Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kask kamerası hakkında araştırma ve fikir paylaşımı

Abdullah bey selamlar,

Ben hali hazırda Gopro Hero HD (ilk HD modeli) kullanıyorum. Çekimleri kaliteli ama şuan ki kameralara göre kalitesi biraz düşük kalıyor. SJ1000 modeli bu tarz kameraları inceleyen bir kişinin sitesinde rastladım. İncelemede gördüğüm kadarıyla SJ1000 Gopro 2 ayarında bir kamera. Kalitesi gayet güzel HDR özelliğinin ve LCD ekranın olması çok güzel artılar. Çünkü Gopro da LCD için ekstra para veriyorsunuz. LCD ufak ama görüntü açısını ayarlamak için çok faydalı oluyor. Ben Gopro için ekstradan almıştım. Ekstra olmasının bir dezavantajı var o da ağırlığın artması. SJ1000 de böyle birşey yok. Gördüğüm kadarıyla da hafif bir kamera. Benimde alma niyetim var.

Daha küçük bir kamera isterseniz geçenler de bu kamerayı gördüm isterseniz bunuda listenize ekleyebilirsiniz ama bunun çözünürlüğü düşük olduğundan çektiğiniz videolarda bazı şeyleri seçmekte zorluk çekebilirsiniz. Bence HD bir kamera çok daha verimli olacaktır.
Bahsettiğim kamera bu (link)

Diğer kameraların incelemeleri için de bu siteye bakabilirsiniz. İngiltere'de bisiklet ile video kaydı alanlar çok fazla. Benim takip ettiğim birkaç kişi var onlarında videolarına bakabilirsiniz.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur.

(link)

(link)
(link)

SJ1000 ile çekilmiş olan ham örnek videolar
https://app.dumptruck.goldenfrog.com/p/C0JtzxZySd

• Beğen
Tepkiler: Abdullah.R
Scudo
@Umut Kılınç37

Youtube'daki video boyutları ile gerçek boyut hesaplaması yapılamaz ne yazık ki. Çünkü videoyu youtube'a yükledikten(upload) sonra youtube size der ki videonuz hazırlanıyor, kısa süre sonra yayında olacak. O kısa süre içinde farz-ı misal yüklemiş olduğunuz 500Mb'lık dosyayı kendi özel sisteminde otomatik olarak sıkıştırarak 100Mb gibi bir boyuta dönüştürür ve yayınlar. Bu hem videoyu izleyecek milyonlar için hızlı erişim, hem de youtube veritabanında boyut tasarrufu sağlar. Verdiğim rakamlar temsili değerler olup farklı formatlardaki dosyaların kesinlikle farklı sıkıştırma derecelerinde dönüştürüldüğünü hatırlatmak isterim. Kısacası 2 saatlik çekim 2.2 değil belki de 22GB yer kaplıyordur. Ne dersiniz ;)

• Beğen
Tepkiler: Bülent Kavakkoru
Birazcık teknoloji özürlüyüm kusura bakmayın :confused:

Mesela benim en son verdiğim likte ham videolar var. Youtube gibi herhangi bir sıkıştırmadan geçmemiş halleri. Onları indirip inceleyebilirsiniz.

SJ1000 için bir bilgi daha vereyim. Kamera ile birlikte birçok aksesuar geliyor. En güzel artılarından birisi de bu. Linkte ki videoda yanında gelen aksesuarları görebilirsiniz.

Açıkçası ben de uzun zamandır SJ1000'i takip etmekte, hakkındaki araştırmaları okumaktayım. Yerli çok fazla kaynağımız yok bu konuda ve çoğu yurtdışı sitelerde hakkında oldukça olumlu yorumlar yapılmış. DH incelemesinde oldukça övülmesine rağmen ben bu kameranın burada bir bisiklet üzerinde incelenmesini, full hd çekimde bir dakikalık videonun boyutunu ve batarya imkanlarını ciddi ciddi merak etmekteyim.

Ha bunlara bir çözüm bulamasam da gözümü karartıp alma gibi bir durumum da olabilir ancak bu konuyu takip edeceğim. Eminim benim açımdan da oldukça faydalı olacaktır.

