Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kahve kültürü

Bir kahve gurusu değilim, ya da çok üzerine yoğunlaşmış ve bilgisi olan biri değilim. Ama sanki eskiden kahvelerin tadı daha iyiydi. Kahve kokusu ile tadı benzerdi. Çünkü son yıllarda özellikle nescafe tadını çok kömürleşmiş gibi alıyorum. Yani şöyle düşünün; ısıtmak için tost makinesine koyup unuttuğunuz aşırı yanmış, kömürleşmiş bir ekmeğin o simsiyah kısmını bıçakla kazıyıp içtiğinizi düşünün. Zift gibi olan o kısmı. Onun kokusunu tadını bilirsiniz diye düşünüyorum. İşte benim ağzıma o tat geliyor kahvelerde. Sanki kahveleri kavurmaktan çok, kömürleşene kadar yakıyorlar...
Ya ben tatları yanlış hatırlıyorum ya da benim tat alma duyum bozuldu, yada gerçekten dediğim gibi aşırı kavurup yakıyorlar.
Kahve kavurma isi kahvenin asil sirri zaten. Kahvenin kavurulduktan sonra çok sürmeden tüketilmesi gerekiyor. Kavurulma islemi gerceklesip çok bekleyen kahveler icindeki aromayi yaği vs herseyi kaybediyor. Türkiye piyasasinda moliendo marka kahveler fiyat performansta lider.
 
  • Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Scudo
Hangi marka çekilmiş kahveyi önerirsiniz?
 
Bir kahve gurusu değilim, ya da çok üzerine yoğunlaşmış ve bilgisi olan biri değilim. Ama sanki eskiden kahvelerin tadı daha iyiydi. Kahve kokusu ile tadı benzerdi. Çünkü son yıllarda özellikle nescafe tadını çok kömürleşmiş gibi alıyorum. Kokusunda da bi bozukluk var sanki. Yani şöyle düşünün; ısıtmak için tost makinesine koyup unuttuğunuz aşırı yanmış, kömürleşmiş bir ekmeğin o simsiyah kısmını bıçakla kazıyıp yediğinizi düşünün. Zift gibi olan o kısmı. Onun kokusunu tadını tahmin eddebilirsiniz diye düşünüyorum. İşte benim ağzıma o tat geliyor kahvelerde. Sanki kahveleri kavurmaktan çok, kömürleşene kadar yakıyorlar...
Ya ben tatları yanlış hatırlıyorum ya da benim tat alma duyum bozuldu, yada gerçekten dediğim gibi aşırı kavurup yakıyorlar.
Nescafe diye bahsedilen ürünleri tüketenler aslında kahve değil başka bir sıvı içiyorlar. 3 ncü nesil kahvecilik ile haşır neşir olanlar gerçek kahveyi tüketiyorlar. Zincir kahve dükkanlarından bahsetmiyorum. Çünkü onlarda kahveyi aşırı kavurup yakıyor, birde üstüne tonla paraya satıyorlar. İki senedir kendi filtre kahvemi kendim el ile demliyor, espresso mu kendim evde yapıyorum. İnanın dışarıdan o zincir dükkanlardan kahve içtiğimde zehir gibi bir tat alıyorum. Kahvenin dünyasına adım attığınızda aslında şu zamana kadar kahve içmediğinizi net anlıyorsunuz. Türkiye'de hemen her şehirde işini hakkıyla yapan kahve dükkanları mevcut. Mesela Gaziantep'te Niji var, İzmir'de CoffeeNutz, Vitus var, Manisa'da Milestones var, Ankara'da Sezy var, vs vs. Bunlar sadece bir kaç örnek.
 
@makaram ın da dediği gibi tamamen amaca ve damak tadına bağlı ama ben kendi zevklerimden örnek vereyim;

Starbucks’ın filtre kahvesinde fazla yapay tropik tatlar alıyorum, (2/5)

Espresso Lab’a genel olarak karşıyım ve çok düz bir kahve tadı alıyorum yani insan hafiften bi ekşimsi tat bekliyor, (2/5)

Coffy fena değildi ama çok ulaşılabilir bi firma olmadığı için net bi fikir edinebilmiş değilim, (4/5)

Mikel’de 1 defa içtim, yeni yapılmış veya dibi gelmiş falan da olmamasına rağmen zehir gibi acıydı, kahvenin kendisi oldukça sert diye tahmin ediyorum, (0/5)

Kahve Dünyası’nın kahvesi yumuşak geliyor ama lezzeti hoşuma gidiyor, tropik meyve tatları alttan çok hafif vursa da yapay bi tat gibi hissettirmiyor, (4,5/5)

