@Anonim oncelikle cok gecmis olsun. Benzer sorunlari yasayan biri olarak burada bu basligi gormek beni mutlu etti, cunku benzer sikintilari yasayan insanlarla etkilesimde kalmak kesinlikle psikolojik olarak cok faydali. Kendi gecmisimi kisaca anlatmak isterim: 45 yasinda hayatim boyunca sporla ugrasmis eski bir basketbolcuyum, boyum 1.90 ve kilomda 84 ve spor sakatliklari disinda kaydadeger hicbir hastaligim yok(tu). Yani disaridan bakildiginda gayet sportif ve saglikli gorunen bir bireyim. Enduro-Downhill tarzi dag bisikleti sporuna yaklasik 3 sene once basladim. Aldigim keyif neticesinde paraya kiyip gecen sene hayalimin bisikletini aldim ve cok yogun bir sekilde bisiklete binmeye basladim. her biniste 1000 kaloriden az enerji harcamadan eve donmuyordum, ve bir zaman sonra asiri yorgunluklar ve geceleri kalbimin asiri hizli ve duzensiz atmasindan oturu uyuyamamaya baslamistim. Baslarda onemsemiyordum, taa ki asiri duzensizlikler, bas donmelerini ve asiri halsizlikleri getirmisti. Sonra pek cok doktora gitmeye basladim, bu isin en iyilerine gorundum. Herkesin ortak tanisi "Atrial Fibrilasyon" (Bir cesit ritm bozuklugu) hastasi oldugumdu. Tam olarak neden kaynakligi belli olmayan ve kesin bir tedavisi olmayan bu illet hastalik benim hayatimda psikolojik bir cokusu de getirdi. Artik geceleri uyuyamaz oldum, panik atak ve anxiete eklendi. Onumde kesin tedavi yontemi olmayan ve secmem gereken iki secenek vardi ya ilac tedavisi (ki ilaclardan nefret ederim ve ilac kullanmiyorum) ya da Ablasyon tedavisi (kalpteki sorunlu sinir dokularinin yakilmasi islemi). Asla bisikleti birakamam derken artik yuruyus dahi yapamaz olmustum. Ne zaman yuruyus yapsam geceleri "acaba bisey olacakmi" korkusuyla gunun her saati yanlizca kalbimi dinler oldum. Fakat sunu farkettim ki ben kalbimi dinledikce ritm bozuklugum artiyor, her saat basi kendi EKG'mi cekiyordum (apple watch 6'da bu ozellik var ve gercege cok yakin) ve iyice paranoyaga bagladim. Bu arada babamda da ritm bozuklugu var, yani genetik olarak bir miras tasiyorum.
@smtdgncy ; Gittigim onca doktor arasinda yanlizca tek bir doktor (Dr. Deniz Aytekin) (link) bana bu hastaligin asiri spor yapan profesyonel sporcular arasinda da gorulebildigini ve 4-6 aylik bir ara vermemi belki duzelebilecegini soylemisti. Ayrica isin psikoloji tarafinin asiri etkili oldugunu ve hatta ablasyon tedavisini de onermeyen tek doktor oldugunu da soyleyebilirim. Hatta oyle ki, diger tum doktorlar biran once operasyon olmami yada ilaca baslamami, cunku git gide daha da ilerleyecegini ve kotulesecegini soyluyorlardi. Bende Dr. Deniz bey'in yolunu secmeyi tercih ettim, uzunca bir ara spora ve bisiklete ara verdim, isin psikolojik tarafini kendimce kafamda yenmeye calisiyorum. Suan geldigim nokta baslangicta cok cok cok daha iyi. Evet hersey duzelmedi, evet bir saglik sorunum var, ama kontrol altinda tutabildigimi dusunuyorum. Dahasi bir e-bike alarak bisiklete dondum.
@Burak Uğurlu kesinlikle e-bike'i 40 yas ustu herkese tavsiye ederim. ayni sekilde suan bende nabizimi cok fazla cikarmadan binmeye devam ediyorum. Bugun e-bike ile eski bindigim yerlerde biniyorum, ortalama nabzim 20-25 birim daha dusuk cikiyor ve eve dondugumde cocuklarimla oynayabilecegim enerjimde kaliyor, psikolojimi asiri derecede duzeltti.
biraz uzun oldu, herkesten ozur dilerim, ozetle benim onereceklerim sunlar:
- psikolojik olarak moralini yuksek tut, olumlu dusuncenin tahmin edemeyecegin kadar iyilesme surecinde olumlu bir tarafi var. Gerekirse profesyonel destek almani oneririm.
- kesinlikle bir sporcu kalp doktoruna git ve benim tavsiyem diger arkadasinda yazdigi uzere Dr. Deniz Aytekin'e gorun
- mutlaka e-bike secenegini degerlendir. Hem psikolojini duzeltecek hemde kalbini yormadan spor yapmani saglayacaktir.
Buradan sagligindaki gelismeleri de bizimle paylasirsan etkilesimde kalmaya devam edebiliriz, umarim yazdiklarimin bir faydasi olur sana.
Sevgiler
Bilal Korukcu