arkadaşlar bende 3-4 seneye kadar hiç kahve içmezken önceleri süt ile şimdi ise sade olarak içiyorum. sizler kadar bilgili değilim bu konuda. iş yerinde french press ile kahve içeyim diyorum biraz araştırdım bir kahve öğütücü almam gerekli sanırım. bunun elektronik ve manuel olanları varmış çok fazla bir bütçe ayırmadıgım için manuel olanları tercihim.
elimde hiç açılmamış kenya bir de lvivden aldıgım çekirdek kahveler var. boyle kendim kahve öğütüp french press de yapmak istiyorum. bana yardımcı olabilir misiniz?
@srdrmrs
manuel öğütecekseniz ve french press için öğütecekseniz sözen el değirmeni işinizi görecektir. Tat için önemli olan taze kavrulmuş çekirdek kullanılması. Elinizdeki çekirdekler de uzun süredir bekliyorsa tazeliğini yitirmiştir. 3rd wave kahvecilerden taze kavrulmuş çekirdek alabilirsiniz. kahve kavurucu diye aratırsanız bir çok kavurucu ile karşılaşırsınız. overdosecoffee, bandofbeans benim aldıklarım arasında. Kahve öğütüldükten 5 dk sonra bayatlayan bir şey bu nedenle içmeden önce öğütüp demlerseniz güzel sonuçlar alabilirsiniz. Bir de v60 türü demleme var internette araştırabilrisiniz.
@Fırat İler bende öyle düşünüyorum. hemen öğütüp demlemek niyetim. sözene baktım ama bi french press için bi ayarı falan var diye okudum. acemiliği o çekirdekler ile atarım o zaman
@srdrmrs
altında yer alan vidadan öğütme derecesini ayarlıyorsunuz. mükkemmel bir sonuç beklememek lazım ama french press için çok ince bir öğütme olmayacağı için sizi zorlamadana dediğiniz gibi acemiliğinizi atarsınız. ben espresso ya sözenle başlamıştım. ince öğütme yorucu oluyordu.
@srdrmrs ince uzun olan sözen iş görecektir. @Owlknife bu tip değirmenlerin iç aksamı genelde plastik oluyor, kahve için uygun olmayabilir öğütse bile uzun ömürlü olmaz. sözen daha mantıklı.
Arkadaşlar merhaba
Kullandığım Sözen marka el degirmeni ile frenç pres için kahve öğütmek zor. Ancak ince ayarı ile Türk kahvesi kalın ayarı ile espresso için öğüte biliyorum. Frenç pres için kalın öğüten baska bir modeli mı var?
@çimtay bende geçen gün french press için Sözen el değirmeni aldım ancak french press boyutunda ögütemiyor sözen değirmenler el yapımı olduğu için belli bir standartı yok.Bende alt kısımdaki hazneyi eğerek french press için uygun hale getirdim.Yada İstanbul'daysanız sözenin yerine gidip onlara modifikasyon yaptırabilirsiniz.
@Ertan M. Sıkıntı nedir ? konuya çok cahil oldugum için mazur görün. french press için yapılan öğütülme nasıl olmalı? sözen el değirmenlerinin vida ile ayarlanabiliyor deniliyor. beni biraz aydınlatırsanız sevinirim
@srdrmrs french press için kalın öğütüm gerekir ancak belli bir standartı yoktur.Degirmenlerde genelde ayarlayarak belli bir standartı sunarlar sizde bunu deneyerek öğütme boyunu ayarlayabilirsiniz.Ancak Sözen gibi değirmenler türk kahvesi için yapıldığından kalın ayarda üzerindeki mil sallanır ve yeterince homojen öğütemez ancak gidip hario , porlex vb muadimlerine de para baymaya gerek yok onlarda sözenden çok farklı bir öğütüm sunamıyor.Ben söyle bir ayar kullanıyorum soldaki Sözen ile çektiğim kahve sağdaki ise Kahveci den çekilmiş olarak aldığım kahve.
sonuçta mükemmel bir sonuç beklememek lazım. başlangıç seviyesi demiştik o nedenle sözen yeterli olur diye düşünüyorum. dibinde toz olabilir maksimum bu da büyük sıkıntı değil.
Hocam kredi kartınızdan ne kadar isterseniz çekip onu uygulamaniza yüklüyor sonra da barkod okutup parayı oradan alıyorlar. Bedava içecek de hesabınıza yükleniyor böylece.