Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Milletimizin arabaya büyük tutkusu olması

Fatih Ertörün

Forum Bağımlısı
Tepki
1.022
İzmir Karşıyaka'da oturuyorum.Çevreme baktığımda her yer araba dolu.Ara sokaklar yollar park yerleri...Her yer hıca hınç araba.Bu işin bir boyutu. Diğer boyutu ise herkes bir araba sahibi olmanın, araba sahibi olanların da arabasını bir üst modelle değiştirmek için büyük çaba ve arayış içersindeler. Okuduğum Ünivetsirtesinin kafesinde gençler, (öğrencilerin çoğu) nerdeyse modifiyeli arablarıyla kafenin içersine kadar girip kızları arabaya atma peşindeler. Kafedeki çoğu masa konu araba muhabbeti. Her haftasonu çeşitli güzergahlarda yapılan direksiyon sınavlarıyla trafiğe hergün yüzlerce yeni sürücü adayı çıkıyor.

Şimdi "ee bunlarda ne var yani?" diyebilirsiniz.Ben araba dene araçın ulaşım için büyük bir rahatlık olduğuna inanıyorum.Ancak;

-Her geçen gün trfaiğe çıkan bu kadar aracı hangi yol karşılayabilecek,
-Her geçen gün traiğe çıkan bu kadar araç nereye park edecek
-Benzin nereden sağlanacak, dahası egzos dumanının çevreye olan zararı ne olacak.
-Arabaya sürmekten hantallaşan kilo alan bireyler (bisikletçilerin böyle bir sorunu yoktur) sağlıklarını kaybetmeyecekler mi
-Her geçen gün trafiğe çıkan o kadar acemi sürücü var, bunlar trafikte büyük tehlike bence ve ülkemizde ehliyet verme sistemi çok çarpık bir şekilde yürüdüğünden ölümlü kazalar hızla artacaktır (zaten şuan ölümlü kazalarda dünya ülkeler sıralamasında üst sıralardayız)

Sonuç mu? Bence sonuç araba denen araç ulaşım içindir, bir karayolu ulaşım şeklidir.Karyolu gibi deniz, hava, demir yolu ulaşımları da dengeli gelişmelidir. İnsanlar daha iyi yaşamak için çalışırken ulaşımı bir araç olarak kullanıp da en çok işine gelen ulaşım türünü seçerse birçok sorun ortadan kalkacaktır.

Scudo
Konuya aslında guzel deginmisin

Insanın en buyuk zafı rahatını fazlasıyla sevmesi

Birde bu rahat olma hissi hep daha fazlasını istemeside eklendiginde icinden cıkılmaz bir hal almakta

Ayrıca dedigin gibi ehliyet cok kolay alınmakta

( Bu konu hakkında benim nacizane bi onerim olacak )
( Motorlu arac kullanmadan once bence ilk kullanılan motolu aracın motorbisiklet olması lazımki bence kultur o zaman olusur ama bisikletin kulturu olmadıgı ulkemizde bu onerimde bosa atılmıs bi cop gibi )

Bakalım artık herseyin hayırlısı.

• Beğen
Tepkiler: Fatih Ertörün
insanlar arabanın zararlarını anladıklarında çok geç olacak.:(

İstanbul İzmir'e göre daha berbat, ben İzmir'e gittiğimde sahilden kordon boyundan araba ile giderken oh ne güzel demiştim. Trafik çok rahat gelmişti. Gerçi İzmir'de dolmuştur artık. İnsanlarımız ancak Türkiye'nin trafiğinin Çin gibi kalabalık olduğunda ulaşım için önlem almaya bisiklet yada motorsiklet kullanmaya başlayacaklar herhalde.

• Beğen
yok abi arabamı? kalsın bana rahat batıyor:D:D

Güzel yazmışsın ultegrax.

Fakat biliyorsun ki, bu sorunların önemli bir kısmı da uygulanan politikalardan kaynaklanıyor. İnsanlara statüi rahatlık ve özgürlük sembolü olarak gösterilen otomobiller yüzünden şu anda İstanbul 'da 10 km lik yolu bir saatte ve egsoz kokuları içerisinde gitmek zorunda kalabiliyoruz.

