Scudo Sports

Kalpiye deneyimim

Yine bir clipless/flat pedal karşılaştırma videosu. GCN dün (24.11.2019) yayımlamış. İzlemek isteyen olursa linki (link) İzleyecek zamanı olmayanlar için özet görseli aşağıda ekliyorum.

Videodaki GCN yorumcuları clipless pedallarla en yüksek kazanımı (biri %11 diğeri %15) kadansta edinmişler - ki bence bu SPD kullanmak için tek başına yeterli bir sebep. Güç aktarım ve zaman karşılaştırmalarında düz pedal ile clipless arasında farklar %4 ila %8 arasında geziyor. Yine GCN'in geçmiş videolarında SPD/SPD-SL'lerin yaklaşık %30 avantajlı olduğunu gösterir sonuçlar da izlemiştim.

Youtube'da video altı yorumlarda SPD karşıtı yorumlar çoğunlukta fakat benim amacım övmek ya da yermek değil. Bu başlığı sevmiştim; içi dolu. O yüzden burada paylaşmak istedim.

Ne olur ne olmaz ekleyeyim:) Sert yapılı ve sert tabanlı ayakkabı giyemediğim için SPD kullanamıyorum; karşıtı değilim.

Dosyalar

• Q1.JPG
    Q1.JPG
    253,6 KB · Okunma: 50
  • Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
Scudo
@Cem Coşkun Eyvallah güzel paylaşım. Ben SPD siz bisiklet düşünemiyorum. Bisiklet ile bütünleşiyorsunuz. Özellikle yokuşlarda SPD imdadıma yetişiyor. Her türlü performansı etkiliyor. Ama %10 ama %30.

Kalpiye ve kayışlı pedallar ile kilitli pedal arasında şöyle bir fark gözlemledim.
Yokuşta ayağımı yukarı çekerken kalpiye ve kayışlı pedalda (çıkmasın diye) ayağımı yere paralel tutmaya çalışırken kilitli pedalda ayakucunu rahatça yere doğru tutabiliyor ve daha verimli bir çekiş yapabiliyorum. Bu yüzden rotamda yokuş varsa üşenmeyip kilitli pedal ayakkabımı giymeyi tercih ediyorum.
Ayrıca bu şekilde bacak arkasındaki hamstring kaslarını da daha çok çalıştırdığımı hissediyorum.
İkisini de kullananlar varsa yorumlarını alabilir miyim?

Ben kalpiye kullanıyorum hala, memnunum. Çok lazım oluyor, öneririm. 2 sayfa önce fotoğraf atmıştım.

Üstadlar bir şey soracağım. Kayışlı kalipiyeler aşırı tehlikeli değil mi, sdp bir hareketle ayrılıyor ama klipsli kalipiyeden ayak nasıl kurtuluyor? Yarım kalipiye bana mantıklı geldi, yükü farklı kaslara dağıtıp daha az yorulmak güzel fikir. Maliyetinden dolayı sdp yerine kalipiye baktım şimdi ama klipsler sıkıntı. Bir tekniği var mı acil ayak koymak için. Ayrıca yarım kalipiyeden performans alır mıyım sizce, değer mi değiştirmeye. Şehir içi kullanıcam ama fazla yorulmak istemiyorum

@Nurkank
Çıkarmak bir derece ama tekrar takmak daha zor. Eğer şehiriçinde sık sık ayak çıkararak kullanacaksanız tavsiye etmem. Fixielerde durunca trackstand yapıp idare edilebilir tabi ama diğerleri için sürekli çıkar tak uğraştırır. Kilitli pedal ise özel ayakkabı istiyor her seferinde.
Ben şöyle bir çözüm bulmuştum. Velcro pedal kayışları var, wellgo gibi markalar satıyor. Platform pedala takıyorsunuz. Onları tam düz değil de biraz çapraz takınca ayağı çıkarması çok kolay oluyordu. Aynı kilitli pedal gibi ayağı çapraz çapraz yapınca çıkıyor. Takıp ayağı düz yapınca kalpiye gibi sıkışıyor. Uzun süreli kullanımda çok rahat olmayabilir tabi, ama kısa süreli şehir kullanımında ucuz bir alternatif olarak iş görebilir.
256807 dosyayı görüntüle256808 dosyayı görüntüle

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yok klipsliler zaten sıkıntı. Sdp alışkınsan güzel ama ben profesyonel kullanmicam biraz da keyfi değiştirmek istiyorum, yorulmamaya katkı da sağlayacağını düşündüğümden ki en büyük sebep bu, yarım kalipiye mantıklı geldi. Efektif olur mu onu merak ettim. Bahsettiğim şu tip yarım kalipiye. Daha farklı model olabilir tabi bu ayağı tam tutmaz gibi ama bu tarz. Ayak çıkarma sorunu yok
images (4).jpeg

@Nurkank
Yarım kalpiye ben denedim memnun kalmadım. Bir faydasını göremedim.
Benim kastettiğim kayışlı pedal resmini yukarıdaki mesaja ekledim. Hafif çapraz bağlanınca çıkarmak kolay oluyor.

