Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Milletimizin arabaya büyük tutkusu olması

Scudo
@baymineral

ultegrax ve diger ardadsların dediklerine sonuna kadar gonulden katılıyorum

ama su bi gercekki araba sart mı ? yeri geldiginde

ama sehir icinde mantıklı olmamız gerekliki bizler gibi yaz kıs gezmeyi ve oksijen ile hasirnesir olanlar icin çelik konstrüksiyon dan olusan pahalı kafesler sadece bizi gidecemiz yere goturur

Unutmayalım ( sahsen ben ) gezinti yapmak istersem veya yollarımız uygun olsada işe ole gitmek istesem yapacagım tek sey, sitresten beni uzaklastıran ve nefes almamı saglayan bir arac olan bisikleti secmemdir

Bisiklet yarışçısı arkadaşlarım yolda idman yaparken her zaman araç sahiplerinden çok daha fala ilgi ve dikkat çekmiştir( sporcu arkadaşlarımın amacının bu olmamasına rağmen)

• Beğen
Tepkiler: msd_57
Aslında ilgi cekmek egoyu tatmin etmek ama ya tatminsizligi arttırırsa ?

• Beğen
Tepkiler: Fatih Ertörün
@murattaner

peki bir vapur ya da bir belediye otobüsü seni özel olark gitmek istediğin bir yere götürüyor mu ? tamam anlıyorum hepinizi, bende sevmem oturma odasından mutfağa bile arabayla gidenleri ama biraz mantıklı bakın olaya , arabanın rahatlığını inkar etmeyin ve eminim burda arabaya karşı olduklarını belirten insanların çoğunun bir arabası vardır.

• Beğen
Tepkiler: kurt
Arabanın gerekliliği veya gereksizliği aslında tartışma konusu olmaması gereken bir konu zira yaşadığımız yüzyılda araba olmazsa olmaz bir gereklilik. Ama sakın olaki benim çevre düşmanı bir adam olduğumu zannetmeyin. Ben sadece konuyu daha gerçekçi bir zemine taşımak istiyorum. Kaldı ki şahsen doğal güzellikler ve teknolojinin sağladığı fayda arasında seçim yapmam gerekirse mutlaka teknolojiden vazgeçerim.
Burada konuyu bence teknoloji mi, doğa mı noktasında uzlaşmaz bir çelişki haline sokmaktan çok ikisini bir arada yürütmeyi denemek gerekir. Bu çerçevede bireyler;
1. Kullanıdığı teknolojilerin (araba, klima vs.) doğaya zarar verdiğini kendisine sürekli hatırlatarak bu zararı en aza indirmek için teknoloji kullanımının sınırlarını çizmek.
2. Verdiği zararı doğaya katkıda bulunarak bertaraf etmeye çalışmak gibi çabalara girmelidirler.

Şimdi yukarıda söylediklerimi biraz daha somut hale getirerek hikaye etmeye çalışacağım.(Özeleştiri de İçermektedir.)

Geçenlerde ahlatlıbel de küçük bir tur yaptım. Ormanın içinde yüzlerce binlerce pet şişe vardı. (abartmıyorum gidenler görmüştür) Ben 10 tanesini büyük bir çöp torbasında toplasaydım tekrar dönüşüme soksaydım fena mı olurdu. Ama yapmadım. Çünkü suçlu bana göre çöpü atanlardı. (bir dahaki turumda mutlaka bir torba pet şişe toplayacağım. hatta kampanya başlatmayı öneriyorum kampanyanın adı da (BİR TORBA DA SEN TOPLA OLSUN:) )

İkinci bir konu acaba bir cumartesi günü Ankarada kaç bisikletçi araziye çıkıyor. Muhtemelen çoktur. Her bisikletçi bir küçük fidan ve bir küçük kürekle her tura çıktığında 1 ağaç dikse yaratılacak sinerjiyi tahmin bile edemiyorum. (Tabi burası Türkiye, hazine arazilerine ağaç dikmek yasak olabilir :) araştırmadan uygulamamak lazım.)
Sonuç olarak zarar veriyor isek yarattığımız zararı bertaraf edecek faaliyetlerde de bulunmalıyız. Bunun için büyük organizasyonlara da gerek yok her birey en fazla 15-20 dakikasını ayırarak katkıda bulunabilir.
Kimin kirlettiği önemli değil biz kirlenmemesinin gerektiğini düşünüyorsak gereğini yapmalıyız.

