Scudo Sports

Köpek saldırısı ve ısırmasından kurtulmak için... Vol.2

Bende bi korna var ben bile korkuyorum sesinden , köpeğe çalsam kaçacak yer arar :D Olmadı airsoft tabancamla sıkarım 2 el bir daha yaklaşamaz.

Scudo
sen köpeği ısır ya da ağzına tüy kaçmaması için daha da hızlan.

tabii daha mantıklı ve güzel fikirler de bulunur. mama atmak gibi. bulunmuştu öyle bir çözüm. doğayla iç içe olmak lazım. köpeğe korna sıkmak falan bana biraz doğaya hakaret gibi geliyor.

• Beğen
Tepkiler: can onur
bakın benim köpeklerden korktuğum kadar kimse korkmaz herhalde. bu nedenle ne bulduysam okudum. deli saçması da olmak üzere bir sürü şeyle karşılaştım. köpekleri tanımakla işe başlamak gerekmiş işin aslı. hala delice korkuyorum. bisiklet üzerinde tüm algılayıcılarım sadece köpeğe odaklı oluyor bilmediğim bir yerden geçersem eğer.

köpekler, alan savunması yapan canlılar. birebirde asla galip gelemezsiniz. eğer yokuş aşağı kaçma alternatifinizi varsa bile o avantıajınıza köpeğin de sahip olduğunu unutmayın. köpeğin koruduğu alana girmezseniz, ya da girseniz bile o alanda fazlaca oyalanmazsanız, köpekler size uyarı havlayışları yaparak, "uazak dur benim canımı sıkma" havlamaları ile karşılık verirler. köpekler, beslendikleri yere sadakat, yavrularını korumak, kızıştıklarında dişilere hava yapmak gibi sebeklerle alan savunmasına geçerler.

grup takılan köpeklerde durum biraz daha farklı. sizi halka içine alıp tercihen arkanızdan saldıracak uyanık üyelere sahip bir sosyal yapı sergilerler. burda ama sırtınızı duvara, arabaya, eve ya da irice bir ağaca yaslamak olmalı.

köpekleri de her canlı gibi seviyorum. korkuyor olduğum nefret ettiğim yada sevmediğim anlamına gelmesin lütfen. onlar da doğaları gereği savunma mekanizmaları geliştirmiş canlılar. onlara zarar vermek istemem ancak, Dazer gibi elektronik köpek kovucular kullandım. menzili 7 metre kadar. benim gibi korkak biriyseniz o mesafeye yaklaşan saldırgan bir köpekten korkup paniklemeniz ve bu cihazı çalıştırmanız için gerekli süreyi azaltıyor. sürekli einizde bu cihazla da bisiklet sürülmüyor maalesef. hele ki köpek sağırsa birşey ifade etmiyor dazer.

biber gazı spreyi önerenler oldu ama ben kıyamadım köpeklere. ancak epey bir etkili ve köpeği uzunca bir süre rahatsız ettiği söyleniyor.

benim kullandığım en pratik yöntem yerden taş alırmış gibi yapmak. bu durumda köpeklerin pek çoğu duruyor hatta gerisin geri giden oluyor. yerde hiç taş yoksa bile taş alırmış gibi hareket beni epey kurtardı ama bu numarayı yutmayacak bir köpeğe rastlarsam ve etrafta gerçekten taş atmamı gerektirecek taş stoğu olmaz ise ne yaparım bilmiyorum.

gözlemlediğim bir detayda, saldırgan köpeklerin, bireyselde sahipli köpekler olmaları. doğasına aykırı ortamlarda sırf sahiplerinin egosu tatmin olsun diye yetiştirilen depresif yaratıkları oluyorlar.

genelde de, akşamları sürü halinde gezen köpekler tehlikeli olabiliyor.

köpek beslemek istiyorum ama bahçeli bir evde onun koşup enerjisini atabileceği bir ortamda. yoksa sabahe erken saat ile akşam geç saatte, sehrin parklarında çişini kakasını yapsın diye tasma zoruyla gezdirmektense bakmam daha iyi.

@alperK

Bende 10'dan fazla köpek ısırığına bağlı yara izi mevcut, ancak hiçbiri bisiklet üzerindeyken ya da daha doğrusu bisikletli iken meydana gelmedi. Ben 20 seneden fazla bir süredir birçok farklı türde köpek yetiştirdim, aynı zamanda çevredeki aç sokak köpeklerinin beslenmesi ve gerektiğinde tedavi edilmesi gibi durumlarda da elimden geleni yapıyorum. İster istemez arada bir ısırılma durumlarıyla karşılaşıyoruz.

