Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kış geldi. Doğalgaz faturan ne mi gelecek? Cevap içeride...

Bu ay 3+1 merkezi sistemde 167 ödedim şükür.:)
 
Scudo
mutfaktaki döküm petek patladığı için söküp iptal ettirdik , çocukların odasındaki döküm petekte delindi onu da söktük yerine daha küçük bir petek(yarısı kadar )taktık. geçen ay 210 tl geldi.
not: merkezi sistem ile ısınıyoruz. bizim daire 95 metre kare
 
Zemin kat 3+1 evimizde bebek var diye ortam sıcaklığını 22 derece civarında tutuyoruz. geçen ay 536 küsur geldi. Bu ay %10 indirim olsa bile 550 gelecek. Game of thrones'de bile kış bu kadar hızlı gelmedi :hihi:
 
Oturdugum ev 2+1 sadece mutfak ve bir oda haric 4 petek acik vaziyette 35 40 derece arasi yaktim aralik 25 inde acmistim 15 gunde toplam 77 metrekup yakti 30 gunde de 150 160 metrekup yakar 250 ₺civari tutar...yaktığım zaman hava eksi 10 derece gitti bir kac hafta...once ki aydan yaptigim hesaplara gore de ankarada metrekup fiyatı 1.26₺ bu arada zaten bu derece ile ısınmıyorum sadece evdeki soguk havayi kırıyor
 
Kat kaloriferi (kombi) ile ısınanlar için konuşuyorum; peteklerin bazılarını kapatmak, sökmek veya daha küçükleri ile değiştirmek iyi bir fikir değil...

Esas önemli olan, evinizin ne kadar sıcak olduğu değil, dışarı ne kadar ısı kaybettiği. Diyelim ki evinizdeki odaların yarısının peteklerini kapattınız; ısınan odalar 23 derece, ısınmayanlar 18 derece, dışarısı da 3 derece olsun. Isı transfer oranı, sıcaklık farkı ile orantılı olduğu için, soğuk odaların dışarıya ısı kaybı %25 azalır; yani toplamda dışarıya %12,5 daha az ısı kaybetmiş olursunuz. Bir başka değişle, sıcak odalardan soğuk odalara bolca ısı kaybı gerçekleşeceği için, evin yarısını ısıtmamak toplam enerji tüketiminizi fazla azaltmaz. Sonuç olarak 100'den 87,5'e düşmüş olan ısınmanın tamamını evin ısınan yarısındaki peteklerin gerçekleştirmesi gerekir, bu da peteklerin %75 daha fazla çalışması anlamına gelir.

"%12,5 enerji tasarrufu hiç yoktan iyidir" diye düşünebilirsiniz ama olay burada bitmiyor. Çalışan peteklerin %75 daha fazla iş yapması, daha verimsiz çalışmaları sonucunu doğurur. Evin tamamını 55 derece çalışarak ısıtabilecek kaloriferiniz, yarısını ısıtmak için 80 derece çalışır. Bu da genelde döşeme altından giden boruların ısı kaybını arttırır. Yani alt komşunuzu ısıtmış olursunuz. Ayrıca, özellikle yoğuşmalı kombileri yüksek sıcaklıkta çalıştırmak cihazın verimliliğinin düşmesi demektir.
 
Mükemmel bir açıklama olmuş. Yeni nesil kombi sahiplerine digital termostat taktırmalarını öneririm. Bir odanın sıcaklığını 20,5 dereceye getirdiğimizde o odaya göre ortam sıcaklığı 20,5 dereceye gelince duruyor. Durmadan çalışmak zorunda kalmadığı için yakıt tasarrufu sağlıyor. Devamlı ortam sıcaklığı (Dışarısı ne olursa olsun) 20,5 derece de ayarlı kombimiz ile 3+1 120 metrekare evimiz 250 TL civarına çok süper ısınıyor. Bunun için pencerelerinizin markası ve bina yalıtımı da çok önemli faktör.
 
Ben de kombi sahiplerine modülasyonlu termostat öneriyorum. Eca Confeo Plus kombime Lago Fb modülasyonlu termostat takmıştım 5 yıl önce. Modülasyonlu olunca yanma anında alev boyunu da kontrol ederek gerekli ısıyı optimum şekilde ayarlıyor. Bu da on/off termostatlardaki gibi yaldır yaldır çalışmanın, gereksiz yanmanın önüne geçiyor. Isı eğrisi seçilebiliyor, böylece dış sıcaklığa göre ne kadar gerekiyorsa o oranda suyu ısıtıyor. Dış ortam sensörü de şart bence, zaten 5 k(link) değerinde bir dirençten ibaret. Kendim uygun bir şekilde kutulayıp takmıştım. Termostatı kendi kullanım alışkanlığınıza göre programlıyorsunuz. Bizimki saat 23:00'te gece moduna geçiyor, evin sıcaklığını 1 °C azaltıyor. Sabah 06:00 da gündüz moduna geçiyor ki yarım saat bir saat kadar sonra bizde ayaklanmaya başlıyoruz :) Termostat 0,1 °C hassasiyetle çalışıyor, göstergesi 0,5 °C çözünürlükte. Hasılı konfor ve tasarruf için güzel alet. Evimiz yalıtımsız ve %75'i kuzey cephe olduğu halde gelen geçen ay fatura 240 geldi. Ev yalıtımlı olsa tadından yenmez.
 
