Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Okçuluk sporuna başlamak istiyorum, ilgili arkadaşlar bilgilerimizi paylaşalım...

@mehmet roy Şöyle oluyo makaralı yaylarda, ilk çekme anında belli bi gerginliğe kadar sert oluyo yay. daha sonra yumuşuyo ve o pozisyonda uzun süre tutup nişan alabiliyosunuz. çok kuvvetli oluyo avcılık için kullananlar var. Amerikan ordusunda da kullanılıyo bazı birimlerde. Geleneksel bir yayı filmlerdeki gibi gerip uzun süre nişan alarak muhabbet etmek imkansız :) Osmanlı yaylarında nişan almadan atıyosunuz. Çok iyi tasarımlar çünkü. Bisiklet gibi baktığınız yere gidiyo doğru bırakırsanız. Diğer yaylarla ben daha isabetsiz atıyodum geleneksel yaya nazaran.
 
Scudo
O zaman 2 secenek var
Makarali yay ya da osmanli yayı
Osmanli yayinda nişan süresi nasil peki?
Gerci makarali yaylar bu işin geldigi son nokta tabiki daha iyi olacak.

700 800 tl lik bi makarali yayin guvenligi ve ömru nasildir
 
@Kerem Özbayrak Hocam yay üretiliyo belli standartlarla sonra ölçüm yapılıyo üzerine yazılıyo veya yazılımyo. Örneğin Grozer Ottoman Base modeli 44 olabilir 45 olabilir. Dediğim gibi sağ ve sol olarak kullanıma uygun olduğu için geleneksel yaylar, zaten her iki şekilde de antrenman yapılacak. Sizin için sanırım farkeden bi durum olmaz. en uygun pozisyonu kendiniz seçersiniz

@mehmet roy Makaralı yayların fiyat performans durumlarını pek bilmiyorum hocam. Nişan süresi size bağlı ama genel olarak okçuluk sporunda nişan süresi kısa tutulmaya çalışılır. Çünkü her yay fazla gergin tutulduğunda kollarınızda titreme ve odaktan kaçmaya maruz kalır.
 
Gene bisiklet dışı bir sürü şey konuşulmuş paylaşılmış tanışılmış kaynaşılmış olamaz kabul edilemez savunulamaz arkadaş :):):) ;):D:aglyrmngaa::krktm::tskler::acpsnr:
 
Okçuluk çok güzel ancak ciddi anlamda antrenman istiyor. İlk önce bunun kurslarına gitmeniz gerek yay almadan önce . Biraz devam edince istediğiniz yayın hangisi olduğuna karar verirsiniz. Bisiklet gibi düşünün ilk bisikletlerimiz genelde bize uygun değildi çünkü denemisligimiz ve tecrubemiz yoktu. En yakın zamanda iyi bir kurs bulun bence. Geçen sene kursa yazildim bayağı da gittim ancak bisikletten düşüp bileğimi kirmamla beraber bırakmıştım.
 
@asdasdasdasd
al benden de o kadar, yine olsa yaparım pişman değilim:koptum::bsmagryr:
 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_32
10 12 yaslarinda iken dayi oglum arbalet yapmisti
Okunu da ucu civili bir diken turunden

O kadar sert gidiyordu ki atinca testerenin o sert tahtasina bile saplaniyordu

Ben yalniz kalmayi cok severim.
Hayatimda yapmak istedigim bir sey var
O da tek basima kamp yapmak
Ormanin bi yarisindan girip 3-5 gun takilmak.
Bir adet sarji 1 hafta giden eski telefon
Gereksiz esyalardan arindirilmis sade ve oz kamp malzemeleri
Kitaplarim defterlerim...
Ee tabi acil durum icin silah da lazim:)
Belki usta bir okçu olurum Legolas misali tufek yerine Yay ve ok ile giderim:)
 
Makaralı yay yada klasik yay olimpik anlamda 2 ayrı kategori. Makaralı yay kullanırken teknoloji çok daha fazla işin içinde.
Klasik yayda atıcı başarısı daha etkili. Bu yüzen müsabakalarda makaralı yayın kriterleri çok farklı.
İşin spor kısmını önemseyenlere klasik yay, teknoloji kullanmayı sevenlere ise makaralı yayı tavsiye ederim.