Açma kapama düğmesi ve pil ömrü ile ilgili olumsuz eleştri var. bisiklet kaskına takıldığında da açma kapama düğmesi sorun çıkarır mı bilmiyorum.
(link)

İzledigim üç video'da sj1000'in outdoor kullanım performansını begenmedim.Nedeni ise aşağıda ekledigim resimlerdede görüldüğü gibi su geçirmeyen korumasının ekranda hemen hemen tüm köşelerden görülmesi.

@Abdullah.R

CCD sensor dusuk isikta cok yuksek iso kullanir, haliyle ciddi oranda kumlanma yaratir ve iyi sekilde aydinlatamaz. Asiri isinir, ancak cok keskindir ki bu bir action kamerada arti bir ozellik sayilamaz. Cmos artik mecburi aynen. SJ1000 cok mantikli bir kamera ancak kask ustunde dik durdugundan biraz cirkin oldugunu soyleyebilirim bir de evet aksesuar takili iken ses aliminda sorun yaratiyor, bunun yaninda aksesuar objektifde gorunuyor. Ancak benim fikrim yine de fiyat performans acisindan en iyi secim. Ben de 2. bir kamera arkaya takmak icin sj1000 almayi dusunuyorum. Bu arada yukarida boyut konusu gecmis. Gopro hero housing olmadan 2 kibrit kutusu boyutunda. hero 2 daha ince. hero 3 zaten 1 kibrit kutusu desem yeri.

• Beğen
Tepkiler: Abdullah.R
Merhaba Bülent bey,

Veho MUVI minicam ile ilgili olarak haklısınız. Entegre (değiştirilemez) pil ile max 70dk kayıt, max 8 GB SD kart... bana uymadı. :)

Techmoan linki için çok teşekkür ederim. Çikolata dükkanının ortasına düşmüş çocuk gibi oldum bir an. :D Okuyorum. Orada da SJ1000 fiyat/değer açısından 1 numara demişler.

verisakeet,
Optik konusundaki bilginizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bunlar benim bilmediğim detaylar. Fotoğraf makinelerinden hareketle, action kameralarda da "iyi kamera = CCD" gibi bir yanlış genellemeye gitmişim.

Kask üstünde dik durmasıyla ilgili olarak, bir satış sitesinde kaska 2 farklı bağlantı örneğini görmüştüm. Birinde kamera dik duruyordu, diğerinde kaskın ön/alın kısmına sanki yapıştırılmış gibi, göze çok batmayacak şekilde duruyordu. Siyah renkli kamera o pozisyonda takılırsa çok dikkat çekmez sanırım. Linki kaybetmişim, bulursam post ederim.

Hero 3 boyutuyla ilgili olarak, Hero-3 göze batmasa da, kask başınızdayken karşılıklı konuştuğunuz biri, onun kamera olduğunu yine de anlayacaktır. Kaskımda kamera taşıdığım anlaşıldıktan sonra, kameranın küçük olması çok da artı değer taşımıyor benim açımdan. Extreme sporlar yapan biri için hero-3 büyük nimettir de, benim amacım kamerayı gizlemek. Yine de ne kadar küçük, o kadar iyi - bir de fiyatı can yakmasa... :)

@Abdullah.RDüşündükçe ve piyasadaki ürünlerden, tavsiyelerden ilham aldıkça yeni alternatifler çıkıyor.

Şu an 3 alternatif yöntem var aklımda.

1. Kaska takılı entegre kamera+dvr (go-pro, sj1000 gibi)
2. Gidona takılı entegre kamera+dvr (aynen)
3. Kaskta gizli kamera + bisiklette dvr şeklinde 2 parçalı çözüm.

Üçünün de + ve - lerini araştırıyorum. Şimdilik bulduklarım şunlar:

1. Kaska takılı entegre kamera+dvr :

++ Kask kamerası sizinle aynı yöne baktığı için, görüş açısı dar olabilir. O zaman daha düşük çözünürlükte -hafıza ekonomisi yaparak- daha yüksek netlik (detay okunabilirliği) sağlanabilir.

++ Gidon kamerasına nispetle daha sarsıntısız çekim.

-- Göze batıyor. En küçük kamera bile, göze batmasa da kamera olduğu kolayca anlaşılıyor.