Biliyorsunuz Çin kyoto'yu bazı şartlar altında imzaladı (karbon gazı salınımını azaltmayabilecekler) gerekçe olarak ta "Siz kirlettiniz ekonomik gelişmenizi sağladınız bende ekonomik gelişmemi sağladıktan sonra beraber temizleriz" dedi. Bu bir devlet politikası olabilir ama bireyler böyle düşünmemelidirler.

Herkese sevgiler

• Beğen
Tepkiler: d.berkay ve msd_57
Araba sehir yasantısında olmazsa olmazı degil,

Ama hayat icin gerekli olan kucuk bi ayrıntı

Insanın oncelikleri belirlerken ilk aklına gelen kendi rahatı ve bu rahatı saglar isede unutmayalım kesin bazı kisilerinde rahatsız olmasını saglar diye dusunmekteyim

• Beğen
Tepkiler: Özcan AYDINOĞLU
araba ve benzerleri insanlıga bulunmaz bir nimettir

Yaşadığımız yüzyılda otomobilin "olmazsa olmaz", "tartışılması bile gereksiz" bir şekilde "gereklilik" olduğuna katılmıyorum. Tam tersi, epey "tartışılabilir" bir gereklilik bu.
Bir kez otomobil kavramına "tartışılması bile gereksiz, yaşadığımız yüzyılın olmazsa olmazı" gözüyle bakarsanız, diğer pek çok şeye de "tartışılması bile gereksiz bir ihtiyaç" gözüyle bakarsınız. Örneğin her yere otoyollar yapılıp doğanın ve çevrenin katledilmesine, örneğin otomobillerin atmosfere yaydığı başta karbondioksit ve karbonmonoksit olmak üzere tüm zararlı gazlara, örneğin dışavurumu en iyi otomobil üzerinden yapılan bireyci ve bencil kültüre (şimdi burada ben bireyci ve bencil değilim demeyin lütfen, siz öyle olmayabilirsiniz, ben geneli kastediyorum), trafik kazalarına, şehirleri katlanılmaz hale getiren trafik sıkışıklığı ve gürültüye, dünyanın en anlamsız sesi olan korna sesine. Liste uzar gider.

33 yaşındayım, 18 yaşımda ehliyet aldım. 1 kez bile otomobil kullanmadım. Toplum dışı asosyal bir birey değilim. "Yaşadığımız yüzyılın" statü göstergelerinden biri olduğu için söylüyorum, aktif bir iş yaşamım var, bir yazılım firmasının ortaklarından biriyim. Ulaşımı tamamen otomobil üzerine şekillenmiş bir toplumda bile otomobilsiz yaşayabiliyorsam; bisiklet, yürümek ve toplu taşımacılık üzerine şekillenmiş bir toplumda haydi haydi yaşarım gibime geliyor.
Tabii ki arada taksiye biniyorum, tabii ki bazen bir yerlere otomobille gitmem gerekiyor. Ancak bu zorunluluk otomobilin çağımızın olmazsa olmazı olmasından değil, ulaşım politikalarının tamamen otomobil üzerine kurulmuş olmasından kaynaklı.

Araba sonuçta birilerini bir yerlere ulaştırmaya yarayan çok büyük bir nimet.Bundan hiç bir şüphe eden yok. ( ben de bir araç sahibiyim birçok yere arabamla gidiyorum yavaş yavaş deşimeye başlıyorum :))
araba faydalı bir araç, ANCAK;
-Bu araç, araç olmaktan çıkıp -başlı başına bir amaç-(herkes için de amaç oluyor da denemz) olmaya başlamış ise
-Hatta bu amaç için ciddi kaynaklar tüketiliyor ise,
-Ulaşımdaki Kara-hava-deniz ve demir yolları ulaşım dengesi özellikle ülkemizde gittikçe bozulmaktaysasorunlar başladı demektir.

