80'li yıllarda Bisan deluxe kullanıyordum...yapmadığım kalmadı,sonuç : kadro ortadan çatladı boydan boya kaynak yapıldı,jantlar yamuldu.90'larda Geroni marka çok ucuz bir bisiklet kullanıyordum yapmadığım kalmadı,sonuç : maşa kırıldı,jantlar yamuldu.2001'de Bianchi Tiger (full amortisör,litesteel kadro) ile yapmadığım kalmadı sonuç : aynakol ruble aşınma sonucu değişti.2003 Eylül'den bu yana (araya 18 ay + 10 gün bonus (!) askerlik girdi) Trek 4700 ile (11000km) yapmadığım kalmadı,sonuç : aşınma sonucu ruble,zincir değişti.
Tüm bisikletleri atlama,zıplama,uzun yol,arazi,kar,buzullar,sıcak,don,çamur gibi akla gelebilecek her türlü zemin ve şartlarda kullandım ve gördüm ki günümüzün giriş seviyesi bisikletleri bile gayet sağlam görünüyorlar,tek derdim zırt pırt aynakol,ruble ve zincir aşınmalarına maruz kalmam,bunun tek sebebi de fazla mesafe binmiş olmam.
Özetle,kullandığınız bisiklet orta karar bir bisiklet dahi olsa kadro,maşa gibi ana komponentlerin zarar görmesi pek kolay görünmüyor,kaldırım çıkıp inmek gibi küçük zorlamaların çok ters hareketler dışında bisikletlere zarar vermesi hiç de kolay değil.Bisikletlerinizi biraz zorlamaktan bu kadar çekinmeyin derim,emin olun ki Trek 8500'üm bile olsa aynı şeyleri yapardım.