"Toplu taşıma" dan kasıt tabii ki dolmuş değil. Dolmuşa neden takılındı anlamadım.
Ayrıca pek çok konuda sonuçlara bakılarak yorum yapıldığını farkettim, o sonuçlara yol açan nedenlere değinilmemiş. Örneğin "gece 1-2 de toplu taşıma bulabiliyor musunuz?"
İyi de gece 1-2 de toplu taşıma aracı bulamamamızın sebebi zaten toplu taşımaya yeterince önem verilmemesi. Verilseydi bulabilirdik.
Ayrıca yük taşımak için kullanılan araca "kamyonet" ya da "kamyon", hasta taşımakta kullanılan araca "ambulans", yangın söndürmeye yarayan araca "itfaiye" denir. Burada "otomobil" i tartışıyoruz. Bunu söylememin sebebi, bazı arkadaşların "mesleği taşımacılık olanlar ne yapsın" gibi itirazlarda bulunmasıydı.
Bir sözüm de, "maddi durumu iyiyse neden otomobil/modifiyeli otomobil kullanmasın ki" tarzı sorularına. Aşağıdaki sebepler yeterlidir umuyorum:
- Kulandığınız otomobille "her canlının" yaşadığı dünyayı ısıtıyorsunuz. Motor gücünüz ve yaktığınız benzin ne kadar fazlaysa bunu o kadar çok yapıyorsunuz üstelik. 20-30 yıl sonra çocuklarımız sizce nasıl bir dünyada yaşayacak?
- Kullandığınız otomobille emniyet şeridi dahil yolun tamamını işgal ederek acil ulaşım gerektiren durumlarda (ambulans, itfaiye vb) gecikmelere neden oluyorsunuz.Trafiğe takılıp kalmış o kadar çok ambulans gördüm ki.
Ayrıca her sabah işe giderken emniyet şeridini işgal etmiş otomobiller ve dolmuşlar yüzünden bazen santim santim yol alıyorum.
- Kullandığınız otomobille benim de yaşadığım şehri gürültüyle dolduruyor, kornaya gerekli gereksiz basarak iş yerimde kafamı şişiriyor, işgücü ve verimlilik kaybına neden oluyorsunuz (eminim benim gibi pek çok insan var).
- (Bir arkadaş "Yarış pisti mi var kullanabileceğimiz, hız tutkumuzu nasıl giderelim gibi birşey söylemiş) Modifiyeli araçlarınızla yollarda hız yaparak insan yaşamına kastediyorsunuz, ki bir arkadaşımı bu tür bir "kaza" da kaybettim.
- Otomobiller yüzünden 17 km lik Sarıyer-Mecidiyeköy yolu otobüsle 1,5-2 saat sürüyor. Neyse ki bisikletle gidiyorum da süre biraz kısalıyor.
Liste uzar gider, yazmaktan yoruldum.
Burada "yapıyorsunuz, ediyorsunuz" derken burada yazan arkadaşları suçlamıyorum. Şoförlerin genel tavrı bu, ben de genele yönelik yazdım. Sadece sizden ricam, eleştirdiğimiz noktaları bir düşünün, sonuçlara takılmayın, o sonuçları oluşturan sebeplere bakın. Başkalarını da etkileyen durumlarda kendinizi o kadar haklı görmeyin.
NE YAPILMALI
Mesaj kirliliği olmaması için varolan mesajımdan devam ediyorum.
Sonuçlara değil o sonuçları doğuran sebeplere bakmalıyız.
Kişisel fikrim, sadece ülkemizde de değil, tüm dünyada bir dizi önlem alınması.
Bence şu aşağıdaki önlemler alınabilir:
- Yeni karayolu yapılmasın. Ülkemizin her yerine karayolu var. Karayollarının bütçesi var olan yolların düzeltilmesine harcansın. Çünkü yollarımız da insan hayatını tehdit ediyor. Virajlarda ters eğim mi istersiniz, otoyolda bile koca koca çukurlar mı.
- Yeni karayolu yapmayarak kurtarılan bütçe demiryolları ve hızlı trenler yapımına harcansın. Bir trenle tek seferde binlerce insan taşıyabilirsiniz.
- Deniz yolları geliştirilsin. Ülkemizin üç tarafı deniz diyoruz, ama vapurla bir şehirden diğerine gidemiyoruz.
- Ehliyet alımı zorlaştırılsın. Şoförler düzenli olarak trafik sınavına ve psikolojik kontrollere girsin. Sınavların/kontrollerin olumsuz çıkması durumunda ehliyetler geri alınsın, ta ki sınavları tekrar geçene dek.
- Şehir içinde kullanılacak otomobillere beygir gücü sınırlaması getirilsin.
- Egzosundan aşırı duman salan, aşırı gürültü yapan vb. otomobiller trafikten men edilsin.
- Dolmuşlar kaldırılsın, yerlerine belediye otobüsü/tramvay vb. konsun.
- Şehir içinde raylı sistemlere yatırım yapılsın.
- Belediye otobüsleri modernleştirilsin ve çalışma saatleri 24 saate yayılsın.
- Şehir içlerinde ambulans/itfaiye ve belediye otobüsleri için otomobillerin kesinlikle giremediği yollar yapılsın.
- Şehir içi ve şehirlerarası yollara bisiklet yolu da eklensin.
- Kısa mesafelerde yayalar için kolaylıklar düşünülsün. Mesela dik yokuşlara yürüyen merdiven konulması, sakat ve yaşlılar için.
Fikrimce bunlar uygulanabilir şeyler. Ve büyük bir rahatlama sağlayacağını düşünüyorum. Otomobil kullananların da işine gelecektir.