Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Meniskus

Merhaba, benimde sol dizimde ağrı olmuştu, doktor menüsküs zedelenmesi teşhisi koymuştu, bisiklet sürmemi istemedi mesela. :)

Scudo
@Baris Celik

Menisküs, kıkırdak dokunun adı, çelitli bölümlerden oluşuyor ve bazı bölümleri kendini yavaş da olsa onarabiliyor. Bazı bölümleri ise maalesef kendini yenileyemiyor. Bisikletten kaynaklı sorunlar genelde kendini yenileyebilen yüzeyde tahriş şeklinde oluşuyor. Ciddi zedelenmeler ve yırtıklar ise ani hareketlerle, pozisyon değişiklikleriyle oluşuyor. örneğin bir futbolcunun x yönünde hızla ilerlerken bir anda 180 derece dönüş yapmaya çalışması veya havaya zıplayan birinin yere yanlış pozisyonda inmesi gibi.. Ancak bisiklet kontrollü bir hareket gerektirdiğinden zarar genelde yanlış sele pozisyonundan ve vites kullanımından oluyor. Düzenli ve bilinçli bisiklet kullanımında ise bacak kasları güçlendiğinden menisküsün zedelenme riski düşüyor.

Zarar kendini yenileyemeyen kısımda oluşmuşsa bile yaşam kalitesini arttırmanın en etkili yolu diz çevresindeki kasları geliştirmekten geçiyor. bu sayede menisküse binen yük azalıyor.

@Baris Celik Kesinlikle katılıyorum merdivenleri koşarak çıkarken çıt sesi gelmeye başladı umursamadım ilk başta neredeyse eğlenceli bile geldi ama sonradan pedala basarken acı hissetmeye başlayınca işin acı yönü ortaya çıktı:)

Bisikletin kullanım ayarları kas iskelet sistemi için için çok önemli, sele ayarı tam yapılmalı ve özellikle kilitli pedal kullanıyorsanız, dizinize ve ayak bileğinize uyumlu olacak şekilde pedalın ayarlarını yapmalısınız Yoksa çok yanlış bir pozisyonda sürekli dizinize yüklenirsiniz

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
bır sene sıkıntı cektım durp dururken dızım kıtlendı emar da temız gorunuyordu kesın tanısı yok ama benım tecrubem aşırı cevırmekten aşınma oluyo izlediğim yontemler
zorlamamak
dizlik kullanmak gece yatarken
jelibon yiyiniz :)
diz egzersizi yapınız
hafıf rampasız bolgeler de bisiklet kullnın ilk gun 3 km gun gectıkce artırın
kullandıktan sonra kantoron yagı ile masaj yapı on dakka
azimli ve sabırlı olun
yuzde doksan hamd olsun iyileşti ama eskı performans yok

Benim dizimin sıkıntısı (Sağ diz kapağının iç tarafında, pedal çevirdikçe ufak sızlama), yüksek kadans denememden sonra oldu. Sizce neden olmuş olabilir ?

Spor yaralanmaları ile ilgili bir ortopedi doktoruna göstermekte fayda var, ayrıca tek doktor değil mümkünse birden fazla doktora gösterin MR sonucunuzu.

Ama söz konusu yırtık ise ameliyat dışında çare yok.

• Beğen
@Baris Celik Bazen tek amelyat bile fayda etmiyor benim arkadasimda oldu 1. Amelyatta yirtik tutmadi aonra 2. amelyati oldu simdi diger dizindede cikmis.

Patella da kiraçlenme ve ön çapraz bağlarda dejenerasyon varmış. Diz için güçlendirme hareketi verdiler. 1 kglik kum torbası ve terabantla egzersiz hareketleri gösterdiler ömür boyu yaparsam daha iyi olacağını söylediler bu arada. En iyi yönü zorlamadan bisiklete binebilecekmişim :krnz:

@hashus1099
Teşekkürler, size de geçmiş olsun. Aksatmayın, bir an önce doktora gidin. Geçsin diye bekleyince geçmiyor :D

• Beğen
Tepkiler: hashus1099
@Snorlax
Oncelikle bir ortopediste danisin. Ne oldugunu netlestirecektir.
Simdi de benzer durumda benim aci tecrubeme gelelim :)
1990 - 1999 arasi bisiklet, basketbol vb. pek cok sporla amatorce ugrastim. Ancak bisiklette kadans diye bir kavram bilmedigim icin (internet - kaynak hak getire) en sert viteste zorlamak gibi kotu bir aliskanligim vardi. Basketbolda sag ayak bilegimi ters bir dususle catlattim ve sol dizime uzun sure yuklendim. 1998 - 2001 arasi ozellikle yorgun oldugum asiri hareket ettigim donemlerde dizimde bir bosluk, cit sesleri ve igne batmasi seklinde zaman zaman gelen acilar vardi. Pek fazla spor yapmadigim bir donem sonrasi 2001 yilinda "futbol maci yapalim" diyen arkadaslara uydum. Kosmak istemedigim icin kaleye gectim. Gelen bir topta ben dondum, sol dizim catirdayarak dondu ama sol ayagimin dizden asagisi donmedi. 10 dakika icinde diz kafam kadar sisti neredeyse. Bir MR nurtopu gibi 2/3 civarinda meniskus yirtigim olmus :(
Kisacasi ihmal etmeyin ve doktora mutlaka danisin!

