Şöyle bir şey var, deneyen, gören, tadan oldu mu acaba?
Uluslarası kapitalist kahve tekelleri dışında aracısız; üreticiden direkt alarak kahve içmek isterseniz diye yazıyı kopyalıyorum.
Bizler, alternatif ekonomileri, kolektif çalışmayı, ekolojik üretimi, adil ticareti ve zapatista deneyimini önemseyen ve destekleyen kişiler olarak bir araya geldik ve İstanbul Zapatista Kahve Kolektifini oluşturduk. Bugüne kadar haberini geniş bir biçimde yaymamış olsak da, kendi arkadaş çevremizde bilindiği üzere yaklaşık 1 yıldır Meksika / Chiapas’tan İstanbul’a zapatista kahvesi getirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar, kolektif çalışmanın ilkelerine bağlı olarak, konsensus bazında eşitlikçi karar süreçleri ve yatay bir organizasyonla yürütülüyor. Çalışmalarımıza destek vermek isteyenlere, ya da çalışma ilkelerimizi kabul ederek kolektife katılmak isteyenlere de kapımız açık.
Zapatistaların hareketinden kısaca bahsetmek gerekirse;
Zapatistalar, Meksika’nın Chiapas bölgesinde yaşayan Maya yerlilerinin bir kısmının kendilerine taktığı addır. Bu insanlar 1994 senesinden bu yana kendi içlerinde örgütlenip kapitalizmin dayattığı üretim-tüketim modeli ve sömürü ilişkileri yerine kendi Maya kültürlerinden beslenerek “başka” bir dünya için dayanışmaya dayalı kolektif bir yaşam modeli üzerinden yapılanmayı kendilerine dert edinerek yaşıyor. Bu amaç doğrultusunda bütün tarımsal faaliyetlerini doğaya dost yöntemlerle, atalık tohumlarla gerçekleştiriyor; çocuklarını hakim sistemin empoze edildiği devlet okulları yerine başka bir dünyanın burada ve şimdi mümkün olabileceğini gösterdikleri kendi okullarına yolluyor; sağlık meselelerinde de geleneksel Maya şifalanma yöntemleri ile modern tıbbı harmanladıkları kendi kliniklerine gitmeyi tercih ederek günlük yaşamlarını örgütlüyorlar.
Söz konusu kahve, bu bölgedeki zapatista aileler tarafından kendi topraklarında emek sömürüsüne yer vermeden, doğanın diline kulak vererek, elde ettikleri geliri de yukarıda belirtilen yaşam biçiminin gereksinimlerini karşılamak üzere üretilmiştir.
Eğer siz de zaman zaman kahve kullanıyor ve kullandığınız ürünlerin arkasında yatan hikâyeleri önemsiyorsanız, bu kolektiften zapatista kahvesi aldığınız durumda yukarıda bahsedilen yaşam tarzına ve yaygınlaştırmaya çalıştığımız kolektif çalışma/dayanışma yollarımıza destek olur, hatta belki sürecin başka aşamalarına da katılarak kolektifin destekçisi olabilirsiniz.
Zapatista kahvesi Ch'ulchan'ı temin edebileceğiniz mekanlar:
İstanbul Anadolu Yakası
Kadıköy Tüketim Kooperatifi Dükkanı (Moda)
Komşu Kafe Kolektif (Yeldeğirmeni)
İstanbul Avrupa Yakası
Kafe Na (Beşiktaş)
Muaf Bar (Beyoğlu)
Tatavla Dayanışma Pazarı (Tatavla/Kurtuluş)
Ankara
100. Yıl İnsiyatifi (100. Yıl)
(link)