-- Büyükçe bir harici pilin de kask üzerine takılması lazım. Kamera+pil göz ardı edilemeyecek bir ağırlık yapar. Mesela benim kask = 275 gr + SJ1000=150 gr + harici pil = 150 gr desek başımda çift kask ağırlığı taşıyor olacağım (çok da fena değil aslında). Harici pili bisiklet üzerine koysam, o zaman da kask ile bisiklet arasında kablo bağlantısı yapmak zorunda kalacağım. Onu yapacağıma, kamera+dvr çift parçalı çözüm yaparım daha iyi.

2. Gidona takılı entegre kamera+dvr :

++ Ağırlık kask yerine bisiklet üzerinde.

++ Mekanik anlamda geniş yer ve kolay montaj imkanı. Harici pil de gidonda kameranın yanında bir yere rahatça monte edilebilir.

++ Kask üzerindeki kadar göze batmıyor. Biraz ince ayar ile çok iyi kamufle edilebilir. Far görüntüsü falan verilebilir.

-- Daima gidon yönünde baktığı için, görüş açısının geniş tutulması lazım. Yoksa bazan kritik noktalar objektif dışında kalabilir. Şimdi (görüş açısı * netlik ve okunabilirlik * hafıza ekonomisi) bunlar 3 kollu terazi gibi. Birini arttırınca diğer-ler-inin azalması lazım. Görüş açısını arttırınca, çözünürlük aynı kalırsa plaka okunamayacak. Çözünürlük arttırılırsa bu sefer de hafıza tüketimi artacak. Sonuçta gidon kamerası = daha çok hafıza tüketimi.

-- Sarsıntılı çekim. Gerçi SJ1000 de bile sarsıntı giderme özelliği var(mış). Olmasa bile video editöründe sarsıntı giderilebilir. O yüzden bu ciddi bir dezavantaj değil.

3. Kaskta gizli kamera + bisiklette dvr şeklinde çift parçalı çözüm :

(1) ve (2) seçeneklerinin iyi yanlarını alıyor, biri hariç kötü yanlarını bırakıyor. O bakımdan ilkin "Eureka!" dedim ama...

++ Gerçek gizli kamera. Kaskta sadece DVR'sız kamera bulunduğu için, gerçekten çok küçük bir "pinhole" kamera kaska saklanabilir. Takan kişi bile bir daha zor bulur. :D Hadi görüntü kalitesi için biraz büyükçe kamera olsun, yine de DVR'sız çıplak kamera kask içine çok rahat gizlenebilir.

++ Kamera sürücünün baktığı yöne bakıyor (= düşük görüş açısı = yüksek netlik ve hafıza ekonomisi bir arada)

++ Ağırlığın %95'i (dvr + harici pil) bisiklet üzerinde.

++ Mekanik anlamda geniş yer = DVR ve pilin yan yana kolay montajı.

++ Sarsıntısız çekim.

-- Kask ile bisiklet arasında kablo çekme mecburiyeti var. Kullanım rahatlığını falan ikinci plana atıyorum. Onlara katlanırım. Esas problem şurada: Bir kaza anında ilkin bağlantı kablosu çıkacak/kopacak ve kayıt kesilecek. Oysa kazanın önündeki ve ardındaki 5-10 sn.lik kısım, işin esas kritik kısmı. Sırf bu dezavantaj bile çift parçalı çözümden vazgeçmeme sebep oldu. Üstüne bir de aşağıdaki dezavantaj var.

-- Bilen için, parçaları birleştirerek bir sistem oluşturmak daha uygun olur. Optimum çözüm en ucuza sağlanır. Bilmeyen içinse, bir sistemi entegre almak daha uygun olur. Parçaları kendim entegre edeyim derken işi berbat edebilir çünkü. Bilgisayar olsa, asla hazır marka almam kendim toplarım. Ama optik bir sistem olunca... :) Bir kaç ay detaylı araştırma yapmadan parçalı DVR sistemi toplamak bana göre değil. Kamera ve lens kısmında doğru seçim yapamayacağıma inanıyorum çünkü.

Bu dezavantajlara bir çözüm buluncaya kadar çift parçalı çözümü (aklımdan silmesem de) arka plana atıyorum.

