Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kimseye güvenmeyeceksin!

@Olgunn Ne demişler; bir işi en iyi şekilde yapmak istiyorsan kendin yap..

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Scudo
El elin bisikletini türkü çığırarak yaparmış :D Sen özet yaz diyince aklıma bu incicilerin özet geç p... dedikleri geldi :D

Benimde başıma şöyle bişey geldi..

İş dönüşü bi gün Bisikletimin tekeri patladı üstümde pompa yama vs olmadığından yakınlardaki bi bisikletçiye uğradım.. Adama olayı anlattım neyse yeni iç lastik takıp şişirdi :) ve 20tl aldı :D yaptığı işlem 5dk.. İç lastik ortalama 3-5tl..

Ama bana ders oldu bu olay.. Kesinlikle yedek iç lastik ve pompa taşıyacam bundan sonra :)

(not; çalışan açısından bakarsakta adamda haklı kendince.. Adam nerden para kazanacak ki? Ayda bir bisiklet satsa dükkan kirası çıkmıyo ;)

Tabiki onlarda para kazanmalı ama misal senin iç lastiğin yama ile onarılabilecekse ve sırf daha fazla kar elde etmek için bu değişmeli diyorsa o etik değil. Allah bilir senden çıkanı da yamar başka bisiklette kullanır.

Herkes salcanoya kızar sevmez yok şöyle ucuz,şöyle dandik.Ama bu servis konusunda hiç böyle sıkıntı yaşamazsınız.Neden? Çünkü servis diye birşey yok.Firma o kadar iyiki sizi ustalığa sevk ediyor.İkea mantığı ile çalışıyor kendin topla bisikletini.Kendin usta ol diyor.Salcano sayesinde 1 sene olmadan kaliper fren sistemini söküp takmayı,disk frende rotor,balata değişimi piston ortalama rotor eğriliğini düzeltme,hem yol hemde normal vites mantığını ve ayarlarını,bilimum kadro işlemleri ( sele,sele borusu,gidon ve gidon boğazı değişimi) jant göbeklerini sök tak, pedal montajı,orta-üst seviye gidon bandı sarımı,iç-dış lastik değişimi,rulmanlı ve bilyalı furşları en sonda maşa değişimini öğrendim.Bi jant örme işi kaldı oda bakalım nasip diyorum.

@suzun7

Ilk iki cumlede bir şok yaşadım ancak neyse ki sonra birden rahatlayiverdim :)

• Beğen
Tepkiler: suzun7
@suzun7
Hocam en iyisini yapmışsınız :D Ben bi şu jant akor ayarını öğrenseydim iyi olacaktı da bi türlü güvenemiyorum kendime :D

@Anonim ın dediği gibi bende şikayet etmiştim. ilk kurulumu yaptıracaktım 30 lira istediler ve 3 4 gün beklersin dediler. sedona müşteri hizmetlerini aradım yarım saat sonra kendileri arayıp yarın getirebilirsiniz beyefendi dediler. bu insanlar gerçekten çok adi. herşey para değil insanlığınız nerde be

Jant akord ayarlarını mı öğrenmek istiyorsunuz? Çözüm basit. Bisikletinizin akordu düzgünken seleye alın. Bir tel seçin, ona bir işaret koyun, bant olabilir ip olabilir. Dilediğiniz bir yöne kendinizce bir tur yahut yarım tur çevirin. Sonra tekeri döndürün. Fren pabuçlarına ne denli yaklaştığına dikkat edin. Siz hangi tarafa sıktınız ve ne tarafa doğru bir hareketlenme var. Bunu kfanıza yazın. Sonra aynı teli eski haline getirmeye çalışın. Muhtemelen tel işaretli olduğundan ve ne tarafa çevirdiğinizi bildiğinizden bir en fazla iki denemede kendi yarattığınız sorunu çözeceksiniz. Sorun giderildikten sonra bu sefer aynı teli diğer tarafa çevirin bu seferki değişiklikleri de gözlemleyin. Benzer işlemi yapmaya devam edin. Bir teli kobay seçip onunla bolca oynaşın. Akordu tam tutturduktan sonra bir başka teli işaretleyip tekrar tekrar aynı işlemi yapın. Eliniz alıştıktan sonra güçlükle uğraşıp bulabileceğiniz bir işaret koyun yeni bir kobay tele. Sonra çevirin lastiği, jant frenlere sürtsün :) Sorun teli tahmin etmeye çalışın. Tahmin ettikten sonra o koyduğunuz gizli işaret var mı yok mu bakın, yoksa tekrar tekrar çevirip doğru teli bulmaya çalışın. Bu antremanlarda kendinizi göserdikten sonra bir iki tel bozarak işe devam edin. Göreceksiniz artık siz iyi bir usta olmuşsunuz. Bunları yaparken muhtemel ilk etapta tekrar bisikletçiye gitmek zorunda kalabilirsiniz ama en beceriksizimiz bile bu işi öğrenecektir. Kolay gelsin.