Nero net favorim, tatları oldukça homojenize hissettiriyor, ayrıca da küçük bardakları tam benim ihtiyacım olan miktarda, ancak şu notu düşmeden geçemeyeceğim; Kahve Dünyası ve özellikle Starbucks’taki mekandan mekana tatlardaki standardizasyon konusunda oldukça zayıf bi marka Nero. Bebek’te içtiğim kahveyle Sancaktepe’de içtiğimin arasında dramatik farklar var. Belki baristanın eliyle alakalı bir durum ama neticede böyle bi durum söz konusu. (5/5)

Dipçe: İtalyan bir firmada 5 sene çalıştım, tanıdığım tüm İtalyanlar Türkiye’de Kahve Dünyası ve Nero’yu tercih ediyordu. Hatta İngiltere’ye gittiklerinde de Nero’yu tercih ettiğini söyleyenler vardı. Tabi hepsi espresso içiyor, ben kahve keyfini uzatmayı sevdiğim için her ne kadar espressonun etkisini göz ardı edemesem de ilk tercihim olmuyor.

Dediğimiz gibi, bunlar benim şahsi değerlendirmelerimdir tam aksini düşünenlere de “yanlışın var” demem.
 
sipariş verecekseniz davidoff ve tchibonun güzel kahveleri var, işi ileri götürürseniz single orijinler vs çok teferruatı var.
 
  • Beğen
Tepkiler: suyunsesi
çekirdek alıp kendiniz öğütün basit el değirmeni bile iş görür espresso hariç

El değirmeninde espresso çekirdekleri öğütüyorum. Makina ve moka potta oldukça keyifli bir içimi oluyor. Her el değirmeninde olmayabilir belki.
 
French press ile demleyerek lavazza nın çoğu kahvesini denedim.Benim en çok hoşuma giden crema e gusto classico oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: MutluGezgin
İzlemeyenler için kahveyle ilgili güzel bir video konusu açılmışken atmak istedim :)
 
  • Beğen
Tepkiler: makaram
İzlemeyenler için kahveyle ilgili güzel bir video konusu açılmışken atmak istedim :)
Sam Çeviköz'ü uzun zamandır takip ederim, adam çok iyi ama biraz fazla iyi, "kahveden anlarım" seviyesindekiler için bile fazla. Ayrıca bir işin uzmanı olduğunuz zaman nispeten normal sayılan insanların küçük zevklerinden biri olan kahve gibi bir gıda için bile fazla teknik kalıyorsunuz. Karşınızdakinin istediği sadece lezzetli, basit bir kahveyken kahveyi hazırlarken kullanılan ekipmanın malzeme detayları, demleme süreleri ve kullanılan suyun sıcaklıkları gibi değişkenlere dikkat etmek zorunda bırakıyorsunuz insanları :(
 
Bizde hemen her çeşit makinadan var, iş bi süre sonra ''everything come to basics'' te olduğu gibi en pratik olana dönüyor, en sık kullandığım evde çekirdekten direk tek tuşla kahve yapan, işyeri için de ideali nespresso kapsüllü olanlar, kapsüller hem açılana kadar tazeliğini koruyor hem de çok kaliteli ve çok fazla çeşit kahve seçeneği var. Diğer yöntemler çok vakti çok sabrı olan insanlar için.
 

Dosyalar

  • IMG_0504.jpeg
    IMG_0504.jpeg
    46,1 KB · Okunma: 7
Bizde hemen her çeşit makinadan var, iş bi süre sonra ''everything come to basics'' te olduğu gibi en pratik olana dönüyor, en sık kullandığım evde çekirdekten direk tek tuşla kahve yapan, işyeri için de ideali nespresso kapsüllü olanlar, kapsüller hem açılana kadar tazeliğini koruyor hem de çok kaliteli ve çok fazla çeşit kahve seçeneği var. Diğer yöntemler çok vakti çok sabrı olan insanlar için.
Afiyet olsun. Kahve demleme işi sabır, bilgi ve tecrübe işi. Ama çok vakit alır mı derseniz örnekler ile açıklamak isterim. Mesela manuel olarak pour over yöntemi ile kahve demleyecekseniz, kahveyi öğütme, bu sırada suyun ısınması ve demlemenin tamamlanması maksimum 5 dakikanızı alır. Diyelim ki espresso içeceksiniz. O da manuel bir öğütücü sahibi iseniz, öğütme, makinenin hazır olması ve çıktıyı almanı maksimum 15 dakikanızı alır. Espresso makinesini 15 dakika önceden ısınması için çalıştırırken bu arada kahvenin öğütümünü, topaklanmanın giderilmesini ve tamper ile sıkılaştırma sürecini tamamlayabilirsiniz. Nitekim otomatik kahve makineleri de ısınmak için belli bir süre harcıyor zaten. Yani günde bir fincan espresso bir fincan filtre kahve içeceğim derseniz maksimum 20 dakika vaktinizi alır.

