Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Köpek saldırısı ve ısırmasından kurtulmak için... vol.3

Scudo
Normalde baya korkardım köpeklerden,yanımda biri olmadan ne yapcağımı şaşırırdım.Sırf bu yüzden kendimi kısıtlardım.Köpeklerin benim yapmayı sevdiğim işi engellemelerine izin vermemeliydim.

Açıkçası artık bisikletleyken çok da korkmuyorum(yine ufak bi adrenalin oluyor tabi) köpekten çünkü hareketlerime nasıl tepki vereceğini öğrendim gibi.Kalkanım da bisiklet yani güvende hissediyorum.Tek başımayken çok fazla tecrübe edemedim gerçi.Lakin düşüncem korkumu yendiğim yönünde.Ya da en azından kontrolü ele aldığım yönünde.

Ama hala koşarken köpekle karşılaşınca tırsıyprum çünkü bisiklet gibi önümde duran güven verici bi kalkan yok.Onu da aşıcaz zamanla.

Yukarıda paylaşılan videodaki kadar kalabalık olmasa da 5-6 çoban köpeği üzerimize geldiğini arazide bi arkadaşımla tecrübe etmiştim.Ha şuan grup halinde köpekler koşsun üstüme ister miyim?Tabi ki hayır ama nasıl başa çıkacağımı öğrendim.

Sonuç olarak bu işi seviyoruz ve malesef Türkiye'de köpeklerle muhattap olmadan bu işi gerçekleştirmek zor.O yüzden ister sevin ister sevmeyin ama köpeklerle nasıl anlaşacağımızı öğrenmek gerek.Bu da yavaş yavaş işleyen bir süreç.

Korkularımızla savaşalım,risk alarak yaşayalım ki "keşke"lerle dolu bir hayatı geride bırakmayalım.

IMG_1950.JPG
Gerçi böyle bi arkadaştan korkmamak elde değil :)
(Fotoğraf bikepacking.com dan )

@Heraklia
Doğru, işini yapan köpeğe çok fazla sataşmamak gerekir :)

• Beğen
Tepkiler: Heraklia
@Emir Taha Kenar

Köpekle köpek olunmaz :koptum: Üzerine geleni caydırmak için bu tarz bir yaklaşım uygulamak zorunluluğunu daha önce birkaç konuda da belirttim. Lakin sakin duran saldırmayan bölgesini korumak için seni gözlemleyen bir köpeğin de üstüne bu şekilde gidip kışkırtıp sonra da her yediğin iğne için sövmekte mantıklı bir hareket olmasa gerektir. :harika:

Videodaki arkadaş iş yapan bir köpeğe denk gelmemiş anlaşılan. Özellikle sürü koruyan kangal tarzı çoban köpekleri için bağırarak üzerine koşmak vs. büyük tehlike arzedebilir :). Benim kendi tecrübem özellikle köylerde, arazide vs. çoban köpeklerine denk gelince vites küçültüp yavaş yavaş çevirmeye devam etmek veya inip yürüyerek o bölgeden köpeğin kontrolü dahilinde uzaklaşmak. Köpek zaten sizi sürüsünü korumak için alanında çıkarmak isteyecektik(kavgasız) eğer ona uyup sakince bölgeden uzaklaştığınızı gösterirseniz ve yumuşak ses tonuyla "oğlum, aferim sana, sakin..." gibi yumuşak tonlu kelimelerle onunla sesli iletişim kurarsanız köpeği sakinleştirebilirsiniz. Ayrıca eğer çevrede çoban falan varsa çobana "selam çakmak" her zaman için işi çözer :D

• Beğen
Tepkiler: Seya
@Mustafa Zeybek Adamın youtube kanalını takip ediyordum. (Çok hayvansever, meraklı ve yetenekli bir kişi. Yaban TV de denk gelmiştim. Samimi ve orjinal bir insan. Merağınız varsa, Youtube daki diğer videolarını da izemenizi tavsiye ederim. Hayvanlarla çok içli dışlı.)
Bu videosunu görünce biskletteyken yaşadığım adrenalin dolu saliseler aklıma geldi paylaşayım dedim :)

Bazı arkadaşalrın dediği gibi, tabii ki kuduz, şiddet görmüş, aşırı aç, özel cins vs. gibi köpeklere çok bulaşmamak lazım, üzerine gidip bağırmak vs. tehlikeli olabilir evet.