Avlanmaya gelince, şahsi kanaatim kesinlikle bir canlıya zarar vermekten keyif almam.
Ama atış yapmayı sevdiğim ok ve yay sınıfında aşağıdaki ürünler de var.
Bu silah ortaçağda (Henüz ateşli silahların olmadığı dönem)bir ara bazı ülkelerde çok korkunç bir silah olduğu için yasaklanmış
 

Dosyalar

  • f5Ld5N95Fb3Gf3J73H6c8k3518f16d2a931965.jpg
    f5Ld5N95Fb3Gf3J73H6c8k3518f16d2a931965.jpg
    53,2 KB · Okunma: 25
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Çetin ŞAHİNÖZ o dedigin arbalettir
Dedim gibi cocukken kuzen yapiyordu bundan
Ve cok sert atiyordu
Şovalyeler uzun bir egitim surecine girer
Arbalet ise cocuk bile kullanabilir.Ve bi şovalyeyi öldürebilir.Yay gibi degil
Bu yuzden orta cag avrupasinda yasaklanmis

Arbaletin dez avantaji kurmasi yavas.Osmanli okculari dakikada at ustunde 10 atis yapabiliyor
 
Arbaletin bulundurulması şimdide yasak, facebookta kemankeş, geleneksel okçuluk sayfaları var oralara sorun bulunduğunuz yerde mutlaka yapanlar vardır.,Yaylarda güç lb olarak hesaplanıyor, ama yay çeken kaslar kullanılmadığından zayıf oluyor ve 20kg su damacasını taşıyorum çekerim diye 44lb yay alırsanız ya sakatlanır yada zorlanabilirsiniz.avlanmaya gelince geleneksel yayla avcılık yapan bir lars andersan vardır :) kesin vurup en az acıyla öldürmek çok zor
 
Selamlar, sonunda kepazekeş dönemini bitirdim. Sıra geldi yay almaya. Yaklaşık 50 Lb'lik bir yay alacağım ancak çeşitleri, bunların artıları eksilerini şu an tartamıyorum. Ankara'da 2 ustanın ismi verildi ama adamları arayıp daha ne istediğimi bilmeden sıkmak istemiyorum. Yay ve çeşitleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Bu arada geleneksel yaylardan bahsediyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Kerem Özbayrak 50 libre başlangıç yayı olarak kabul ediliyo yine hocam. Yüksek libreli yaylar olmadıkça kompozit tavsiye edilmiyo faydası yok ayrıca daha kısa ömürlü olur. O yüzden Grozer Ottoman Base kullanabilirsiniz.
 
@Cem cm Groozer Ottoman Base'in, kompozitlere göre daha kalın daha dayanıklı ancak ok'un yaydan çıkması esnasında ok'a aktarılan kuvvet performans açısından daha dezavantajlı olduğu söylendi. Groozer, yayı yapan marka, base ise yayın tarzı veya çeşidi mi oluyor?
 
  • Beğen
Tepkiler: Hüesyin
@Kerem Özbayrak Evet tam olarak ben de öyle biliyorum. Kompozit yaydan bahsedilen avantajı elde edebilmeniz için yüksek libre kullanmanız gerekiyo.
 
evet ben artık profesyonel anlamda bir okçuyum(klasik yayda)her gün antrenman yapıyorum ki bana kalırsa hergün antrenman çok önemli elimde ok kalmadı 4 gün antrenman yapamadım o bile beni çok geriye götürdü.ilk yarışım 14 eylülde antalyada ki türkiye şampiyonası şuan oraya hazırlanıyorum mesafe 70 metre 70 metre çalışabilmek içinde burada ki bir futbol sahasını ayarlamaya çalışıyorum.ama kesinlikle tavsiye edilen bir spor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Groims ve Atasoy
Merhaba.

Konuyu hortlatmak istemedim en başta ama fazlaca bilgi olduğunu görünce yazmak istedim.

2005-2009 yılları arasında Antalya Okçuluk İhtisas Kulübünde lisanslı olarak yaptığım bir spordu.
Yapmak isteyen öncelikle hemen elinize yay alıp atamazsınız, bilmeniz gereken en önemli şey bu. Daha sonra hayal kırıklığına uğramayın.