Mesela Metrolar, şehiriçi ulaşım için çok büyük bir yarar sağlayan modern, hızlı, güvenilir araçlardır.Trenler, şehirlerarası ulaşımda ülkemizde geri kalmış batının modernleşme sürecinde ise temel rol oynamış önemli ve en eski araçlardır.Eğer amaç rahat yaşamak olsaydı devlet olarak millet olarak, kaynaklarımızı karayolunun haricinde diğer ulaşım türlerine ayırmak sonuç odaklı akıllıca bir yatırım olurdu.
bir not:
(Türkiye, dünyada en çok ferrari marka arabanın satıldığı ülkeymiş bu arada)

@ultegrax

Kaynakları zaten son derece sınırlı olan ülkemizin karayollarına ve otomobillere çarçur ettiği para (sırf İstanbul trafiğinde beklemekten harcanan benzinle buhar olan paraları düşünün) aklıma "ayranı yok içmeye, tahtırevanla gider..." deyişini getiriyor.

@ultegrax

bu nokta bana pek uymuyor sanırım yasımla ılgılı :D
modif. konusu benım ıçın apayrı bir mevzu ben kullandıgım her esyayı ozellestırmek ıstersım bu arabaymıs bısıkletmıs veya klasormus farketmez:) emınım benım gıbı dusunenler vardır. ama sızın dedıgınız gıbı kızlar ıçın de yapanlar cok malesef :)

bir de sunu eklemek istıyorum:
bisiklet cok guzel bır arac ama bence ulasım aracı degıl cunku park gıbı bır sorun var en iyi ihtimalle bıyerlere baglayabilirsiniz ancak bu da hem guvenlı degıl hem de her yerde baglayacak yer olmuyor(bu benım kosullarımda gecerlı emınım bundan daha iyi seceneklerı olan da vardır:) )
ama okula vs bisikletle gıtmeyı cok ısterdım:D

okula ben de arabayla gidiyorum ama arabamı o kafenin 1 km uzağını park ediyorum ve beni 1 kimse görmedi şimdiye kadar. :D :D :D :D :D

• Beğen
ben fatih kardeşime katılmıyorum. hergün piyasaya çıkan araba kadar hergün pert olan arbalarda var. aynı insanlar gibi nasıl bir insan doğar büyür ölür arabada öyledir, üretilir belli bi süre sonra ömrü biter yada dikkatsizliğin açtığı kaza sonucu paket olur. modifiye işine gelince... modifiye olayı büyük bi sektör ve bir zevk meselesidir. bu kişiden kişiye de değişir mesela ben modifiyesiz arabalara karşıyım... ülkemizde modifiyeli arabalara kadar, hiç bakım yapılmayan farı sinyali yanmayan hatta yolda gitmekte zorlanan araçlar varken neden modifiyeli arabalara takılıyorsunuz anlamıyorum??? otomativ sekterü de ülkemizde çok geniş bir sektör sıfır araçların olduğu kadar ikinci elde bu sektörde baya etkili. eğer insanların maddi durumu müsaitse neden daha rahat ve daha güvenli araçlar almak istemesin... belki senin okulundaki arkadaşların bu tür araçları kız yapmak için kullanıyor olabilir ama o birazda sizin okuldaki çocukların sorunu kendine güveni olmayan kişiler bazı şeylerin arkasına sığınabiliyor ama bunu tüm camiyaya mal etmemek gerek. ;)

