Scudo Sports

Kahve kültürü

@Firochromis bu zamana kadar nerdeydiniz, gerçekten çok yararlı bilgiler, hemen girişiyorum. İşe söylediğiniz yerlerden kahve almakla başlıcam. Ben hep tchibo dan alıyordum:(

Scudo
@Firochromis

Merhaba, engin bilgilerinize dayanarak bir şeyler sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Yeni başladım diyebilirim. Dandik bir yerli malı kahve öğütücü aldım ve evde de çok eski (en az 15 yıllık Tefal filtre kahve makinem var, bunu belki 7-8 senedir hiç kullanmıyordum, temizleyip yeniden kullanmaya başladım)) . Kahve dünyasından kostarika kahve alıp , öğütücüde öğütüp kağıt filtrede yapıyorum. Şimdilik bana yeterli geliyor.

Bu kadar eski ama pek kilometre yapmamış :) bir makineyi kullanmaya devam etmem sizce sakıncalı mı ? Ne bileyim plastik artık kanserojenleşmiş midir falan? Eşim pek içmek istemiyor.

İkincisi verdiğiniz siteye baktım mesela kolombiya kahvesi fiyatı çok uygun. Bunlar herhalde kavrulmamış. Bunu alsak illa kavurma için makine/düzenek vs şart mı ? Evdeki ocakta tava vs ile kendimiz kavuramaz mıyız ?

Bu sayfaya kadar ilgiyle okudum. Teşekkürler güzel paylaşımlar için. İki sorum olacak:
1. Tchibo nun kahve makineleri hakkında ve kapsül kahveler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şu an hazır kahve kullanıyorum Nescafe gold ya da Jacobs gold. Bu kahvelerden ne kadar farklılar.
2. Kahveyi şeker kullanarak mı içiyorsunuz? Ben Türk kahvesini orta şekerli olarak içiyorum. Sizce şeker hiç mi kullanılmamalı.
3. Güzel bir sütlü kahve nasıl yapılır?
İki demiştim üç oldu:)

Bu arada 2si bir arada nescafeler zararlı mıdır günde 2 fincan tüketiyorum bilimsel bir veri ile karşılaşan oldu mu?

@mehmet.ali Açıkcası 3. dalga kahveden sonra en iyi çözüm Nespresso. Bu anlamda doğru tercih yapmışsınız. :)

Eğer Beko makinanız 2170 modeliyse evinizde küçük bir hazine saklıyorsunuz. O makina çok özel ve canım ülkemde yanlış fiyatlandırılmış bir model. Normalde 1000tl mertebelerinde olması gereken bir makina. Ben bile alıp bir kenara koymak istiyorum.

@x-rayted

Eşle ilgili durum karşısında yapmanız gereken elbette modern futbolun gereklerini yerine getirip ani bir kontratak gerçekleştirmek. Benim eşim bunu dese, "Evet Karıcım haklısın, zaten ben de 15 yıl sonra kansorejene karşı seni değiştireceğim" deyip koşar adım olay yerinden uzaklaşırım. Mekan kaçmaya izin vermiyorsa evdeki eski bir kapkacak vs. örnek gösterilip, "bunu da mı atalım o zaman" gibi bir atak olabilir. Ama o örnek gösterilen eşyayı atmak eşinizin işine gelecekse golü yeriz aman dikkat. Şaka bir yana, ben hiç bir sakınca görmüyorum. Benim makinam da 10 yıllık ve ikinci el olarak edindim. İçi o kadar kirliydi ki detay vermek istemiyorum. Temizledim ve kullanıyorum :)

Bunun dışında uygulamanız son derece güzel. Tekrar ediyorum, tahve taze kavrulmuş çekirdek olarak alınıp tüketmeden hemen önce öğüttüğünüz sürece 3. nesil kahveciliğin gereklerinin %90'ını yapıyorsunuzdur. Bundan sonrasını en kötü şekilde bile sonlandırsanız 2. nesillerden öndesinizdir. İlla pahalı ekipmanlarınız olmasına gerek yok, endişe etmeyin.

Kahve Fabrikası'nı kastediyorsanız, kavrulmuş kahve o. Alın deneyin, seversiniz. Evde kavurma işi ayrı bir dünya ama önce bu tip kaliteli yerlerden taze kavrulmuş kahve alın. 6 ay 1 yıl devam edin ki kaliteli kahveye alışın. Sonra evde kavurduğunuzda kendi kahvenizi değerlendirecek lan kişi sizsiniz, kavurduğunuz kahveyi değerlendirecek birikiminiz yoksa boşa kürek çeker hale gelirsiniz :)

@mehmet yalçınkaya
1. tchibonun kapsüllü makinasından var bende, kapsüller biraz pahalı(tanesi 1 tl ortalama) ama her kapsül farklı bir lezzet. Yine de kendinizin öğüttüğü kahvenin tadı bambaşka oluyor. demleme kahvenin tadını vermiyor.
2. şeker konusunu hiç duymamış olayım:) şaka bir yana, günde iki kahve içseniz, 2 kaşık şeker demek ve bu vucudunuzun ihtiyacının cok cok fazlası, dahası bu rafine şeker ve vucudun buna ihtiyacı bile yok(meyveden hatta patatesten bile alıyoruz doğal şekeri) şeker konusunda forumda çok bilgili arkadaşların yazıları var ama ben özet geçeyim şekeri hemen bırakın. 15-20 içimden sonra aramıcaksınız zaten, başlarda sütle içmeyi deneyin, ya da daha hefif yapın kahveyi/çayı
3. ben soğuk sütle seviyorum, filtre kahveme çok az ekliyorum, rengini yumuşatıcak kadar, yeterli oluyor. Tabi çok farklı arifler verecktir arkadaşlar

• Beğen
Tepkiler: emrahozkan
@Kazuya Şekerle ilgili sözümü geri alıyorum o zaman:)
Peki Tochibo nun makinelerinde sadece kapsül mü kullanabiliyoruz?

