@seyhanla
Tur bisikletçiliğinin olmazsa olmazı mıdır? Bence hayır ama olursa faydalı mıdır? Evet derim buna da.
Yaptığım bisiklet turlarının %95'inde kelebek gidon kullandım. Sadece Güney Marmara turumda flatbar(düz gidon) kullandım o da mecburiyet dolayısıyla.
Faydalarına gelirsek:
1) Farklı tutuş pozisyonu sağlaması. Flatbar kullanırken genelde barend yoksa sadece elciklerden tutmak söz konusu, barend varsa oralardan tutarak nispeten tutuş açısını değiştirme imkanı var lakin kelebek gidonda ister vites ve fren kollarının olduğu orta kısımdan ister yanlardan istersen de üst kısımdan tutabilirsin. Çoklu tutuş imkanı vermesi tur esnasında yorulan bilekleri rahatlatıyor.
2) Hep aynı yerden tutmaktan yorulduğun zaman flatbarın üzerine kollarını koyup sürmek zor ama kelebek gidonun üzerine kollarını uzatarak çok rahat uzanarak bilek, kol ve omuzlara binen yükü hafifletip dinlenme imkanı yakalayabilirsin.
3) Aksesuar takmaya daha fazla alan oluyor. Gidon çantasını taktığın zaman genelde flatbar gidonda gidonun büyük bir çoğunluğu işlevsiz hâle geliyor. Kelebek gidonda üst kısımlara, yanlara, orta kısımlara birçok aksesuarı takmaya alan kalıyor.
4) Daha estetik görünmesi. Açıkcası tur heybelerini taktığında kelebek gidon bırak abi ben gideyim minvalinde bir söylemde bulunacakmış gibi duruyor. Kesinlikle tur havası katıyor.
5) Kelebek gidonda ben elcik kullanmıyorum ama bazen avuç içi desteği sağlayan ergonomik elciklerden taksamıydım dediğim oluyor.
6) Kelebek gidonda gidon sargısı olarak kullandığım Brooks sele ile aynı renkte yine Brooks markasının DERİ gidon bandını kullanıyorum. Deri malzemesi daha dayanıklı, hissiyatı daha güzel.
7) Deri gidon sargısının altında konforlu olsun diye jel dolgulu diyebileceğim hafif süngerimsi gidon bandı var. Hem gidonun et kalınlığını artırıyor hem de daha konforlu oluyor. Sadece deri gidon bandı sert olabilir.
8) 1 - 2 aylık turlarda kesinlikle kelebek gidonu tavsiye ederim. Günübirlik turlarda çok gerek yok ama uzun turda olmalı 1 ve 2. maddelerdeki nedenlerden dolayı.
9) Ben Xlc markasının kelebek gidonun kullanıyorum ve bazen satori markasının açılı kelebek gidonunu alsamıydım dediğim oluyor. Gidonda açı olmalı, xlc düz olduğu için fren kollarının olduğu konumda uzun süreli tutuşlarda ağrı olabiliyor. Tabi tutuş yerini değiştirerek bu engellenebilir.
10) Açı ayarlı gidon boğazı konusu eğer ben çok öne eğilmek istemiyorum (ki uzun turlarda bel ve omuz ağrısı çok olur alışana kadar) dersen tavsiye ederim. Daha dik bir duruş ile omuzlara binen yük azalır. Daha dik sürüş ile daha az yorulursun ama bunun dezavantajı aerodinamik etkin azalır. Amacın hızlı sürmek ise önermem ama yok hızlı gitmem heybeler de olacak zaten dersen al derim.
11) Kelebek gidon, açı ayarlı gidon boğazı ve kaliteli gidon bandına yapacağın masraf turunun daha az yorucu hâle gelmesini sağlar. Para senin paran ve harcamak sana kalmış bir durum. Yolda daha planlı harcayarak bunları alırsan daha güzel olacağını düşünüyorum.
Aşağıya yaptığım turlardan fotoğraflar koyuyorum kelebek gidon ve açı ayarlı gidon boğazı ile ilgili kafanda fikir oluşması için. Keyifli, kazasız, güzel turlar dilerim.
Bu fotoğraf flatbar gidon ile yaptığım Güney Marmara turumdan