Toplum olarak her konuda insanların seçimlerine ön yargı ile bakıyoruz.En iyi bildiğimiz şey,anında birbirimizi ötekileştirmek.Bu konuda herkes hakikaten çok usta.Bazen kendimi de bu konuda sınıyorum ama sonunda bu ön yargıyı parçalayabiliyorum.
Mtb kullancısıyım.Ne yalan söyleyeyim bende araştırmadan,incelemeden bu işe daldım.Ne boy hesabı yaptım,ne yol hesabı.Bütçeme uygun ve biraz da şık görünüyor diye tercih yaptım.Yol kat ettikçe bir çok yeni bilgi öğrendim.Zamanla lastiklerin,göbeklerin,pedalların vb donanımların yetersizliğini ve yeterli hale getirilmesi gerektiğini bizzat sürerek anladım.Şanslıydım ki,aldığım bisiklet boyuma uygun bir bisikletti.O yüzden bisiklet üzerinde yenilemelere gittim ve gitmeye devam ediyorum.
Sahil bisiklet yollarında giderken,yol bisikletçisi insanlarla göz göze geldiğim zamanlar oluyor.Kafamda ki ilk soru şu oldu hep ; bu insanlar neden bu kadar hız yapıyorlar ? Bu kadar ince tekerli ve nispeten narin görünen bisiklet beni hiç ama hiç ikna etmiyordu.Çünkü benim hız yapmak gibi bir meselem yoktu.Ama olanlara da saygı duymak zorundayım.Eğer amaç spor yapmaksa nihayetinde bunu mtb ile de yaparsın,yol bisikleti ile de.Bu gerçekten insanların kendilerine uyarladığı bakış felsefesi.Bunu giyim tarzları ile de kıyaslayabiliriz.Ben kot pantolonla gezen insan görünce kendimle kıyasladığımdan direkt garipsiyorum.Çünkü kendim outdoor giyim tarzını sevmekteyim.
Bisiklette ki maksadım her zaman öncelikle spor amaçlıdır.Ve zaman geçtikçe daha ağır koşulları arıyorum.Bu yüzden bisikletimin lastiklerini giderek kalınlaştırıyorum.Bu yüzden giderek daha da uzayan dik çıkışlar arıyorum.Ben bunu rahatlığıma vereyim diye düşünürsem,elbette tercihlerim farklı olacak.Kendini zorlamak değil bu,kendini aşmaktır bence.
Yol yada mtb kullanıcısı ne fark eder.Hiç tanımadığı halde birbirine selam veren,'yardıma ihtiyacınız var mı ' diye yanı başınızda duran bisikletçi insanlar gördüm ben.Bu olayın en güzel tarafı.En çok ihtiyacımız olan da bu değil mi zaten ? Önce saygı,devamı sevgi hoşgörü.