Ama genel olarak insan davranışının bu kadar net etkili olduğuna inanmazdım. Resmen anaokulundaki çocuklara deve cüce oynatır gibi kontrol etmiş davranışları ile :)

Sonuç olarak standart olarak hayvanlardan kaçmamak, durmak veya yavaş hareket etmek, kendine güvenli şekilde "şşşt" demek, azarlamak ve gözgöze gelmeyip görüşümüzün pasif alanı ile gözleye gözleye gitmek lazımmış. Bundan kesin olarak emin oldum.

köpeklerin en sevdiği şey, "kaçanı kovalamak".. köpeklerin en sevmedikleri şey ise, kovaladıkları insanın aniden durup üzerlerine yürümesi.. ne güzel kovalıyorduk yahu :D

Kadıköy sahilde denk geldik bugün, önümüzdeki bisikletliyi kovalıyordu köpekler :) Sonra sıra bize geldi ve soldaki teyze uyardı bizi ama dinlemedim :)
Çok yavaş hızda ilerlerken köpekler yanımıza yanaşmaya başladı ve ben bisikletten inmedim. Tahmini 5KM ile devam ettim.

Soldaki köpek havlıyordu ama sağdaki resmen ayağımı ısırma denemesinde bulundu. Anında pedallara abandım refleks olarak :D Hepsi peşime takıldı ve soldaki, saniyeler içerisinde 40-45KM hıza çıktığım halde peşini bırakmadı. Sol dizime dişi dokundu ama kendimi içeri çektiğim için ısırmaya vs fırsatı olmadı. Zararsız şekilde atlattım.

Bundan sonra yavaşlamayı falan düşünmüyorum. Direkt olarak 50KM ile basıp geçeceğim.

@Gökhan Akkaya benden size tavsiye. Sakin bir daha basip gecmeyi denemeyin. Bugun sansiniz vardir yol bostur basip gecersiniz, yarin onunuze biri cikar basamazsiniz, kopekleri gaza getirip kendinizi isirtirsiniz. Kopekler siz hareket ettikce gaza gelirler, hele grup halindelerse mutlaka iclerinde bir suru lideri vardir. Alin bisikleti elinize yuruyun, zaman kaybedersiniz ama cok zor bir sey degil. En azindan baska seyler kaybetme riskini almazsiniz.
Bizim burada kopekler resmen insan ayirt ediyor. Bisikletlilere saldirdiklarini daha gormedim (en azindan bana) ama motorculara devamli bagirip cagiriyorlar (parkin icinde).

Yok ben insan gibi davrandigim halde sirtimdan bicaklandigim icin oyle soyluyorum :) En azindan saygi gosterdim yavasladim sen kim kopek beni isiriyorsun ya :D

• Beğen
Tepkiler: Y.Kerem
Bugün bende 3-4 arkadaştan oluşan köpek sürüsüyle karşılaştım, yolun karşısından havlaya havlaya geldiler, bana doğru geldiklerini fark ettiğim gibi bisikleti durdurdum, sürü başına dönüp gel kuçu kuçu deyince hayvanın yüzündeki şaşkınlığı görmeniz lazımdı :D

Dönüşte de havlaya havlaya geldiler, bu sefer yavaşlayıp "tanımadın mı beni" diye seslendim, direk dönüp gittiler :koptum:

@bariss.t
Ben de aynı özgüvenle geçiyordum, hayatımda köpeklerin saldırısına uğramadım zaten hiç, kendim de kuzu gibi sibirya kurdu beslemiş adamım zaten.
Ama sağdaki vatandaş direkt olarak benim baldırlara göz dikti, zor kurtardık paçayı :) Yol boşsa düz yolda 50 ile geçer giderim, eminim arkamdan yetişemez hiçbiri, bundan sonra taktik bu. Yavaşladığım için açık hedef oldum, hızlı geçsem zaten yetişemezlerdi.

Pedalın da SPD tarafı denk geldi panik anında, peşini bıraktıklarında ayak serçe parmağıma kramp girecekti neredeyse :)

• Beğen
Tepkiler: bariss.t
@Gökhan Akkaya köpeklerin yanından hızlı gitmek çözüm değil, eğer saldırma eğilimindeyse hayvanlar.
Google diyor ki, köpeğin hızı anlık olarak 70 km'ye çıkabilir. Aman diyim :)

anlık hareket etmekte fayda var, köpeğin tutumuna göre atağa kalkmak ya da durmak .., köpeğe göre değişir. Ama korktuğunuzu hissettirdiğiniz an film kopar :D

Köpek arkamdan gelirse basar kaçarım.
Köpek önde, yolun kenarında bir yerdeyse ve bisikletin önüne atlama olasılığı yoksa yine kaçarım.
Ama önüne atlama ihtimali varsa yavaşlarım. Geçen salak hayvanın biri önüme atladı, kenardan bastım gideceğim yine atladı. Sıyırdım yani hayvanı, bacağım da deydi. Düz gitsem hayvana kesin girmiştim, beni duracağım sandı herhalde. Bizim burda köpekler de manyak, ya hep ya hiç felsefesiyle direniyor hayvanlar.

• Beğen
Tepkiler: ysnakblt
@Gökhan Akkaya

Bence durmak daha iyi bir fikir. Durunca ilgilerini kaybediyorlar. Gereksiz aksiyona gerek yok bence.

• Beğen
Tepkiler: Gökhan Akkaya
Geri