Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Orta göbek çeşitleri

Mustafa_Temizel

Daimi Üye
Tepki
68
Bisiklet
Salcano
Arkadaşlar bu orta göbeklerdeki octalınk ve hollowtech olayı nedir.Yada bunların daha başka çeşitleri varmıdır?

• Beğen
Tepkiler: IbrhmAkgl ve S26
Scudo
Mustafa merhaba
Orta göbekler bir kaç çeşit, kabaca bahsedelim.
İlk akla gelen, klasik 4 köşeli mile sahip olan orta göbekler. Bu göbeklerde ayna kol göbekten tamamiyle bağımsızdır.

Octalink, yine 4 köşeli göbekler gibi ayna koldan bağımsızdır ancak milin kol bağlantı yerleri 4 değil, bir dişli şeklinde 8 köşelidir. Bu sistemin lisans sahibi Shimano'dur.

ISIS göbekler, tıpkı Octalink gibi çok köşeli uçlara sahiptir ve ayna koldan bağımsızdır. Bu göbeklerin bağlantı uçları 10 köşelidir. Truvativ, FSA gibi firmalarca geliştirilmiş, Octalink'e karşı bir silahtır.

Hollowtech ise aslında göbek sisteminden neredeyse tamamiyle bağımsız bir terimdir. Öyle ki, bu aslında ayna kolun, kollarının iç kısmının boşaltılmasına verilen isimdir. Bu sayede ayna kol daha hafif ve daha esnemez olmaktadır. İlk hollowtech ayna kollar Octalink ve 4 köşeli klasik göbeklere uygun olarak üretildiler. Bugün ki örneği Deore'dir ve Octalink uyumlu olarak üretilir. Ancak Hollowtech II'nin hayatımıza girmesi ile (bkz. güncel LX, XT ve XTR ayna kollar) hayatımıza yeni bir göbek sistemi de girmiş oldu. Çünkü bu ayna kolların milleri, ayna kolun dişli tarafına sabitlenmiş olarak geliyor. Bu nedenle de apayrı bir göbek sistemi kullanıyor.

Klasik 4 köşeli göbek;
http://www.fahrradmonteur.de/pixel/-Shimano-g.jpg

Octalink göbek ve ayna kol
http://www.bikeloves.com/shimano2002/octalink.jpg

Hollowtech II göbek ve ayna kol
http://www.parktool.com/images_inc/repair_help/hollowtech4.jpg

ISIS göbek
http://www.ukbikestore.co.uk/acatalog/bb-platinum-pro_PIC.JPG

Yeri gelmisken ben de sorayim: Sonunda siparis ettigim parcalar geldi.
Hollowtech II aynakol ve uyumlu orta gobek. Henüz ilgilenemedim fakat orta göbeğin iki tarafında da diş yönleri aynı. İkisi de saat yönünde sıkılıyor. Sanıyorum buna "İtalyan" tipi deniyor sağ taraf saat yönünde ve sol taraf ters yönde olanlara da "İngiliz" tipi deniyor.
Trek 1200 bisikletimin İtalyan tipi olduğunu sanmıyorum. Yanlış gönderilmiş sanırım.

Başar siparişi nereden verdin? Çok büyük ihtimalle o göbek bisikletine uymayacak.
Çünkü (en azından ülkemizde) ayna kolun dişli tarafı ters dişli iken, diğer tarafı düz dişlidir.

(link) dan. bir çok parça sipariş ettim ve bir tek bu yanlış. Gelir gelmez dişlerini kontrol ettim ve korktuğumun başına geldiğini anladım. İngiliz tipi diye de seçmiştim siteden...

Bunun dışında site deki fiyatlar iyi ama yol bisikleti ağırlıklı. Parçaları arkadaşım getirdiği için gümrük problemi olmadı.

Yol bisikleti parçalarının Türkiye 'de bulunmaması da ayrı bir konu...

Yalnız Başar ikimizin mesajları çelişti hangi tarafın ters diş olduğu konusunda :) Gerçi sonuç olarak bir tarafın ters diş olması gerekiyor... Bu nedenle o göbek senin bisikletine uymayabilir :(
Firmaya mail atıp durumu bildir bence, bir değişim talep et. Belki kargo bedeli karşılığında falan göbeği değiştirme şansın olur.
Bir diğer ihtimal de Türkiye'den sadece göbek satın almak...

@HaliliOzturk

Doğru olan seninki, dikkatsiz yazmışım. (Aslında hoş karşılamam böyle dikkatsizlikleri...)

Geri gönderme konusunu bilmiyorum. Gitti, geldi derken gümrüğe takılır diye korkuyorum. Takılmasa da çok zaman alabilir. Türkiye'de arayacağım parçayı.
Yardımın için teşekkürler.

Parça değişimi esnasında gümrüğe takılmaz bence, çünkü çok büyük ihtimalle değişim olduğu için bedelsiz olarak gönderilecektir.

