Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kondromalazi patella'dan muzdarip olanlar

Scudo
Ben en son hyaluronik asit enjeksiyonu yaptırdım, ilk bir kaç gün hiçbir şey değişmedi. Sonra 2 hafta çok iyiydi, bir gün 5-6 km yürüyüş yaptım, ondan sonra yine ağrılar başladı. Şimdi manüel terapi deneyeceğim. Bizim burda bir fizyoterapist buldum, bir muayene olacağım bakalım. Ücreti çok yüksek değilse bir de bunu deneyeyim.

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@Cem Unden Bir aydan beri düzenli diz egzersizleri yaparak güçlendirmeye çalışıyorum.Günlük hayatımdaki hareketlerimi rahat yapabilmek için tendon bandı kullandım ve glukozaminin de faydasını gördüğümü söyleyebilirim..Bir ay öncesine göre daha iyi durumdayım hatta bu haftasonu deneme için kısa bir sürüş yapmak istedim ama sabretmenin daha doğru olacağını düşünerek askıya aldım..Bu illet inatçıysa ben de onun kadar inatçıyım..Siz de moralinizi yüksek tutun.

Ben de maalesef cp'ye yakalandim sporu seven ve bu denli alismis biri olarak benim icin cok buyuk problem, guclendirme ve ilac tedavisi uyguluyorum ama spora donebilcegemi pek zannetmiyorum

• Beğen
@Enver T. Tendon bandı tam olarak ne işe yarıyor? Benim ağrı diz kapağının hemen üzerinde yani diz kapağının femur kemiğine temas ettiği bölgede oluyor. Diz kapağının altına yerleştirilen bir bandın ne gibi bir faydası olacağını anlayamıyorum.

@caner binal Geçmiş olsun. Yaş kaç? Güçlendirme egzersizlerini ben de düzenli olmasa da yapıyorum dizimde ağrı olmadığı zaman. Yalnız bu egzersizleri yaparken sorun yok ama yaptıktan sonraki gün ağrı olarak bana geri dönüyor gibi geliyor. Yaptığım egzersiz de sadece oturur vaziyette dizleri uzatıp 10 cm kaldırıp 2-3 saniye bekleyip indirmek. 15-20 kez en fazla.

Tesekkur ederim yasim 32 guclendirme sonrasi agri olmuyor agrim genelde ayakta durdugum zaman oluyor bu problem yaklasik 3 senedir devam ediyor ancak 3. Mr sonrasi cp teshisi koyuldu onceki mr larda medial meniskus 1 derece dejenerasyon denilmisti bu da belki cp nin ilerlemesine sebep olmus olabilir

• Beğen
Menisküs dejenerasyonu bende de var. Doktorlar net bir bulgu bulamadığı zaman bunu öne çıkarıyor olabilir ama ben CP ile menisküs yaralanması arasında bir bağlantı kuramıyorum.

Bir de şunu sorayım, masabaşı işi mi yapıyorsunuz? CP'ye yakalananlar genelde masabaşı işi yapıyor olabilir mi diye düşünüyorum. Ben öyleyim. Sürekli oturmaktan dolayı zayıflayan kalça kasları ile spor yapmaya kalkınca quadriceps kaslarına fazla yük biniyor ve diz kapağı dışa kaymaya başlıyor. Sanırım sorunun çıkış noktası bu.

• Beğen
Bencede menuskus ile alakasi yok anlatmak istedigim dogru teshisin biraz gec konuldugu idi

Yaptigim is masa basi denilebilir ayakta da durdugum olabiliyor bisiklet sanirim sadece ondeki kaslari calistiriyor hamstringler zayif kaliyor bu da sebebiyet veriyor olabilir bu ayki cyclist dergisinde bununla ilgili bi yazi var surus esnasinda pedali cekmek diz sagligi icin onemli olsa gerek

