Scudo Sports

Kahve kültürü

@sahbaz061 dünyanın her yerinde bir sürü şubesi olan yerlere bulaşmamak gerek. biliyoruz ki kuruş maliyeti hesaplıyorlar. her üründen 1-2 kuruş onlar için milyon liralar atıyor olağanüstü satış yaptıklarından. amaçları vasat çekirdekleri devasa kavurucularda merkezde kavurup tüm dünyada ki şubelerine paketleyip göndermek.
zaten sütü şurubu basıp verdikleri için kaliteli kahve kullanmaları da gerekmiyor pek.
kaliteli kahve için değilde verdikleri imkan için tercih edilebilecek yerler. bi kahveye 10 lira verip saatlerce oturup işlerinizi halledebilirsiniz.mekan tasarımları oldukça güzel olabiliyor bazen. kaliteli kahve içmek içinse 3. dalga diye tabir edilen yerler tercih edilmeli.her ne kadar onlarda ticarı kaygıyla kurulmuş olsa da küçük işletme olduklarından daha kaliteliler.
(maalesef ki bildiğim kadarıyla samsun da bu tarz yer yok. şuanda istanbul izmir ankara üçlüsü şanslı bu konuda )

Scudo
@observer Öncelikle günümüzde işletmelerin birinci önceliği maalesef kalite değil bunu kabul etmek gerek. O küçük işletmeleri açan yerlerde çalışan arkadaşlar idealist değil ise çekirdekleri sürekli Etopya :)

Starbucks'ın çekirdeklerinin kalitesi hakkında aslına bakılırsa ciddi bir araştırma sonrasında değerlendirme yapmak gerek. Çünkü tat alma duygusu, zevk tercihi ile alakalı olan bir konu çekirdeklerden elde edilen zevk. Mesela, Starbucks, Espresso çekirdekleri sonrasında kuru kahveci mehmet efendinin kahvesi bana yavan hatta hafif geliyor. Çünkü sertlik yok... Koku 10 numara ama...

Şuan ben de çekirdek arayışındayım. Yakın zamanda evde Starbuck'ın Christmas blendini, yılbaşına özel sumatralı karışımını deneyeceğim.

Bir de buradaki paylaşımlarda gördüğüm Zapata'yı da denemek gerek. Kooperatiflere her bireyin destek olması gerek anca bu şekilde büyük kapital şirketlere rakipler yaratabiliriz diye düşünüyorum.

@observer değirmen ayrı ile denemeler yaptım.Ama yine de belirgin bir şekilde akış hızı yavaş.Kağıdın değiştiği açma yerinden de belli oluyor.Önceden yuvarlak tutma yeri düz kesim yapılmış.Ayrıca çekirdeklerin kavrulması ve tazeliği de etkiliyor tabii. Moliendo kahveleri biraz daha zamanın da demleme oluyor iken baristokat ve probador colectiva dan aldığım çekirdekler daha sert ve kesinlikle daha uzun sürede demleniyor. Aslında daha iyi bir değirmen almak gerekiyor ama çok pahalı :(

@Groims kahve.com dan deneme paketlerini alabilirsin.Starbuck ve muadilleri kahveden başka herşeye benziyor.

• Beğen
Tepkiler: Groims ve observer
Starbucks'ta gidipte kahve içmem. Bayat ve çook çok sulu bir sıvı veriyorlar. Ne kahve tadı ne kokusu var. Kendim french press ile kahve yapıyorum. Ve Starbucks'ın Kenya'sındaki aromayı ve tadı henüz hiç bir kahveden alamadım. Kokusu bile yetiyor. Sürekli farklı kahveler deniyorum ama hep Kenya'ya dönüyorum sonunda. Burada paylaştığım "zapatista chulchan" aroma olarak alternatifim oldu. Ama hala kurtulamadım şu starbucks'tan :)

• Beğen
Tepkiler: Ronin45 ve Groims
arkadaşlar önerdiğiniz yerler neresi?

ben buraya gitmiştim fena değildi.

