Öncelikle, güncel kazayı yaşayan kişiye geçmiş olsun. Ama şunu çok net bir şekilde söylemek gerekir; ısırılma korkusundan dolayı sağ tarafında akan trafik olan bir caddeye atlamak akıl tutulmasıdır. Burada ikisi arasında bir seçim yapmak zorunda olsan, ısırıl geç. Köpek suçlu mu? Evet, suçlu. Peki hayvanların suç karinesi var mı? Hayır, yok. O yüzden köpeklere bilenmek falan soruna dair hiçbir çözüm üretme yoluna gidemez, bomboş bir öfkedir.
Birileri de köpek korkusundan askerlere sığınmış. Buyrun, internet burada. Köpeklerin Dünya üzerinde insanlara saldırıp sonrasında yediği hiçbir olay var mı? Saldırma, ısırma demiyorum. Dümdüz yemek için saldırdığı olaylardan bahsediyorum. Varsa, lütfen beni alıntılayarak atın da beraber görelim. Ama önden söyleyeyim, yok. Haberiniz olsun.
Isırılma korkusundan dolayı köpeğe biber gazı sıkmayı falan düşünenler, en hafif tabirle vicdanınız çürümeye yüz tutmuş bence. Köpeklerin saldırganlıkları anlamadıkları bir tehditle karşı karşıya kalmalarından. Bilinçleri ancak bu kadarını idrak edebiliyor. Ama biz insan olarak neden saldırdıklarını anlayıp, aslında o tehdit olmadığımızı gösterebiliriz. Bisiklet üstünde basıyorsak mesela, daha da basıp sola doğru yola atlayıp "Ucuz kurtuldum." demektense o bölgede bisikletten inerek geçtiğimizde bir sorun olmuyor örneğin. Evet, bazen ani bir şekilde çıkabiliyorlar tabii de zaten bu ani şekilde çıkanlara biber gazı basabilecek kadar refleksiniz varsa helal olsun. Hoş, açık havaya saldığınız o biber gazından dolayı köpeğin size oluşturduğundan çok daha büyük bir tehditi siz kendinize oluşturursunuz ya, neyse.
Tüm sokak hayvanları barınaklara alınmalı ve kısırlaştırılmalı. Barınaklara alınamıyorsa bile en azından hepsinin kısırlaştırılıp sokaklara bırakılması lazım. Bunu yerel ve genel yönetimlerden talep etmeli, dayatmalıyız. Şehirlerin olduğu 21. yüzyıl ekosisteminde maalesef yerleri yok. Ancak tekrar söylüyorum bu demek değil ki tüm sokak hayvanlarını itlaf edelim, onlara kafamıza göre şiddet gösterelim. İnsanlık bilinci bencillik kavramını yaratmış ve rasyonalize etmiş olsa da, insanın yaşama hakkı diğer canlılardan bence üstün değildir. Buna göre hareket etmek doğru olandır diye düşünüyorum.