Scudo Sports

Kalpiye deneyimim

Ben 1 yıl ısrarla kilitli pedal kullandım. Baktımki kendi sürüşüm gezintiden ileri gitmiyor, gereksiz buldum ve normal pedala geçtim. Normal pedal daha özgür hissettiriyor. Kilitli pedal dakika saniye kovalayanlar için geçerli gibi geldi bana.

Scudo
1. seçenekte neyde zorlanırım? hareket halinde tek el ile klipsi geçirme zorluğu mu?

Büyük ihtimalle.

@can_celik Hocam bu tür işlerle uğraşanların çoğu eninde sonunda SPD'nin tadına bakıyor.Şuan ülkemizde bu sporla ilgili hemen hiç birşey ucuz değil zaten.İmkanınız varsa giriş seviyesi bir pedal ve ayakkabı işinizi fazlası ile görür.Yoksa da 2.el bulabilirsiniz.Tabi ki siz istediğinizi yine yapmakta özgürsünüz, buna günlük ayakkabının altına kal takmak ta dahil.Ama bunu önermeyen insanların düşüncesini dikkate almıyorsanız zaten bunu sormanızın da bir anlamı kalmıyor.
Bisikleti amatör olarak antrenman-gezi amaçlı kullanan biriyim.2016'dan beri SPD kullanıyorum, sadece yüksek bir yerden atlarken veya büyük merdivenlerden inerken ekstra dikkat etmek gerekiyor.

1. seçenekte neyde zorlanırım? hareket halinde tek el ile klipsi geçirme zorluğu mu?
Bir süre kalpiye kullandım, tekrar kullanma niyetim var, mevcut pedallarım kalpiyeye uygun değil çünkü.

Kayışın uç kısmı tokadan geçirilip kalpiye gevşekken ayağı içinden geçirip pedala basıp tek elle sıkarsınız. Kullandığım dönemlerde durma noktasına yaklaştığımda pedalı yukarıda tutup tek elle tokayı ve kayışı gevşetiyordum. Hareket edince de yine yukarıda tutup kayışı sıkıyordum. Bir süre sonra alışılabilir diye düşünüyorum.

@specific

sence metal (sac) kalpiye mi plastik mi? deri kayış mı dokuma kolon mu?

Ben şehir içinde,tüm işlerimi, yol bisikleti kullanarak hallediyorum. Çok fazla dur-kalk oluyor. O nedenle; Sert plastik (link) kullanıyorum.Ayak çıkarmak hiç sorun olmuyor. Kilitli pedal kadar olmasa da,özellikle yokuşlarda normal pedala göre farkı hissediyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: MUSA Ç. ve CNC
@can_celik Bence hiç maceraya gerek yok ve tehlikeli olabilir çünkü sök tak olayı biraz sıkıntılı bu yolda ani durmak zorunda olduğunuz yerlerde yeterince hızlı açamazsanız düşmek kaçınılmaz size önerim MTB ayakkabısı ve kali almanızdan yana olacaktır çünkü kilitlemesi ve sökülmesi kolay size sıkıntı çıkarmaz ama bütçenizi bilmediğim için size bir tavsiye yapamayacağım eğer başka bir sorunuz varsa buradan sorabilirsiniz

@Bisiklet sever 93

ağır ayakkabı kullanmayı oldum olası sevmem, MTB ler de sneakerlera göre ağır oluyor. bakalım, kalpiye siparişini verdim. hızlı çözme olayını sağlayamazsam son çare sl pedal ve ayakkabı alıp çantamda terlik/sneaker ile gezeceğim sanırım.

@can_celik SL(SPD-SL) pedal yol ayakkabıları ile uyumlu, MTB ile yol pedalı kullanacaksanız o ayrı tabi.

son çare sl pedal ve ayakkabı alıp çantamda terlik/sneaker ile gezeceğim sanırım.
demişsin ya.SL pedal dediğin SPD nin yol versiyonu.İleride almaya niyetlenirsen yanlış araştırma diye söyledim.

SPD
imagesZT9I95VL.jpg

SPD-SLimagesEEK219GF.jpg

@Ceyhun Özkan

aradaki farkı biliyorum, zaten yazdım zorunda kalırsam artık son çare alıcam SL pedal ve ayakkabı diye. neresi sana bilmediğimi düşündürdü onu da anlayamadım neyse...