Kısaca anlatmak gerekirse, hasta ya da haftalardır aç değilse hiçbir köpek sizi parçalamak için saldırmaz. Bazen hamile ya da yeni yavrulamış köpekler buna istisna olabilir, bölgelerini korumak amaçlı ısırmaya çalışabilirler. Genellikle bisiklet, motor ve araba gibi araçların peşinden doğaları gereği koşarlar, bir yakalama içgüdüsü vardır. Nadiren de olsa paçanıza yapışmaya çalışabilirler ki bu durumda ufak tefek yaralanmalar olması muhtemel. Bundan korunmak için de çoğu arkadaşın bahsettiği gibi sadece durup bisikletten inmek, bisikletin arkasına geçip gergin olmayan bir tonla köpeğe seslenmek yeterli olur. Çok ısrar ederse de biraz bisikleti önünüzde tutarak köpeğe yaklaşmak ve kızmak ona sizin korkmadığınızı gösterir ki o durumda zaten köpekler %99 peşinizi bırakacaktır.

Isırılma konusuna dönecek olursak, benim yaşadığım durumların çoğunda köpekler stres altında, insanlardan kötü muamele/eğitim görmüş ya da çok ağır yaralı durumda idiler. Bu gibi durumlarda siz ne kadar yardım etmek, olumlu yaklaşmak isteseniz de bazen köpekler "tehdit altında hissettikleri için" önce hırlayarak, sonra devam ederseniz ısırarak bir uyarı yapmak isterler. Birçok köpek ısırdıktan sonra kafasıyla size sokulup özür diler gibi hareketlerde bulunur, durumu kavradığını belli eder. Bu noktada iş işten geçmiş ve ısırılmış oluruz tabi, ancak dediğim gibi köpeğin amacı burada sadece kendini korumaktır, o sebeple ısırığın devamı gelmez ya da sizi parçalamaya çalışmaz.

Elbette bir köpek tarafından ısırılmak kötü ve acı verici bir durum sonuçta, ama "çok mantıklı ve gerçekçi" TV haberlerimizde olduğu gibi dehşet verici birşey değil. Genelde birkaç delik ve kanama ile o bölgenin morarması sonucu 15 gün - 1 ay gibi bir sürede iyileşen, 1 hafta kadar acı veren sonrasında da ufak bir yara izi hariç herhangi bir belirtisi kalmayan durumlar oluşur - aynen bisiklet yaralanmaları gibi değil mi? :) - Tedavi süresince yapılan aşılar ve ilaçlar daha can sıkıcı diyebilirim. Şahsen birkaç defa ısırıldıktan sonra da duruma o kadar alışıyorsunuz ki, tedaviyi sonraya bırakıp elinizi kolunuzu yıkayıp işinize devam ediyorsunuz.

@9magiko
bende 5 tane köpek yetiştirdim 23 yaşındayım ve sürekli bahçemizde köpek oldu ayrıca 2 kedimiz var,7-8 yaşında büyüklerin yanına gidemeyeceği çoban köpeklerinin boynuna sarılırdım:D,sadece bisiklet sürerken kovalayan köpeklerin ısırığına mağruz kalan oldumu demek için sormuştum.

(link)

Köpeklerden genelde korkmam ama yukarıdaki videoyu izleyince, basit bir olay olmadığını ve dikkat etmek gerektiğini de anladım

Korku esnasında canlılar bazı kokular yayarlar. Bu koku diğer canlılar tarafından da tehdit olarak algılanır. Köpek, arı, böcek vs gibi canlılar tehdit algıladıkları zaman kendilerini korumak isterler doğal olarak. Köpekten korkarsanız ısırılma ihtimaliniz yükselir. Bir de, bisikletin zincirinden çıkan bir sesten de rahatsız olduklarını duydum köpeklerin. Köpekten korkmayın arkadaşlar. Köpekler, insanlarla birlikte yaşamasını insandan daha iyi öğrenebilmiş canlılardır. Köpekleri tehdit etmediğiniz sürece o size hiçbir şey yapmaz. Köpek gördüğünüzde bisikletinizden inin ve yavaş yavaş köpeğin alanından uzaklaşın. Biber gazıymış, yüksek frekanlı ses sinyaliymiş hikaye... Bisikletle 13 ülke gezdim, Türkiye'de epey bi' şehir, yüzlerce köy, kasaba gezdim... Çok köpek gördüm ama bir kere bile saldırı, kovalama, ısırma olmadı.

@Şevket Akça
Mecbur kalirsam yaparim diyorum zaten hocam.Köpeklerin parçaladigi insanlari görüyoruz kendimizi çok da riske atmamaliyiz.Inersin bisikletten yürür gidersin normal bir köpek zaten bulasmaz arkandan havlar .Ama ya digerleri ?

Köpeğe tekmeyi sallayın diyormuşum :D şaka bi yana yazın gece 3 te eve dönüyorum 4 tane köpek karşıma çıktı durdum ne yapsam diye düşündüm düşündüm yapcak bişi yok dedim nerdeyse yarım saat durdum hayla hırlıyorlardı bir risk almam gerekiyordu hemen bir araba gelince arkasına takıldım gittim kısacası ucuz atlatım :D

Ya futbol antremanina sanayiden geçerek gidiyodum o sanayicilerin köpekleri sokak köpekleri nasil saldircak gibi kosuyolar...Bisikletle gececek olsam inanmiyorum hasarsiz çikabilecegime

3 gun once bir dag yolunu yavasca tirmanirken kopek surusu gorur gormez havlamaya basladi,ancak baktilar daha hizli gidecek durumum yok, sustular bisey yapmaz bu bize dediler...ancak donuste hizla inis halindeyken ayni bolgedeki bu mahluklar saldiriya gectiler ancak hemen siyrilabildim.yavaslasaydim belki bu ayibi bana yapmayacaklardi.

