Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kahve kültürü

@enes_vl Katiliyorum. Boyle tiplerle ilgilenmeyin, giderler. Iki insana laf anlatmak zordur: 1) Cahil, 2) Troll. Bu ikincisi son yillarda yeni turedi.
 
Scudo
@Birhan K.

Söyleyecek lafı olmayınca hakarete başvurmak...
 
Antrenman öncesi sütlü şekerli bir kahve içip yardırmak güzeldir :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Birhan K.
@Yigit Kotuz ben sekersiz sert bir kahveyi tercih ederim. Ya da sabah suruslerinde termosa french press'le demledigim fahis fiyatli kahvemden koyuyorum o da fena olmuyor :)
 
  • Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
@enes_vl Naçizane Mali Müşavirim. Arkadaş "fifo ve atık giderleri" deyince, "fifo giderleri" diye bir şey olmadığını, Fifo'nun stok değerleme yöntemi olduğunu bildiğimden; arkadaş biraz terim sallıyor diye düşündüm. Kahve üretiminde "fifo" diye bizim bilmediğimiz bir gider kalemi varsa onu merak etmiştim. Yoksa kitapta yazılı duran stok değerleme yöntemi durup dururken kahvenin bünyesine girecek ne gibi bir gider yaratabilir ki? Bu arada Fifo ve Lifo'nun haricinde bir de tartılı ve hareketli olmak üzere iki alt başlığa ayrılan Ortalama maliyet yöntemi var. Bunu da haftaya anlatacağım:)

Daha önemlisi konuyla ilgili, kişisel tercih olduğunu bilerek; filtre kahve için soruyorum: French press mi? Kağıt filtre mi?

Ofiste delonghi esam 2600 var. Çok güzel espresso yapıyor. Evde de Kahve Dünya'sından edindiğim en küçüklerinden french press var. Turlara çıkarken termosu doldurayım diyorum ancak iki kere demleme yapmam gerekiyor. Bir kerede daha fazla kahve yapabilmem için büyük boy french press mi alsam yoksa kağıt filtreli kahve makinesi mi alsam diye düşünüyorum. (Kağıt filtreli kahve makinesinden hiç kahve içmedim.)
 
@Seymour Glass Kahve bir gıda ürünü olduğundan son kullanım tarihi bitiminde imha edilir. Ben bundan bahsettim. Size BODUM marka 8cup french press tavsiye ederim. Çok miktarda kahve demleyebilirsiniz. Ayrıca filtre kahve makinasına göre daha ucuz bir yöntem olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Seymour Glass
@İck @Seymour Glass Ben de bir şey ekleyeyim. Ben bazen sabahleyin french press'te demlediğim kahveyi termosa koyup gün boyu içiyorum. Termosta bekledikçe kahvenin tadı daha belirginleşmeye başlıyor. Sabah ilk anda içtiğim kahveyle öğlen içtiğim kahve arasında kesinlikle lezzet farkı oluyor. O yüzden sık sık demleyip içmektense, sabah bir kez demleyip bir termos mug'a koyup gün boyu tüketmenizi tavsiye ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Seymour Glass
Şöyle bir şey var, deneyen, gören, tadan oldu mu acaba?
Uluslarası kapitalist kahve tekelleri dışında aracısız; üreticiden direkt alarak kahve içmek isterseniz diye yazıyı kopyalıyorum.

Bizler, alternatif ekonomileri, kolektif çalışmayı, ekolojik üretimi, adil ticareti ve zapatista deneyimini önemseyen ve destekleyen kişiler olarak bir araya geldik ve İstanbul Zapatista Kahve Kolektifini oluşturduk. Bugüne kadar haberini geniş bir biçimde yaymamış olsak da, kendi arkadaş çevremizde bilindiği üzere yaklaşık 1 yıldır Meksika / Chiapas’tan İstanbul’a zapatista kahvesi getirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar, kolektif çalışmanın ilkelerine bağlı olarak, konsensus bazında eşitlikçi karar süreçleri ve yatay bir organizasyonla yürütülüyor. Çalışmalarımıza destek vermek isteyenlere, ya da çalışma ilkelerimizi kabul ederek kolektife katılmak isteyenlere de kapımız açık.