Bir sorum daha var.Örneğin alıvıo aynakol aldığımız zaman orta göbekte yanında geliyor mu yoksa biz kendimiz mi alıyoruz.Ayrıca bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Hollowtech II sistemler ortagöbekleri ile beraber geliyor. Diğer ISIS, 4 köşe veya Octalink sistemlerin göbekleri ayrı satın alınıyor.
Ancak yurtdışında kimi zaman bu iki parça bir araya konup, kampanya yapılabiliyor firmalar tarafından. Buna dikkat etmek gerek.

açıklama için ben de teşekkür ederim. yeni deore aynakolları soracaktım. benim aldığım aynakolda hem octalink hem hollowtech II yazıyor. şimdi bu hangi sınıfa giriyor?

Deore sınıfında ayna kolun, kol kısımlarının içinin başaltılmasında kullanılan teknoloji Hollowtech II (Aslında buna Shimano da karar vermemiş. Bir yerde Hollowtech, bir yerde Hollowtech II yazıyor). Ancak bu modelde göbek mili, ayna kol ile birleşik değil. Bu model, Octalink tipte orta göbek kullanıyor.

yani ortaya karışık bir ürün yapmışlar :D

tekrar teşekkürler :)

Aynen öyle :)
Deore'ye Shimano'nun sitesinde bakarsanız, bir yerde Hollowtech, bir yerde Hollowtech II yazıyor.
Bana göre hatalı bir davranış, herkes (ben de dahil :)) Hollowtech II teknolojisini bütünleşik göbek mili sistemi ile beraber tanıyıp benimsemiştik. Ayıp etmişler :)

Halil abi benim biskletin orta göbeği 6 köşeli hatta bi ara resmini çekip buraya koymayı düşünüyorum.Bu nasıl bir durum.

Konuyu canlandıralım. Benim bisikletimde şu an Kare Mil Orta Göbek var ve ben bunu değiştireceğim. Model ve kalite yükselterek değiştirmek istiyorum. Kare Mil ile Octalink göbeğin sürüş performansı kıyası nasıldır? Değiştirmeye değer mi? Ve Hollowtech bu iki tip sisteme göre nasıl bir performans sunar?

Bende soruya ekleme yapayım.
Bende de kare orta göbek var, Hollowtech yada II sisteme geçmek istesem kadroda da bir uyumluluk gerektirir mi? Yoksa uygun aynı kol ve göbek ile değişimi yapabilir miyiz?

Lenovo A7000 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kare milde koniklik vardır. Vidalarken kollar içeri girer bir miktar sökmesi için ek alet gerektirir. Octalink öyle değildir. Vidayı söküp çıkartırsınız. Hollowtech ise içi boş mildir böylelikle ağırlık tasarrufu sağlar. Artık octalink geçmiş sistemlerin yerini alıp giriş seviyesi oluyor. Yani profesyonel değilseniz yada almak istediğiniz krank seti kare mil desteklemiyorsa mecburen octalinke geçersiniz yada daha üstüne ama size sağlayacağı birşey amatörseniz yoktur. en iyi göbekle kare mil arasında ağırlık dışında olsa olsa 1-2 watt lık güç kazancı/kaybı olur onu da hissedemezsiniz. Göbeği 50 gr hafifletmektense kendi ağırlığınızı 1-2 kilo vererek düşürmek daha fazla fayda sağlar. Bu tip olaylar genelde pazara hareket katan mal sattıran alın verin ekonomiye can verin uygulamalarıdır. Aynen bilgisayar endüstrisinde yaptıkları gibi önce yazılımı ağır çalışiacak kadar karmaşıklaştırırlar sonra ona göre güçlü donanımlar satın alınır, donanımlar güçlendikçe daha karmaşık yazılımlar. Sonra standartlar değişir elinizdeki anakarta uygun grafik kartı bulamazsınız. Anakartı değiştirince ram ve işlemci soketi değişir hadi hepsini değiştirelim olur iş 50 dolar yerine bir bakmışsınız 500 dolar harcanmış bile.
Diyeceğim o ki elinizde düzgün işleyen bir sistem varsa kurcalamayın bozulana kadar devam edin.

Benim bisikletim mtb olduğundan aynakol çapı ufak, aynakolu yeni nesil daha büyük bir ayna kol ile değiştirmek istesem , kadrodaki yuvanın (yeni nesil Hollowtech gibi bir göbek ile)vida çapı ve diş genişliği vs bir uyumsuzluğu olur mu?
Bilgisayarlar ile ilgili durumun aynısı artık telefonlar için de geçerli. Bilgisayarda donanımlar değişebilir ancak telefonda o da yok ve haliyle yenisiyle değiştirmek gerekiyor. Telefonlarda en basit uygulamalar bile iki sene önceki canavar gibi donanımlı telefonları adeta yakacak hale getiriyor. Halbuki o cpu, gpu ve ram donanımı ile hepsini rahatça çalıştırması gerek. Neyse çok da konu dışına çıkmayalım :)

Lenovo A7000 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Arkadaşlar bisikletimin orta göbeği chin haur ch51. Bu model iyi midir? Şimano ile değiştirsem iyi olur mu?

Geri