Büyük bir hayvansever olarak yazıyorum bu yorumu, sokak köpekleri çok büyük bir sorundur.
Evet sokak hayvanlarının beslenmesinde, su konulmasında, şiddet görmelerine karşı elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Lakin büyük bir şehir dışı barınağın yakınında yaşayan birisi olarak şunu diyebilirim ki sizlerin gördüğü şehir sokaklarında görece iyi bakılan köpeklerle bitmiyor bu olay. O köpekler dönem dönem şikayetler üzerinde toplanıp şehrin daha dışında bulunan barınaklara gönderiliyorlar, o barınaklarda da sözde 'aşıları tamamlanıp, dişi olanlar kısırlaştırılıp geri ''bulundukları yerlere' salınıyor'. O hayvanların tamamına yakını şehir dışı boş arazi/orman gibi yerlere bırakılıyor, yemek bulamadıkları için çoğu çöplükler etrafında toplanıyor. Tarlalarda, şehrin dışındaki çöplüklerde 20-25'li gruplar halinde geziyorlar ve sürekli üreyerek sayıları artıyor. Özellikle kış aylarında yemek imkanları azalınca ne mi yapıyorlar? Hastalık veya başka sebeplerle ölen köpek leşlerini yemeye, açlık yüzünden birbirlerine saldırıp yemeye başlıyorlar. Kendi yavrusunu yiyen kaç tane anne köpek gördüm inanamazsınız. Bunların hepsini kendi gözlerimle tanık oldum ve gerçekten çok acınası bir durum. Hayvanseverler olarak elimizden geldiğinde bu hayvanların kurtarılmasında/beslenmesinde/kısırlaştırılmasın görev almaya çalışıyoruz ama yeterli değil. Belediyelerin, yerel yönetimlerin acilen 'gerçekten' konuya el atması lazım, sözde çoğu belediye bu konuyla ilgili çalışıyor ama elle tutulur bir şey yok.
İşte bu tarz videolar gördüğünüz/bisiklet turları sırasında paçanızdan kapmaya çalışan hayvanlar insanlar tarafından kötü muamele görmüş ya da anlattığım gibi çöplüklerde hayatta kalmaya çalışırken yabanileşmiş/hırçınlaşmış hayvanlar.
Bu problemin çözümü ne hayvanseverlere saldırmak ne de suçu hayvanlara atmak. Yetkili kurumların gerçek adımlar atması lazım, durum sandığınızdan da kötü.
Kontrolsüz sayıda sokak köpeği toplum ve hayvanların kendisi için sağlıklı bir durum değildir.
Dereceler son 1 haftadır inanılmaz arttı, patili dostlarımız için kapınızın önüne soğuk su ve mümkünse mama/yiyecek koymayı unutmayın. 😁