Mütevazi bir french press ile yapıyorum kahvemi. Bu bile vakit alıyor, kendim öğütsem bir de baya baya iş olacağı için şimdilik uzak duruyorum.
İlk olarak kahvefabrikası yirgacheffee ile başladım. Asidite denen şey biraz garip geldi başta ama sonra zevkle içer oldum. Çok orjinal değişik bir havası vardı bu kahvenin.
Starbuck kahvelerini denedim.
Sonra ara verdim pahalı oluyordu. Yüklü miktarda içtiğim için...
Sonra ucuza Ethiopia Sidamo buldum sanalbaharat'dan(1kg 25TL). Bu sefer az kavrulmuş deneyim dedim bir de. İçiyorum günde bir fincan, güzel. Ama biraz sıradan sanki, yirgacheffee'nin o kokusu ve kendine has aromasını arıyorum bazen. Sanalbaharat Sidamo, Starbuck ayarında ya da daha güzel geldi bana.
Tarif olarak 16:1 - 18:1 oranlarını kullanıyorum(gram). Yani 340ml fincana 20 gram kahve... 7 dakika demliyorum. Normalde 3-4 dk derler ama ben kendi tecrübelerim sonucu bu sürede karar kıldım. Belki de ben koyu seviyorumdur, zaten şeker de atmıyorum. Tabi öğütme kalınlığı da önemli sürede, bir ayar diğerini tutmuyor, süreyi hafif değişmek gerekebiliyor. Sanalbaharat baya kalın geldi mesela bana, starbuck neredeyse drip ayarında çekmişti.
Önce ölçtüğüm kahveyi french presse koyuyorum. Kaynayan suyu kapta şöyle bir çeviriyorum, cızır cızır ederken bir kaç derece düşüyor(dur). Azcık suyu french pressin camından kayacak şekilde döküyorum kahveyi örtecek şekilde. Bu da biraz düşürüyor suyun sıcaklığını. Şöyle bir sallıyorum (blooming). Sonra geri kalan suyu döküyorum sonra karıştıyorum. Suyun ilk değdiği andan itibaren 6-8dk bekliyorum.
Sonra büyük bir keyifle piston aşağı iniyor