Yorumun ve olaya yaklaşımın çok güzel

Olayın bir boyutu daha var.Toplumumuzda öyle insanlar var ki,adamın evi kira,ay sonunu zar zor getiriyor.Bir ev alıyımda rahata erişiyim demiyor da , şu arabayı bir alsam diyor.Ya da aynı şekilde evi kirada,kapıda arabası var.Kirayı olsun,diğer giderleri olsun zorlanarak ödüyor ama arabanın bakımlarını da eksik etmiyor.Bu örnekler çoğaltılabilir.Kirada oturan adam arabaya binmesin diye bişey sözkonusu olamaz tabiki.Ama insan önce ihtiyacını belirlemeli.Benim için şu ihtiyacım daha önemli demeli.Bizim toplumumuzda bu ihtiyaçlar hiyerarşisi pek dikkate alınmıyor.Herkes iyi kötü bir araba almak peşinde.Öyle adamlar tanıyorum ki,adamın işi yok daha,gidiyor borç harç araba alıyor.Arabayı niye aldın diyince de , bizim hakkımız değil mi diyor.Bizim mahallede bir adam vardı.Gündelik usulü fırında çalışıyordu.5 tane çocuğu vardı.3 tanesi okula gidiyordu.Gerisi kucakta.1 tanesi de yolda:) Benim dedem de esnaftır mahallede.Dedem çok cüzi bir mitara ev kiraladı bunlara.Hatta çoğu zaman kirayı da almadı.Arada da evlerinin eksiğini görüyordu.Adamın aldığı para da ancak yetiyordu.Birgün bu bir geldi mahalleye altında bir araba.Ertesi gün yine.Dedeme sordum , hayırdır araba mı aldılar bunlar dedim.Yok oğlum nerden alacak,birinden almış biniyordur dedi.Sonra dükkana geldi bu vatandaş.Hacı abi arabam nasıl? dedi.Dedem şaşırdı tabi.Arana seninmiydi dedi.Heralde hacım,emanet değilya parasını verdim aldım dedi.Dedem kızdı biraz tabi.Brn burda sende kira bile almıyorum,arada eksiğinizi tamamlıyorum,sen gidip araba alıyorsun olurmu böyle şey dedi.O da yok abi yav ne parası bankadan kredi çektim aldım dedi.Öyle diyine dedem nerdeyse dövecekti adamı.Kısa kesiyim sonra ne mi oldu? Tabiki krediyi ödeyemedi,icralık oldu,hapis yattı.Lisede okuayn kızını evlendirdiler sırf evden bir boğaz gitsin diye.Permeperişan oldular yani.Allah kimsenin başına vermesin.Bu ve bunu gibi örnekler o kadar çok ki çevremizde.Böyle gariban halkımıza oluyor olan.Bir araba sevdasına ne yuvalar yıkılyor...

Sn. Klavyeci' nin anlattığı olayda araba farklı biçimde çarpmış. Buna da dikkat etmek lazım.. Araban mı var derdin mi var..

Araba alan birinin karşılaştığı masraflar:
*Aracı alırken ödenen mevla,
*Otopark parası,
*Bir kaç kalem vergi,
*Yakıt masrafı,
*Bakım ücretleri,
*Yedek parça,
*Sigorta,
*Trafik cezaları,
*(Tercihe göre)Modifikasyon masrafları,
*Köprü, otoyol geçiş ücretleri..

Bisiklet için genel olarak bunlardan sadece alım ve yedek parça masrafı oluyor. Bildiğiniz üzere bisikletlerin bu masrafları arabalarınkilerle karşılaştırılamayacak kadar düşük oluyor.

• Beğen
Yeni bir araba almak için kaç kişi doğaya en saygılı markayı arıyor?beygir gücüne,motor hacmine,hertürlü donanımına bakılıyorda,bu araba doğayı ne kadar kirletiyor veya kirletmiyor ilgilenen varmı?Ben çevremdeki arabakoliklerde şimdiye kadar böyle bir kaygı görmedim.X marka otomobilin doğaya verdiği zarar minumum olduğu için aldım diyen belki vardır ama Ben rastlamadım.Evet motorlu araçlar çağımızın gereği,kaçmamız mümkün değil ama derdimiz medeniyet,çağdaşlık filansa bunu her otomobilde 1 veya maksimum 2 kişinin taşındığı ulaşım çözümlerinde aramamamız gerekir.Bence medeniyet=toplu taşıma.Her fırsatta Avrupa'yı örnek alıyoruz ya,bu konudada alalım olsun bitsin.

• Beğen
Tepkiler: basar ve msd_57
Klavyeci adlı arkadaşımın bahsettiği hikayeye şaşırdım kaldım.Çok güzel özetliyor konuyu bir anlamda.

• Beğen
Geri