Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kilitli pedalın yokuşlarda faydası ne kadardır? Test

Kilitli pedalın performansa etkisi ne kadardır?

  • %30'dan fazla

    Katılım: 66 13,6%
  • %30 civarı

    Katılım: 70 14,4%
  • %20 civarı

    Katılım: 110 22,7%
  • %10 civarı

    Katılım: 109 22,5%
  • %3 civarı

    Katılım: 54 11,1%
  • Hiç etkisi yoktur.

    Katılım: 38 7,8%
  • %40'tan fazla

    Katılım: 38 7,8%

  • Toplam katılım
    485
Sevgili arkadaşlar kilitli pedalin en büyük getirisi kontroldur. Gücün ve bisikletin kontrolüdür. Herkesin gücü var. Önemli olan bu gücün tamamini pedala basabilmektir. Pedal maksimum güç aktarimini saglar. Aksi takdirde normal ayakkibi ile beyin her zaman en dogru basış icin hesaplama yapmak zorunda kalir. Kilitli ile denge sağlanır. Bisiklete hakimiyet artar. Bacaginizin 15-20 kg olduğunu ve yuksek süratte ayaginizin pedaldan kaydığını dusunun. Yasanan denge bozukluğu adami düşürür. Yani kilitli pedalin faydasi psikolojik falan degil. Bazen normal ayakkabı ile bisiklete biniyorum ve o kadar eğreti ve dengesiz hissediyorum ki. O yüzden her bisiklekli kilitliyi tadacak diyorum.
 
Scudo
@luganis
Tamamen doğru. Dağ bisikletinde iniş yaparken ayağın pozisyonunu hiç düşünmeden dizleri süspansiyon gibi çalıştırmaya odaklanabiliyorsunuz. Vücudunuzun bisikletle oluşturduğu ahenk çok daha fazla oluyor. Bu durumdan doğan güven iniş ortalamasına da yansıyor tabi
 
@luganis

Doğrudur hakimiyeti de unutmamak gerekli tabi yol bisikleti ile 60km ile iniş yaparken virajda tekerim kaymıştı. Yolun dışına çıkmak zorunda kaldım ama düşmeden kurtarmıştım. Normal bir pedal olsaydı bisiklet üstünde o kadar hoplayıp zıplamaya ayağım pedaldan kayıp kesin düşmüş olurdum. Bu arada hakimiyeti sağladığımda 35 ile gidiyordum ve zincir atmıştı. Şanslı günümdeymişim o gün :islik:
 
Rakamlara takılmamak lazım biraz kaliteli bir ayakkabı ve kilitli pedal alındığında yokuş performansı ciddi artıyor.düz yoldada performansım oldukça arttı zaten kilitli pedal 1 koyuyorsa üstüne sende bisikletle bütün oluyosun daha çabalıyorsun sende kendin 1 koyuyorsun üstüne zaten üst bacak kaslarınıda çalıştırması ayrı bir sebeb sonuç olarak bana ciddi bir fark yarattı artık ayağımdaki gücün bisiklete ve yola aktığını hissettim.

yüzdelik dilim olarak da 25-30 civarındadır diye düşünüyorum yüzde 4-5 in bile çok fazla fark yarattığı yol bisikletinde çok büyük bir verim bu.
 
Rakamlar bir yana performans artışını salt ekstra çekme gücünden kaynaklanmıyor kanaatindeyim. Spd kilit olayı kadar ayakkabı taban sertliğinde önemli rol oynuyor spd siz karbon yada ona yakın sertlikte bir tabanı pedaldan kaymadan kullanabilirmiyiz acaba. Takibi ekstra olarakda bisiklet hakimiyetine katkisi ve her kullanici yuzde yuz kapasitede kullanamasada bir miktar cekme gucu.
 
Herşey bi tarafa pedala kilitli ve altı nal gibi ayakkabı ile kullanmak bana ters geliyo ... :rolleyes:
 
@historiyst
Shimano mt 3 ve shimano ct 41 modellerine bakınız. Bu ayakkabılarda kal taban seviyesinden altta kalıyor. Ct 41 i kendim kullanıyorum. Kışın kılıfsız gitmez ama yazın muhteşem tercih
 
Geçen yaz ayağım pedaldan kaydı ve ayağımdan 2 kg deri.kalktı. Spd pedalım en büyük getirisi sert ve kilitlenmiş.pedal ile güç iletimi daha iyi oluyor. Özellikle ayakta sprint ve hızlı inişlerde çok daha iyi.hissediliyor. Tek handikapı düşme durumlarında ayakatan çıkarma olayına kilitleniyor insan
 
  • Beğen
Tepkiler: Cenk Akbulut
Gençler, genel olarak yol bisikleti kullanan kişilerin tecrübeleri aktarılmış, acaba tur bisikletinde spd kullanan var mı? varsa tecrübelerini paylaşırsa karar vermem kolaylaşacak.
 
  • Beğen
Tepkiler: ulsbyrm
@cenkpasha
Mersin-Alanya turumda kullanmıştım mtb bisikletimde spd pedal iyiki spd pedal kullanmışım o yükle rampalarda çok yararı oldu benim için neredeyse kesintisiz güç uyguluyordum
Ayakkabı:shımano mt44
Pedal:shımano m520
 
  • Beğen
Tepkiler: KuzeydenGaliba
Performans artisi degilde on bacaklarin surekli kasili olmayip arada dinlenme firsatindan dolayi kilitli pedal isi gayet guzel ve daha uzun bisiklete binmenizi saglayan birseydir.
 