Bu eziyeti çeken insanımız ise daha güçlü ve büyük sevdasından vazgeçmiyor, otomobile göre planlanan şehirlerde eziyet çekmekten şikayet etmiyor.

Konu ile ilgili yaşadığım bir şeyi anlatmak isterim:
Otomobil tekniği hakkında da bilgi ve donanım sahibiyim ve bu işleri olabildiğince kendim yapıyordum. Almanya'dan servis kitaplarını falan getirtmiştim, oradaki forumlarda yazışarak da otomobilim ile ilgili bilgimi arttırmıştım.
Bu bilgimi paylaşmak için Türkiye'deki otomobil forumlarından birine üye olmuştum. Buradaki hiç bitmeyen "performansı nasıl arttırırım" konularını gördükten sonra, "neden hep arabamızın performansını, çevreye saygıyı ihmal eder derecede önemsiyoruz? Kişisel eksiklerimizi otomobilimizin gücü ile kamufle mi etmeye çalışıyoruz? Neden otomobilimizin hızı yerine kendi koşma hızımızı arttırmak gibi bir hedefimiz yok?" gibi cümleler içeren uzun bir yazı yazmıştım...

Gelen cevaplar "Sen otomobili yaşamıyorsun. Sen ne anlarsın bu zevkten" şeklindeydi. Sadece bir kişi "evet, kompleksli olduğumuz için böyle yapıyoruz galiba" demişti.

Aslına bakarsanız bence 300 500 bg lik spor otomobiller veya tank gibi dolaşan SUV lar, biryerden biryere gitmek için değil, (kompleksli) insanların kendilerini daha güçlü hisetmelerini sağlamak için yapılmış. (Kimse bana sürüş zevki demesin, onun için yapılan araçlar bambaşka).

Peki ben neden spor bir otomobil almıştım? Salakmışım o zamanlar. (Gençlik, çocukluk... ) (Çok temiz, satabilirim ;))

Dogru genellemek gerekirse motorlu arac kullanıcıları kendi guclerini gorememekte :)

Aslına bakarsanız bence 300 500 bg lik spor otomobiller veya tank gibi dolaşan SUV lar, biryerden biryere gitmek için değil, (kompleksli) insanların kendilerini daha güçlü hisetmelerini sağlamak için yapılmış. (Kimse bana sürüş zevki demesin, onun için yapılan araçlar bambaşka).

Peki ben neden spor bir otomobil almıştım? Salakmışım o zamanlar. (Gençlik, çocukluk... ) (Çok temiz, satabilirim )

yazıların başları güzelde bı kısımlarına kesinlikle katılmıyorum varsa açıklaması detayıyla beklerim..yaşım belki pek yok ama aşırı derecede arabalara meraklıyım modifiye sektörünede senelerdir bütün sahip olduğumuz araçların hepsi modifiyeliydi ama nedense kompleksli değildik şu anda 450hp gücünde subaru ımpreza aracım var şahsıma ait olarak yarışlara katılıyorum bundan öncede arabam vardı onunlada katılıyordum bundan sonra olursa onlada yaparım onuda modifiye ederim buda zevkim benim için sürüş zevki kişisel eleştri yaptığınız için bu kadar yazdım kusura bakmayın.. ama hergün bisikletleyim arabayla haftada bir kere kompleksli insan bumudur trafik yoğunluğu çevre kirliliği ve diğerleri bunlarda sonsuz haklısınız ama bu tarzda da yaklaşılmaz.

@Pugtdeem

Kişisel fikirlerim bunlar.
Kompleksli olmadığını söylemek, bence iddialı bir yaklaşım. Herkes az ya da çok komplekslidir bence. Öncelikle bunu bir hakaret olarak kabul etmeyin.
Bunun dışında trafikte 450 beygir gücündeki (waaowww) arabanızla dur-kalk gitmenin pek eğlenceli olduğunu düşünmüyorsunuzdur herhalde? Yarış demişsiniz. Drag yarışlarından bahsediyorsanız bu da kaba kuvvete dayalı incelik ve teknikten yoksun bir tarzdır bana göre. Tabii ki kişisel zevkiniz, saygı duyarım ama bana göre bu hobiyi incelikle yapanlar daha çok İngilizlerdir. (caterham, lotus gibi demonte satılan küçük ve hafif araçları pistlerde kullanırlar ve de karting yaparlar)

Trafikte kurallara uygun, güvenliği tehlikeye atmayacak ve çevreye fazla zarar vermeden insanları bir yerden başka bir yere götürecek bir aracın bu kadar güçlü olması mantık dışıdır, ayrıca yine bu kurallara uyularak bu araçlardan pek bir zevk alınması da mümkün değildir bence.