@Abdullah.R

Ben gizlemeye calistiginizi bilmiyordum ozaman durum farkli tabi ancak yine de zor tabi :) Sunu soyleyeyim; bu nokta sizin icin onemli mi bilemiyorum belki degildir trafikte cok kullanmiyorsaniz. Butun suruculerin hareketleri bana karsi degisiyor kameranin varligi ile. Kask uzerinde arkadan gorunmesi dahi buyuk arti, suruculerin sıkıstırmasi vb gibi daha az sıklıkta oluyor ki kural cigneyenlerin cogunu raporluyorum. Hatta bilerek uzerindeki kayitta oldugunu temsil eden kirmizi ledi actim. Herhangi bir tartismaya girdiginizde dahi otomatikman seviye yukseliyor. En basitinden hakarete karsi bile kanitiniz olacak cunku. Bu noktayi da eklemek istedim, secerken sizin icin bir kriter mi bilemedim tabii.

• Beğen
Tepkiler: N.ÖZKAN
Şahsi fikrim, kameranın kayıtta olduğunun karşı tarafa belli edilmesi ileride yaşanabilecek tatsız olayların en başından önlenmesi adına önemli bir hareket olacaktır. Bu caydırıcılık teorilerinden birisidir. Kamera kaydınız zaten açık. Yani bir olay olduğunda zaten elinizde delil var. Peki o halde bunu gizleyerek belki hiç olmayacak bir olayı yaşamayı göze alabilir misiniz? Mesela darp edildikten sonra; ben darp edildim bu da kanıtı deyip uğraşmak ve yediğiniz dayağı düşünmek mi daha mantıklı yoksa kamerayı afişe edip dikkat et çekiyorum sakın bana dokunmaya kalkma demek mi daha mantıklı. Gerisini siz yorumlayın...

• Beğen
Tepkiler: N.ÖZKAN
verisakeet,
Halil EROĞLU,

Hmmm...
Benim kamerayı gizlemekteki amacım, turlar esnasında karşılaşacağım kişilerin doğal hallerini koruyabilmeleri, benim varlığımdan rahatsız olmamaları, böylelikle turun tadının kaçmaması içindi. Bir de kamera-fobik kişileri tahrik etmemek adınaydı.

Öte yandan sizlere de hak veriyorum. Şehir içindeki parametreler bambaşka.

Giderek dördüncü bir alternatif şekillenmeye başlıyor kafamda. Uzun turlardaki ihtiyaçlarla günü birlik kullanımdaki ihtiyaçlar oldukça farklı. Tek kamerayı her ikisinde de kullanmaya çalışınca problemler çıkıyor. Belki de bu ikisini ayırmak lazım.

Kamerayı günlük kullanımı göz önünde tutarak seçebilirim (%90 öyle kullanacağım çünkü). Uzun turlarda, ya kameraya modifikasyon yaparım veya uzun tura uygun ikinci bir kamera kullanırım.

Mesela SJ1000 alır, şehir içinde kask üzerinde kendi dahili piliyle kullanırım. Ne harici pil derdi var, ne kamerayı gizleme derdi var. Kamera sayesinde sürücülerin mesafe bırakarak sollaması da süper bir deneyim olur herhalde. Bisikleti %90 şehir içi kullanacağım nasıl olsa.

Kısa (günü birlik) turlarda, yanıma yedek 2 set daha pil alır, yine dahili pillerle kullanırım. Kamerayı duruma göre ya kask üstüne veya gidona bağlarım.

Uzun turlarda ise kask arkasına harici batarya takarım. Kask üstünde çok rahatsız ederse, veya kamerayı gizlemek istersem, kamera ve harici bataryayı gidona alırım. Sonra da görüş açısı / netlik / hafıza ekonomisinde orta yolu bulmaya çalışırım.

Bu da dördüncü alternatif.

Edit: %90 şehiriçi dedim ama, yazları gün aşırı Kumburgaz-Marmara Ereğlisi yapıyorum (gidiş-dönüş 6 saat pedal). Yani bisikleti ağırlıklı olarak "günübirlik tur" amaçlı kullanıyorum.

GoPro'yu sildiğim an:

(link)

Techmoan sitesindeki GoPro analizinde denildiğine göre, GoPro White ve Silver versiyonları arasındaki fiyat farkı 80 GBP imiş, fakat teknik olarak sadece kullandıkları sensor farklı imiş. İki sensorun fiyat farkı ise birkaç senti geçmezmiş. Yazarın görüşü şu: Bir yandan üst seviye Çin malı kameralara karşı "ucuz" (200 GBP) bir alternatif sunabilmek için, diğer yandan Silver ve White versiyonları arasındaki 80 GBP farka bir sebep uydurabilmek için, GoPro Silver versiyonu kötü sensor kullanmak suretiyle bilerek sakatlanarak, White adı altında satışa sunulmuş.