Zapatistaların hareketinden kısaca bahsetmek gerekirse;
Zapatistalar, Meksika’nın Chiapas bölgesinde yaşayan Maya yerlilerinin bir kısmının kendilerine taktığı addır. Bu insanlar 1994 senesinden bu yana kendi içlerinde örgütlenip kapitalizmin dayattığı üretim-tüketim modeli ve sömürü ilişkileri yerine kendi Maya kültürlerinden beslenerek “başka” bir dünya için dayanışmaya dayalı kolektif bir yaşam modeli üzerinden yapılanmayı kendilerine dert edinerek yaşıyor. Bu amaç doğrultusunda bütün tarımsal faaliyetlerini doğaya dost yöntemlerle, atalık tohumlarla gerçekleştiriyor; çocuklarını hakim sistemin empoze edildiği devlet okulları yerine başka bir dünyanın burada ve şimdi mümkün olabileceğini gösterdikleri kendi okullarına yolluyor; sağlık meselelerinde de geleneksel Maya şifalanma yöntemleri ile modern tıbbı harmanladıkları kendi kliniklerine gitmeyi tercih ederek günlük yaşamlarını örgütlüyorlar.
Söz konusu kahve, bu bölgedeki zapatista aileler tarafından kendi topraklarında emek sömürüsüne yer vermeden, doğanın diline kulak vererek, elde ettikleri geliri de yukarıda belirtilen yaşam biçiminin gereksinimlerini karşılamak üzere üretilmiştir.

Eğer siz de zaman zaman kahve kullanıyor ve kullandığınız ürünlerin arkasında yatan hikâyeleri önemsiyorsanız, bu kolektiften zapatista kahvesi aldığınız durumda yukarıda bahsedilen yaşam tarzına ve yaygınlaştırmaya çalıştığımız kolektif çalışma/dayanışma yollarımıza destek olur, hatta belki sürecin başka aşamalarına da katılarak kolektifin destekçisi olabilirsiniz.

Zapatista kahvesi Ch'ulchan'ı temin edebileceğiniz mekanlar:

İstanbul Anadolu Yakası
Kadıköy Tüketim Kooperatifi Dükkanı (Moda)
Komşu Kafe Kolektif (Yeldeğirmeni)

İstanbul Avrupa Yakası
Kafe Na (Beşiktaş)
Muaf Bar (Beyoğlu)
Tatavla Dayanışma Pazarı (Tatavla/Kurtuluş)

Ankara
100. Yıl İnsiyatifi (100. Yıl)

(link)
 
@Seymour Glass dün tüketim karşıtı çevreciler platformunda bir link paylaştım, Açık Radyo linki. Mutlaka dinlemeni isterim.
Zapatista Kahve ve daha birçok şeyi orada duydum.
Linkinte bu tip yerel gıda kolektif ve kooperatiflerine dair çokça adres de paylaşılmış.
Resmen ufkum açıldı.
 
Finca la Cuesta öneririm. Dengeli asidik yapısı ve turunçgilli aroması ile orta sertlikte bir kahvedir.
Probador colectiva marka.
 
  • Beğen
Tepkiler: Birhan K.
@Noi92 Ben ekonomist değilim, işletme-iktisat falan da okumadım, işin mali-ekonomik boyutu benim uzmanlık alanım değil. Bunu zaten ta en başta da söyledim. Ben sadece, lüzumu üzerine benzer çekirdekler için yurtiçi-yurtdışı kahve fiyatlarını karşılaştırdım, karşılaştırırken de o günkü kur üzerinden fiyatları kabataslak yazdım ki aşağı yukarı bir fikir oluştursun. Böyle bir üsluba gerek yok.
 
@Seymour Glass
İşin içine kağıt filtre girince bence makine çok da gerekli değil. Kağıdın üzerindeki kahveden suyu bir şekilde geçirdiğinizde sonuç elde edebiliyorsunuz. Makinenin bence tek kötü yanı sürekli ısı uygulaması ancak siz zaten termosa alacakmışsınız kahvenizi. İster makinede demleyip bardağa alın, isterseniz v60 gibi bir dripper ile demleyin ama kağıt filtre güzeldir.

Şuraya da bizim deneylerden bir tanesini iliştireyim:
17505068_10156366453669815_7109301940478869076_o.jpg

Herkese iyi sabahlar

P_20170315_202111.jpg
 
Teşekkürler @furkantrojka, bunu deneyeceğim. V60 Dripper da çok mantıklı bir olaymış. Makineleşmeden bunu da deneyebilirim.
Tavsiyede bulunan @İck ve @omerdagtekin'e de teşekkür ederim.

Dostum @Ahmetgitar'ın önerisiyle Zapatista kahvesini dün akşam edindim ve evde denedim. Kahve gurmesi değilim ancak tadı gayet iyi! Daha güzel kahve arayışı son bulur mu bilmiyorum ama şuan tat olarak çok güzel bir yere geldim. Zapatista'nın filtre kahve, espresso gibi çeşitlerinin yanı sıra orta kavrulmuş ve koyu kavrulmuş olarak seçenekleri de mevcut. Filtre kahvenin koyu kavrulmuşunu aldım. Diğer çeşitleri de deneyeceğim.

Aşağıya paketin ön ve arka yüzünün fotoğraflarını koyuyorum. Dikkat edeceğiniz üzere paketlenme tarihi 24.04.2017! Küreselleşmiş diğer kahve markalarında olduğu gibi paketlendikten sonra haftalarca rafta beklemiyor.


