Arabanın gerekliliği veya gereksizliği aslında tartışma konusu olmaması gereken bir konu zira yaşadığımız yüzyılda araba olmazsa olmaz bir gereklilik. Ama sakın olaki benim çevre düşmanı bir adam olduğumu zannetmeyin. Ben sadece konuyu daha gerçekçi bir zemine taşımak istiyorum. Kaldı ki şahsen doğal güzellikler ve teknolojinin sağladığı fayda arasında seçim yapmam gerekirse mutlaka teknolojiden vazgeçerim.
Burada konuyu bence teknoloji mi, doğa mı noktasında uzlaşmaz bir çelişki haline sokmaktan çok ikisini bir arada yürütmeyi denemek gerekir. Bu çerçevede bireyler;
1. Kullanıdığı teknolojilerin (araba, klima vs.) doğaya zarar verdiğini kendisine sürekli hatırlatarak bu zararı en aza indirmek için teknoloji kullanımının sınırlarını çizmek.
2. Verdiği zararı doğaya katkıda bulunarak bertaraf etmeye çalışmak gibi çabalara girmelidirler.
Şimdi yukarıda söylediklerimi biraz daha somut hale getirerek hikaye etmeye çalışacağım.(Özeleştiri de İçermektedir.)
Geçenlerde ahlatlıbel de küçük bir tur yaptım. Ormanın içinde yüzlerce binlerce pet şişe vardı. (abartmıyorum gidenler görmüştür) Ben 10 tanesini büyük bir çöp torbasında toplasaydım tekrar dönüşüme soksaydım fena mı olurdu. Ama yapmadım. Çünkü suçlu bana göre çöpü atanlardı. (bir dahaki turumda mutlaka bir torba pet şişe toplayacağım. hatta kampanya başlatmayı öneriyorum kampanyanın adı da (BİR TORBA DA SEN TOPLA OLSUN
)
İkinci bir konu acaba bir cumartesi günü Ankarada kaç bisikletçi araziye çıkıyor. Muhtemelen çoktur. Her bisikletçi bir küçük fidan ve bir küçük kürekle her tura çıktığında 1 ağaç dikse yaratılacak sinerjiyi tahmin bile edemiyorum. (Tabi burası Türkiye, hazine arazilerine ağaç dikmek yasak olabilir
araştırmadan uygulamamak lazım.)
Sonuç olarak zarar veriyor isek yarattığımız zararı bertaraf edecek faaliyetlerde de bulunmalıyız. Bunun için büyük organizasyonlara da gerek yok her birey en fazla 15-20 dakikasını ayırarak katkıda bulunabilir.
Kimin kirlettiği önemli değil biz kirlenmemesinin gerektiğini düşünüyorsak gereğini yapmalıyız.
Biliyorsunuz Çin kyoto'yu bazı şartlar altında imzaladı (karbon gazı salınımını azaltmayabilecekler) gerekçe olarak ta "Siz kirlettiniz ekonomik gelişmenizi sağladınız bende ekonomik gelişmemi sağladıktan sonra beraber temizleriz" dedi. Bu bir devlet politikası olabilir ama bireyler böyle düşünmemelidirler.
Herkese sevgiler