Sonrasini merak ederseniz; doktorum ortopedist ve spor hekimi olarak Ege Uni. de gorev yapan bir arkadasimdi. Amelyat olursam kaslari guclendirerek rahat edebilecegimi ama erken yasta kireclenme olacagini, profesyonel sporcu olmadigim icin onermedigini soyledi. Zorladigim takdirde odem yapip sisecegini, agri yapacagini, dinlenme sonrasi duzelecegini, baska bir zarari olmayacagini ama yasam kalitemi bu donemlerde olumsuz etkileyecegini soyledi.
Her hasta gibi ilk birkac ay egzersizle bacagimi guclendirmeye calistim, sonra hepten koyverip hareketsiz bir yasama dondum.
2012 yilinda 3-5 basamak merdiven cikarken, comelip birseyle ugrasip kalkarken, citirtilar ve acilar kacinilmaz olmustu. Kilo sorunununda etkisi elbette...
Hele asiri yorgunlukta dizde bosluk, her an donup yeniden sakatlik nuksedecek hissi inanilmaz tedirgin edici bir sey!
Uzun lafin kisasi yasta 40 i vurmak uzere olunca eski bisikletimi duzeltip 2013 basinda hareketlenmeye karar verdim yeniden. Sabahlari kalkinca 5 dakika isinma egzersizleri, ilk bir hafta bisiklet surerken 2-3 km mesafede olecekmisim gibi yorgunluk ter ve nefes problemi derken isler yoluna girmeye basladi. Sonra bisikletim kadrodan sorun cikardi yeniledim, daha da heveslendim.
En onemli nokta kadans ve dizinizi zorlamayacak sertlikte pedal basmak! Su anda citirti yok, agri yok, comelip kalkarken, merdiven cikarken sorun yok :)
Tek problem yaptigim yol uzun olur asiri yorulursam ve ustune zorlayici vites araliklarinda biraz fazla yuklenirsem sizlama ve sonrasinda dizde bosluk hissi...
Benzer bir surecte basladigimiz icin uzun boylu anlattim. Hepsini okur musunuz bilmiyorum :) Ben yirttigim icin elbette bosluk hissi ve her an yeniden sakatlama ihtimalim yuksek. Olayin sebebi ise bilincsiz ve sert bisiklet kullanimi, isinmadan yapilan diz zorlayici spor faaliyetleri ile dejenere olmus bir eklemi kapasitesinin uzerinde kullanmaya kalkmak :(
Siz dikkatli olun ve mutlaka doktora danisin!
Sonucta her belirti ve rahatsizlik ayni sey olmayabilir veya sonuclar kisiden kisiye farkli olabilir ;)

@BetitoXXY gecmis olsun. Genel olarak dize yuklenen sporlari onermezler. Ilk olarak ani dur kalk ve sicramalarla dize asiri yuk veren futbol - basketbol gibi sporların yapılmamasi istenir. Bisikleti agresif spor olarak kullanmiyor yumusak pedal ile ideal kadansta kullaniyorsaniz cok problem yasamazsiniz. Ancak bu dizinizin durumu ve sizin kendinizi dinleyerek durumunuza uygun hareket etmenizlede alakali. Diz rahatsizliklarinda onerilen sporlar yuzme, yurume ve pilates tarzi egzersizlerdir.

@Yusuf !!WOW!! gecmis olsun. Doktor teshisini koymus zaten. Ancak yeterince isinmadan hatta isindiktan sonra dahi asiri zorlayici spor faaliyeti sorun cikarabilir. O gunku vucut formu, beslenme dengeniz, kas ve kondisyon kapasitenizde etkilidir bu durumlarda. Yuksek kadanstan genelde kastedilen ideal kadanstir onerilerde. Siz asiri yuksek kadans yaptiysaniz kramp, kasilma, lif atmasi gibi bir sorunla birlikte, dizinizdeki hali hazirda olan dejenerasyon kendini belli etmeye baslamis olabilir. Ayni sekilde bir yuklenme ile sag ayagimda lif attirmistim. O gun bugundur tempolu yuruyus tarzi bir eylemde biraz uzatip yuklenirsem bacak ve ayaklarima, sizlamaya baslar hemen ayagim :)

Oncelikle burda yazan tum arkadaslar diz agrisi konusunda benzer sikintilar yasamis herkese gecmis olsun. Yas 39 oldukca uzun bir zaman sonra tekrar bisiklete heves ettim sagolsun forumdaki arkadaslarinda tavsiyesiyle bisiklet sahibi oldum. Yetersiz bilgi ve heves ile (evin konumuda hep rampa ile cevrili) yuksek viteste kendimi zorladim, bir pedalda daha cok yol katedim diye. Bisikletin modelinide yukselttim yeni bisikleti aldigim ilk aksam 1 saatlik surus sirasinda sol dizime rampa cikarken ozellikle agri girmeye basladi hatta yokuslarda pedal ceviremedim yuruyerek eve gelmek zorunda kaldim. Bir kac gun sonra ortopediste gittim mr istedi ve dun mr sonucunu aldim. Sonucu gostermek icin doktora randevu almak mumkun olmadi bu hafta hep doluymus . 2 haftadir bisiklete binmiyorum daha kotu olur diye. Rapordaki terimler tamamen bana yabanci doktorla gorusene kadar merakimi gidermek amaciyla
20151002_163319.jpg
, konu hakkinda bilgisi olan fikrini soyleyebilecek varsa sevinirim.

