Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Orta göbek tavsiyesi

Alüminyumum genleşme katsayısı yüksek, bazen saç kurutma makinesi bile yeterli oluyor sıkılığı gevşetmek için. Keşke kaynak yerine öyle bir şey kullansaymış tamirciniz.
Ben o kadroyu kullanmazdım kaynak işinden sonra. Kaynak sadece dişlere değil çevresindeki alüminyum kaynaklara da zarar vermiş olabilir. Kadronun en kritik bir kaç yük binen yerinden biri alt göbeğin olduğu yer.
Haklısınız ama kadro fiyatları çok pahalı ve öğrenciyim.Bu kadroyla devam etmek zorundayım.
Hangi ildesiniz? Pedal onarmak için aldığım ve kullanmadığım loctite 270 var elimde
Erzincan'dayım.

Scudo
merhaba yaklaşık 7 ay önce aldığım carraro force 720 bisikletimden yaklaşık 1-2 ayd8r ses gelmeye başladı sesin sebebinin orta göbekle aynakolu bağlayan vidanın gevşemesi olduğunu farkettik loctite benzeri bir sivi ile sıktık ama yeniden gevşedi shimano ty 301 aynakolunu kullanıyorum orta göbeği değiştirmeyi düşündüm ama kare mil olan orta göbeklerin yivi aynı gibi gözüküyor orta göbek değiştirirsem sorun çözülür mü? ya da kare milden başka bir mil tipli orta göbek ve aynakola mı geçmem gerekiyor?
@can_celik yardım edebilir misin?

@Astronaut Vidanın gevşemesi için milin veya vidanın dişlerinin sıyrılması lazım. Vidanın yakından bir fotosunu atarsan sorun vidada mı milde mi söyleyebilirim.

sorun vidada değil, şuan yanımda vidayı çıkarmak için araç yok

@Astronaut Vidadan olmadığını nerden biliyorsun? Vida dişlerine bakarak uçları sıyrılmış mı sıyrılmamış mı anlayabiliyor musun?

@can_celik resmini çekemedim ama kontrol ettim sorun vidada değil
orta göbeği değiştirince yine aynı sorun olur mu?

@Astronaut
- O zaman milin dişleri gitmiş olabilir. Vidayı kol olmadan mile gittiği kadar vidala, sonrasında 2-3 mm kadar geri al. Vidanın kafasını penseyle tut ve mil ekseninde ileri geri oynat. Diş bağlantısında boşluk var mı onu anlamak için.

- Bu aşama yukarıdaki bağlantıda bir sorun olmaması durumunda değerlendirilecek. Vida biraz uzun kalıp kolu sıkamadan mildeki yuvanın dibine dayanıyor olabilir mi? Vida mildeki yuvanın dibine dayanırsa vida kolu sıkmaz ve sürerken yoldaki titreşimlerle gevşer çünkü. Mile kolu takıp sonrasında iç çapı vidayı alacak, dış çapı da kola basacak ölçüde 1-2 pul koyup deneyebilirsin.

Özetle şöyle diyim, kol-mil bağlantısının köşeleri yuvarlanmamışsa, halen köşeleri keskin bir kare ise, yazdıklarım dışında olası bir sebep bulamıyorum.
@Spartiat Sen ne dersin üstat?

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
@Astronaut
- O zaman milin dişleri gitmiş olabilir. Vidayı kol olmadan mile gittiği kadar vidala, sonrasında 2-3 mm kadar geri al. Vidanın kafasını penseyle tut ve mil ekseninde ileri geri oynat. Diş bağlantısında boşluk var mı onu anlamak için.

- Bu aşama yukarıdaki bağlantıda bir sorun olmaması durumunda değerlendirilecek. Vida biraz uzun kalıp kolu sıkamadan mildeki yuvanın dibine dayanıyor olabilir mi? Vida mildeki yuvanın dibine dayanırsa vida kolu sıkmaz ve sürerken yoldaki titreşimlerle gevşer çünkü. Mile kolu takıp sonrasında iç çapı vidayı alacak, dış çapı da kola basacak ölçüde 1-2 pul koyup deneyebilirsin.