@semihcelik
İtme çekme yapmak yerine pedalı döndürme mantığını deneyin. İki ayağınızla birlikte pedalı orta göbek etrafında çeviriyormuş gibi hareket edin. Aşağı yukarı basarak değil. Nasıl iterken 2 dakikada bitmiyorsanız, yeterince antrenman yaparsanız çekince de iki dakikada bitmezsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Özellikle aynakolu 50-34 indirdikten sonra dizlerimin sağ ve sol yani içe kadroya bakan taraflarında ağrı oluştu. Muhtemelen kal ayarı yapmam hatta bilen birinden yardım almam lazım. Muhtemelen biraz daha dışa bakması lazım ayakların.
 
Bu konu biraz da sürüş tarzına göre cevap getirir. Eğer Valverde gibi bir tırmanışçıysanız, Contador gibi 20 dk ayakta tırmanış antrenmanlarınız varsa ya da sprinterseniz kilitli pedallar kilitlenmeden hatta ayakkabı bağcıklarını iyice sıkmadan diğerleriyle boy ölçüşemezsiniz. Eğer Froome gibi yüksek kadans kullanan bi tırmanşçıysanız da başka etkenler daha çok devreye girer. Uzun vadeli eklem sağlığı, inişlerde ve sarsıntıda pedal güvenliği vs gibi. Her hal ü kârda faydalıdır yani.
Ama zaten ılık ılık tepeye varayım ölmeden diye yokuş çıkıyosak çok da şeyapmamak lazım :D
 
GCN'in geçen günkü videosunda Profesör Louis Passfield ittiğiniz kadar çekmenize gerek yok, pro yarışçılara bakarsak saat6 pozisyonunda en güçlü pedal basarlar çünkü yerçekimine karşı iş yapmak yerine yerçekimiyle iş yaparlar demişti. ( Video:
)
 
spd kullanmadım ama itme-çekme muhabbetini kalpiye pedal ile denedim (kayışlı) 1-2 cümlede olsa deneyimi paylaşayım..
uzun soluklu bir turda %5 de olsa yararı olabilir diyerek pedallarıma kalpiye ekledim. Düz yolda ve yokuşta fazlasıyla denedim. İlk 50 dönüşte sıkıntı yok hatta çekme sayesinde daha fazla randıman aldım. Lakin sıkıntı 50'den sonra başladı:) 50 farazi bir rakam tabi, 100'de olabilir o. Üst bacak yanmaya başladı. Neden? Çünkü o ana kadar çalışmamış bir kas grubuydu, haliyle daha çabuk yorulmama sebep oldu. Turun 4. ve 5. günlerinde, yani tur içinde yapılan antreman sayesinde kayışları daha uzun süre yorulmadan kullanma şansım oldu (5-10 dakika kadar), sprintte çok etkisi oldu yani bir anda ciddi hızlanabiliyorsunuz, rampada da etkisi vardı. Lakin çalışmayan kas grubu nedeniyle sadece nitro etkisi gördüm, çabuk yoruldum:)
SPD ile kıyaslanmaz tabi kayışlar ama deneyimsel olarak şunu söyleyebilirim çekme eylemi, 1- doğrudan olan bir şey değil, siz çekeceksiniz. 2- bu normal pedal itmek gibi rutin bir eylem değil, alışkanlığınız haline gelene kas hafızası olana, rutinleşene kadar sizin bilinç dahilinde yaptığınız bir eylem, muhtemelen bir süre sonra siz farkında varmadan çekmeye başlıyorsunuzdur ama o ana kadar çekerken çekiyorum diyorsunuz:) 3- 2'nin devamı aslında ilgili kas grupları yeteri kadar gelişmediği sürece bir anlamı yok, nitro etkisi yapıyor sadece:), sonra el mahkum düz itiş yapıyorsunuz)
bir gün spd denersem onu da yazarım umarım:)
 
@mahden spd siz pedallı bisiklete bindiğimde farketmiştim çekmeye alıştığımı. Ayak boşa çıkıyor :)) bu arada çekerken de çok kasmayın, bahsedildiği gibi %10-15 güç uygularsanız bu çok fayda sağlayacaktır. Siz o sürelerde gücü muhtemelen %50-50 iki bacağa yaymaya çalışıyordunuz istemsizce ve bu ciddi anlamda zorlayıcı ve yorucu.
 
  • Beğen
Tepkiler: mahden
o kadar cok sayfalarca yorum okudum ve su sonuca vardim bian evvel decathlondaki shimano spd540 ile yine decathlonda satilan road 500 ayakkabisini almaliyim butun yorum yapan arkadaslara tesekkur ederim tecrubeleri cok onemli oldu karar vermem icin insallah aldigimda bir aldigimda bir sikinti cikmaz kazasiz belasiz kullanirim herkese saygilar
 
Merhabalar,

Ben de yıllardır kullanıyorum spd sl pedal fakat bende psikolojik onu giyince ben mutlu oluyorum kullanmama rağmen çekme mantığını hala anlamış değilim fiziksel yukarı çeksem benim bacaklarım daha çok kasılıyor daha çok ağrıyor ben mi yanlış yapıyorum anlamadım yardımcı olur musunuz nedir bunun mantığı

Teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Seaanddad
Geri