@suat akman Öncelikle geçmiş olsun ve tekrar spora dönmüş olmanız adınada sizi tebrik ederim :) Tabiki sonuna kadar okudum elinize sağlık gerçekten sürecinizi çok faydalı bir şekilde ifade etmişsiniz bana ve benim durumumda olan başka arkadaşlara da yol gösterecektir diye düşünüyorum :)

@fantom Geçmiş olsun hekim olmayan veya birebir yaşamayanların anlayabileceği bir durum değil gibi ama belki kavram kavram google da aratırsanız bazılarını anlayabilirsiniz belki :)

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@fantom uzman degilim ancak basitce anlattigi dizinizin genel yapisinda bir problem olmadigi, eklem daralmasindan kasti yuku tasiyan kikirdak dokunun zayiflamasi ve kemiklerde bu nedenle deformasyon basladigi, efuzyondan kasit ise bu deformasyon nedeni ile muhtemelen zorladiginiz icin odem yaptigi yani su topladigi. Kisacasi korkulacak bir sey yok, ama en dogrusunu doktorunuz soyler cunku biz uzman degiliz. Doktorunuzu gorene kadar dizinizi zorlayacak riskli hareketlerden kacinin ve dinlenin ;)

• Beğen
Tepkiler: fantom
@suat akman yirtik olmasina ragmen yillar sonra bile ameliyat olmanizi hala tavsiye etmiyor yani? baska doktora gidip gorus istediniz mi? ben bisiklet sporu ile vedalastim, antrenor gozetimindeki tedavi amacli salonda pedallama haric bir daha da dusunmuyorum. Zaten soyle bir durum var, kimse basina gelmeden onlem almiyor, basina bir sakatlik gelince de is isten gecmis oluyor. En temizi yuzmek, yuz alabildigince. Hele su ameliyati atlatalim..

• Beğen
@Baris Celik
Birazda psiko travmatik bir durum benimki :) Cocuklugumda basit bir rahatsizligin ne oldugunu anlayamayan farkli doktorlarin 3 yil yanlis tedavisi sonrasi (Ankara'nin en iyi hastaneleri yil 1979 - 1982 ) coken bagisiklik sistemim nedeni ile yasayacagimi pek dusunmemeye basladiklari donemde, durumu cozen bir doktor sonrasinda 3 yilda koruyucu tedavi sonrası toparlandim. Ancak bunlardan sonra ilaclardan, doktorlardan ve hastanelerden pek hoslanmadigimi itiraf edebilirim. Zorunlu olmadikca, kış rahatsizliklari ufak tefek siyrik yaralanma pansuman dahil kendi basimin caresine bakip, dogal caylar ve beslenme ile gecistirmeyi tercih ediyorum. Bunun dogru oldugunu iddia etmiyorum elbet ama dedigim gibi psikolojik iste :)
Bu nedenle bicak altina yatmadan da yasayabilecegimi soyleyen ve spor hekimi ortopedist olarak calistigi bolgedeki futbol takimlarinada o donemde ve halen hizmet veren bir doktorun soyledikleri sonrasi ameliyat olmayi dusunmuyorum. Ciddi bir problem yasamadikca tekrar MR cektirip yeni gorus almayi ve ameliyat olmayi dusunmuyorum. Sonucta uzerinden 14 yil gecti ve bir defa sanirim yirtilmadan 1 yil sonra yine zorlamayla odem sorunu yasadim o kadar. Su anda bisiklete binebiliyorum, kosabiliyorum, yuzebiliyorum ve citlamalar, kum gibi gicirtilar, igne batmalari dahi yasamiyorum. O yuzden de dediginiz gibi gorus ve ameliyat niyetim yok.
Ancak!
Her kaza, her travma, her rahatsizlik farklidir ve kisiye gore degisebilir! En dogrusu kendi doktorunuzun tavsiyeleri ve sizin vucudunuzu dinleyerek alacaginiz karardir. Size simdiden basarili bir operasyon ve gecmis olsun dileklerimi iletmek isterim ;)

• Beğen
Bugün itibariyle doktora sonucu gösterdim. Çapraz bağları zorlamışım,menisküs başlangıcı var ve ödem oluşmuş dedi . 1 ay spor yasak, hap ve merhem verdi yoksa daha kötü kalıcı sonuçlar olabilirmiş. ilaç tedavisi ve istirahatle düzelicek inşallah.

Geri