• Beğen
merhaba Arkadaşlar;
öncelikle herkese geçmiş olsun. belki biraz uzun olacak ama başımdan geçeni aktarmak istiyorum sizlere.
Ben uzun zamandır aktif olarak dağcılık ile uğraşıyordum, bunun yanında spor salonuna neredeyse hergün devam ediyordum. bir süre önce (yaklaşık 2-3 yıl) sağ dizimde çok ciddi anlamda ağrılar dolayısıyla fizik tedavi uzmanına gittim. MR vs çekildi çapraz bağlarda yırtılma var dedi. ameliyata gerek yok dedi. bir süre dikkat et güçlendir bacak kaslarını dedi.Sonrasında yaklaşık 1 ay kadar buz tedavisi ile verdiği egzersizleri yaptım ve spor salonunda dikkatlice güçlendirme çalışmalarına da devam ettim. Bir süre sonra ağrılar geçti ( ya da ben hissetmedim/zorlamadım). Çok ciddi faaliyetler yaptım ( 3-5 günlük kamplı uzun yürüyüşler, her hafta dağ bayır günübirlik zorlayıcı hiking, 2-3 kere günlük 30k civarında hiking....)
Sonrasında 1 yıl kadar spora ara vermek durumunda kaldım. Tekrar dağlara dönmek istediğimde ise bu sefer ağrı ciddi anlamda tekrar başladı. O kadar ki inişlerde ağırlığımı batonuma verdiğimden ertesi gün ciddi triceps ağrıları hissettim kollarımda. Bu zaman içinde güçlendirmek için bisiklet aldım ( daha doğrusu eşime aldık ben ise tarihi eser bir bisikletle idare ediyorum :)).
Ağrılar şiddetleninnce tekrar doktora görünmek istedim. Bu kez 2 dizime de MR çekildi. Sonucunda 2 dizde de 2.derece menisküs zedelenmesi ve birinde kıkırdak aşınması ve sıvı azalması teşhisi koydu (bazıları birçok insanda görülebilen şeylermiş). Doktor 2 hafta dinlendir buz uygula ve 3 ay kadar diz egzersizlerini yap dedi. Besin takviyesi olarak ise yumurta zarı içerikli birşey önerdi 3 ay.
Diyeceğim o ki, bu dertlerden muzdarip olan bizler dikkatli şekilde tüm bacak kaslarımızı ( calf- tibia anterior- quadriceps - hemstring ) güçlendirebilirsek en azından şikayetlerimiz azalacaktır. sadece sabır ve çalışma gerektiriyor. Ek olarak ise kıkırdak güçlendirici beslenme de yardımcı olabilir kanısındayım.
Kısacası bacak kaslarına yüklenmeye devaaammm.....asılın squadlara ayak ağırlıklarıyla dolanmaya :)

yukarıdakiler sadece kendi yaşadıklarım ve düşüncelerimdir ve sadece tavsiye olarak algılayınız lütfen.

• Beğen
Tepkiler: Hakan Beşikçi
Peki bir şey soracağım. Yürüyüş ya da hala binebiliyorsanız bisiklete bindikten sonra bacak ve kalça kaslarınızda aşırı bir gerginlik oluyor mu? Biraz önce ufak bir yürüyüş yaptım ve şu anda streçing yaptığımda tüm kasların çok gergin olduğunu farkediyorum ben mesela. Bizim gibi diz problemi olanlarda vücut bir savunma mekanizması uyguluyor ve kasların işlevlerini kısıtlıyor. Bunun etkisi olsa gerek diye düşünüyorum.

• Beğen
@Ender A. Selamlar bana sag bacakta CP teshisi kontu, dediginiz gibi bisiklet surdugumde kaslarimda asiri gerlinlik oluyor.

Bende masa basi iste calisiyorum, ama benim diz eski sirkette cok fazla ayakta calismak zorunda kaldigimda nuksetti. Ciddi agrilar ve sisme oldu. Su an VMO kaslarimi gelistirmek icin hareket yapiyorum, sizin yazismalariniz beni gaza getirdi, hareketler sonrasi agri azaldi. Lakin bu ara bisiklet kullanmamaya ozen gosteruyorum, hafta da bir iki kere kurek cekiyorum evde.

• Beğen
@zekixx Hocam şöyle bir durum var. VMO kasını tek başına geliştiremiyorsunuz. Mesela duvara yaslanıp çömelerek top sıkıştırma hareketi falan var. Bunlar aslında VMO'yu çalıştırırken çevresindeki kasları da çalıştırıyor. Diğer kasları izole edemiyorsunuz. Topyekün quadriceps kaslarını çalıştırdığınız için rahatlama hissetmiş olabilirsiniz. Siz nasıl bir egzersiz yapıyorsunuz acaba?