Sedona servis konusunda berbat. Ben de bu çileyi çektim. Bisikleti sattım bir daha asla almam, tavsiye de etmem. Ayrıca kendi bisikletinizin bakımını kendiniz yapın diyen arkadaşlar maalesef aynakol söküp, göbek dağıtacak ekipmanımız yok. Hem olsa bile garanti verip sonra ne diye süründürüyorlar?

#Tapatalk

@Olgunn durumu gayet iyi özetlemişsiniz, ayrıca Tolstoy'un aforizması ...bir gece atın sırtına atlayıp ölümden kaçmaya kalkışacak kadar ayık bir adam edebilirdi bu lafı ancak.

Sedona HEP AKLIMDA İYİDİR İMAJI VARDI??? 410 aldım ve bir daha ne satıcısına, ne servisine nede ana bayisi aslı bisikletle muhatap olmam...bedavaya bile bu çile çekilmezken bir de sözde kaliteliymiş diye bir çıval para bayıl ve rezilliklerine katlam.. BİR DAHA ASLA SEDONAM OLMAYACAK, sedona yüzünden meridamda olmayacak...

pardon birşey sormak istiyorum hiçbir art nşyet,ima veyahut aşağılama olarak görmeyiniz
bisikleti bakıma götürmessek bir yaptırım oluyormu?
mesela sen bakıma sokmamışsın garanti kabul etmez bunu vb gibi?

@gıbıç Rutin 6 aylık bakımları yetkili servis tarafından yapılmayan bisikletler garanti kapsamı dışında kalıyor bazı markalarda. Garanti Belgesi'ni veya kitapçığı okumak lazım, yazılı olarak not düşüyorlar çünkü.

İstanbul ve Yalova'da belli başlı mahalle bisikletçiler tanıdım, hepsi birbirinden beterdi. İyi niyetli olanları dahi malesef bisikletten çok az anlıyor. Yapabildikleri en fazla giriş seviyesi market bisikletlerinin (kare orta mil, vida dişli 6-7 vites) vites-fren tellerini değiştirebilmek, vasat ayar yapmak, iyisine denk gelirseniz dağılmış göbekleri teşhis eder, yağlar, lastik-yamayı filan hakkıyla yapar. Hepsi o. Daha fazlasını beklemeyin. Hele ki freehub ruble, hollowtech-2 uyumlu aynakol filan varsa, onları açacak ekipmanları dahi muhtemelen yoktur. Basit işlerden para kazanıyorlar. Tel değiştir 10 kağıt, fren ayarı yap 5 kağıt, iç lastik değiştir 20 kağıt gibi.