@Onur İlker Gündoğdu

birtakım durumlar karşısında tabii ki insanlar da saldırgan olabilir olmalı da. temelde var olan bir duygu yaşama içgüdüsü. bunun için de zarar verilir verilmeli de. yine de bu son çare olmalı ki şimdiye kadar kimse de çıkıp " hepsini öldürelim" gibi tepki vermemiş herkes zararsız yöntemler peşinde :)

• Beğen
Tepkiler: lealtad
@Şevket Akça
E hocam beni hedef gösteriyorsun ben hepsini öldürelim mi dedim ?

Sokakta laf atıyorum şöyle bir bakıp devam ediyorlar ama yaşadığımız yerin az ilerisinde tarlalar ve köy evleri var o tarafa doğru bisikletle bir kere gitme hatasında bulundum bir daha gitmem. Öyle bir eğitmişler ki tarlanın yanındaki yoldan geçene kadar ağızlarını açıp geliyorlar son viteste pedalın boş döndüğünü hatırlarım öyle kondisyonum filan da yok :D
Çok bulaşmamak lazım. Ama bana zarar vereceğinden eminsem acımam malesef. Okula giderken kış sabahı açlıktan mıdır nedir benim boyumda simsiyah bir köpek kovalamıştı da son çare sırt çantamı atmıştım üzerine :D Karşımdaki insan da olsa acımam gerçi, hayvanlara karşı bir art niyet değil bendeki :)

Maalesef. Bir keresinde ben sürekli yanımda tassıdıgım. Buyuk bir bıçagım var turlarda sürekli belimdedir. Bisikletten inip korkar falan dedim korkup kaçmadı dun oldu bu olay. Ustume atladı bende son çare olarak bıcagı sapladım malesef kopek oldu. Yapacak birley yoktu.

@Onur İlker Gündoğdu

ya alıngan davranıyorsun ya da ben yeterli açıklama yapamamışım. hedeften kastın "korna çalmak doğaya hakaret" kısmıysa en son okuduğum yazı senin o yüzden oradan aklımda kalmış.
"kimse de çıkıp "hepsini öldürelim" dememiş" dedim burada ki "kimse" kısmına sen de dahilsin öldüren yok. sadece kendini koruman çok sert ve zararlı. sonuçta onlar hala doğası gereği yaşamaya çalışıyorlar ki bu farklı bir konu. ancak son çare (ki bu benim için peşimde koşup havlaması değil ısırabilme mesafesinde bulunmasıdır) etkiye tepki olarak su atmak, ondan daha yüksek sesle ona bağırmak. şimdiye kadar bunlar yeterli oldu benim için. eğer daha büyük bir tehdit hissedersem kavga da edebilirim kendisiyle :D

@Şevket Akça
:D Dediğim gibi hocam işte ben de korna çalarım çok takip ederse peşimi bırakmazsa. Su atmak daha da sinirlendirebilir onun yerine mermi atarım düşer peşimden :D

Merhabalar arkadaşlar...
Bu konuya artık belediye falanmı yada başka bir yermi kesin çözüm bulunması lazım. Kaldıki bu hayvanlar saldırgan ve ısırırsa ciddi hastalıklara malesef neden olabilir... Ben hayvanları belimdeki bıçakla kolumu önüne atıp öldürmek istemiyorum. Birde hayyvan seveler var tabiki öldürme falan diyorlar sizin köşeğiniz için benmi öleyim. Kardeşim canım söz konusu kuran-ı kerimdede geçiyor. Saldırgan bir kopek ve hayvanın saldırdıgı zaman öldürmek günah degil... Bir çözüm de yok malesef. Dursam ustume atlicak bisikletle gidiyorum peşimden geliyor...
Bugün yola çıktım yine Gaziantep organize sanayi başpınar bölgesinde zaten bir sürü halinde. Sürekli kovalıyorlar...
İlla öldürelimmi ?
Düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar.
Akıllı ve egitimli kopeklere... Lafım yok!

Bir çok kez köpek kovaladı. Ama hiçbirinin öldürme amacıyla geldiğini sanmıyorum. Ben her zaman yavaşlıyorum ya da duruyorum. Bu sefer köpek benden korkup kaçıyor :D Sonra yanıma çağırıyorum nazlansalarda geliyorlar, seviyorum.

Çoğu tekeri değişik bir şey sanıp ona havlıyor. Gerçekten saldırgan köpekle karşılaşmadım daha.

Geri