Çok uzatılabilir, fakat konu bisikletin dışına çıkar, otomobil veya sosyoloji olarak dağılır ve sonu gelmez.

Mrb....

Araç kimimiz için gerekli tabii ki ama iki adım öteye gitmek için bile araç kullanıyoruz.. Yollar dolu. Yeni çıkacak modelleri iple çekiyoruz.
Biraz da gösteriş merakı var.. :)

Hoşçakalın....

Kompleksi değilim evet ama o sadece şu anki konuda illaki herkeste vardır burada söz konusu otomobil.Her şekilde her konuma her trafikte eğlenceli ve zevkli düşünmüyorum yaşıyorum incelik,teknik kısmına girmeyelim yeri değil ve yeterincede bilgim var cevabınız için teşekkürler

Başar'ın da dediği gibi hükümet politikaları halkımızı bu hale getirdi; şimdi burada yazmaya kalksak hakikaten bu konu uzar gider.
En az 57 senelik mazisi var bu araba sevdasının. Her şey bir yana, dünyanın en pahalı benzinini kullandığımız ve dünyanın en yüksek trafik kazası oranına sahip olduğumuz bir ülkede, araba sevdasına tutulmak için fazlasıyla koşullanmış olmak gerek diye düşünüyorum.

Araba mı.. Hayyyyyııırrr.. Ailem araba meraklısıdır. Ailemde, hatta sülalemde bisikletle ve demiryoluyla etkili biçimde ilgilenen bir tek ben olduğum için çok şaşırıyorum.

Babamdan bisiklet istiyorum, burun kıvırıyor. Fakat araba istesem neredeyse hemen alacak. Hayret de ne hayret. Özel otomobil kullanan kişilere (bunlara babam ve ablam da dahil) zavallı gözüyle bakıyorum. Eskiden araba mı vardı? Arabalar yokken de insanlar hayatlarını sürdürebiliyorlardı.

Babamdan şimdilik araba değil motorsiklet bile istemeyeceğim. Babama diyorum "eğer bana ille de motorlu taşıt alacaksan git lokomotif al" diyorum.

İleride bir gün arabam olmayacak demiyorum. Kendi paramı kazanıp iyi bir para verip el yapımı bir şey almak istiyorum. Fakat buna daha çoooooookkkk var.. En az 5 sene. Şu an ehliyetim yok.. En az 5 yıl daha almayı katiyen düşünmüyorum.

Ailemin bisiklet düşmanlığına karşı atak olarak sık sık uzun yol bisiklet turları yapmak istiyorum. Bisikleti önce aileme kabul ettirmeliyim ki sonra başkalarına kabul ettirebileyim. Ailem 60 kmlik İzmit-Kerpe turuma bile Dünya Turu yapmışım muamelesi gösteriyorlar. Sanki çok büyük bir şey..

@baymineral

Bilemiyorum konuyla ne kadar baglasir ama

oncede bilgisayar yoktu 8 saat calısırdık

simdi bilgisayar var gene 8 saat calısıyoruz

yeni araba almış biri olarak çok yararlı bir icat olduğunu düşünüyorum :) , tabiki gösteriş için almak yanlış ama almışken de gösterişlisini almak fena olmaz diye düşünüyorum, heryere bisikletle gidemiyoruz malesef, mutlaka ama mutlaka gerekli birşey,Almanlardan Allah razı olsun :) işte arabam :)henüz 2 günlük , maaşallah diyin :p

almanlar hakkındaki düşüncelerin demekki gercegi yansıtmıyormuş ilginç

calıntımı bu?plakası yokta:D tühh,tühh,tühh massallah melis allah nazarlardan bide ken gözlerden korusun:D valla manken gibi serdin önümüze siyah inciyi helal valla tebrik ederim zevkli adammış senin bu baban:D mersin yollarına yakışmaz bu biz bunu antalya gecelerinde sergiliyelim ne dersin?:D