Hemen değerlendireyim.
 
Yeni sıfır aldıgımız daire 2+1 117m2 yalıtımı ve pencereler alumınyum linea rossa lr3100 kullanıldı. Kombi Demirdöküm atron ve oda termostatı olmadıgı için kalorifer suyu sıcaklıgı 50 derece ile ev 21 derecede iken 10 gunde 117m3 DOGALGAZ yaktı :) buda aylık 510liraya denk geliyor. Yurtdışından sipariş verdiğim oda termostatı bugun geldi, akşam montajı yapıp göreceğiz haftada kaç m3 yakacagı.. Hem bu hafta izmir eksilerde olcak :)
 
  • Beğen
Tepkiler: kadir47 ve sccetin
pencereler alumınyum derken. Alüminyumsa eğer ısı kaybı feciii olur.
 
@trainspotting35

Plastik pvclerde çok sıkıntılı dayanıklık açısından :) Müteahhit bunları tercih etmiş lüks daire diye, meraktan markayı inceledim yalıtım konusunda yatırımları var. Annemin evinde pvc pencereden camların birlestiği yer ve raylardan soğuk hava kaçırırken, bunda soğuk hava gelmiyor. Aluminyumda dokundugunda buz gibi hissediyorsun evet :) camda soguk zaten çok bi farketmiyor. Perdeler bu yüzden var
 
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@trainspotting35
Aluminyum pencerelerde ısı kaybı sorun çözüldü. Yani epey azaltıldı diyeyim. Şu videoya bakabilirsinz.


Burak B. linea rossa larda bu bariyerden olduğunu düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak B.
Öğrenmenin yaşı yok paylaşım için teşekkürler umarım o mütahitin de bu teknolojiden haberi vardır. :)
 
@CeyhanV

Evet bariyerleri var :) Raylı pencerede camların birleştiği yere birbirini kenetleyip havanın geçmesini önluyor. fotograftaki gibi :)
 

Dosyalar

  • linea-rossa-lr3100-3.jpg
    linea-rossa-lr3100-3.jpg
    15,5 KB · Okunma: 7
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35
Güzel bir haber daha.
 
@Burak B.
Hocam mümkünse link paylaşabilirmisiniz birde taktıysanız ilk izlenim nasıl bende almayı düşünüyorum ?
 
@kadir47

(link)

Dün akşam monte ettim, alıcısı ve ana paneli oldukça şık ve kullanışlı. Her 5dakkada bir çalışan kombi sessizleşti. Program ayarı oldukça kullanışlı, haftalık programlar yapılabiliyor. Gündüz ve gece olarak 2 programa ayırdım; Gündüz 21 (hanım freelance olarak çalışıyor) gece ise 18 derece (rahat uyku çekebilmek için). Dogalgaz saati not ettim 24 saat sonunda kaç m3 yaktıgını tekrar yazarım buraya :)
 
Kış girdiğinden beri(ekim ayında termostat devreye girmeye başlıyor) ödediğim 3 adet fatura şu şekilde 93,72-258,17-457,60. Son faturada neredeyse 20 gün yerden kar kalkmadı. -20 leri gördük. Genel olarak son 20 gününde gündüz bile sıcaklıklar sıfırın altındaydı.

Ev 126m2, tüm odalar açık fakat her odayı aynı sıcaklıkta tutmuyorum. 9 aylık bebeğimiz var yatak odasında beşiğinde bizimle uyuyor. Yatak odasında oda termostatı var. (siemens rev 24rf) Diğer odalarda termostatik vana kullanıyorum. salon 22.5-22.9, oturma odası 22.5, hol 21.5-22, mutfak 23-24(mutfaktaki petek neredeyse hiç yanmıyor kombi ve mobil tesisat boruları buradan geçtiğinden)çocuk odası 21, yatak odası 21.2. Bu değerler Afyon kış şartları için:harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak B.
Merhaba degerli pedaldaslar :) oda termostat sonuclari yazayim; 24saat sonunda 6m3 gaz harcamistir. Termostat 22 dereceye ayarli idi, termostat oncesi kalorifer suyu sicakligi ile devreye girip ciktigi zamanlarda günlük 12m3 gaz harcamıştır. Oldukça büyük fark ve termostat kendini tek seferde amorti ediyor :)
 
22 derece çok yüksek bir sıcaklık aslında. Ben ilk olarak 22 derece ile başladım yavaş yavaş (kendimizi alıştıra alıştıra) 20,5 dereceye kadar düşürdüm sıcaklığı. Gece uyurken ağız ve burun kuruluğu sorunu yaşamıyoruz artık. Çocuğunuzun bulunduğu odaya (eğer çocuğunuz varsa) bir kase içinde peteğin üzerine su koyun oda nemi sağlanmış olur ve çocuğunuz daha rahat bir uyku çeker.
 
Geri