Yol bisikletçileri nadiren çekme kullanır, MTB yarışlarında ise dik patikalarda çekme gücüne başvurulur, çünkü dik tırmanışlarda çekişi kaybetmemek için çekmeye mecburlar. Yol bisikleti özelinde saat 1 ve 5 arası aktarılan kuvveti 11 - 6 arasında yapmaya çalışır pro bisikletçiler, böylece güç aktarma verimi ve enerji ekonomisi anlamında fayda sağlanır, konu çok uzun aslında, mini özet oldu. Saat 12'de güç aktarmak demek pedalı ileri iterek, alt noktada ise topuk basarak aktarım aralığının büyümesiyle kazanç sağlanır. Normal bir bike fit topuk basmaya pek müsaade etmez, o nedenle pro bisikletçiler normalden daha alçak seleye biner, yarış izleyen dikkatli arkadaşlar bunu kolay fark eder.
301240 dosyayı görüntüle
Saat 12 olmak üzereyken pedalı ileri itmeyi deneyin ve bu hareket üzerinde çalışın. Dizinizi gidona doğru itecek şekilde bir hareket verirken kalçanızın sabit kalmasına özen gösterin. Bisikletin hakkını veren yarışçılar bu bölgeyi oldukça verimli kullanırlar.
Bu konuda kendinizi sınamanız için altın bir öneri: Ayağınızın birini pedaldan ayırın. Tek bacakla düz yolda pedal çevirerek kuvvet aktarmaya devam edin. Hangi saat aralığında zaafiyet hissediyorsanız o bölge üzerine çalışmaya yoğunlaşın. Bir başka test daha yapın: Kadansınızı dakikada 100 pedal devrine çıkarın, eğer bisiklet üstünde gövdeniz zıplıyorsa yuvarlak ve dengeli pedal çevirmiyorsunuz demektir. Kadans ve doğru pedal çevirme tekniği ile ilgili çalışmalarınızı trainer üstünde daha kolay yapacağınızı da hatırlatalım, böylece dikkatinizi sadece tek bir işe verebilirsiniz.
Scott Tomkinson isimli bir İngiliz fizik tedavi uzmanı, World Tour yarışları koşan profesyonel bisikletçiler ile birlikte yaptığı çalışmalarda ilgi çekici sonuçlara ulaşmış. Bisikletçilerin 360°lik güç aktarımlarını analiz etmiş ve pedalı yukarı doğru çekmenin faydalı olmadığına, hatta onları yavaşlattığı sonucuna varmıştır. Bunun yerine saat 11 ile 1 arasındaki evrede pedalı ileri iterek hazırlık yapıp saat 3 hizasında maksimum güç vererek watt cinsinden daha büyük çıktılara ulaştıklarını bildirmiştir. Bu aktarımının kuvvetlenmesi için sporculara kalça kaslarını kuvvetlendirmesi önerilmiş. Elbette bu çıkarımlar kişinin kas yapısına, bisiklet sürüş tarzına göre değişiklik gösterebilir, keza bu konuda yapılmış bağımsız araştırmaların eksikliği de keskin bir sonuca ulaşmamızı kısıtlamaktadır. İstisnalar ise hep vardır. Çok tipik bir örnek vermek gerekirse, Marco Pantani tırmanışların özellikle seleye oturmadığı kesimlerinde pedalı çekerek çevirmesiyle bilinir. Öte yandan sprinterler kafa kafaya savaştıkları o son metrelerde pedala bastıkları kadar onu yukarı çekerek de güç aktarmaktadırlar. 2016 yılında Fransa Bisiklet Turu’nun Champs-Élysées Bulvarı’nda biten sonuncu etabını André Greipel’e kaptıran Dünya Şampiyonu Peter Sagan’ın arka tekerleğinin son metrelerde zıp zıp zıplamasının nedeninin bozuk zeminden ziyade pedalı yukarı çok güçlü çekmesinden kaynaklandığı dile getirilmişti. Çok fazla kuvvet de başa bela mı oluyor?