Bu konuda gerçekten de söyleyeceğim çok şey var ve inanın ki hangisinden başlayacağımı şaşırdım yazmak için.Statü olarak araç sahibi olmaktan bahsetmek istiyorum.
Bir erkek tavuşkuşu, dişilerin ilgi ve dikkatini çekmek için kuyuklarını daha da bir gösterişli hale sokarmış. :)Bizim heybetli kuyruğumuz, bazen pahalı arabamız olabiliryor.Ancak dikkat ederseniz burada yatan karşı cinsi etkeilebilme güdüsüdür ki bu bilinçaltımızdan gelen doğal birşeydir.Ama bizler insanız "id"den gelen bu dürtüleri ego ve süperegolarımızla kontrol altına alma gücümüz vardır ki insanoğlunu hayvanlardan ayıran en temel fark budur.

Statüs farkı olarak da mesela özellikle seçilen range rover cipleri alıp bir kez olsun araziye çıkmayan bu cipleri yerden yükseliği 60 cm olduğu için seçen (yüksek cibe binen biri genelde kendini herkesten yüksek gösterme eğiliminde olabiliyor.) insanların sayısı bakıyorum ki gün geçtikce artmakta.
Başar arkadaşımızın dedeğinine katılıyorum, "arabamızı geliştireceğimize örneğin koşumuzu geliştirsek" arkadaşım bu çok doğru, güzel bir düşünce ancak birçok insan için çok spesifik bir düşünce aynı zamanda.Evet insan keşke arabasını geliştimenin yanında Fiziksel,Zihinsel,Ruhsal ve Duygusal zekasının farkında olup bunları geliştirme eğilimi gösterse.

Ekleyeceklerim olacak:İnsan otomobil sporlarına ilgi duyabilir hiç birşey diyemem, arabasını geliştiri jant takar hç birşey diyemem, bizler de bisikletlerimizi geliştirmedik mi zaten yıllardır; sürekli yükseltmekdikmi...Ancak araba denen şeyçok büyük insan kitleleri tarafından artık başka bir şekilde algılanmaya başlamışsa traifk, kırmızı alram veriyorsa,insanlar 90.000 euroluk bir araç sahibine çok daha farklı bir gözle bakıp ezilebiliyorlarsa sorun var demektir.

Konuda gerçekten neyi anlatmak istediğinizi mesajınızı çok iyi anlıyorum doğru şeyler ele alınıyor

• Beğen
Heryere bisikletle gidemiyoruz doğrudur ama şu bir gerçekki arabası olmayanlar gidecekleri yerdende kalmıyorlar.Cebinizde şayet bir tane Akbil'iniz varsa bütün Mercedes ve hiç sevmediğim İkarus marka otobüsler,teknoloji harikası deniz otobüsleri,nostaljik vapurlar,yine çağımızın vazgeçilmezi metro.Vallahi hepsi sizin.Binin binebildiğiniz kadar.O kişnemeyen çok beygirli metal yığınlarını ulaşım için kullanıyorum bahanesi bence hiçte geçerli değil.Birbirimizi aldatmayalım.Bunun adı statüdür,gösteriştir,belki birşeyleri tatmindir veya hava atmaktır herneyse ama Ben bu olmazsa gideceğim yere ulaşamıyorum demek bana çokta samimi gelmiyor arkadaşlar.Toplu taşım,dertsiz başım :)

Arabam var ve saydıklarının hepsini yapıyorum. araba tepesinden inilmeyen her saat ihtiyaç halinde üzerinde olduğumuz bir araç değil.Saydıklarının hepsini yapıyorum yapıyoruz ben senin tabirini metal yığınını zevkim ve tabiki ulaşımım için kullanıyorum gülesim geliyor suçlu hissediyorum kendimi:)Konu amacından çıkıyor sanırım kusura bakmayın devam..

• Beğen
Geri