Seneler önce, bisiklet bakımından hiç anlamam, zincir gacır gucur, abartmıyorum 15 sene yağlanmamış, balkonda duran bir bisiklet. Daha yeni yeni bisiklete hevesleniyorum, şunu adam edeyim dedim. Bisikletçiye gittim, abi zincir neyle yağlanır, ne bakım lazım dedim. Adam bana bir sprey var 40 mı ne, onu al sık dedi.(wd-40) Makine yağı filan olmaz dedi. Ben de saf saf inandım. Başka da tavsiye vermedi(Oysa ki ilk önce göbekleri temizlemek-greslemek gerek demeliydi.). Sonra öğrendik ki wd40 yapılmaması gerekenler içindeymiş. 1 ay sonra mı ne ön göbek cortladı. Kilitlendi. Netten kendim öğrenip, açıp yağlayıp, hallettim. Gres yağının ne olduğunu bile bilmezdim, o sırada öğrendim. 3 günümü almıştı. Şimdi ben o bisikletçiye bir daha gider miyim?

Genelde alış-verişimi netten yapar, her türlü bisiklet bakımını tamirini de bizzat yaparım. Komple bisiklet parçalamışlığım, toplamışlığım var. Mahalle bisikletçi fiyatlarından hiç anlamam, bilmem. Bir gün ihtiyacım oldu, fren-vites teli ve kabloları lazım. Normalde toplu halde tanesini 50-75 kuruş arasına filan alıyorum netten. Shimano'nun telleri de 3,75 TL'e bulunabiliyor. Bir gittim dandik Çin malı tek tele 5 TL istedi. 4 tel eder 20 TL, dış kablolar, kapsüller filan derken 50 TL'e çıkacaktım. Orada taktırsan bir de işçilik, oldu mu sana 60 TL! Almadım, teşekkür ettim çıktım.

Şimdi adamı anlıyorum, dükkan geçindiriyor filan, öyle yuvarlak bir rakam söylüyor ama arkadaş 10 kuruşa aldığın telleri de 5 TL'e satma. 2 TL de. Sonra vahşi kapitalizm, küçük esnafı yaşatalım diyorlar. Yaşatmayalım. Yanda ki büyük, isimli bir dükkan Shimano (tefonlu vsli, üst kalite) teli 4 TL'e satıyordu. Miktar küçük olabilir ama bana saçma geliyor. İlla dişe dokunur bir para kazanmak istiyorsan kampanya yap. Tek teli satmıyoruz abi, set halinde satıyoruz de. En az 4 fren teli ve 4 kapsül satıyoruz, o da 10 TL de. Tanesi 2-2,5 TL'e gelsin. Bu sadece basit bir örnek, yazacak çok şey var fakat yapacak bir şey yok.

En son arabanın bakımını 120 tl ye yaptırmıştım. 4 litre castrol yağ 1 yağ 1 hava 1 polen filitresi dahil fiyata :) Bu bisiklet olayının afedersiniz iyice b.kunu çıkardılar. Herşeyi kendiniz yapın arkadaş. En son benden hava basmaya 1 lira almaya başlayınca birileri bende güzel büyü bir pompa alıp son eksiğimi de tamamlamıştım. Hiç bir şekilde çok elzem bir durum olmadıkça bisikletçiye gitmeyin gerek yok. İki vida ayarı yağlama etme göbek temizleme rulman değiştirme bunlar çok basit işler artık. 50 tl lik bir ekipman yatırımı her zaman daha mantıklı :harika:

Şimdi bunu okuyunca aklıma takıldı, ömür boyu kadro garantisi firmalarda nasıl olyor iş? Sürekli servise bağlı kalınmaıs mı gerekiyor? Aldığınız ilde servisi yoksa ya da kötüyse o zaman ömürboyu kadro gaantisi d euçmuş mu oluyor? Ya bu ülke ne kötü bir ülke. Ne esnafı esnaf, ne hukukcusu hukukcu, ne siyasetcisi siyasetci, bıktım vallaha nefret ettim..

@Özgün Ömür boyu kadro garantisi dediğiniz şey zaten kadronun ömrü, o da kadronun ömrü ne kadar belirtilmişse o, yani 10 yıl kadar bir süre. Onda da hasarı/hatayı garanti dışında göstermek için her türlü üçkağıt mübah, çok bel bağlamamak lazım yani. Eskidenmiş yani o; "söz senettir" cümlesinin karşılığı insanlık onuru. Şimdilerde ise senet var ama ne insanlık kalmış, ne de onur!

Geri