-Öncelikle güzel bir kulüp bulmanız gerekiyor, İstanbul'da olanlar için milli takım antrenörlerinin işlettiği kulüpler var buralarda eğitimlerinize başlayabilirsiniz.
Güncel rakamlar hakkında bilgi aldığımda aşağı yukarı aynı eskisine göre 200 liradan başlayıp 400,500 liraya kadar gidenleri de var.

-Benim zamanımda gençlik spor il müdürlüğünün açtığı kurslar ile katılım sağlanıyordu böylelikle masraflarınızı devlet karşılıyordu. Güncel durumları bilmiyorum.

-Sizden düzenli bir şekilde antrenman yapmanızı isteyecekler en başında. Ve muhtemelen teknikler değişmemiştir, gittiğinizde elinize jimnastik lastiklerini tutturacaklar ve bir süre onları aynı ok atar gibi gerdirip bırakacaksınız.

-Daha sonra ahşap gövdeli olan yaylara geçeceksiniz ve size verilen oklar kol boyunuza göre ayarlı olmayacak.
Buradaki amaç da yayı tutmak değil, itme kuvvetiyle ok atmaya çalışmak. ( Dikkat ederseniz profesyonel okçular yaylarından ok çıktığı anda yayı bırakırlar ve bi salınım hareketi yapar. Hiç bir profesyonel okçu yayı sıkıca tutup atış yapmaz. Elinin ayası ile yaya itme kuvveti uygularken bir yanda da diğer eliyle kirişi çeker ve kürek kemikleri kapandığı anda oku bırakır.)

Düzenli antrenman yaptınız, belli bir sayıda ok attınız ardından hocanız sizi yönlendirecek;
Ya Compound denilen yay sistemine geçersiniz. ( makaralı sistem)
Ya da Recurve denilen yay sistemine

-Compound Yaylar-
Kullanımı kolay gibi gözüken, çekerken mükemmel bir efor sarf etmeniz gereken ama içerisindeki makara sistemi sayesinde kirişi çektikçe size uygulanan kuvvet azalan bir yay sistemidir. Tetik mekanizması ile çalışır bu sebepten olimpiyatlarda kullanımı yasaktır ( silah olarak görülür) ancak diğer turnuvalara katılabilirsiniz.
Genellikle vücudunda herhangi bir engeli bulunan sporcu arkadaşlar tercih ederler ya da "Recurve" yayda hedefi odaklama sorunu yaşayanlarda.
Ancak tercihen sizler de bunu seçebilirsiniz.

-Recurve Yaylar-
Recurve yaylar olimpiyatlar da görebileceğiniz ve sıklıkla kullanılan yay modelleridir. Kirişi çekerken uygulamanız gereken kuvvet her zaman aynıdır ve atış yapmak için belli bir süreniz vardır, bu süreyi aştıkça elleriniz ve kaslarınız yorulmaya başlar. Ancak en keyiflilerinde birisi recurve yaydır.

Peki yayımızı seçtik daha sonrasında ne oluyor?

Artık o yay sizin bir uzvunuz olmaya başlıyor ve yayınızla sürekli antrenman yapmanız gerekiyor.
Bu süreçte hocalarınız ile birlikte kol boyunuza göre ok ayarı yapıyorsunuz. Oklar kol boyunuzdan ne kısa olmalı ne de uzun. Özellikle Recurve yaylarda bulunan "clicker" için bu çok önemlidir.

Clicker nedir?

Biraz önce bahsettiğim clicker sizin kol boyunuza göre ayarlanan okun yaydan düşmeden önce ulaşabileceği son noktadır.
Bu noktada "clicker" dan bir çıt sesi duyarsınız ve atış yaparsınız. Böylelikle her atışınızda yayınızın oka kaç kg basınç yapıyorsa hep o dengeyi yakalarsınız. ( Örnek vermek gerekirse benim yayımın uyguladığı kuvvet 24 kilogramdı. Ancak ben çıt sesini duymadan atış yaparsam 23-20kg kadar gerilere gidebilirdi)

Videoda izleyebilirsiniz;

Antrenman yaptıkça, bu sese alıştıkça atışınız mükemmele yakın bir hale gelir.
Okçuluk tamamen vücudunuzu dinlemeye ve sakin kalarak odaklanmakla alakalı bir spordur.
Kas gücünüz elbette ki önemli ancak atış yaptıkça kaslarınız gelişir. Önemli olan rüzgar altında, baskı altında, stres altında atışları aynı şekilde gerçekleştirebilmektir.