Teşekkürler yorum için kalipiye kullananlardan daha fazla yorum gelirse memnun olurum

Yok mudur yarım kalipiye kullanan, deneyimlerini aktaracak

Ben tek yönlü kilitli pedal kullanıyorum. Kalabalığa gireceksem ve yavaş kullanacaksam düz tarafını, sakin yol, hızlı kullanım ya da yokuş çıkacaksam kilitli tarafını çevirip kilitliyorum. Şimdilik anlaşıyoruz. :)

Üstadlar bir şey soracağım. Kayışlı kalipiyeler aşırı tehlikeli değil mi, sdp bir hareketle ayrılıyor ama klipsli kalipiyeden ayak nasıl kurtuluyor? Yarım kalipiye bana mantıklı geldi, yükü farklı kaslara dağıtıp daha az yorulmak güzel fikir. Maliyetinden dolayı sdp yerine kalipiye baktım şimdi ama klipsler sıkıntı. Bir tekniği var mı acil ayak koymak için. Ayrıca yarım kalipiyeden performans alır mıyım sizce, değer mi değiştirmeye. Şehir içi kullanıcam ama fazla yorulmak istemiyorum
Ben sağ ayağımın kayışına metal klips taktım. Tek hareketle 1 saniye içinde ayağımı kurtarabiliyorum tek hareketle. Aha bundan :
TfRjnrVTUbr91JTJFCZPULUt4nZckhDl0cuIVvVMnqiahnARL5vorIJzBrMP4srhxEPqXBScfHcuL_mngdw2q4F_T8JNiNFFSKd9l_gVlob13rBRw9yeOrL7SQLQto8G4KqlUB7pmE-3M87rxRKI

@Anonim Seni forumda tekrar görmek sevindirdi.

Resim görünmüyor tekrar atabilir misin

Alttaki ürünü aldım n11 den, 30 tl civarı. Tam deneyemedim fakat katkısı olur gibi. Giyerken acele durumlarda sıkıntı yapıyor. Ya da alışmak lazım her halde. Işıkta filan beklerken ani kalkışlarda ayağı içine sokma zorlar. Ürünü kendi kafama göre taktım. Anlayan var mı, doğru mu bağlantım? Pedalın ön tarafında demir kısımı pençe gibi olan yer var. Ayağın rahat girmesi ve ileri gitmesi için mecburen onu aşağı tarafa getirdim. Tümseklerde yere değecek pedal altta olursa. Bir de vida yerleri uymadı. Şimdilik tutturdum fakat pul ile sağlamlamam lazım. Ayağa geçirme işlemini kolaylaştırmak için ne yapabiliriz? Kullananlar yardımcı olursa sevinirim.
177946 dosyayı görüntüle

177964 dosyayı görüntüle
Ben bunlardan çok memnun kaldım. Kaç sene önce aldım paslanmadı, kumaşı yıprandı, fakat kopmadı. Altı düz, yazlık, çok ince delikli, hafif lumberjack ayakkabı aldım spor. Onu sadece bisiklette giyiyorum.
Ayakkabıdan biraz gevşek bağladım rahat çıkıp, girsin ayağım diye. Hatta fotoğrafta ayakkabı görünüyor az. Hiç sorun yaşamadım.
Bir kaç defa ağır olmayan düşmelerim oldu. Ayağımın orada takılı kaldığını hiç hatırlamıyorum. Giyerken tek ayak hemen bakıp takılabiliyor, ya da dururken tek ayak giyinik olduğundan sorun yok.
Kalkışa geçince eğer acelem varsa, ışıktaysam tek ayağımı kalpiyeye sokmakla uğraşmıyorum. Kalpiyeyi altta tutuyorum, pedallıyorum, sonradan yavaşça takıyorum, bazen zorluyor fakat alışınca çabuk oluyor işlem. Fakat altta kullanmak tehlikeli, 28" lastikte düz ve engebesiz giderken yere değmiyor, fakat dönüşlerde ve engebede yere deyince dengeyi kaybetmenize ve tehlikeli durumlara yol açabilir.

@hardnrocker Kayış ayağını sıkı sıkı sarmazsa bisiklet ile yekvücutluk sağlayamayacağın için pek bir artısı da olmaz. Pedal ayağınla bütün olmalı. Bu sebeple germe tokasını ayağının üst tarafında kullanman gerekiyor. Ayağını geçirip müsait bir anda da kayışın ucunu çekip sıkacaksın iyice. Alışınca zor değil.

• Beğen
Tepkiler: hardnrocker
tavsiye edebileceğiz kalpiye model, link yada resim varsa paylaşabilirmisiniz?
Adsız.jpg
erdoğanlar bisiklette şöyle bir ürün buldum. kayışsız olan modelmiş bu. nasıl kullanan var mı ? yorum yapabilecek?

Son düzenleme:
@runaway60 Bu tip sadece ayağın pedalda öne doğru kaymasını engellemek için. Kilitli pedal gibi hem itme hem çekme yapmak için değil. Kalpiyeyi ne amaçla istiyorsunuz, ona göre kalpiye tipi tavsiye edebilirim.

@runaway60 Bu tip sadece ayağın pedalda öne doğru kaymasını engellemek için. Kilitli pedal gibi hem itme hem çekme yapmak için değil. Kalpiyeyi ne amaçla istiyorsunuz, ona göre kalpiye tipi tavsiye edebilirim.
öncelikle selamun aleyküm forumda yeni oldugum için konu oluşturamıyorm kusura bakmayın konuyla alakasız oldugu ıcın kron xc 450 bisikletim var contınentalın şehir içi kalın lastikleri vardı ve 2 side patladı 120 kiloyum 177 boyum var ortalama günlük 40 km sürüyorm fakat lastik patladı ince bir lastik almak istiyorum kolay kolay patlamayacak beni en az 2 3 ay götürecek zırhlı sağlam ince lastik arıyorum dedigim gibi 120 kiloyum oyüzden beni taşıması lazım ortalama 2 lastige 700 tl 800 tl civarında bütce ayırabilirim yani tekin 400 tl bandında öneriniz varsa sevinirm

Geri