Yazara hak veriyorum. Meslek hayatım teknoloji üreticilerinin / satıcılarının arasında geçti. Huylarını, karakterlerini, müşteri dolandırma yöntemlerini vs. azçok tanırım. GoPro artık doyuma ulaşmış bir marka olmanın verdiği rehavet ile, müşteri kitlesine karşı antin-kuntinlere başlamış görünüyor. Bu tür şirketler aynı zamanda mallarını ederinin (çok) üzerinde satarlar. Ve bu tür teknoloji firmalarından kategorik olarak uzak dururum. Ürünü şuymuş, fiyatı buymuş, uçuyormuş, kaçıyormuş... hepsi ikinci plandadır benim için.

Bunun tek istisnası var: Başka türlü işimi görmem mümkün değilse, GoPro'ya mecbur kalırsam, ancak o zaman alırım.

Edit: Linkte GoPro ile Sony karşılaştırılmış. Sony de senelerdir kara listemdeki teknoloji şirketlerinden biri. :)

Abdullah bey 3. şıkta paylaştığımız DVR ve Gizli kamera'ya örnek birkaç ürün linki verebilir misiniz ?

Gidon ve Kask açılarından daha güzel bulduğum göğüs açısı için nasıl olur ona bakacaktım. Bahsettiğiniz DVR ünitesi bisiklette değil çantamızda veya cebimizde olacak.

Ertuğrul Mengi,
Bildiğim spesifik bir ürün yok, ama genel olarak çıplak kameralar ve kamerasız DVR üniteleri satıldığını biliyorum. Bir de, forumda "kask kamerası" (veya benzeri) arama sonucunda bulduğum bir başlık altında bahsediliyordu. O başlığı hızlıca tekrar aradım ama rastlayamadım. Biraz detaylı ararsanız bulursunuz.

Edit: "Gizli kamera" / "casus kamera" / "pin-hole camera" vs. gibi aramalarla da bu tip kamera + dvr çözümlerine rastlarsınız.

Aklıma geldikçe kenara not almam lazım ki, yoksa unutuyorum gidiyor.

Araştır:

* H.264'ün (gzip, bzip2, vs. gibi) sıkıştırma seviye ayarı (parametresi) olabilir ve bir çok kamera H.264 kullanmasına rağmen, yine de kimi kiminden daha iyi sıkıştırıyor olabilir. Hem H.264 standardını araştır, hem de ürünlerin çekim örneklerine bak. (Kamera speklerinde H.264 sıkıştırma katsayısı vs.den bahsedileceğini hiç sanmıyorum)

* GoPro, SJ1000, vs. şarj olurken çekim de yapabiliyor mu? Eğer kamera gidona takılıysa ve kamera şarj olurken aynı zamanda çekim de yapabiliyorsa, o zaman bir solar panel gidon çantasının üstüne yatık bağlanarak giderken hem çekim hem şarj yapılabilir. Bu takdirde, yedeksiz tek harici batarya ile yaz turları yapılabilir. (Uzun turlarda kamera büyük ihtimalle gidonda olacak - hem kamuflaj için, hem yaz sıcağında hafif kask taşımak için.)

* SJ1000 replay/pause esnasında yüz tanıma ve plaka okuma başarısı? Bir de bunun GoPro ile resolution bazında karşılaştırması. Mesela GoPro'nun 1024*768'de sağladığı plaka okunabilirliğini SJ1000 (aynı FOV ile) hangi çözünürlükte sağlıyor?

* Su geçirmez kılıf yağmur, kar, çiğ, sis gibi atmosferik olumsuzluklar için de gerekli mi, yoksa sadece su altı çekimleri için mi?

* SJ1000 yüksek çözünürlükte -mecburen- 30FPS çekiyor, ayrıca 640*480 çözünürlüğe de ayarlanabiliyor. Peki 640x480'de 25/30 FPS ayarlanabiliyor mu? (640x480'de tek seçenek 60 FPS olabilir mesela --> lüzumsuz hafıza israfı?)