Nasıl Nişan Alınır ve Atış Yapılır?

Okçulukta en önemli şey tekniktir. Ne yaparsanız yapın her zaman aynı şekilde atış yapın.
Antrenmanda dik durup turnuvada kambur atış yaparsanız ıskalarsınız.
Her şeyiniz aynı olmak zorunda, bu yüzden vücudunuzu dinlemek zorundasınız.
Atış yaparken hep aynı teknikle atış yaparsanız vücudunuz yavaş yavaş bunu öğrenir geriye rüzgar vb. etkenler kalır.
Bunları da atış yaptıkça ya da hocanızın size turnuva süresince vereceği komutlarla aşabilirsiniz ancak önemli olan tekniğiniz.

Tekniğinizi geliştirmek için de bol bol atış yapmanız gerekiyor.

201583
Profesyonel okçulukta 3 parmak kullanılır
Bu parmakların kirişi kavrama şekli bile önemlidir çünkü kiriş gerildikten sonra filmlerde gördüğünüz gibi bırakılıp atış yapılmaz.
Vücudunuzu geriye doğru kasarsınız ve kemikler kapandıkça kiriş elinizden kayar gider. Tabii yukarıda bahsettiğim clicker sesini duyduktan sonra.
Mesela aşağıdaki videoda 41 dakika boyunca olimpiyat sporcuların bırakma tekniklerini izleyebilirsiniz :)

Başka neler yapılıyor?

Ok ve yay tamamen bir gerilim üzerine çalışır. 20-25 kg gerilime sahip bir yayı bıraktığınızda bütün kuvvetini oka verdiği gibi ayrıca yayın kendi içerisinde bu güç dalga dalga dağılır.
Aşağıdaki videoyu izlerseniz oka uygulanan kuvveti görebilirsiniz;


201582
Bu kuvveti engellemek için yayınızın önüne stabilizers denilen aparatlardan takılır ve titreşim minimuma indirilir.
Ayrıca atışı yaptıktan sonra yayı bırakırsınız ve aşağı yukarı çok kibar bir hareketle salınım yapar.
Okçular bu süreçte yay ellerinden fırlamasın diye yayı ellerine bağlarlar.

Güvenlik Ekipmanları

Ne kadar bir spor olsa da elinizdekinin silah olduğunu unutmamanız gereken bir spordur okçuluk. ŞAKA YAPILMAZ.
Yay birbirinize doğrultulmaz.
Yayda ok yokken boş boş gerdirilip bırakılmaz.
Ok takılıyken kimseye doğrultulmaz.
Atışlar hep aynı anda yapılır, aynı anda hedeften alınır ve geri gelinir.
Atış Çizgisinin önünde bir canlı varsa atış yapılmaz.
Şakası yoktur.

201585201586
Göğsünüze ve kolunuza kiriş çarpsa bile minimum zarar vermesi için göğüslük ve kolluk takarsınız.
Atışınız sırasında yayı sağa sola doğru döndürürseniz göğsünüze ve kolunuza çarpması olasıdır.
Takmazsanız aşağıdaki gibi uyuşturucu kullanmış gibi gezersiniz;
201587

Çok dağınık bir konu olmuş olabilir iş yerinde yazdım aklıma geldikçe ama okçuluk çok keyifli bir spordur.
Kendinizi çok güzel tanımanıza olanak sağlar ve odaklanma konusunda oldukça gelişirsiniz.
Her şey gibi emek ister ve emeklerinizin karşılığını çok güzel bir biçimde alırsınız.
Her yaştan insan yapabilir yeter ki isteyin.

Sorularınız olursa seve seve cevaplarım ben de tekrar başlamayı düşünenler arasındayım.
Sevgiler.
 
@katabasis

Olimpiyatlardaki biatlon ve atıcılık dallarında kullanılan araçlar (tüfekler) de tetikli değil mi. Onlar niye yasak değil o halde?
 
  • Beğen
Tepkiler: katabasis
@Abdülkadir Ergin

Sorunuzun cevabını bilmiyorum hocam.
Okçuluk Dünya Federasyonunun adım atması gereken bir olay ki başındaki de bir Türk.
Ben bildiğim kısmını anlattım sadece.

(link)
Linkte de son dönemlerde çalışmalar yaptıklarından bahsetmişler ancak son durum nedir bilmiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
Geri