Diğer yönden manuel demleme ile yapılan kahveyi tüketen kişiler otomatik makinelerden uzak dururlar. Çünkü hiç bir otomatik makine ( çok üst seviyede olanları bilmiyorum ) kahvenin potansiyelini bardağa tam olarak bardağa yansıtmaz. Diğer yönden nespresso kapsülleri ağzı kapalı diye bayatlamayacak gibi bir durum söz konusu değil ( tabi kimyasal işleme maruz kalmıyorsa ). Çünkü kahve öğütüldükten 15 dakika sonra bayatlamaya, doğal yağ ve aromalarını kaybetmeye başlar. Ne kadar korursanız koruyun bayatlamaktan kurtulamaz.

Tabi tercih edenlere saygım sonsuz.

Afiyet olsun
 
Afiyet olsun. Kahve demleme işi sabır, bilgi ve tecrübe işi. Ama çok vakit alır mı derseniz örnekler ile açıklamak isterim. Mesela manuel olarak pour over yöntemi ile kahve demleyecekseniz, kahveyi öğütme, bu sırada suyun ısınması ve demlemenin tamamlanması maksimum 5 dakikanızı alır. Diyelim ki espresso içeceksiniz. O da manuel bir öğütücü sahibi iseniz, öğütme, makinenin hazır olması ve çıktıyı almanı maksimum 15 dakikanızı alır. Espresso makinesini 15 dakika önceden ısınması için çalıştırırken bu arada kahvenin öğütümünü, topaklanmanın giderilmesini ve tamper ile sıkılaştırma sürecini tamamlayabilirsiniz. Nitekim otomatik kahve makineleri de ısınmak için belli bir süre harcıyor zaten. Yani günde bir fincan espresso bir fincan filtre kahve içeceğim derseniz maksimum 20 dakika vaktinizi alır.

Diğer yönden manuel demleme ile yapılan kahveyi tüketen kişiler otomatik makinelerden uzak dururlar. Çünkü hiç bir otomatik makine ( çok üst seviyede olanları bilmiyorum ) kahvenin potansiyelini bardağa tam olarak bardağa yansıtmaz. Diğer yönden nespresso kapsülleri ağzı kapalı diye bayatlamayacak gibi bir durum söz konusu değil ( tabi kimyasal işleme maruz kalmıyorsa ). Çünkü kahve öğütüldükten 15 dakika sonra bayatlamaya, doğal yağ ve aromalarını kaybetmeye başlar. Ne kadar korursanız koruyun bayatlamaktan kurtulamaz.

Tabi tercih edenlere saygım sonsuz.

Afiyet olsun
Zamanında hepsini ben de yaptım, bana bunlar fazla romantik işler gibi geliyor artık, otomatik makine 10 snde ısınıyor :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Zamanında hepsini ben de yaptım, bana bunlar fazla romantik işler gibi geliyor artık, otomatik makine 10 snde ısınıyor :)
😄 Aslında romantik değil de keyifli işler diyelim. Diğer taraftan makine kapalı ise açıldıktan sonra 10 sn içinde ısınması mümkün değil, fizik kurallarına aykırı. Çünkü espresso 94-96 derecede yapılan bir kahve ve şoklama dahi olsa o kadar kısa sürede ısınması mümkün değil.
 
Kahve seçimleri çoğu zaman kişisel tercihtir... Ben mesela filtre kahve sevmem, daha çok espresso yada espresso tabanlı kahveleri içerim. Uzun çekim duble espresso favorimdir. Americano ile prensipte aynı ama americanoyu bazen uzun çekim değil de, sıcak su ilave ederek yapıyorlar.

Kahveyi sade içince, kullanılan çekirdek öne çıkıyor. Marka önemli olduğu kadar, kahveyi yapan barista da önemli. Ben yurt dışında da yaşadım ve starbucks'ın kahvesi ortalamanın altında diye düşünürdüm ama Türkiyede standardı sanki en iyi onlar tutturuyor ama yine de tercih bana aitse gitmiyorum. Yerli markalardan da Kahve Dünyası tercihim.

işyeri için de ideali nespresso kapsüllü olanlar

Nespresso'ya karşı ön yargılıydım, daha doğrusu kapsüllü makinelere karşı ön yargılıydım. 2024'te otellerde ve kongrelerde yeterince kullandım ve kapsüller kaliteli olduğu sürece hem kahvesi iyi, hem de çok pratik.