Özetle şöyle diyim, kol-mil bağlantısının köşeleri yuvarlanmamışsa, halen köşeleri keskin bir kare ise, yazdıklarım dışında olası bir sebep bulamıyorum.
@Spartiat Sen ne dersin üstat?

Bence de öyle.

Bence şu anda en büyük şüpheli vida uzunluğu. (link) vidasız geliyor, montajında kullanılan vidalar olması gerekenden uzun olabilir.

Daha üst aynakol modelleri gibi alyan başlı vidayla gelmediği, sadece vidanın üstünü örtecek plastik kapakla birlikte geldiği için onların montajında en ucuz çözüm olarak altıgen başlı cıvata kullanılıyor. Bunu sıkıştırmak için kullanılan anahtar bile vidanın yeterince sıkışmamasına neden olabilir. Vidanın sıkıştığı sanılan aşamada aslında anahtar boşluğa sıkışıyor olabilir, vida düzgün sıkışmadığı için çabucak gevşiyor olabilir.

merhaba yaklaşık 7 ay önce aldığım carraro force 720 bisikletimden yaklaşık 1-2 ayd8r ses gelmeye başladı sesin sebebinin orta göbekle aynakolu bağlayan vidanın gevşemesi olduğunu farkettik loctite benzeri bir sivi ile sıktık ama yeniden gevşedi shimano ty 301 aynakolunu kullanıyorum orta göbeği değiştirmeyi düşündüm ama kare mil olan orta göbeklerin yivi aynı gibi gözüküyor orta göbek değiştirirsem sorun çözülür mü? ya da kare milden başka bir mil tipli orta göbek ve aynakola mı geçmem gerekiyor?
@can_celik yardım edebilir misin?

Loctite ve benzeri vida yapıştırıcıları tüm çözüm yolları tükendiğinde kullanılmalı, bir vidayı yerinde tutmanın başka yolu kalmadığında ve bir daha o vidayı sökmeye gerek olmayacağı durumlarda. Hemen yapıştırıcıya başvurmak "benden çıkana kadar dayansın, sonrası beni ilgilendirmez" mantığına uygun, sonraki işlemler için bir problem kaynağı.

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
Loctite ve benzeri vida yapıştırıcıları tüm çözüm yolları tükendiğinde kullanılmalı, bir vidayı yerinde tutmanın başka yolu kalmadığında ve bir daha o vidayı sökmeye gerek olmayacağı durumlarda. Hemen yapıştırıcıya başvurmak "benden çıkana kadar dayansın, sonrası beni ilgilendirmez" mantığına uygun, sonraki işlemler için bir problem kaynağı.
Loctite vb kimyasalların çok değişik kullanım alanları var. Kodlarına göre kullanılır. Bazılarını kullandığınızda birleştirdiğiniz parçaları sökmek için ısıtılması gerekirken bazıları ise titreşim ve hareketli yerlerde kullanılan vida-cıvataların gevşemesinin önüne geçerken alet ile kolayca sökülebilir.

Loctite vb kimyasalların çok değişik kullanım alanları var. Kodlarına göre kullanılır. Bazılarını kullandığınızda birleştirdiğiniz parçaları sökmek için ısıtılması gerekirken bazıları ise titreşim ve hareketli yerlerde kullanılan vida-cıvataların gevşemesinin önüne geçerken alet ile kolayca sökülebilir.

Loctite ve benzeri ürünleri biliyorum, arada kullanımı gereken yerlerde ve kullanılmaması gereken yerlerde onlar hakkında yorum yapıyorum. Örneğin:
pedal
Katlanır bisiklette gidon katlama yeri hakkında bilgi...

Orada belirttiğim konu, asıl sorunun ne olduğu araştırılmadan yapıştırıcıya yönelinmesi.
Alelade tamirciler o anda çözeyim de sonrası ne olursa olsun diye bakıyor, müşterinin bisikletine sonra ne olacağını umursamıyor.
Kimi de kendi işi Loctite ile çözüldüğü için bir başkasına Loctite öneriyor, kodundan bahsetmiyor, sonra adam o öneriyle mesela 270 alıp kullanıyor, bisikletini mahvediyor.
Kimyasallar sadece kolaya kaçmak için olur olmaz yerlerde kullanılacak kadar hafife alınacak şeyler değil.