• Beğen
Tepkiler: Kazuya
@mehmet yalçınkaya kapsülle çalışan makinelere sadece kapsül koyabiliyorsunuz(elbette kapsül boşaldıktan sonra içine çekilmiş kahve koyup tekrar makineye koyma çakallığı var:)

• Beğen
Tepkiler: ykaya
(link)
(link)
İkea 6 kişilik(50-60 TL),bialetti ise 2 veya 6 kişilik(90-120 TL) espresso hazırlıyor.4 ya da 5 numara çekilmiş kahve kullanıyoruz.Süt cezvede ısıtılıyor ve karıştırıcı ile köpürtülüyor.Bir de şurup alınabilir keyfize göre.Kahve olarak da şahsen Starbucks Colombia öneririm ki burası damak tadınıza göre değişkenlik gösterir.İster espresso ister sütlü kahve. ;);););)(Tavisye eden Akif abiye selam olsun)

@mehmet yalçınkaya
Tchibo'nun kapsullerini taze çekilmiş kahve koyarak kullananlar var.Ama ne derece verimli bilemiyorum.Kapsullerin dolumu youtube da olacak.

• Beğen
Tepkiler: ykaya
@Firochromis

Askerde bir söz vardır. "Ast ile üstün yumurtası tokuştuğunda kırılan daima astın yumurtası olur "
Şu an kutusunda sıfır Delonghi 15240 kahve makinesi faturası benim adıma :) önümde duruyor. Birazdan eve çıkaracağım :D :D

Bende bir kahve bağımlısıyım günde 2 büyük fincan içerim ama yapış şeklim elledir manuel, cezvede türk kahvemi yaparım veya sıcak su ile nescafe yapıp içerim.

@seauton

Nescafe'nin tanelerini hafif ıslatıp parmağınızla bastırdığınızda parmaklarınızın birbirine yapıştığına şahit olursunuz. Bu taneler her hangi bir zeminde ıslanıp düşse kolay kolay zeminden çıkartamazsınız. Bu örneklere bakıp bunların kahve olmadığını anlamak zor değil. Bu kahve diye insanlara sunulan yapışkan maddenin ne olduğunu birisi biliyordur ve açıklar umarım.

Geçenlerde Yemen çekirdeği almıştım. Daha önce Guatemala ve ekvator kullanan biriyim, ayrıca kahve pişirme işine yeni girenlerdenim.Ancak açık konuşmak gerekirse Yemen kahvesinin tadı ve içimi çok muazzam. Kahveyi satın alırken tereddüt içindeydim ancak ilk içimden sonra bütün tereddüdüm yok oldu diyebilirim. Bu nasıl bir lezzettir anlatamam arkadaşlar. Bir kere ağzınıza asit gibi bir tad kesinlikle gelmiyor. İçimi çok rahat. Fiyatı tuzlu olmasına rağmen emin olun pişman olmazsınız, alın ve deneyin. Kilosu en son 90 TL idi.

• Beğen
Tepkiler: Onur Ali İmren
@Firochromis bende evde garibam brikkam ve lavazza kahvem ile harikalar yarattığımı sanıyordum :D sizin köşeyi görene kadar. :harika:

Ocak Üstü Espresso makinesi

Bir arkadaşım sağolsun İtalya gezisi dönüşü bana getirmiş. Dünyanın en orjinal kahve makinesine sahibim diye sevinirken aslında bu cihazı çok geç farkettiğimi anladım. Türkiye'de de oldukça yaygın sanırım. Fiyatı da yaklaşık 40-50tl arası. Cihazla tek seferde bir kişilik espresso yapabiliyorsunuz. Kullanımı oldukça kolay, ayrıca kahve yapma işini makine yerine sanki daha geleneksel yöntemler havasında siz yapıyorsunuz bu da yapan kişiye ayrıca bir keyif veriyor. Bir fincan espresso yapma süresi yaklaşık 5 dakika(telefonda candy crush oynayarak beklenebilir). Meraklısına tavsiye ederim.

Dosyalar

• bialetti_moka_pot.jpg
    bialetti_moka_pot.jpg
    11 KB · Okunma: 34
Nescafe kahve değil "cafe". Bizim kahvelere (kahvehane) benziyor. Bilmemne kıraathanesinde ne kadar kıraat ediliyorsa nescafe de o kadar kahve :)

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Onur Çakmak
@Atilla Gobel

Atilla Bey, Değirmen konusunda yol alabildiniz mi.?? Benim de yakın takibimde olan bir konu...

Ben küçükken anne annem güveçte kahvesini kavurur ve elime tutuşturduğu o klasik yuvarlak değrmende tüm kahveleri bana çektirtirdi. Ogün bu gündür ne kokusunu unutabilirim ne de tadını.. Sağlam bir Türk Kahvesi içicisiyimdir. Ancak Kadıköy'de tek bir yerden her seferde 200 gr açık 100 gr koyu kahve alır bunu harmanlar ve günde 3 defa Türk kahvesi içerim. Şimdi yeniden kahveyi kendimin kavuracağı ve çekeceği eski sisteme geçmek istiyorum. Burada da en önemi konuların başında Değirmen çıkıyor. Sorma nedenim bu yüzdendir.

Geri