merhaba Arkadaşlar;
öncelikle herkese geçmiş olsun. belki biraz uzun olacak ama başımdan geçeni aktarmak istiyorum sizlere.
Ben uzun zamandır aktif olarak dağcılık ile uğraşıyordum, bunun yanında spor salonuna neredeyse hergün devam ediyordum. bir süre önce (yaklaşık 2-3 yıl) sağ dizimde çok ciddi anlamda ağrılar dolayısıyla fizik tedavi uzmanına gittim. MR vs çekildi çapraz bağlarda yırtılma var dedi. ameliyata gerek yok dedi. bir süre dikkat et güçlendir bacak kaslarını dedi.Sonrasında yaklaşık 1 ay kadar buz tedavisi ile verdiği egzersizleri yaptım ve spor salonunda dikkatlice güçlendirme çalışmalarına da devam ettim. Bir süre sonra ağrılar geçti ( ya da ben hissetmedim/zorlamadım). Çok ciddi faaliyetler yaptım ( 3-5 günlük kamplı uzun yürüyüşler, her hafta dağ bayır günübirlik zorlayıcı hiking, 2-3 kere günlük 30k civarında hiking....)
Sonrasında 1 yıl kadar spora ara vermek durumunda kaldım. Tekrar dağlara dönmek istediğimde ise bu sefer ağrı ciddi anlamda tekrar başladı. O kadar ki inişlerde ağırlığımı batonuma verdiğimden ertesi gün ciddi triceps ağrıları hissettim kollarımda. Bu zaman içinde güçlendirmek için bisiklet aldım ( daha doğrusu eşime aldık ben ise tarihi eser bir bisikletle idare ediyorum
).
Ağrılar şiddetleninnce tekrar doktora görünmek istedim. Bu kez 2 dizime de MR çekildi. Sonucunda 2 dizde de 2.derece menisküs zedelenmesi ve birinde kıkırdak aşınması ve sıvı azalması teşhisi koydu (bazıları birçok insanda görülebilen şeylermiş). Doktor 2 hafta dinlendir buz uygula ve 3 ay kadar diz egzersizlerini yap dedi. Besin takviyesi olarak ise yumurta zarı içerikli birşey önerdi 3 ay.
Diyeceğim o ki, bu dertlerden muzdarip olan bizler dikkatli şekilde tüm bacak kaslarımızı ( calf- tibia anterior- quadriceps - hemstring ) güçlendirebilirsek en azından şikayetlerimiz azalacaktır. sadece sabır ve çalışma gerektiriyor. Ek olarak ise kıkırdak güçlendirici beslenme de yardımcı olabilir kanısındayım.
Kısacası bacak kaslarına yüklenmeye devaaammm.....asılın squadlara ayak ağırlıklarıyla dolanmaya
yukarıdakiler sadece kendi yaşadıklarım ve düşüncelerimdir ve sadece tavsiye olarak algılayınız lütfen.