• Beğen
Tepkiler: Şerif Feridun
altıgen başlı civata var şu anda
alyan başlı vidayı nereden bulabilirim
@Spartiat
https:// www. decathlon . com . tr /p/aynakol-vi%CC%87dasi/_/R-p-290bu ve https ://www. hepsiburada . com/bs-aynakol-vidasi-alyanli-krom-pm-HB000006NQMK bu var bulduğum
boşluk koydum link atmama izin vermediği için

Son düzenleme:
altıgen başlı civata var şu anda
alyan başlı vidayı nereden bulabilirim
@Spartiat
https:// www. decathlon . com . tr /p/aynakol-vi%CC%87dasi/_/R-p-290bu ve https ://www. hepsiburada . com/bs-aynakol-vidasi-alyanli-krom-pm-HB000006NQMK bu var bulduğum
boşluk koydum link atmama izin vermediği için

Bunlar uyar. Decathlon fiyatıyla şaşırtmadı.

Bunlar da ucuz diye onların yerine kullanılanlar: (link)

• Beğen
Tepkiler: Astronaut
@Astronaut Mümkün oldukça alyan kullanmamak lazım. Çok sıkılmış ve uzun süre takılı kalmış bir civata, sökülmek için montajdakinden çok daha büyük kuvvete ihtiyaç duyuyor. Ve alyanlar yalama olmaya çok meyilli.

Civata mildeki yuvaya uzun geliyor mu, denedin mi?

@Astronaut Mümkün oldukça alyan kullanmamak lazım. Çok sıkılmış ve uzun süre takılı kalmış bir civata, sökülmek için montajdakinden çok daha büyük kuvvete ihtiyaç duyuyor. Ve alyanlar yalama olmaya çok meyilli.

Ötekini de sökmek için sadece eti yeterince ince olan lokma kullanılabiliyor, öteki anahtarlar girmiyor, daha da kolay yalama oluyor.
Zaten vida boyu uygun olduğu sürece abaragandi kuvvet uygulamak gerekmiyor ki yalama olsun. Tam uygun iyi kalite metrik alyan kullanıldığı sürece tertemiz sökülüp takılıyor.

@Spartiat Kamalı ve hollowtech dışında aynakol kullanmadığım için ince duvarlı lokma gerektirdiğini bilmiyodum, bilgilendirme için sağol.

Ben olsam yine de civatayı takmadan kafanın kenarına karşılıklı gelecek şekilde iki tane kertik yapardım avuç taşlama ile. Felaket senaryosu durumunda düz tornavida-çekiç ikilisini kullanabilmek için.

• Beğen
Tepkiler: Spartiat

denedim
bugün bisikletçiye gittim tek bayi var adam aynı vidadan veriyim dedi :D BENDE KAÇTIM
UZUN GELİYOR
geçen gidişimdede 10 tlye sıkarım demişti
@Spartiat @can_celik teşekkürler ilgilendiğiniz için bugün decathlondan sipariş vereceğim sorun oluursa ya da olmazsa haber veririm

@Astronaut Yeni civata almana gerek yok. Bir demirciye gidip uçlarından 1 cm kadar kestir. Para bile almaz. "İnox kesici disk ile olması gerekiyormuş" de. Kalın diskle keserse yiv bozulur vidalayamazsın. Kestikten sonra uçları taşlamasın, öyle bıraksın.

@Astronaut Yeni civata almana gerek yok. Bir demirciye gidip uçlarından 1 cm kadar kestir. Para bile almaz. "İnox kesici disk ile olması gerekiyormuş" de. Kalın diskle keserse yiv bozulur vidalayamazsın. Kestikten sonra uçları taşlamasın, öyle bıraksın.
bendede inox kesici var ama 14mm somon yok arkadaşımdan alıp kullanıyordum bir de alyanlı vida su geçirmez sanırım tavsiyen için teşekkürler
bendede inox kesici var ama 14mm somon yok arkadaşımdan alıp kullanıyordum bir de alyanlı vida su geçirmez sanırım tavsiyen için teşekkürler
somon yazmışım lokma olacak

Geri