Bir de şöyle bir görüş var. Bizimki gibi kıkırdak problemi olanlarda güçlendirme egzersizlerinin önemi yok. Yapmamız gereken sadece eklemi mümkün olduğunca hareket halinde tutarak sinoviyal sıvı aracılığı ile beslenen kıkırdağın kendisini iyileştirmesine imkan sağlamak. Eklem hareket etmediğinde kıkırdağın bu sıvı ile bağlantısı kesiliyor ya da azalıyor. Uzun otobüs yolculuklarında diziniz ağrıyorsa mesela (benim ağrıyor) bunun nedeni bu.

• Beğen
@Ender A. Fizik tedavi uzmani ilede gorustum ama daha cok youtube uzerinden videolar izledim. Yaptigim hareket sayisi cok fazla degil aslinda, ayagimi disa dogru acili bukup gerdirme, gerdirip yukari kaldirma ve bir sure tutma. Ayakta degil ama sirt ustu acili yaslanir vaziyette top sikistirma. DIk oturur vaziyette dizi kaldirma ve gerdirir durumda iken beklettme. Birde ayakta iken dizi arkaya acili cekme yapiyorum. Youtube da video var sanirim izlemisinizdir sizde. Haretketlerin bir kismini gerdirme lastigiyle yapmaya ozen gosteriyorum.

Bahsettiginiz gibi sadece vmo kaslari gelismiyordur, cevredeki kaslarda elbette etkileniyor ve vmo etkisi daha azaliyordur. Okudugum kaynaklardan vmo ve quadriceps lerin dengeli gelismesi gerektigini anladim. diz kapaginin saga ve sola dengesiz calismamasi icin. Benim durum cok ileri degil, cok oturunca, fazla yuruyunce veya ayakta durunca agrim oluyor. 2-3 gun dikkat edince geciyor. Ama gittikce ilerledigini hissediyorum, ilk zamanlar ufak gerdirme ve bir gunluk dinlenme sonrasi agri kalmiyrodu ama bu su an uc gune cikabiliyor.

• Beğen
Ben de 2 yıl önce 100-150 km bisiklete biniyordum ve bindikten sonra bir kaç gün ağrı oluyordu ama şimdi yürüyüşlerden sonra bile ağrı oluyor. 5 km üzerinde bisiklete binmeyi düşünemiyorum bile. Bir şekilde boş bırakmamak lazım işte ama o dengeyi tutturmak çok zor. Aktiviteden uzaklaşınca kaslar zayıflıyor, biraz yüklenmeye kalksanız ağrıyor. Ayağınız kırılır ya da bağınız kopar, ne yapacağınız bellidir ama bunda belli değil.

• Beğen
@Ender A. Size katiliyorum, istanbulda iken 2011 yilina kadar bende gunde 110 - 120km surerdim, Hic agrim oldugunu hatirlamiyorum ama hareketsizlik tetikledi bunu ve cok ayakta durmak. Gorustugum doktorda keske ameliyatlik bir durum olsaydi, hallederdik dedi ama hayat boyu dikkat etmem gerektigini soyledi ve yasam tarzinda degisiklik yap dedi. Oturup kalkarken destek almami, arada yurumemi. Bos kaldigim zaman gerdirme yapmami. Hayirlisi bakalim, insallah gecmisteki hatalari yapmam ve o agrilari tekrar yasamam.

• Beğen
@Ender A. Bunu tıbbi olarak açıklayamam fakat dizime oluşturduğu destek sayesinde daha rahat ve acısız hareket edebildim.Uzun süren otobüs yolculukları ise problem yaratmaya devam ediyor.

• Beğen
Bir süredir diz ağrılarından muzdariptim; sanırım sebebi bu kondromalazi patella denilen lanet şey olabilir. 10 gün kadar dinlendim, geçmişti dün bir daha sürdüm, sürüş sırasında bir sıkıntı yoktu ama bugün yine biraz rahatsız etti, eskisi kadar değil ama yine de etti :(

@taner07
Ben bu yaz koprucuk kemigi cikigindan dolayi bir ay binemedim agridan eser kalmamisti daha sonra 3 sefer performans turu yaptim ve sporu birakma noktasina geldim kendimizi ii hissettigimzde buna aldanmayip supheli durumlarda dr a gorunmek en iyisi

• Beğen
Tepkiler: taner07
@taner07 Gecmis olsun, CP da diz kapagi hassasiyeti artiyor. Dizim agridigi zamanlarda dokundugumda agri artiyor. Bir yere carpmalarda ciddi agri oluyor. Farkli bir rahatsizlikta olabilir sizinki.

• Beğen
Tepkiler: taner07
Geri