* SJ1000 kullandığı pil formatı (standart veya popüler format?) ve voltajı nedir?

Voltaj konusu biraz çetrefilli. Müstakbel (ve şimdilik meçhul) akıllı telefonumla ortak batarya havuzu oluşturabilmem için, kamera ve telefonun aynı voltajı kullanıyor olması lazım. Hem tam istediğim kamera, hem tam istediğim telefon, hem de batarya voltajları aynı olacak... :)

---------------------------------------

Not al:

* Kask vs gidona kamerası: Kamera gidona takılıyken kazalara karşı daha korunaklı. Kaza olmasa bile, düşme veya kaskı sağa sola çarpma durumunda da kask kamerası zarar görebilir. Gidondaysa vahim bir kaza olmadıkça kamera zarar görmez.

* Kamera kasktayken, kameraya özel dikiz aynası da bağlanabilir: Tek kamerayla ön-arka çekim yapar. Arka çekim detay tespiti için değil. Bir kaza durumunda kazanın nasıl geliştiğini irdelemek açısından faydalı olabilir. Gidon kamerasına dikiz aynası zor. Ancak kameranın kendisi dikiz aynası gibi yanda çıkıntılı takılırsa olur, o da hem kamuflaj hem korunaklılık açısından sıkıntılı.

• Beğen
Tepkiler: Ertuğrul Mengi
Aldığınız nota istinaden; kamera gidonda takalı iken arkada ya da yan tarafta görüntülemek istediğiniz bir şey olursa çekim yapmanız zorlaşacaktır. Kaska takılı bir kamera ile daha fazla çekim açısı opsiyonu elde edilir.

Abdullah.R,

Bahsettiginiz sey bugun bircok firma tarafindan uygulanan bir politika. Bir tane X marka arac alin dusuk model, direksiyonun altinda cruise control tusu bulursunuz. Gizlidir sadece ust modele aciktir. Bunun gibi her sektorde ornek var ve bunlar olmasaydi kimse dusuk modelleri satin almazdi. Dusuk modeller sayesinde o markaya dusuk butceli alicilar giris yapabiliyor, amac da bu zaten. Gopro tek sensor uzerinde calisip yazilim uzerinden white olani daha dusuk kapasiteli yapiyor. Ozaman fiyat dusmez, bu kesime silver ve black hep pahali gelirdi. Bu noktada gopro 2. bir sensor uretimi ile ugrasmaktan da kurtulmus oluyor. Ileri seviyede kullanmayacak kisiler icin ulasilabilir olmasi bence guzel bir arti. Sahsen Ken Block ile ayni kamerayi kullaniyor olabilmek guzel bir his. Kaliteli ve ayri bir kulturu olan bir marka oldugu kesin. Sokaktaki insaat iscisi bile "aha gopro" diyor. "aha contour roam" demiyor :) Yoksa keske hepimiz 800 dolar verip black hero+ alabilsek 4k cozunurluk ile cekim yapabilsek.

Herhangi bir DSLR fotograf makinasi modelinde bile kıyaslama yaparsaniz ust model arasinda cok az fark bulursunuz. Daha kolay ulasilir tuslar daha hizli x y z vb. Aslinda islemci, lcd ekran ve cogu zaman sensor aynidir. Ayrica yazi icerisinde sensorun "bilerek sakatlanmis olmasi" gibi bir cumle gecmiyor. Sadece eski ve kullanilmis gibi oldugundan bahsediliyor ki burada kullanilmis olduguna dair de bir kanit yok. Yazan sahis sadece oyle bir hissiyat verdigini soyluyor.

Bu politikayla tek markayi 2013 yilinda elestirmek sert diye dusunuyorum :) Bunlara sahsen coktan boyun egip dogal karsilamaya basladim. Bir cok firma bunu yapiyor.

mucahidy apıcı,
Tamamdır, bunu da ekledim. Teşekkürler.

verisakeet,
Doğru anladıysam, Silver ve White aynı sensörü kullanıyor ama White'daki kalite düşüklüğü yazılım marifetiyle sağlanıyor demişsiniz. İncelemeyi yapan yazar da sensor farklı demiş. Gerçi her ikisinde de bir "bilerek sakatlama" durumu var.

