Peşinen söylemiş olayım, küçükken çok sevdiğim, hâlâ özlediğim bir köpeğimiz vardı. Sonrasında da 3 köpeğimiz oldu. Biri hâlâ bizimle. Hatta kendisi bir kediye ve yavrularına annelik eden ilginç bir köpek
Yani --herkesin hayvansever olmak zorunda olmadığını peşinen kabul etmekle birlikte--hayvanlarla bir alıp veremediğim olması mümkün değil.
Sokak köpeklerinin saldırılarına bisikletten önce, koşarken muhatap olmaya başlamıştım. Sabah 6 gibi koşuya çıktığım için mutlaka denk geliyorum. Zaten yaşadığım yerde de çok fazla var.
Bir gün koşarken bir tanesi sıkıştırdı. Ben sakin sakin ellerimi açıp tamam falan derken o Isırmak için hamle yapmak üzereyken nasıl olduysa tepemde yanmayan sokak lambası birden yanmaya başladı, hayvan beni net görünce döndü gitti.
Ikincisinde o kadar şanslı olamadım. Ama bu sefer hata bendeydi. Koşarken uyuyan bir köpek gördüm ve bir şey olmaz diye fazlaca yakınından geçtim. O anda -O da korktuğu için- kafayi kaldırıp ısırıverdi. Sonrası 5 adet kuduz iğnesi..
Bisiklette de bir çok kez köpek kovaladı ve ben hiç birisinde durmayı düşünmedim bile. Pedallara asılınca ya belli bir yere kadar peşinizden gelip bırakıyorlar, ya da yetisip yanınızdan koşsa bile ısıramıyorlar.
Bence asıl tehlike, trafiğin hızlı aktığı yol kenarında sürerken yan taraftan çıkıp saldıran köpekler. Çünkü ondan kaçayım derken trafik akan yola doğru gidonu kırıp bir kaza tehlikesi yaşayabilirsiniz. Ben de yolun ilerisinde bir kopek görürsem, ya da gectigim yerde yandan fırlayacak bir köpek olduğunu biliyorsam önce arkama bakıp trafik durumunu kontrol ediyor, gidonu kırıp yola doğru açılırsam bir tehlike yaşar mıyım diye bakıyorum.
Aslında sokak köpeklerini besleyen insanlarında çok büyük bir yanlışları var. Bazen köpekleri beslemeye çalışırken bir sürü köpeğin bir araya gelmesine neden oluyorlar. Tek başlarına bir tehlike yaratmayan bir hayvan bile, diğer köpeklerle bir araya geldiğinde sürü psikolojisine giriyor ve saldırganlaşıyorlar.
Sonuç olarak, sokaklardaki köpekler tehlikeli diye düşünüyorum. Insani yöntemlerle bu hayvanların sokaklardan uzaklaştırılması gerektiği fikrindeyim.