(link)

@srdrmrs Hem kahvesi, hem tatlıları güzel hemde bisikletinizle gidince hoş karşılandığınız Ben Cofee (Moda) var mesela.
(link)

Birde velodroma yakınsanız Rota bisikletin sokağında Pür Cofee var. Kahveleri çok iddalı değil ama bisiklet dostu bir işletmedir.

• Beğen
Tepkiler: srdrmrs
Benim müdavim olduğum ve kesinlikle gönül rahatlığıyla önerebileceğim mekan, Eminönü'nde Şerif Başaran'ın (Kahvefabrikası) sahibi olduğu Coffeetopia'dır. Bugüne kadar bir kez bile olsa yanıltmadı beni.

@Birhan K.
ekleme olarak aldığım duyumlara göre sitelerinde 35 lira olan kahve orda 50 liraymış :D
yani çekirdek alacaksanız dükkandan değilde siteden alınız.
(link)
(merak edip kahvesini denemediğim yerlerden biri)

@observer Yanlış bir duyum olabilir. Geçen gittiğimizde arkadaşıma çekirdek almıştık, sitedekiyle eş fiyatlıydı :) Daha öncesinde de hiç öyle bir durumla karşılaşmadım.

@Birhan K.
şimdi araştırdım bi yazıydı okuduğum bulamadım :D
ankaraya yeni açılan bi yerleri vardı belki onun hakkında yazmışlardır emin değilim.
coffeetopia hakkında 2015 yılında bir kahveseverin görüşü
"Mekan gerçekten çok güzel. Baristaları çok güleryüzlü, ilgili insanlar. Öyle soğuk bir çalışan ilgisi de değil hissetiriyorlar o olumlu taraflarını. Kalite konusunda pek bir şey söyleyemiyorum, gerçekten fazla iyi. Şerif Bey'e ait olduğunu bilmeden gitmiştim, daha sonrdan öğrendim. Kahve fabrikasının kahveleri de bulunuyor, kargoyla uğraşmayayım derseniz ve istediğiniz çekirdek orada varsa bir alternatif olabilir. Bazı çekirdekleri üst katlarında da kavuruyorlarmış."

• Beğen
Tepkiler: Birhan K.
@Furkan TK
Kendi ilanlarını yapıştırayım, faydalanmak isteyen olur;
Zapatista Kahvesi Ch'ulcha
250 gramlık filtre veya espresso paketlerimiz KDV dahil 22 TL'ye satılmaktadır. 500gr'lık paketler KDV dahil 44TL'dir.
Ayrıca eskilerin yaptığı gibi kendi kahvesini evde kavurup el değirmeninde öğütmek isteyenler için 250gr'lık paket olarak yeşil çekirdek kahvemiz de var. Paket fiyatı KDV dahil 16 TL'dir.

Satış noktaları;
======== İSTANBUL Anadolu Yakası ===============
Kadıköy Kooperatifi (Moda) (link)
Komşu Kafe Collektive (Yeldeğirmeni)
Maruş Kafe (Kuzguncuk) (link)
=========İSTANBUL Avrupa Yakası =================
Muaf (Beyoğlu) (link)
Asmaaltı Beyoğlu (link)
Doğanlar Bakkal : Gümüşsuyu mah. Kazancı Cami sok. no:4/A Taksim
Encore Yayınları (Beyoğlu) (link)
Tatavla Dayanışma Pazarı (Tatavla/Kurtuluş) (link)
========== ANKARA =============================
100. Yıl Gıda Topluluğu (100.Yıl Mahallesi)
Araftafaray (Konur sokak) (link)
=========== ANTALYA =============================
Kitapkurdu Sahaf
=========== ADANA ================================
Geko Kafe (link)
=========== MERSİN ================================
(link)
=========== ANTAKYA ===========================
Liberta Cafe (Üniversite Kampusu)
===========VAN=================================
Ağaçkakan Woodoo and Bistro

