Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kahve kültürü

@ilker ates

teşekkür ederim. neden olmasın, fakat ne kahve ne de bisiklet konusunda sizler kadar bilgili değilimdir şüphesiz. yine de yeni birşeyler öğrenmek hoş olur tabi ki.

Scudo
@CEMİKO74

Denediğim en yumuşak kahveler Colombia ve guetamala olanlar sdace starbucks'ta değil çoğu kahvecide kendi çekirdeğini satıyor.

@Atilla Gobel

Normal bıçaksız iyi bir değirmen istiyorsan en az 600-1000 TL arası bir fiyatı gözden çıkarman gerekli.. Ben Delonghinin öğütücüsünü kullanıyorum bıçaklı evet.. bir öğütücüye servet veremedim maalesef :)

@x-rayted

ben bozcaadadan sakız reçeli aldım bu haziran ayında. resmen berbattı. şeker tadı yüzünden sakız tadı alınmıyor, ki damla sakızını çok severim. (bozcaada'da yediğim tüm reçeller fazla şekerliydi.) çaya kahveye kattığınızda resmen şeker tadı alıyorsunuz. sakız tadını yakalamak içini ağzımı şapırdatıp duruyorum sürekli.

@Atilla Gobel
(link)
Bidiğim kadarıyla bu ürün bıçaklı değil, kırmalı tip. Yani bu tipin en ucuzu, f/p ürünü diye geçiyor. Bir ara almaya niyetlendim de sonra uğraşmam kalır öyle diye vazgeçmiştim.

@T.Erk
Onu yazdım.. biz de çeşmeden falan aldık resmen ağzımızın tadı bozuldu. onun için özellikle sakız adasından alınan dedim..

Çocukluğumdan Beri Kahvehanelerde Batak, Kanlı Batak, İhaleli Batak, Pişti, Pişpirik, Poker ve Okey Oynamaktayım.

Hahaha :D :D :D Şaka Şaka Hayatımda Kapısından Girmedim Çok Şükür :)

Senelerdir Nescafe Tiryakisiydim.

Öğrencilikten Kalma Alışkanlık Nescafe Classic Tiryakisiydim.

4 Sene Evvel, Bayramda İndirim Vardı 79 TL'ye Metro Gross Marketten Delonghi Marka Bir Filtre Kahve Makinesi Aldım. Nasılsa Bozulur Bende Daha İyi Bir Şey Alırım Diye Düşünmüştüm. Senelerdir, Resmi Tatiller Hariç Her Gün Bana Kahve Demledi Kendisi. Verdiğim Her Kuruş Helal Olsun.

Starbucks'dan Dark Sumatra Kullanıyorum, Makinemde Daimi Filtre Var.

Tchibo'nun Kahvelerinin Tadı Bana Çok Seyreltilmiş Geliyor. 1-2 Kez Denedim Ama Alışamadım.

• Beğen
Tepkiler: Osman D.
@master06
Nescafe yıllarımdan sonra ben de koyu kavrulmuş kahvelerle devam etmiştim. Biraz daha yöresel ve butik kahveleri denedikten sonra aldığım tat ve aromalar beni çok büyüledi. Zamanla en tazesini ve açık kavrumda olanlara yöneldim. Filtre kahve makinesiyle koyu kavrulmuş kahveleri birbirlerine daha çok yakıştırıyorum nedense. Ama manuel demlemeye geçip alacağınız meyve ve çiçek tatlarını yaşamanızı isterim. Çok büyülüyor cidden.
Bir ara batak dönebiliriz aslında :D

@x-rayted
Şimdi buldum mastihashop'un bağdat caddesi'nde şubesi varmış. Ilk fırsatta deneyeceğim.

@ilker ates
ooo, kaliteee

@ilker ates
ben de filtre kahveye her zaman azıcık da olsa kavruk bir tat yakıştırıyorum, manuel demleme olsa dahi. ama aromatik tatlar almak da hoşuma gidiyor. o zaman tavsiyenizi isteyeyim: aromatik bir tat alabileceğim ama onu gölgelemeyecek cinsten hafif bir kavrukluğa da sahip neler önerebilirsiniz? iki farklı kahveyi harmanlayarak mı elde edilebilir birşey bu yoksa kavurma süresine bağlı birşey mi?

espressoda ise çok kavrulmuş kahveden nefret ediyorum. piyasadaki bir çok 3.dalga kahveci aşırı kavruk kahveyle espresso çekiyor. birde espressoyu yaparken yakanlar var ki hangisi daha kötü bilmiyorum.

@T.Erk
Kavurma profili ve demlerkenki diğer değişkenlere bağlı olarak aromaları yakalayabilirsiniz. Kavurma olarak orta-full city derecesinde bir kahve ideal bir aroma haritası sunacaktır.
Elbette öğütme inceliği ve su sıcaklığı daha ince bir uğraş gerektiriyor. Demlerkenki kahvenin akışı ve zamanla oturan tecrübeler kahvenin boyutunda standart sağlayacaktır. Sıcaklık için ise basit bir kimya termometresi işinizi fazlasıyla görür.
Zamanla her aşamanız tıpkı yokuş görüp bu yokuşu x vitesiyle çıkarım demeniz gibi el alışkanlığına dönecektir.
Espressosan çok anlamıyorum ama makul bir espresso ilk yudumdan itibaren derin aromalarla insanı büyümeli, çok koyu kavrulduğu zaman kül tadı kaçınılmaz oluyor ne yazık ki.

Delonghi KG79, Gaggia Evolution, Bialetti Moka Pot, Nespresso U, French Press ve DIY cold brew setimle bu konuyu gördüğüme baya sevindim :) Kahve konuşalım tabii ya.