Zamanında hepsini ben de yaptım, bana bunlar fazla romantik işler gibi geliyor artık, otomatik makine 10 snde ısınıyor :)

%2 daha yoğun aroma almak için 10dk kasmak bana da gereksiz bir uğraş gibi geliyor...
 
  • Beğen
Tepkiler: mcanerg
Bizde hemen her çeşit makinadan var, iş bi süre sonra ''everything come to basics'' te olduğu gibi en pratik olana dönüyor, en sık kullandığım evde çekirdekten direk tek tuşla kahve yapan, işyeri için de ideali nespresso kapsüllü olanlar, kapsüller hem açılana kadar tazeliğini koruyor hem de çok kaliteli ve çok fazla çeşit kahve seçeneği var. Diğer yöntemler çok vakti çok sabrı olan insanlar için.
Bizde kapsül kahve çok pahalıya geliyor granüle göre, İtalya'da adam kapsülün sivri kısmıyla dişini karıştırıp çöpe atıyordu yav :)
 
Bizde kapsül kahve çok pahalıya geliyor granüle göre, İtalya'da adam kapsülün sivri kısmıyla dişini karıştırıp çöpe atıyordu yav :)
şöyle düşünürsek onlarda daha pahalı; iyi bir kahve italyada 1 ila 2 euro kafede, kapsülde 0.5-0.7 euro civarı, bizde kapsül 20-25tl cafede allah ne verdiyse 150-250... diye gidiyor
😄 Aslında romantik değil de keyifli işler diyelim. Diğer taraftan makine kapalı ise açıldıktan sonra 10 sn içinde ısınması mümkün değil, fizik kurallarına aykırı. Çünkü espresso 94-96 derecede yapılan bir kahve ve şoklama dahi olsa o kadar kısa sürede ısınması mümkün değil.
alman mühendisleri tebrik edelim o zaman imkansızı başarmışlar
Kahve seçimleri çoğu zaman kişisel tercihtir... Ben mesela filtre kahve sevmem, daha çok espresso yada espresso tabanlı kahveleri içerim. Uzun çekim duble espresso favorimdir. Americano ile prensipte aynı ama americanoyu bazen uzun çekim değil de, sıcak su ilave ederek yapıyorlar.

Kahveyi sade içince, kullanılan çekirdek öne çıkıyor. Marka önemli olduğu kadar, kahveyi yapan barista da önemli. Ben yurt dışında da yaşadım ve starbucks'ın kahvesi ortalamanın altında diye düşünürdüm ama Türkiyede standardı sanki en iyi onlar tutturuyor ama yine de tercih bana aitse gitmiyorum. Yerli markalardan da Kahve Dünyası tercihim.



Nespresso'ya karşı ön yargılıydım, daha doğrusu kapsüllü makinelere karşı ön yargılıydım. 2024'te otellerde ve kongrelerde yeterince kullandım ve kapsüller kaliteli olduğu sürece hem kahvesi iyi, hem de çok pratik.



%2 daha yoğun aroma almak için 10dk kasmak bana da gereksiz bir uğraş gibi geliyor...
Ben otel rezervasyonu yaparken nespresso makinası olanları tercih ediyorum, odadan çıkmadan kahve içmek çok hoş oluyor, max royalde nespresso kapsüllerin hangisinden isterseniz onları odanıza hazırlıyorlar her gün
 
kuru nohutu kızgın tavada kavurursunuz. kapkara olana kadar. sonra değirmende çekersiniz. 10 gr Türk Kahvesi, 90gr nohut kahvesi ile paçal edersiniz.
sonra cezvede 2 taşım kaynatır içersiniz.

yukarıdaki tarif dedemden. 2. dünya savaşı sırasında, karneli dönemden, karaborsaya düşen kahvenin amerikadan evvel aya çıkan kahve fiyatlarına buldukları çözüm.
 
  • İnanılmaz
Tepkiler: Y. B. Tekin
Sam Çeviköz'ü uzun zamandır takip ederim, adam çok iyi ama biraz fazla iyi, "kahveden anlarım" seviyesindekiler için bile fazla. Ayrıca bir işin uzmanı olduğunuz zaman nispeten normal sayılan insanların küçük zevklerinden biri olan kahve gibi bir gıda için bile fazla teknik kalıyorsunuz. Karşınızdakinin istediği sadece lezzetli, basit bir kahveyken kahveyi hazırlarken kullanılan ekipmanın malzeme detayları, demleme süreleri ve kullanılan suyun sıcaklıkları gibi değişkenlere dikkat etmek zorunda bırakıyorsunuz insanları :(
Evet kesinlikle :D
İlk izlerken bazı şeyler için vay be bu da mı varmış, bu da mı tadı değiştiriyormuş diye şaşırmıştım
 
Geri