Ileri seviyede kullanmayacak kisiler icin ulasilabilir olmasi bence guzel bir arti. Sahsen Ken Block ile ayni kamerayi kullaniyor olabilmek guzel bir his. Kaliteli ve ayri bir kulturu olan bir marka oldugu kesin. Sokaktaki insaat iscisi bile "aha gopro" diyor. "aha contour roam" demiyor :) Yoksa keske hepimiz 800 dolar verip black hero+ alabilsek 4k cozunurluk ile cekim yapabilsek.

Herhangi bir DSLR fotograf makinasi modelinde bile kıyaslama yaparsaniz ust model arasinda cok az fark bulursunuz. Daha kolay ulasilir tuslar daha hizli x y z vb. Aslinda islemci, lcd ekran ve cogu zaman sensor aynidir. Ayrica yazi icerisinde sensorun "bilerek sakatlanmis olmasi" gibi bir cumle gecmiyor. Sadece eski ve kullanilmis gibi oldugundan bahsediliyor ki burada kullanilmis olduguna dair de bir kanit yok. Yazan sahis sadece oyle bir hissiyat verdigini soyluyor.

Bu politikayla tek markayi 2013 yilinda elestirmek sert diye dusunuyorum :) Bunlara sahsen coktan boyun egip dogal karsilamaya basladim. Bir cok firma bunu yapiyor.Aradaki farkı tabi ki kabulleniyorum. Kabullenemediğim, farkın oluşturulma yöntemi. Yazar kelime olarak "bilerek sakatlamak" demese de, söylediği şeyin anlamı bu sonuçta. Şimdi üretim kolaylığı için arabanın her modelinde cruise kontrol için tuş veya tuş yeri koymak başka, cruise kontrolün kendisini koyduğu halde kullanılamaz hale getirerek satmak başka. GoPro'nun yaptığı bu ikincisine benziyor.

Yazar White sensor için "feels old and tired" tabirini benzetme amaçlı kullanmış. "White ve Silver versiyonların lens ve fonksiyonel kabiliyetleri başa baş geliyor, tek fark white modeldeki sensör yaşlı ve yorgun duruyor" demiş. "Yaşlı ve yorgun" bir tabir. Pörsük, hurda vs. gibi ifadeler de kullanabilirdi.

Evet haklısınız, birçok marka bunu yapıyor. Öte yandan, kara listemde birçok marka var. :) Yaklaşımımın sert kaçtığı noktasında da haklı olabilirsiniz, ama günümüz teknoloji satıcılarının arasında yaşayabilmek için biraz sert tedbirlere ihtiyaç var...

Bir yanda yapabildiğinin en iyisini yapmaya ve bunu satabileceği en ucuz fiyata satmaya çalışanlar, diğer yanda müşteriyle oyunlar oynamayı pazarlama tekniği sananlar var.

Öte yandan, rasyonel düşününce, üreticinin ahlakı yerine ürünün kendisine odaklanmak lazım. Bu ürün bu fiyatı ediyor mu, alternatiflerine göre nasıl konumlanıyor? Esas sorulması gerekenler bunlar. Ama geçmiş tecrübelerim bana gösterdi ki, bu tür katakullilere girişen satıcıların ürünleri nedense hep kötü fiyat/değere sahip oluyorlar. Ben de seçim yaparken kullanıyorum bu gibi yan parametreleri. İşim kolaylaşıyor bu sayede.

Tabi benimki sadece şahsi tercihtir. Kişiye göre değişir. Ben de zaten GoPro ile köprüleri tamamen atmadım. Başka türlü işimi göremezsem, mecbur kalırsam, GoPro alabilirim o zaman.

Tumune katiliyorum Abdullah bey. Maalesef olayin icine girince pazarlama stratejisinin hic etik olmadigi bariz anlasiliyor, bu da uzuyor. Ama zamanla ve mecburen alistirildik buna. Sahsen cok kafaya takmamaya calisiyorum yoksa alacak birsey kalmayacak :) Tabii ki marka takintisi yapip onun pesinde kosmamak lazim, herzaman onemli olan f/p ama siz yine de tamamen seceneklerden cikarmayin hic bir urunu. Bu kadar didiklemek ile de en iyisini yapiyorsunuz kesinlikle.

Geri