@can_celik Yol bisikleti kullandığını bilmiyordum, tamam şimdi oldu :harika:

şehir içi ve trafikteki kullanımlarda dur -kalk-yayalar- kediler-köpekler, kırmızıda dur vs gibi hızı azaltıcı multipl faktör varken SPD pedal kullanmayı hiç tercih etmedim 1 yıldır normal ön itici güçle pedal çevirmeye devam varsın çekme kas grubum az geri geri kalsın % 20 enerji tasarrufum olmasın möhim değil diyip rutin sürüşe devam edenlerdenim.... antreman yapcak olsam klup bisikletcisi olsam yaşım genc olsa( 38 oldum) ha belki düşünürdüm de şu anda elzem bir unsur değil bana göre

@trainspotting35 @Ceyhun Özkan
kalpiyeyi aldıktan sonra daha önce dediğim gibi kayışının kendi tokasını çıkarıp metal klipse çevirdim. beklediğimin aksine, klipsi çözmek değil de bağlamak (tabi hareket halindeyken tek el ile yapmak zorundasın) çok zor. tek bir hareket ile anında çözebiliyorum, kayış gergin olduğu için klipsin 2 kenarından bastığım anda çat diye bir anda çözülüyor. ama takması işkence...

o sebeple, ''madem bisikleti ciddiye alıyorum parasına bakmadan alıcaz bu SL denen naneyi'' dedim ve kıydım paraya. böyle bi rahatlık yokmuş gerçekten. eğer antreman amaçlı değil de ulaşım amaçlı çıkmışsam, üst boruya tutturuyorum çakma crocslarımı (sırt çantasıyla sürmeyi sevmiyorum)... inince giyiyorum terlikleri, ağzı büzgülü bez çantama da koyuyorum kaskı, ayakkabıları... olay budur.

şehir içi ve trafikteki kullanımlarda dur -kalk-yayalar- kediler-köpekler, kırmızıda dur vs gibi hızı azaltıcı multipl faktör varken SPD pedal kullanmayı hiç tercih etmedim 1 yıldır normal ön itici güçle pedal çevirmeye devam varsın çekme kas grubum az geri geri kalsın % 20 enerji tasarrufum olmasın möhim değil diyip rutin sürüşe devam edenlerdenim.... antreman yapcak olsam klup bisikletcisi olsam yaşım genc olsa( 38 oldum) ha belki düşünürdüm de şu anda elzem bir unsur değil bana göre
? Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum ve tercihinizi de çok anlamlı buluyorum, ama o koyu ile işaretlediğim ifadenizi okuyunca biraz güldüm doğrusu.

Ben 70 yaşımı bitirdim, emekliyim, haftada 1-2 defa yaklaşık 30-50 kmlik (yılda 3-4 defa da 60-70 km arası) turlar yapıyorum, bisikleti spor olarak yapmak isteyen gençlere bildiğim kadarıyla sürüş ve tırmanış koçluğu yapıyorum. İyi çalışıp ödevlerini yaptıklarında bana toz yutturuyorlar tabiki, ama bu da ayrı bir mutluluk veriyor bana. 5 yıl kalpiye kullandıktan sonra 4 yıldır da SPD ve SPD-SL kullanıyorum. Tabiki Datça'da şehir dışında...

Bisikletin ve sporunun yaşla ilişkisi sadece performansınızda yaşayacağınız yüzdesel azalmalardır. Alejandro Valverde sizden daha yaşlı (sanırım 39 veya 40 bile olmuştur bu arada) ama dünya şampiyonu ve bu yılki İspanya Turu (La Vuelta) ikincisi. Birinci 20 yaşındaki Roglic, üçüncü 21 yaşındaki Pogacar (her ikisi de Sloven) arada da 39'luk Valverde :)

Her unsuruyla bisikletin keyfini çıkarın :harika:

Son düzenleme:
@Haluk Eke sanırım birazda hissettiğim yaş bana bunu söyletti... burn out oldum çalışmaktan çok yoruldum yoksa elbette haklısınız..... sizlerin varlığı inanın çok mutlu ediyor beni hayatı dolu dolu yaşamak ve motive olmak çok önemli... umarım o sinerjiyi yakalarım en kısa sürede kendi hayatımda

Geri