bulmadığıma emin değilim :)
 
@Kubilay Koparan
Taze kahve çekirdekleri edinerek harika kahveler yaratabilirsin, afiyet olsun :)
 
@ilker ates Tamamdır sağolun elimde ki kahve resimdeki doğrumudur acaba en yakın zamanda yakınımdaki kahveciye gideceğim ama şimdil hazır takılıyorum :)
 

Dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    75,1 KB · Okunma: 58
@Kubilay Koparan
Resimdeki evet instant kahve. Doğru mudur derken anlamadım ama doğrudur herhalde [emoji1]
 
Evde espresso makinem ve cekirdek ogutucum mecut dukkanda cafisimo kapsullu makine yani kahve diyince akan sular durur bende her marka her cesit kahveyi denedim denemeyede devam.kahve kulturu olan kahveyi sevenlerle muhabbete varim
 
@bagetci
Ne güzel :)
Peki evde manuel filtre yapıyor musunuz? Çekirdekleri nereden alıyorsunuz?
 
Arkadaslar cozunebilir islenmis kahve kullnamayin enkotusu odur nescafe gibi vs

@ilker ates
Zaman zaman kahvemi kendim cekip frenchpres yapiyorum,evde latte caapucino vs,kahve olarak hepsini denedim italyadan brezilyadan degisik markalar denedim,burdanda lawazza ,starbucks kahvedunyasi ,eminonu minas kahve, nero vs bence enguzeli starbucks butuncesitlerini denedim ozelliklede starbucks narino mukemmel tavsiye ederim
 
Mütevazi bir french press ile yapıyorum kahvemi. Bu bile vakit alıyor, kendim öğütsem bir de baya baya iş olacağı için şimdilik uzak duruyorum.
İlk olarak kahvefabrikası yirgacheffee ile başladım. Asidite denen şey biraz garip geldi başta ama sonra zevkle içer oldum. Çok orjinal değişik bir havası vardı bu kahvenin.
Starbuck kahvelerini denedim.
Sonra ara verdim pahalı oluyordu. Yüklü miktarda içtiğim için...
Sonra ucuza Ethiopia Sidamo buldum sanalbaharat'dan(1kg 25TL). Bu sefer az kavrulmuş deneyim dedim bir de. İçiyorum günde bir fincan, güzel. Ama biraz sıradan sanki, yirgacheffee'nin o kokusu ve kendine has aromasını arıyorum bazen. Sanalbaharat Sidamo, Starbuck ayarında ya da daha güzel geldi bana.
Tarif olarak 16:1 - 18:1 oranlarını kullanıyorum(gram). Yani 340ml fincana 20 gram kahve... 7 dakika demliyorum. Normalde 3-4 dk derler ama ben kendi tecrübelerim sonucu bu sürede karar kıldım. Belki de ben koyu seviyorumdur, zaten şeker de atmıyorum. Tabi öğütme kalınlığı da önemli sürede, bir ayar diğerini tutmuyor, süreyi hafif değişmek gerekebiliyor. Sanalbaharat baya kalın geldi mesela bana, starbuck neredeyse drip ayarında çekmişti.
Önce ölçtüğüm kahveyi french presse koyuyorum. Kaynayan suyu kapta şöyle bir çeviriyorum, cızır cızır ederken bir kaç derece düşüyor(dur). Azcık suyu french pressin camından kayacak şekilde döküyorum kahveyi örtecek şekilde. Bu da biraz düşürüyor suyun sıcaklığını. Şöyle bir sallıyorum (blooming). Sonra geri kalan suyu döküyorum sonra karıştıyorum. Suyun ilk değdiği andan itibaren 6-8dk bekliyorum.
Sonra büyük bir keyifle piston aşağı iniyor :D
 
@Mustafa Kocabaş
Hamid Asım Bey'in dediği aeropress ile daha temiz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kahvede çok fazla değişken var evet. Su sıcaklığı, öğütme derecesi, kavurma profili, suyun phı, kahvenin tazeliği, demleme süresi gibi temel değişkenleri yorumlayınca her biri için ideal miktar ve değeri istediğinize göre şekillendirebilirsiniz. Ev kahvesi için pek gerekli görülmüyor ama termometre kullanmanızı öneririm. En azından belli bir sıcaklık standartı oluşturup kahveyi daha iyi yorumlamanıza yardımcı olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
Hacilar siz cok derin konusuyonuz
Simdi bizim cezvede yaptigimiz turk kahvesi noluyo sizin ictiginiz kahvelerin yaninda yeri nedir turk kahvesi hakkinda fikirleniriz neler
 
  • Beğen
Tepkiler: m.ali mülayim
Biz kahvenin 3. Boyutundayiz:):)
 
@gmfaruk
Türk kahvesi saygı duyulması gereken bir kahve türü ama ne yazık ki gittikçe orijinalliğini kaybeden bir kahve. Ilk keşfedildiği zamanda kullanılan çekirdekle günümüzde alışık olduğumuz iyotlu Brezilya çekirdekleri arasında dağlar kadar fark var. Öncelikle kaliteli çekirdeklerle yola çıkıp sonrasında kahvenin kimyasal tepkimesini dikkate alarak pişirmek-demlemek gerekir. Günümüzde butik ve 3. dalga kahveciler çeşitli blendlerle algıyı ve kaliteyi düzeltmeye çalışsa da kahvemizi koruma adına ona zarar verdiğimizi düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: gmfaruk
Türk kahvesi, yabancı kahve meraklılarında en son seviyelerde sayılıyor. Bizim millet direk o seviyede :D
Ama ne yazık ki Türk kahvesinde kullanılan kahve, üçüncü sınıf brezilya kahvesi. Kahve Yemen'den değil, Brezilya'dan geliyor.
Kendim öğüteyim, şu kahveyi de deneyeyim, ölçü denemesi yapayım falan olayı da yok. Gelişmeye çaba yok, Türk mutfağının bir özelliği malesef. Geniş, ama derin değil.
Tabi olduğu haliyle çok güzel, nereye gelişsin diyebilirsiniz. Bence de çok güzel düzgün yapıldığında. Ama bir standart olmadığı için kötü kahve de içiyoruz zaman zaman ve insanlar bunun farkında bile değil.

Aeropress'e ben de bakmıştım da, bir nedenden dolayı almamıştım ama neydi... Galiba yapılan kahvenin miktarıydı. Amerikano yapsak bile yetmiyor muydu öyle birşeydi.
Tek seferde 340ml içiyorum genelde, bazen geçiyor.
 
@Mustafa Kocabaş
Evet, aynen katılıyorum. Herkese bir orta kahve çekilir, içilir ve belki de falı döner. Eğlenir geçeriz.
Kimse de "neden leş gibi minas kahvesi içiyoruz" demez. 3 vakte kadar bir şeylerin yolunu gözler :)
 
Geri