@Snorlax
Oncelikle bir ortopediste danisin. Ne oldugunu netlestirecektir.
Simdi de benzer durumda benim aci tecrubeme gelelim
1990 - 1999 arasi bisiklet, basketbol vb. pek cok sporla amatorce ugrastim. Ancak bisiklette kadans diye bir kavram bilmedigim icin (internet - kaynak hak getire) en sert viteste zorlamak gibi kotu bir aliskanligim vardi. Basketbolda sag ayak bilegimi ters bir dususle catlattim ve sol dizime uzun sure yuklendim. 1998 - 2001 arasi ozellikle yorgun oldugum asiri hareket ettigim donemlerde dizimde bir bosluk, cit sesleri ve igne batmasi seklinde zaman zaman gelen acilar vardi. Pek fazla spor yapmadigim bir donem sonrasi 2001 yilinda "futbol maci yapalim" diyen arkadaslara uydum. Kosmak istemedigim icin kaleye gectim. Gelen bir topta ben dondum, sol dizim catirdayarak dondu ama sol ayagimin dizden asagisi donmedi. 10 dakika icinde diz kafam kadar sisti neredeyse. Bir MR nurtopu gibi 2/3 civarinda meniskus yirtigim olmus
Kisacasi ihmal etmeyin ve doktora mutlaka danisin!
Sonrasini merak ederseniz; doktorum ortopedist ve spor hekimi olarak Ege Uni. de gorev yapan bir arkadasimdi. Amelyat olursam kaslari guclendirerek rahat edebilecegimi ama erken yasta kireclenme olacagini, profesyonel sporcu olmadigim icin onermedigini soyledi. Zorladigim takdirde odem yapip sisecegini, agri yapacagini, dinlenme sonrasi duzelecegini, baska bir zarari olmayacagini ama yasam kalitemi bu donemlerde olumsuz etkileyecegini soyledi.
Her hasta gibi ilk birkac ay egzersizle bacagimi guclendirmeye calistim, sonra hepten koyverip hareketsiz bir yasama dondum.
2012 yilinda 3-5 basamak merdiven cikarken, comelip birseyle ugrasip kalkarken, citirtilar ve acilar kacinilmaz olmustu. Kilo sorunununda etkisi elbette...
Hele asiri yorgunlukta dizde bosluk, her an donup yeniden sakatlik nuksedecek hissi inanilmaz tedirgin edici bir sey!
Uzun lafin kisasi yasta 40 i vurmak uzere olunca eski bisikletimi duzeltip 2013 basinda hareketlenmeye karar verdim yeniden. Sabahlari kalkinca 5 dakika isinma egzersizleri, ilk bir hafta bisiklet surerken 2-3 km mesafede olecekmisim gibi yorgunluk ter ve nefes problemi derken isler yoluna girmeye basladi. Sonra bisikletim kadrodan sorun cikardi yeniledim, daha da heveslendim.
En onemli nokta kadans ve dizinizi zorlamayacak sertlikte pedal basmak! Su anda citirti yok, agri yok, comelip kalkarken, merdiven cikarken sorun yok
Tek problem yaptigim yol uzun olur asiri yorulursam ve ustune zorlayici vites araliklarinda biraz fazla yuklenirsem sizlama ve sonrasinda dizde bosluk hissi...
Benzer bir surecte basladigimiz icin uzun boylu anlattim. Hepsini okur musunuz bilmiyorum
Ben yirttigim icin elbette bosluk hissi ve her an yeniden sakatlama ihtimalim yuksek. Olayin sebebi ise bilincsiz ve sert bisiklet kullanimi, isinmadan yapilan diz zorlayici spor faaliyetleri ile dejenere olmus bir eklemi kapasitesinin uzerinde kullanmaya kalkmak
Siz dikkatli olun ve mutlaka doktora danisin!
Sonucta her belirti ve rahatsizlik ayni sey olmayabilir veya sonuclar kisiden kisiye farkli olabilir
@BetitoXXY gecmis olsun. Genel olarak dize yuklenen sporlari onermezler. Ilk olarak ani dur kalk ve sicramalarla dize asiri yuk veren futbol - basketbol gibi sporların yapılmamasi istenir. Bisikleti agresif spor olarak kullanmiyor yumusak pedal ile ideal kadansta kullaniyorsaniz cok problem yasamazsiniz. Ancak bu dizinizin durumu ve sizin kendinizi dinleyerek durumunuza uygun hareket etmenizlede alakali. Diz rahatsizliklarinda onerilen sporlar yuzme, yurume ve pilates tarzi egzersizlerdir.
@Yusuf !!WOW!! gecmis olsun. Doktor teshisini koymus zaten. Ancak yeterince isinmadan hatta isindiktan sonra dahi asiri zorlayici spor faaliyeti sorun cikarabilir. O gunku vucut formu, beslenme dengeniz, kas ve kondisyon kapasitenizde etkilidir bu durumlarda. Yuksek kadanstan genelde kastedilen ideal kadanstir onerilerde. Siz asiri yuksek kadans yaptiysaniz kramp, kasilma, lif atmasi gibi bir sorunla birlikte, dizinizdeki hali hazirda olan dejenerasyon kendini belli etmeye baslamis olabilir. Ayni sekilde bir yuklenme ile sag ayagimda lif attirmistim. O gun bugundur tempolu yuruyus tarzi bir eylemde biraz uzatip yuklenirsem bacak ve ayaklarima, sizlamaya baslar hemen ayagim