P_20170426_015651.jpg

P_20170426_015704.jpg


Reklam olsun: "Üstelik 250 gr kahve Starbucks fiyatının üçte ikisine!"
 
@Birhan K. Ben ekonominin e sini dahi bilmem fakat böyle kiyaslanmayacagini bilirim. Sen de maşallah işine gelince millete troll diyip işine gelmeyince üslup lütfen diyorsun en ufak şeye :)

Yarım kilo Nutella almanya'da 3 euro diyelim trde de 12 lira. Senin hesabına göre aynı fiyat Di mi?

Hayır. En başta alman maaşını TL alıp euroya cevirmiyor bu bir. İkincisi de böyle kıyas yapacağın durumlarda para birimlerini görmezden gel. Alman 4 birim paraya alıyor sen 12 birim, gibi
 
@Noi92

Uzun yazacağım kusura bakmayın. Okullarda ekonomi eğitimi verilmeyince böyle oluyormuş demek ki! Bilmemek farklı birşey ama bilmediğini söyleyip bilirmiş gibi ahkam kesmek ayrı birşey.

Ekonomi de bilirim uluslararası iktisatta ve duyduğum en saçma şeylerden birisi sizin dedikleriniz.

İthal malların hepsinde kur değerlendirmeye katılır. Siz bir ürünü alırken onu global fiyatı üzerinden alırsınız. Eğer kur çevriminden sonra fiyat farklı çıkarsa sonra bunun neden olduğunu irdelersiniz. Vergi mi? Satıcının karı mı? Diğer maliyetler mi?

Sizin belirttiğiniz nokta ise tamamen başka birşey. Ne yazık ki ülkemizin para biriminin uluslararası alım gücünün düşük olması ile alakalı. Bir ürüne özgü değil yani. Bu sebeple yurtdışında satılan bir ürünü kıyaslarken hangisinin ucuz olduğuna karar vermek için ikisini de aynı para cinsine çevirmemiz gereklidir.

Basit bir örnek verelim konuyu başka mecralara taşımamak için. Bugün dünyanın hemen her ülkesinde altını aynı fiyata alırsınız. Çünkü altın fiyatları arz ve talebe göre şekillenir ve bu çoğu zaman elektronik ortamda olur. Yani üzerinde vergi vs olmadığı için fiyatlar birebir aynıdır. Yurtdışından alıp burada satsanız da size bir kar bırakmaz. Oysa sizin mantığınızdan baktığımızda altın bizim ülkemizde pahalı satılmaktadır. Gerçekte ise altın pahalı değil TL'nin değeri düşüktür.

İthal etmediğiniz mallarda bile fiyat belirlerken kısmen özgür olursunuz ki fiyat global fiyatların çok altında kalırsa üretici iç pazarda satmaz yurtdışı pazar arayışına girer. Kaldı ki bu tür farklılıklar genelde sebze meyve gibi dayanıklılığı az olan tarım ürünlerinde görülür. Buğday, mısır ve kahve fiyatları da fiyatları dünyada gerçekleşen talep tarafından belirlenir. Ben buğday alırken Türkiye fiyatına bakmam mesela ya da Türkiye'de ki gelişmelere. Çin, Rusya gibi ülkelere hem üretim hem de talep olarak takip etmem gerekli.

Şimdi Çin'den buğday alırken dolarla alacağım sonra burada satarken tlye çevirmeden 1 dolara aldiğımı 1.25 tlye mi satacağım.

Neyse anlamak isteyene global fiyat oluşumunu açıkladım. Bu kahve için de böyledir.

Şu an american kahve fiyatı 133 dolar olup isteyen istediği ülkeden aynı fiyata almaktadır. Sınırlı üretim kahvelerde ise fiyat aralığı bir çok etmene bağlı olarak oldukça geniştir.

Şimdi tüm bunlardan sonra bilmeyenler madem bilmediğini kabul etmiş, bilenlerin dediğine kulak versinler ki tartışmalar azalarak bitsin.
 
@Noi92 isime gelene troll demiyorum, trolluk yapana troll diyorum.

Her sey bir tarafa, ben zaten TL uzerinden kiyaslama falan da yapmadim. Oraya ilk once kahvenin TR fiyatini yazdim (ki fiyatlandirma euro bazindaydi: 8 euro + kdv), sonra da yurtdisi bir siteden benzer bir cekirdek bulup onun fiyatini yazdim (onu da biri dolar, digeri pound olarak yazdim). Yanina da az cok fikir versin diye gunluk kura gore TL degerini yazdim.

Simdi bunda ne sorun var ben onu anlamadim. Buraya gelip "bilmemneyi bi turlu ogrenemediniz" gibi rahatsiz edici bir uslup takinmaktaki amaciniz nedir?

Belki hataliyimdir, yanlisim vardir ya da bilgi eksikligim soz konusudur tamam ama bunun ifade edilis bicimi bu olmamali. Anlatabildim mi?
 
Geri