İstanbul ve Yalova'da belli başlı mahalle bisikletçiler tanıdım, hepsi birbirinden beterdi. İyi niyetli olanları dahi malesef bisikletten çok az anlıyor. Yapabildikleri en fazla giriş seviyesi market bisikletlerinin (kare orta mil, vida dişli 6-7 vites) vites-fren tellerini değiştirebilmek, vasat ayar yapmak, iyisine denk gelirseniz dağılmış göbekleri teşhis eder, yağlar, lastik-yamayı filan hakkıyla yapar. Hepsi o. Daha fazlasını beklemeyin. Hele ki freehub ruble, hollowtech-2 uyumlu aynakol filan varsa, onları açacak ekipmanları dahi muhtemelen yoktur. Basit işlerden para kazanıyorlar. Tel değiştir 10 kağıt, fren ayarı yap 5 kağıt, iç lastik değiştir 20 kağıt gibi.
Seneler önce, bisiklet bakımından hiç anlamam, zincir gacır gucur, abartmıyorum 15 sene yağlanmamış, balkonda duran bir bisiklet. Daha yeni yeni bisiklete hevesleniyorum, şunu adam edeyim dedim. Bisikletçiye gittim, abi zincir neyle yağlanır, ne bakım lazım dedim. Adam bana bir sprey var 40 mı ne, onu al sık dedi.(wd-40) Makine yağı filan olmaz dedi. Ben de saf saf inandım. Başka da tavsiye vermedi(Oysa ki ilk önce göbekleri temizlemek-greslemek gerek demeliydi.). Sonra öğrendik ki wd40 yapılmaması gerekenler içindeymiş. 1 ay sonra mı ne ön göbek cortladı. Kilitlendi. Netten kendim öğrenip, açıp yağlayıp, hallettim. Gres yağının ne olduğunu bile bilmezdim, o sırada öğrendim. 3 günümü almıştı. Şimdi ben o bisikletçiye bir daha gider miyim?
Genelde alış-verişimi netten yapar, her türlü bisiklet bakımını tamirini de bizzat yaparım. Komple bisiklet parçalamışlığım, toplamışlığım var. Mahalle bisikletçi fiyatlarından hiç anlamam, bilmem. Bir gün ihtiyacım oldu, fren-vites teli ve kabloları lazım. Normalde toplu halde tanesini 50-75 kuruş arasına filan alıyorum netten. Shimano'nun telleri de 3,75 TL'e bulunabiliyor. Bir gittim dandik Çin malı tek tele 5 TL istedi. 4 tel eder 20 TL, dış kablolar, kapsüller filan derken 50 TL'e çıkacaktım. Orada taktırsan bir de işçilik, oldu mu sana 60 TL! Almadım, teşekkür ettim çıktım.
Şimdi adamı anlıyorum, dükkan geçindiriyor filan, öyle yuvarlak bir rakam söylüyor ama arkadaş 10 kuruşa aldığın telleri de 5 TL'e satma. 2 TL de. Sonra vahşi kapitalizm, küçük esnafı yaşatalım diyorlar. Yaşatmayalım. Yanda ki büyük, isimli bir dükkan Shimano (tefonlu vsli, üst kalite) teli 4 TL'e satıyordu. Miktar küçük olabilir ama bana saçma geliyor. İlla dişe dokunur bir para kazanmak istiyorsan kampanya yap. Tek teli satmıyoruz abi, set halinde satıyoruz de. En az 4 fren teli ve 4 kapsül satıyoruz, o da 10 TL de. Tanesi 2-2,5 TL'e gelsin. Bu sadece basit bir örnek, yazacak çok şey var fakat yapacak bir şey yok.