@CEMİKO74

Cem Bey, elinizdeki pot nefis kahve demleyebilen bir set ama ne yazık ki aletle beraber gelen tarife hiç imtina etmemek gerekiyor. Asıl işleyişi biraz daha emek istiyor ama çıkan sonuç memnun edecektir. Öncelikle, alttaki hazneye asla soğuk, oda sıcaklığında su koymayın. Önceden ısıtılmış 85-90 derecedeki suyu tercih edin. Alt hazneyi bir havlunun üzerine koyun, sıcak suyu hazneye doldurduktan (emniyet sübabını asla geçmeyecek kadar) sonra kahveyi koyacağınız sepete 13-14 gram, mümkünse taze öğütülmüş, toz şekere yakın büyüklükte kahveyi, üstten çok fazla bastırmadan ve sepetin içine iyice yayarak, boşluk bırakmadan doldurun. Üst kısmı, alttaki sıcak sulu hazneye havluyla tutarak vidalayın. Sonra ocağın küçük gözüne, orta-yüksek ateşte pişirmeye başlayın. Üsteki kapak açık kalacak. Yaklaşık 1.5-2 dakika içinde üstten demlenmiş kahve akmaya başlayacak. Bu kahvenin rengi açık bal rengine döner dönmez pot'u ateşten alıp, alt kısmını suya tutun. Bu demlenmeyi durduracaktır. Kahveyi potta bekletmeden bir fincana alın. 20 sn kadar dinlendirip içebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Uygun kahve için internetten kahve satışı yapan yerlere bakabilirsiniz. Eğer öğütücünüz varsa (Sözen marka kahve değirmeni bile kafi) kahveyi çekirdek halinde alıp, pişirmeden hemen önce öğütmenizi tavsiye ederim.

@_cihanbey_
Moka Pot'da inanılmaz hatalar yapmışız zamanında, akşam bir deneyip durumu bildireyim. Teşekkürler tarif için :)

Tchibo'nun hazır kahvesi ve tahtakale kurukahveci mehmet efendi'den türk kahvesi alırım.

Kahve içmek için özellikle gittiğim tek yer de beşiktaş'ta okkalı kahve var, ülkemizin yöresel tüm kahvelerini yapıyorlar. Sahibi, yanlış hatırlamıyorsam mehmet ağabey, tüm kahvelerin hikayesini tek tek anlatır, nasıl içileceğini de tembihler. Gidebilecek herkese öneririm.

• Beğen
Tepkiler: ilker ates
@Kuzey Ege Selam, günde ortamala 3-4 fincan türk kahvesi içtiğimden çok ilgimi çekti bu tarif. Kendimce toparlarsam süreç kısaca şu mu:

Normal türk kahvesi yapıyoruz (benim ölçüm fincan başına 2.5 çay kaşığı)
Kahvemiz olduğunda (taşma noktası) bakır cezvemizi için su dolu olan (sıcak su) bir kaba oturtuyoruz. (suyun basıncı sayesinde mi tortu dibe çöküyor?)
Soru: Ne kadar süre oturtmak gerekiyor?
Sonrasında fincan/kupaya kahvenin suyunu (tortu dipte) bardağımıza koyup filtre kahve kıvamında içiyoruz?

İçim şeklini yaptık diyelim. Kahvenin tadında klasik türk kahvesine oranla bir farklılık oluyor mu?

@Kerem Özbayrak
Tahmin yürütüyorum, tat yine aynı olacaktır ama kıvam orijinal halinde olduğu gibi yoğun olmayacaktır.

• Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak
@Kerem Özbayrak
Sevgili dostum, doğru anlamışsınız, ancak sanırım şu kısımda biraz kopukluk olmuş;
Bir fincan kahve için attığımız kahveyi cezveye koyuyoruz, ancak cezveye bir fincan kadar su değil, bir amerikano fincanı kadar su koyuyoruz. Yani kahve/su oranı düşüyor.
Evet tortu dibe çöküyor soğuk suya oturunca. Ama neden çöktüğünü açıkçası bilmiyorum. O kadar fizik bilgim olsa belki atomu parçalardım :)
Geri kalan her şey ok.
Kahvenin tadında ise şöyle bir fark oluyor, hafif içimli ve filtre kahve kadar stabil bir kahve elde ediyoruz. Içimi de pek mükemmel, dupduru ve lezzetli. Bak şimdi canım çekti, hemen yapayım kendime bi tane. :)

• Beğen
Tepkiler: Kerem Özbayrak
@Kuzey Ege Hocam soğuk su sakat :) süre aşımı olduğunda soğuyan kahveyi döküp bir daha yapma durumu olmasın. Yaklaşık süre nedir? (Aslında 1. en fazla 2. denememde ben de bulacam cevabı da işin kolayına kaçıp hazır cevap arıyorum).
Kahve/su oranı da herhalde içiciye göre değişecektir ama ilk denememde bu tarifi olduğu gibi deneyeceğim.

İş yerinde kap+su+cezve+ocak(kahve makinesi var burada) ile uğraşıp "deney mi yapıyo la bu" denmemesi için akşam evde deneyeceğim.

Bu arada başarısız bir kahve yapış metodu arayışımı da kısaca anlatayım:
Evde, sade filtre kahve içtiğim bir günde aklıma "ula bunun içine çilekli süt eklersem çilek aromalı, muzlu süt eklersem muz aromalı kahve olmaz mı" gibi cin bir fikir gelmişti. Sonuç güzel olmuyo. Aklınızda bulunsun istedim :)

• Beğen
Tepkiler: ilker ates
Konuyu takip etmekte yarar var :)

Bu arada başlangıç olarak onerebileceginiz ucuz bir kahve makinası var mı

Geri