@BerkEvren facebook dan iletişime geçtim, Konya ya karşı ödemeli olarak ptt kargo ile gönderim yapabiliriz dediler. Pazartesi sipariş vermeyi düşünüyorum çok merak ettim kooperatif kahvesini;)

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Tchibo'nun African blue ve Guatamala kahvesi hoşuma gidiyor. Kapsül kahve makinesinde kapsulleri kendim doldurarak hazırlıyorum. %10-15 civarı süt ekliyorum. Bir dilim organik isviçre sütlü çikolatayla mükemmel uyum sağlıyor.

• Beğen
Tepkiler: Groims
sanalbaharat.com normalde 1kg gönderim yapıyor ancak ilk kez sipariş vercekler mesaj atarsa deneme amaçlı 4x250 gram alabilirsiniz.
ben şu şekilde yaptım. alcağım kahvelerin fiyatlarını topladım ( 1kg )
her biri 250 gram olcağı için 4e böldüm. 1,77*4 tl valfli torba parası ekledim. bu fiyata en yakın kahveyi bulup sepete ekledim. istediğim kahveleri not bölümüne yazdım kargo 1 gün içinde geldi.
istediğim kahveler
brezilya santos fine cup açık kavrum
kenya aa açık
uganda aa standart kavrum
costarica açık kavrum idi.
brezilya istediğim gibi açık gelmiş.
kenya standart kavrum gelmiş yanlışlık oldu galiba.
uganda istediğim gibi standart gelmiş.
bu üç kahveden 2 sine 15 ocak 1 ine 17 ocak kavrumu yazıyor. brezilyayı french press te denedim fiyatına göre güzel ancak beklenti yüksek olmasın düz bir kahve. aldığım her kahveyi french press ve hario v60 de denemeyi planlıyorum. bu akşam brezilyayı harioda deneyebilirim ancak standart kavrumlar harioda güzel olmaz maalesef. açık istememin nedini harioda içmekti.
costa ricaya gelirsek 4. pakete etiket yapıştırmayı unutmuşlar galiba.
costarica olduğunu düşünüyorum 4. paketin.
çekirdekleri çok incelemedim ancak bu da standart kavrum gibi.
özetle sipariş verirken kavrumu özellikle belirtmekte fayda var. taze kavrum istediğimi söylemiştim istediğim gibi oldu.
6 lirada kargo var haberiniz olsun.

@observer bende sanalbaharat ile iletişime geçip sizin gibi sipariş vereceğim nitekim gördüğüm en uygun fiyatlar bu mağazada var. Afiyet olsun.

@sahbaz061 teşekkürler.
brezilyayı v60 de denedim.
yani zaten iddialı değildi.
çok düz başladı içimi(18 gram kahve 300 gram su kullanıldı. 60 gram 40 sn blooming. total akış 2,45 civarı ) hatta öyleyi nitelikli kahveye alışan birini bunaltcak derecede.
nasıl olduysa gittikçe güzelleşti bardağın ortalarında sever oldum :D
gövdesi düşük asidite orta hatta orta altı.
tat olarak sitede belirtilen turunçgili pek alamadım ancak sigarama içmememe rağmen tütünsü tat aldım diyebilirim.
tam karşılığı ne bilmiyorum belki tütsüdür :D kokusu hala odamda durmakta.bu tarz bi tadı en son kolombiya da almıştım. bakalım diğer kahveler nasıl çıkcak. açık kavrum olmamaları ufak bir sorun teşkil ediyor olmadı cold brew

@BerkEvren verdiğiniz adreslerde zapatista kahve mi satılıyor? Buradan almak mümkün mü? Doğru mu anladım acaba?
Biri evime çok yakın, öyleyse bir denemek istiyorum

Geri